Glumac Lijam Nison – biografija

0

Lijam Nison možda nije najlepši ni najbolji glumac, ali je uspeo da ostavi veliki trag u svetskoj kinematografiji. U biografiji koja sledi možete da saznate nešto više o ovom severnoirskom glumcu.

Rođenje, detinjstvo, porodica…

Lijam Nison (engl. Liam Neeson) je rođen u Balimeni,Counti Antrimu u Severnoj Irskoj 7-og juna 1052-ge godine. Sin je Katrine „Kiti“ Nison, koja je radila kao kuvarica i Bernanda „Barnei“ Nisona, čuvara u osnovnoj školi. Odgajan je romokatoličkom verom i dobijo je ime Liam po lokalnom svešteniku. On je najmlađi od svoje tri sestre: Elizabet, Bernadet i Rozalin. U svojoj 9-oj godini, Nison je počeo da ide na bokserske časove, a kasnije je postao amaterski viši bokserski šapion “Ulster” ekipe. Nison je prvi put stao na binu sa 11 godina, jer ga je učiteljica Engleskog pozvala da glumi u školskoj predstavi, a on je prihvatio samo zato što mu se sviđala devojčica koja je u njoj glumela.

Od tada on je nastavio sa školskim predstavama i u narednim godinama. Njegovo interesovanje za glumu i odluka da postane glumac je bilo takođe pod uticajem ministra Iana Paisleja. Nison je za Iana rekao da je on:“imao veličanstveno prisustvo i bilo je neverovatno gledati ga kako govori iz Biblije…to je gluma,i to odlična gluma..“. Nison je bio upisan kao studen fizičke nauke i računarske na Kraljičinom Univerzitetu u Belfastu u Severnoj Irskoj, pre odlaska na posao u Ginisovoj pivari. Takođe na Kvinzu je otkrio talenat za fudbal i bio primećen od strane Sina Tomasa, gde je zbog njega igrao zamenu Šamroka Roversa, ali mu nije bio ponuđen ugovor.

Best images 1152x864 Liam Neeson HD Liam,Neeson

Profesionalna karijera

Svoj filmski debi Lijam je doživeo 1973-e godine, kada je glumio Isusa u filmu “Hodočasnikov napredak”, gde su kritičari pohvalili njegov performans. 1978-e godine se seli u Dablin nakon što mu je ponuđena uloga Rona u okviru projetka koji je producirao “Arts Centre”.

Lijam Nison (4)

Pored uloga koje je ostvarivao u holivudskim filmovima, on je se i pridružio narodnom pozorištu u Irskoj gde je takođe odigrao par uloga. Reditelj Džon Borman ga je zapazio 1980-e godine u jednoj prestavi i ponudio mu ulogu u filmu “Eskalibur” što je Lijam prihvatio. Nakon angažovanja na ovom filmu on se seli u London gde nastavlja rad u pozorištu, ali dobija i uloge u niskobudžetnim filmovima i serijama. U period od 1982-ge do 1987-e godine Nison je glumio u pet filmova, igrajući uz velike glumačke velikane kao što su Robert De Niro i Mel Gibson. Ti filmovi su pokazali veliki potencijal koji popularni irac ima, tako da počinje njegovo angažovanje u filmovima bolje produkcije, a slede i prve glavne velike uloge.

Odabrana filmografija:

  • “Eskalibur” iz 1981-e godine kao Gavain,
  • “Pobuna na brodu Baunti” iz 1984-e godine kao Čarls,
  • “Kralj Artur” iz 1985-e godine kao Grak,
  • “Zadovoljstvo” iz 1988-e godine kao Martin Falkon,
  • “Bratska krv” iz 1989-e godine kao Brajan Gejts,
  • “Revolver” iz 1992-ge kao Man,
  • “Šindlerova lista” iz 1993-e godine kao Oskar Šindler,
  • “Pob Roj” iz 1995-e godine kao Robert Roj,
  • “Jadnici” iz 1998-e godine kao Džen,
  • “Ratovi zvezda epizoda I: Fantomska pretnja” iz 1999-e godine kao Kvaj – Gon Džin,
  • “Agent pod stresom” iz 2000-te godine kao Čarls Mejo,
  • “Bande Njujorka” iz 2002-ge godine kao šveštenik Valon ,
  • “Ustvari ljubav” iz 2003-e godine kao Danijel,
  • “Nebesko kraljevstvo” iz 2005-te godine kao Godfri,
  • “Betmen počinje” iz 2005-te godine kao Henri,
  • “Drugi čovek” iz 2008-e godine kao Petar,
  • “Borba titana” iz 2010-te godine kao Zevs,
  • “96 sati” iz 2008-e godine kao Brajan,
  • “Bezimeni” iz 2011-te godine kao Martin Heris;

Ljubavni život popularnog irca

O Nisonovom ljubavnom životu iz ranijeg perioda malo toga se zna. Poznato je da je na snimanju filma “Eskalibur” 1981-e godine upoznao Helen Miren sa kojim je živo zajedno tokom oranih osamdesetih godina. Upravo je Helen bila ključna osoba koja je pomogla Nisonu da dobije agenta koji mu je obezbedio uloge koje su ga proslavile.

Lijam Nison (1)

Lijam sa suprugom Natašom Ričardson

Svoju buduću suprugu, Natašu Ričardson upoznao je 1993-e na Brodveju dok je igrala u jednoj prestavi. To je bila ljubav kakva se jednom rađa, a par je se večnao sledeće godine u julu. U avgustu 2004-e kupuju veliko imanje u Njujuorku gde i ubrzo i sele zajedno sa svojim sinovima – Majklom Ričardom Antonijom i Danijelom Džekom. Nažalost, njegova žena preminula je 2009-e godine. Naime, Nataša je doživela veliku nesreću na skijanju u Kanadi gde je doživela velike povrede. Ona je doživela moždanu smrt i bila na aparatima. Lijam je došao u bolnicu što je pre mogao i doneo je jednu od najtežih odluka u životu,a to je da isključi suprugu sa aparata. On je tu odluku doneo jer nije bilo ni teoriske šanse da mu se supruga osvesti, jer je nepovratno izgubila sve moždane aktivnosti. Smrt supruge potpuno je slomila glumca, koji i pet godina nakon smrti kaže da ne može da se izbori sa tugom koja ga je zadesila: “To vas slomi, poput ogromnog talasa…Odjednom postanete užasno nestabilni. Kada vas tuga udari, danima ne možete da dođete sebi. “

Lijam Nison (1)

Lijam sa sinom na sahrani supruge

Popularni glumac je izjavio da ipak postoji razlog da njenu smrt lakše podnosi, a to je činjenica da su doniranjem njenih organa spašena tri života: “Donirali smo tri njena organa, njeno srce, jetru i bubrege, a zahvaljujući tome tri osobe su i danas žive. Bio sam uplašen kada smo rešili to da uradimo, ali sam jako srećan, jer znam da je moja draga žena nekome pomogla.”

Zanimljivosti:

  • Magazin “Empire” ga je uvrstio u svoju listu sto najboljih glumaca svih vremena.
  • Visok je 193cm.
  • Nison je ostavio cigarette 2003-e godine, a uloga Hanibala koju je tumačio 2010-e godine zahtevala je da Lijam puši. Međutim kao bivši pušač on je zamolio producente da mu izađu u susret i izbace tu karakternu crtu lika,što su oni prihvatili.

Lijam Nison (2)

  • U martu 2011-te godine imenovan je za ambasadora dobre volje UNICEF-a.
  • Nison je generalni pokrovitelj “Belfast” filmskog festival koji podstiče i motiviše mlade ljude da se priključe filmskoj industriji.
  • Za film “Šindlerova lista”, dobio je nominacije za Oscara, BAFTA-u, i Zlatni globus.
  • Godine 1999-e. postao je Časnik Britanskog Carstva.

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!