Glumac Džoni Dep (engl. John Depp) – biografija

0

Džoni Dep (engl. John Depp) jedan je od najupešnijih glumaca današnjice za koga su karakteristične veoma neobične uloge i sjajne transformacije. A da li ste znali da Dep imao jako loš glumački početak koji nije obećavao uspeh? Da je Dep održao koncert u Srbiji? To i mnoge druge zanimljivosti pročitajte u njegovoj biografiji koja sledi.

Datum rođenja, poreklo i detinjstvo

Džoni Kristofer Dep II je rođen 9-og  juna 1963-e godine u Ouensforu, savezna drzava Kentaki, u američkoj porodici kao najmlađi od četvoro dece. Po zanimanju otac mu je bio inženjer, a majka konobarica. Iako su njegovi roditelji rođeni u Americi, oni imaju jako zanimljivo poreklo. Depovi preci su poreklom bili Čiroki Indijanci, a pored njihove Depovim venama protiče i Irska, Nemačka i Francuska krv. Tokom najranijeg perioda odrastanja najviše vremena je provodio sa svojim dedom koji umire 1970-te godine.

Dzoni Dep (4)

Odgajan je zajedno sa braćom i sestrom, a karakteristično za njegovo detinjstvo je to da je stalno menjao mesto stanovanja, pa tako i škole koje je pohađao. Kada je ušao u tinejdžerske godine, Džoni je postao jako problematičan. Već sa 15 godina probao je razne droge, a školu je sve više i više zapostavljao dok je na kraju nije napustio kako bi se posvetio muzici. Tada Dep osniva svoj bend. Kasnije on se ipak vraća u školu i uspeva da je završi.

Slabi glumački početak Džonija Depa

Svoj filmski debi ovaj šarmantni glumac imao je 1984-te godine u filmu „Strava u ulici Bestova“, ali ova uloga nije donela Depu željenu popularnost. Šta više on počinje da razmišlja o napuštanju glumačkog poziva i vraća se da nastavi školovanje. Ipak želja da se dokaže kao glumac je prevagnula i on se na kraju vraća glumi. 1985-te snima dva filma „Privatno odmaralište“ i „Sporo sagorevanje“ ali filmovi doživljavaju neuspeh, a Dep kao glumac se ne ističe.

Dzoni Dep (6)

Sledeće godine dobija ulogu u filmu Olivera Stauna „Vod smrti“, ali ni u ovom filmu se njegove glumački performans posebno ne ističe. Devedesetih Džoni glumi u filmovima „Edvard Makazoruki“ i „Strava u ulici Bestova“. Filmovi možda nisu ostvarili veliku zaradu, ali su ostvarili solidan uspeh i našli  su svoje mesto kod publike. Ipak Dep i dalje nije dobijao željenu pažnju javnosti niti popularnost kod publike.

Uspon karijere i brilijantna filmska karijera

Deset godina je bilo potrebno da prođe od Depove prve uloge da bi postigao status holivudske zvezde. 1995-te godine glumivši u filmu „Don Huan del Marko”, Dep dospeva u centar interesovanja. Njegov glumački talenat biva hvaljen od strane kritičara i po prvi put dobija pažnju javnosti kakvu zaslužuje. Nakon tog filma konačno počinje da dobija uloge u kvalitetnijim filmovima. Kraj devedesetih godina donosi veliki uspon kada je Dep u pitanju i njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. Iz tog perioda posebno se izdvajaju uloge koje je tumačio u komediji „Paranoja u Las Vegasu“ koji predstavlja adaptaciju vrhunske istoimene knjige Hantera Tompsona, kao i uloga u filmu Romana Polanskog „Deveta kapija“.

Dzoni Dep (7)

