Glumac Alfred Džejm Al Paćino – biografija

0

Alfred Džejm Al Pćino (engl. Alfredo James Pacino) jedan je od najpoznatijih glumaca današnjice, a po monogima jedan od najboljih glumaca svih vremena. Svetsku slavu stekao je glumeći Majkla Koreonea u filmu „Kum 2“. Ovaj sarmatni glumac pored glume bavi se i režijom filmova, njihovom produkcijom i pisanjem scenarija. Čime se još bavi Al Pačino možete pogledati u njegovoj biografiji:

Detinjstvo

Alfred Džejm Al Paćino je rođen 25-og aprila 1940-te godine u Njujorku. Poreklom njegov otac Salvador Pačino je bio iz Italija, a majka Rosa Gerard je čistokrvna amerikanka. Kada je Alfred imao samo dve godine, njegovi roditelji su se razveli, a starateljstvo nad njim dodeljenjo je njegovoj majci. On se sa majkom seli u Bronh, jedan deo Njujorka gde su mu živeli baba i deda. Baka Alja je bila ta koja je bila zadužena za brigu o Al Paćinu, i upravo ona mu nije dozvoljavala da se igra sa drugom decom na ulici. Igrom slučaja, nesrećni dečak već sa devet godina počeo je pušiti, dok je sa trinaest počeo da konzumira alkohol. Utehu u teškim vremenima koja su zadesila njegovou porodicu on je pronalazio u filmovima. Polako je počeo da imitira glumce i pokušava da odglumi scene iz omiljenih filmova. Vremenom, ta gluma je priešla u strast, pa je on rešio da upiše školu glume pod nazivom „Manhattan's School of Performing Arts“, gde mu je učitelj bio niko drugi do legendarni Lijem Stracberg.

Al Pacino (2)

Početak jedne od najuspešnijih karijera u Holivudu

Od kako je počeo da se bavi glumom, njega je prevashodno zanimalo pozorište i predstave jer je voleo da nastupa pred živom pubikom. Vremenom zahvalkjujući Liju Stracbergu počinje da dobija i filmske uloge. Njegov filmski debi je bio 1971-e godine u filmu „Panika u Parku droge“, a druga uloga koju je dobio bio je lik Majkla Koreona u kultnom filmskom ostvarenju „Kum“. Zahvaljujući ovoj ulozi on je veoma brzo postao popularan, a zajedno sa ovom ulogom kreće i prva nominacija za „Oskara“. Iako su šeszedeset godine za ovog glumca bile prilično loše, gde je on čak neko vreme živeo bez ijedne pare u dugovima, sedamdesete su se pokazale kao odliče za sjajnog Al Pačina. Posle “Kuma” on kreće da dobije sve više dobrih uloga i njegova karijera vrtoglavo kreće da se penje uzlaznom putanjom. Sedamdesetih je odneo i četiri nominacije za prestižnu nagradu “Oskar” snimio par zaista dobrih filmova, ali pored toga nastavio je da glumi i u pozorištu, gde je njegov glumački performans takođe dobro ocenjen. Iako je se pokazao kao sjajan glumac, njegova karijere je početkom osamdesetih godina zapala u krizu.

SIMONE, Jay Mohr, Evan Rachel Wood, Catherine Keener, Al Pacino, 2002, (c) New Line

Performans koji je pruzao u filmovima kritički je veoma loše ocenjen, a ni publika nije bila zadovoljna njegovim nastupima. Ipak 1983-e godine, ovaj holivudski veteran dobija ulogu Tonija Montane u filmu “Lice sa ožiljkom”, film za koji mnogi kažu da predstavlja krunu karijere za Al Pačina. Godinama kasnije, on je i priznao da mu je uloga Montane bila najbolja uloga u karijeri. 1985-e godine, on je doživeo veliki komercijalni i kritički neuspeh snimivši film “Revolucija”, nakon čega se on povlači sa filmskog platna i naredne četiri godine provodi u pozorištu. Nakon pauze slede zlatne godine za ovog glumca. U trećem nastavku popularne američke franziše “Kum” on konačno osvaja “Oskara” za najbolju glavnu ulogu, a 1992-ge godine postaje prvi glumac u istoriji koji je zaradio dve nominacije za “Oskara” za uloge  u dva različita filma snimana iste godine.

Odabrana filmografija:

  • “Kum” iz 1972-ge godine kao Majkl Korleone,
  • “Serpico” iz 1973-e godine kao Frank,
  • “Kum II” iz 1974-te godine kao Korleone,
  • “Lice sa ožiljkom” iz 1983-e godine kao Toni Montana,
  • “More ljubavi” iz 1989-e godine kao Frank Keler,
  • “Kum III” iz 1990-te godine kao Korleone,
  • “Miris žene” iz 1992-ge godine kao Frenk Slejd,
  • “Karlitov način” iz 1993-e godine kao Karlito,
  • “Vrućina” iz 1995-e godine kao Vinsent Hana,
  • “Đavolji advokat” iz 1997-e godine kao Džon Milton,
  • “Probuđena savest” iz 1999-e godine kao Bergman,
  • “Simone” iz 2002-ge godine kao Viktor,
  • “Anđeli u Americi” iz 2003-e godine kao Roj Kon,
  • “Sve za lovu” iz 2005-te godine kao Valter Abrams,
  • “Igraj svoju igru 3” iz 2007-e godine kao Vili Benk
  • “Džek i Džil” iz 2011-te godine kao Al Paćino,
  • “Ponižavanje” iz 2014-te godine kao Simon Ahler;

