Glumac Ralf Fajn (engl. Ralph Fiennes) – biografija

0

Ralf Fajns je engleski glumac, reditelj i producent koji  je postao velika svetska zvezda glumeći u filmu „Šindlerova lista“. Najpre je počeo da glumi u pozorištu uglavnom u delima Šekspira gde je ostvario prve uspehe, a zatim je krupnim koracima krenuo da snima svetski poznate hitove. U Srbiji mnogi ga vole, sam je više puta posetio naš glavni grad, a prošle godine kada su našu zemlju zahvatile poplave bio je među prvim svetskim zvezdama koje su apelovale da se Srbiji ukaže pomoć. Zato još volimo Ralfa Fajnsa i koje su to njegove najpoznatije uloge možete pročitati u njegovoj biografiji.

Rani period života Rajnsa i njegova porodica

Ralf Natalijen Tvislton – Vikam – Fajns (engl. Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes) je rođen 22-og decembra 1962-ge godine u Ipsviču kao najstarije dete fotografa i zemljoradnika Marka Fajnsa  i Dženifer Lask koja je po zanimanju bila pisac. Što se tiče njegovog porekla, preci mu potiču iz Engleske, Irske i Škotske. Najstarij je od šestoro dece, a pored njega jedan brat i sestra se takođe bave glumom.

Kada je imao jedanaest godina njegova porodica se seli u Irsku gde on provodi svoje tinejdžrske dane. Ralf je pohađao “St Kieran” koledž godinu dana nakon čega se prebacuje na nezavisnu školu “Newtown school”. Njegova proodica se zatim seli u Salzburg u Engleskoj gde je Fajns završio svoje školovanje u poznatoj školi “Wordwworth”. On je hteo da upiše umetnost i slikarstvo, i neko vreme je se time bavio dok nije shvatio je da je gluma njegova istinska strast i da ono što želi jeste da postane glumac.

Neverovatno brz uspon na samom početku glumačke karijere Ralfa Fajnsa

On se upisuje u Kraljevsku Akademiju dramskih umetnosti koju je pohađao od 1983-e do 1985-te godine. Svoje prve glumačke početke imao je u lokalnom pozorištu, a veoma brzo je počeo da glumi i u „Nacionalnom pozorištu“, gde je postigao ogroman uspeh glumeći u predstavama inspirasanih radom i delom čuvenog pisca Šekspira. Prvi put na malim ekranima pojavio se 1990-te godine, a svoj filmski debi imao je dve godine kasnije u kultnom filmu „Orkanski visovi“. Već sa sledećom svojom ulogo on doživljava svoj proboj na svetsku senu. Najpre dobija glavnu ulogu u kontrovertzom filmu  Pitera Grinveja “Beba iz Mekojna” koji je loše prošao na bioskopskim blagajnama, a kasnije te godine izlazi film “Šindlerova lista” sa kojim Ralf doživljava svetsku popularnost glumeći nemoralnog nacističkog komadanta Amona Geta.

Ralf Fajns (4)

On je odmah na početku svoje karijere dobio i nominaciju za “Oskara” u kategoriji najbolja sporedna muška uloga i mada je nije osvojio, dobio je “BAFTA” nagradu za ovu ulogu. Lik Amona Geta koji je tumačio doneo mu je mesto na listi Američkog filmskog instituta “Pedeset najboljih filmskih zločinaca”. Da bi dobio ulogu Geta on je se znatno ugojio čime je pokazao sjajnu moć transformacije. Fajns je nakon filma veoma brzo se vratio na svoju kilažu koju je imao pre snimanja filma. Kasnije on je rekao da je ova uloga imala duboko uznemirujući efekat na njega, pa je povodom toga izjavio: “Zlo je kumulativno. Dešava se. Ljudi veruju da su dobili da rade posao, veruju nekoj svojoj ideologiji, trude se da prežive, rade svoj posao, malo po malo, prave kopromise i govore sebi da je ovo način kako treba da vode svoj život i onda odjednom dese se ovakve stvari. Mislim, ovaj čovek kojeg sam glumio je zlo, zastrašujuće biće. Ali posao jeste bio da se prikaže čovek – ljudsko biće. Postoji neka vrsta banalnosti, svakodnevnice i to je bilo važno da se prikaže . Ustvari jedna od privh scena u filmu bila je ona u kojoj ja govorim – Vi ne razumete koliko je teško kada moram da naredim toliko i toliko metara bodljikave žice i toliko mačeva i ljudi od tačke A do tačke B.”