Iste godine glumi u  Tim Bartenovom horor filmu „Uspavana dolina“ koji je osvojio brojne nagrade uključujući i “Oskara” u kategoriji najbolja scenografija. 2000-te godine Dep dobija glavnu ulogu u romantičnoj komediji „Čokolada“, a godinu kasnije dobija ulogu Džeka Spraoua u filmskom serijalu „Pirati sa Kariba“. Sjanom performansom u filmu koji je postao pravi bioskopski hit domći ga nominiraju za „Oskara“ u kategoriji najbolji glavni glumac. Uloga Džeka Sparaoua mu donosi naklonost publike i tada oni koja možda nisu voleli ovog šarmantnog amerikanca promenili su mišljenje. Dep je odigrao glavnu ulogu u animiranom filmu „U potrazi za Nedođijom“ koji je baziran na delu života Džejmsa Barija – kreatora čuvene priče „Petar Pan“. Film je postigao ogroman komercijalni uspeh, a Depov performans je bio hvaljen. Da mu prijaju uloge pomalo komičnih likova pokazao je i svojim sledećim filmom. Jako je zanimljivo da se Dep pokazao izvrsnim u zabavljanju publike odnosno u komedijama, ali i u hororima gde mu je glavni zadatak bio da zaplaši publiku. Džoni Dep je postao poznat glumeći uglavnom neobične i ekcentrične likove. 2010-te godine on učestvuje u animiranom porodičnom filmu „Rango“ gde je pozajmio glas glavnom junaku, a sledeće godine snima drugi nastavak „Pirata sa Kariba“. Iste godine izlaze još tri njegova filma, a 2012-te godine izlazi film „Mračne senke“ gde se Dep oprobao i kao producent. Kako mu se svideo posao porucenta, sledeće godine na projektu „Usamljeni rendžer“ on se javlja u ulozi izvršnog producenta. Iako je njegova karijera imala klimav početak on se smatra jednim od najboljih glumaca u Holivudu. Trenutno Dep  snima treći deo „Pirata sa Kariba“ pod nazivom „Mrtva usta ne govore“ koji će premijerno biti prikazan 2017-te godine.

Dzoni Dep (3)

Odabrana filmografija:

  • „Strava u ulici Brestova“ iz 1984-te godine kao Glen Lanc,
  • „Vod smrti“ iz 1985-te godine kao Gator Lerner,
  • „Plaćljivko“ iz 1990-te godine kao Vejd Plačljivko Voker,
  • „Edvard Makazoruki“ iz 1990-te godine kao Edvard Makazoruki,
  • „Strava u ulici Brestova: Fredi je mrtav“ – kao lik sa TV-a,
  • „Sta izjeda Gilberta Grejpa“- 1993-te godine kao Gilbert Grejp,
  • „Ed Vud“ iz 1994-te godine kao Ed Vud.
  • „Mrtav čovek“ iz 1995-te godine kao Vilijam Blejk,
  • „Don Huan del Marko“ – 1994-te godine kao Don Huan del Marko,
  • „Vremenski tesnac” iz 1995-te godine kao Džin Votson,
  • „Paranoja u Las Vegasu“ iz 1998.godine kao Raul Djuk,
  • „Deveta kapija“ iz 1999-te godine kao Din Korzo,

Dzoni Dep (2)

  • „Uspavana dolina“ iz 1999-te godine kao Ikabot Krejn,
  • „Astronautova žena“ iz 1999-te godine kao Spenser Armakost,
  • „Iz pakla“ iz 2001-ve godine kao inspektor Federik Eberlin,
  • “Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera” iz 2003-e godine kao Džek Sparou,
  • “Tajni prozor” iz 2004-te godine kao Mort Rejni,
  • “U potrazi za Nedođijom” iz 2004-te godine kao Džejms Beri,
  • “Čarli i fabrika čokolade” iz 2005-te godine kao Vili Vonka,
  • “Pirati sa Kariba: Tajna škrinje” iz 2006-te godine kao Džek Sparou,
  • “Pirati sa Kariba: Na kraju sveta” iz 2007-e godine kao Džek Sparou,
  • “Alisa u zemlji čuda” iz 2010-te godine kao ludi šeširdžija,
  • “Turista” iz 2010-te godine kao Frenk Tejlor.
  • “Pirati sa Kariba: Na čudnijim plimama” iz 2011-te godine kao Džek Sparou,
  • “Na tajnom zadatku” iz 2010-te godine kao Tom Hanson,
  • “Virtuena svest” iz 2014-te godine kao Vil Kaster,
  • “Začarana šuma” iz 2014-te kao vuk,
  • “Mordekaj” iz 2015-te godine kao Čarli Mordekai;

Zanimljivosti o Džoni Depu:

  • Visok je 178 cm.
  • Po njemu je vrsta zglavkara koja je izumrla dobila ime – Kooteninchela Depp.
  • 1998-e godine ušao je u vezu sa francuskom glumicom i pevačicom Vanesom Paradi. Sa njom on ima dvoje dece: ćerku Lili Rons Melodi Dep (rođena 27.05.1999-te) i sina Džona Kristofera Depa III (rođenog 9.04.2002-ge). Par je se razišao  2012-te godine, nakon 14 godina provedenih zajedno.
  • 2012-te godine Dep je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najplaćeniji glumac svih vremena sa zaradom koja iznosi 75 miliona dolara.

