Dragan Zarić – glumački velikan Ex-Yu prostora

0

Biografija Dragana Zarića

Dragan Zarić bio je jedan od glumačkih velikana Ex-YU prostora. Uvek nasmejan, vedar, svojim duhom je plenio kako svoju porodicu I prijatelje tako i svoje sagovornike.

Ovaj šarmantni glumac rodjen je 15.11.1942. godine u Beogradu.

Njegovi početci i gluma

Dragan Zarić imao je uloge u preko 50 kako filmova i serija tako i pozorišnih komada. Nakon završene akademije za film, pozorište I televiziju bio je član Beogradskog dramskog pozorišta samo jednu sezonu. Odatle je prešao u Narodno pozorište i ostao mu veran do poslednjeg dana.

dragan zaric 2

Najzapaženije uloge ostvario je u predstavama “Zlatno tele”, “Gospođa ministarka”, “Nevoje pameti”, “Rat i mir”… Najveću popularnost ostvario je ulogama u serijama “Muzikanti”, “Ljubav na seoki nacin” i “Građani sela Luga”. Takođe uloge je imao i u dečijim kultnim serijama “Neven “ i “Poletarac”. Vernoj publici u poslednjoj sezoni se predstavio u ulogama Tezeja u “Snu letnje noći” , Vasilija u “Pokondiranoj tikvi”, kao i vojvode Atinskog.

Porodica

Bio je oženjen Milicom Zarić, arhitektom, sa kojom je dobio sina Ivana i dve godine mlađu Milicu. Svoju suprugu upoznao je jos kao student u Klubu studenata tehnike u Beogradu. Oboje su jako bili posvećeni porodici . Kod kuće on nije bio glumac, bio je tata preokupiran vaspitavanjem svoje dece. Ta divna deca izrasli su u kvalitetne ljude koji se i sami danas bave glumom.

dragan zaric 4

Smrt Dragana Zarića

Dragan Zarić preminuo je u pedeset osmoj godini života. On je umro od raka u sredu 02. februara 2000. godine. Narodno pozorište uputilo mu je poslednji pozdrav dirljivom cituljom 05. februara. No, on će uvek negde živeti među nama, jer su i dalje tu njegovi filmovi i serije koje se ne zaboravljaju. Dugo godina jos spominjacemo fraze kao što su “il Milorad il Morava” iz serije “Ljubav na seoski načun i pesma “Od kafane do kafane, svira, peva lepi Cane”…

Zanimljivosti

Pored glume koju je strasno voleo, nije krio ni svoju ljubav prema kuvanju. Sam je isticao da je u kući on sam kuvao pre nego što bi otišao na probu. Nikada nije kuvao po receptima uvek je imao neke svoje specijalitete i bio odličan u tome.

dragan zaric 5

Filmografija Dragana Zarića

  • Štićenik, 1966. godine , gde je bio student
  • Sve će to narod pozlatiti, 1968. godine
  • Bekstva, 1968. godine, sa ulogom Siniše
  • Švabica, 1968. godine, u kome glumi Jocu
  • Parničari, 1968. godine
  • U raskoraku, 1968. godine, gde ima ulogu Mileta
  • Moja strana sveta, 1969. godine
  • Pogled unazad, 1969. godine
  • Tragedija na splavu, 1969. godine
  • Horoskop, 1969. godine , gde tumači lik Alije
  • Muzikanti, 1969. godine , ovde ga pamtimo kao Lepog Caneta
  • Milorad, kam bek, 1970. godine, gde je on naravno Milorad
  • Ljubav na seoski način,1970. godine, gde igra Milorada Jovanovica
  • Levaci, 1970. godine, gde ima ulogu mladog gospodina
  • Higijenske navike vojnika, 1972. godine
  • Građani sela Luga, 1972. godine, gde glumi Sedlara
  • Neven, 1973. godine, u kome ima ulogu poštara/pukovnika
  • Hotel za ptice, 1973. godine
  • Pozorište u kući, 1973. godine, gde glumi dežurnog milicionera
  • Slobodan prevod Mizantropa, 1974. godine
  • Uljez, 1974. godine, ovde se predtavlja publici kao Milenko Hadzi-Prodanović
  • Pozorište u kući 2, 1974. godine, u kome ima ulogu Lazar Surić
  • Obraz uz obraz, 1973. – 1974. godine, gde tumači lik Zareta
  • Dimitrije Tucović, 1974. godine, uloga mu je bila Ljuba Jovanović Cupa
  • Mamika, hvata me panika, 1975. godine
  • Suđenje, 1975. godine, gde glumi Davida Darsta
  • Ozračeni, 1976. godine
  • Džangrizalo, 1976. , u kome glumi Zdravka
  • Murtalov slučaj, 1976. godine
  • Morava 76, 1976. godine, sa ulogom Šilje
  • Porobdžije, 1976. godine
  • Čovek koji je bombardovao Beograd, 1976. godine, uloga Kapetan Paul Gerhard
  • Vagon li, 1976. godine , u kome ima ulogu putnika
  • Dva drugara, 1976. godine, gde tumači lik Radula
  • Srećna porodica, 1979. godine , u kojoj glumi prodavca na pijaci
  • Sumnjivo lice, 1979. godine, gde je imao ulogu Viće
  • Poletarac, 1979. godine, u kome opet glumi Zareta
  • Drugo odelo, 1980. godine
  • Snovi, život, smrt Filipa Filipovića, 1980. godine, bio je komunista kod glasačkih kutija
  • Šesta brzina, 1981. godine ovde je igrao Zaka
  • Priče iz radionice, 1982. godina, gde smo ga i ovde gledali kao Zaka
  • Čovek sa četiri noge, 1983. godina, u kome glumi Vlastimirra
  • Čaj u pet, 1984. godine, ovde tumači lik Pitera
  • Kamiondžije opet voze, 1984. godine, gde ima ulogu Buca Krtalić
  • Varljivo leto ‘68, 1984. godine, u kome je bio direktor gimnazije
  • Kamiondžije 2, 1984. godine, opet kao Buca Krtalić
  • Uzmi pa će ti se dati, 1985. godine
  • Tombola, 1985. godine, sa ulogom Kifla
  • Debeli i mršavi, 1985. godine,
  • Mis, 1986. godine, uloga Igla
  • Crna Marija,1986. godine, u kojoj igra TV producenta
  • Dogodilo se na današnji dan, 1987. godine, gde tumači lik Radovana
  • Vuk Karadžić, 1987. – 1988. godine, u kome glumi Jevrema Obrenovića
  • Dome, slatki dome, 1989. godine, gde se predstavio kao Džodić
  • Sveto mesto, 1990. godine, sa ulogom slikara
  • Šaran, 1991. godine
  • Devojka sa lampom, 1992. godine
  • Sekula nevino optužen,1992. godine, u kome glumi Anžika
  • Bolje od bekstva, 1993. godine, gde ima ulogu Kapetana
  • Ni na nebu, ni na zemlji, 1994. godine, gde mu je uloga Obrad
  • Biće bolje, 1994. godine, u kome glumi reditelja
  • Otvorena vrata, 1995. godine, serija u kojoj mu je uloga Enrike
  • Do koske, 1996. godine, u kome igra Smigu
  • Lepa sela lepo gore, 1996. godine, film u kome nam se predstavio kao Nazim
  • Gore dole, 1996. godine, sa ulogom Dr. Ligus
  • Rane, 1998. godine, u kojima je bio portir
  • Nož, 1999. godine, u kome ga pamtimo kao Đorđa Vilenjaka

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!