TORONTO, ON - SEPTEMBER 07: Actor Al Pacino and "Manglehorn" speaks onstage "Manglehorn" Press Conference during the 2014 Toronto International Film Festival at TIFF Bell Lightbox on September 7, 2014 in Toronto, Canada. (Photo by George Pimentel/WireImage)

Osvojene nagrade:

  • „Zlatni globus“ u kategoriji najbolji glavni glumac u filmu „Serpiko“ iz 1974-te godine.
  • „BAFTA“ nagrada u kategoriji najbolja muška glavna uloga u filmu „Kum 2“ iz 1976-te godine.
  • “BAFTA“ nagrada u kategoriji najbolji glumac za ulogu u filmu „Pasje popodne“ iz 1976-e godine.
  • „Zlatni globus“ u kategorji najbolji glavni glumac u filmu „Miris žene“ iz 1993-e godine.
  • „Zlatni globus“ i „Emi“ nagrada u kategorji najbolji glavni glumac za mini seriju „Anđeli u Americi“ iz 2004-te godine.

Zanimljivosti koje možda niste znali o Al Paćinu:

  • Alfred je u više puta izjavljivao da više voli pozorišnu glumu od filmske.
  • U januaru 1961-e godine uhapšen je jer je vozio naoružan. On je tada imao samo dvadeset godina, a policija ga je zaustavila jer im je samo kretanje auta bilo prilično sumnivo.
  • On se oprobao i kao reditelj filma „Chinese coffie“ iz 2000-te godine.
  • Odbio je ulogu Hana Sola u kultnoj filmskoj franšizi „Ratovi zveda“.
  • Zanimljivo je da je 21 godina prošla od njegove prve nominacije za „Oskara“ do osvajanja istog.
  • Veliki je fan Viliama Šekspira, obožava sva njegova dela, a omiljen mu je „Hamlet“.
  • Odbio je ulogu Roja u filmu „Bliski susreti treće vrste“.
  • Al Paćino je visok 170 cm.
  • Ovaj velikan glumačke scene pati od nesanice.
  • 1997-e godine Pacino je stavljen na četvrto jesto 100 najvećih filmskih zviezda svih vremena u izboru časopisa “Empire, a kasnije se pojavio i na prvom mestu u izboru britanskog kanala “Channel 4”.
  • Al Paćino se nikada nije ženio, pa je vremenom dobio status večitog neženje.
  • Strastveni je ljubitelj opere.
  • Na AFI – jevoj listi 100 najboljih pozitivaca i negativaca u zadnjih 100 godina, on je drugi glumac koji se pojavio na obe liste: na “listi pozitivaca” s ulogom Franka Serpica, a na “listi negativaca” s ulogom Majkla Korleonea.
  • Jedan od najboljih glumaca današnjice ima troje dece. Prvu ćerku je dobio sa profesorkom glume Žan Taran, a sa bivšom devojkom D’ Anđelo dobio je blizance – Antona i Oliviju.
  • Kad je Kopola počeo sa audicijama za ulogu Majkla Korleonea, glavni u studiju “Paramount” su hteli nekog mladog, talentovanog, ko će podsećati na Roberta Redforda. Kada je Al Paćino došao na audiciju nikoga nije oduševio, niti je bilo ko iz produkcije hteo da ga angažuje. Jedina osoba kojoj se dopao bio je Kopole. On je čak nastavio izbor za ulogu testirajući Roberta De Nira i Martina Šina, ali niko nije mogao da nadmaši fenomenalnog Al Paćina.  
  • Najkontroveznija veza za javnost svkako je bila ona sa mladom argentinkom Lusilom Polak, od koje je Alfred Džejm bio stariji četrdeset godina.

Al Pacino (5)

Izreke i citati

Pored sjajne glume, velikog broja obožavateljki statuse velikog zavodnika i odličnih filmova, Al Paćino je poznat i po sjajnom komuniciranju sa novinrima i odličnim izjavama koje mnogi čitiraju. Mi smo za vas odabrali neke od najzanimljivijih izreka koje je Al Paćino tokom svoje karijere izjavio:

  • “Lako je prevariti oko, ali je teško prevariti srce.”
  • “Najgora stvar u situaciji kada ste poznati jeste da su ljudi uvijek fini sa vama. Dok pričate sa nekim svi se slažu sa vama, makar rekli i nešto potpuno ludo. Potrebni su vam ljudi koji će vam govoriti ono što ne želite da čujete..”
  • “Novac čini vaš život lakšim. Ukoliko ste sretni da ga imate, onda ste sretni.”
  • “U Americi je skoro svako ko se smatra Italijanom u stvari polu – Italijan. Osim mene. Ja sam u potpunosti Italijan. Većinom sam Sicilijanac, a imam u sebi i napuljske krvi. Sa mnom imate punu dozu Italijana.”
  • “Moj problem je, pretpostavljam, u načinu na koji se izražavam. Morate biti sa mnom 50 godina prije nego budete u mogućnosti da shvatite o čemu ja to pričam.”

Al Pacino

  • “Toliko sam stidan da nosim sunčane naočale gdje god da krenem.”
  • “Da li znate da sam ja počeo kao stand up komičar? Ljudi mi ne vjeruju kada im to kaže. Ja sebe doživljavam upravo tako – kao komičara.”
  • “Postati bogat i slavan me nikada nije interesovalo. Jedina stvar do koje mi je stvarno stalo je gluma. Potekao sam iz Bronksa, a slava me je zatekla nepripremljenog. Posle “Kuma”, nisam znao šta me je snašlo. Nisam više znao ko sam, žene su spavale ispred mojih vrata”
  • “Svi žele pažnju, samo slavni u tome katkad nemaju mere.”
  • “Glumci su postali emocionalne atlete. Proces je jako bolan, te moj privatni život pati.”

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!