Dzoni Dep (5)

  • U februaru 2015-te godine venčao se sa glumicom Amber Herd koja je 23 godine mlađa od njega. U medijima su se pojavile glasine da se par razvodi, ali nijedno od njih dvoje se nije oglasilo po tom pitanju.
  • Njegovi filmovi zaradili su preko 11 milijardi širom sveta.
  • Treći međunarodni filmski i muzički festival “ Kustendorf “ koji je održan 2010-te godine na Mokroj gori otvoren je otkrivanjem statue Džoni Depa. Svečanosti su između ostalih prisustvovali i naš najpoznatiji reditelj Emir Kusturica i Džoni Dep, koji je specijalno za ovu priliku doputovao u Srbiju. Tom prilikom Dep je izjavio: “Hvala Emiru,mom bratu i mojoj drugoj familiji ovde i svima vama za ove moment koje provodim u Srbiji. Kusturica je za mene inspiracija. Zbog ljudi poput njega,ja sam i dalje u svetu filma.”
  • Džoni Dep i Emir Kusturica upoznali su se još 1993-e na snimanju filma “Arizona Dream”,gde su ostvarili super odnos i postali jako dobri prijatelji.
  • “Empire” magazin ga je stavio na prvo mesto svoje liste “100 najseksipilnijih zvezda u filmskoj istoriji”.
  • U januaru 1999-te uhapšen je jer se potukao sa jednim paparacom.
  • 1997-e godine snimio je muzički album pod nazivom “Be Here Now”.
  • “People” magazin ga je uvrstio u svoju listu “pedeset najlepših ljudi na svetu”.
  • Bio je veren četiri puta i to sa:”Šerlin Feu, Vionom Rajder, Kejt Mos i Dženifer Grej.
  • Kada je bio sa Vionom istetovirao je “Zauvek Viona” na svojoj ruci, a kada su raskinuli uklonio je njeno ime.
  • 2003-e godine magazin “People” proglasio ga je najseksipilnijim živim čovekom na svetu.
  • Svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivdu dobio je 19-og novembra 1999-te godine.
  • Zajedno sa Šon Penom i Džonom Malkovičem poseduje restoran u Parizu.
  • Kao dečak bio je alergičan na čokoladu.
  • Naučio je Francuski kako bi mogao da komunicira sa Vanesinim roditeljima.
  • Veliki je obožavalac Marlona Branda.
  • Veoma je blizak prijatelj sa Kristinom Riči i Merlinom Mansonom.
  • Prvobitno je bio razmatran za ulogu u filmu “Ljubav u doba kolere”, ali režiser je odbio saradnju sa velikom Holivudskom zvezdom.
  • Ima 2 srebrna zuba.
  • 1992-e godine održao je concert u Beogradu zajedno sa grupom Party Breakersi u okviru “FESTA”.
  • Zahvaljujući Nikolasu Kejdžu dobio je svoj prvi glumački angažman.
  • Jedini je glumac koji glumi u 3 od 10 filmova čija je zarada prešla 1 bilion.
  • Dzoni Dep (1)Bio je razmatran za ulogu Čarli Čaplina u filmu “Čaplin” iz 1992-e ali autori su se ipak odlučili za Roberta Dauneri Džuniora.
  • Obožava da gleda animirane filmove zajedno sa svojom ćerkom. Omiljeni animirani filmovi su mu “Šrek” i “U potrazi za Nemom”.

Tri najbolja Depova citata:

  1. “Postoje četiri pitanja o vrijednostima u životu; šta je sveto, od čega je duh napravljen, za šta vrijedi živjeti i za šta vrijedi umrijeti. Odgovor na sva ta pitanja je isti. Samo ljubav.”
  2. “Ja sam neiskren i uvijek se možete pouzdati da će neiskren čovjek biti neiskren. Iskreno, iskreni su oni kojih bi se trebali čuvati.”
  3. “Ukoliko me uhvatite da govorim kako sam ozbiljan glumac, molim vas da mi udarite šamar.”

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!