Godinu danas kasnije dobio je ulogu Čarls van Dorena u filmu “Kviz”, a dve godine kasnije u romantičnoj ratnoj drami “Engleski pacijent” dobija glavnu ulogu i svoju prvu nominaciju za “Oskara” u kategoriji najbolji glavni glumac. On je radio na filmovima različitih žanrova pokazujući da može sjajno da iznese svaku ulogu. Pa tako kretao se od trilera poput “Pauka” preko animiranog biblijskog epa “Prin iz Egipta” i romantične komedije “Sobarica i senator” sve do istorijske drame “Sunce”. 1999-te glumio je Evgenija Onjenig u istoimenom filmu za koji je uradio u produkciju. Tada polako počela je da mu se javlja i želja za proizvodnjom fimova. Polako Fajns je krenuo da se bavi i režijom i produkcijom filmova, ali je pored toga nastavio da glumi.

2005-te godine izlazi film „Hari Poter i vatreni pehar“ u kome je Fajns dobio zadatak da tumači lik Lord Voldemora, a godinu dana kasnije imali smo priliku da ga vidimo u filmu „Zemlja slepih“.

Ralf Fajns (2)

Pored snimanja i režiranja filmova on je pokrovitelj „Festivala škole Šekspira“ koja je osnovana u dbrotvorne svrhe i omogućava deci širom Velike Britanije da izvode Šekspirove predstave u profesionalnim pozorištima.

2012-te godine Fajns dobio je ulogu u dvadesettrećem film o tajnom agentu Džejms Bondu pod nazivom „Skajfol“. Iako nije zapažen kao strip glumac, on je 2024-te godine dobio sjajne kritike za svoj performans u filmu „Grand Budapest hotel“, gde je jedan poznati kritičar izjavio: „ Na kraju krajeva to je Fajns, koji čini najveći utisak filma. Njegova stilizovana i brza isporuka reči, duhovitost i veseo pristup filmu čine ovaj film sjajnim.“

Ono što je karakteristično za Fajnsa je da pored svoje glumačke karijere on je uporedo nastavio da nastupa u pozorištu kada god je za to imao priliku. Iako je postao afirmisan holivudski glumac on nije želeo da zapostavi karijeru u pozorištu. Osvojio je “Tonija”za svoj performans Hamleta na Brodveju i time postao jedini glumac nagrađen “Tonijem” za tu ulogu.

Ralf Fajns (1)

Odabrana filmografija:

  • „Orkanski visovi“ iz 1992-ge godine kao Hitklif,
  • „Šindlerova lista“ iz 1993-e godine kao Amon Get,
  • „Engleski pacijent“ iz 1996-te godine kao grof Lalso de Almaši,
  • „Oskar i Lucinda“ iz 1997-e godine kao Oskar Hopkins,
  • „Osvetnici“ iz 1998-e godine kao Džon Stid,
  • „Princ Egipta“ iz 1998-e godine Ramzes drugi,
  • „Onjegin“ iz 1999-te kao Evgenije Onjenig,
  • „Kraj jedne ljubavne priče“ iz 1999-te godine kao Moris Bendriks,
  • „Pauk“ iz 2002-ge godine kao Pauk,
  • „Crveni zmaj“ iz 2002-ge godine kao Fransis Dolarhajd,
  • „Homofobija“ iz 2005-te godine kao Stiven Talok,
  • „Brižni baštovan“ iz 2005-te godine kao Džastin Kvejld,
  • „Hari Poter i vatreni pehar“ iz 2005-te godine kao Lord Voldemor,
  • „U Brižu“ iz 2008-e godine kao Hari Voters,

Ralf Fajns (3)

  • „Čitač“ iz 2008-e godine kao Mihael Berg,
  • „Hari Poter i polukrvni princ“ iz 2010-te godine kao Lord Voldemor,
  • „Borba titana“ iz 2010-te godine kao Had,
  • „Koriolan“ iz 2011-te godine kao Gaj Marcije Koriolan,
  • „Velika očekivanja“ iz 2012-te godine kao Magvič,
  • „Nevidljiva žena“ iz 2013-te godine kao Čarls Dikens,
  • „Grand Budapest hotel“ iz 2014-te godine kao Gustav X,
  • „So na bojnom polju“ iz 2014-te godine kao Alek Bizli,
  • „Spektar“ iz 2015-te godine kao Em;

U poseti Srbiji

Ralf Fajns je jedan od retkih holivudskih glumaca koji je u više navrata boravio u našoj zemlji, tačnije u njegovoj prestonici Beogradu. On je dolazio poslovno za potrebe snimanja filmova, ali i privatno jer mu se naša zemlja, posebno glavni grad veoma dopao kao i narod koji je uvek bio prijateljski nastrojen prema njemu. Prvi put Beograd je posetio 2009-te godine kada je bio specijalni gost beogradskog filmskog festival – FEST. On je te godine i snimio svoju rediteljsku verziju filma “Koriolan”, gde je pojedine scene snimao u našoj zemlji, preciznije u našoj prestonici – Beogradu.  Prošle godine kada je našu zemlju zadesila prirodna katastofa – poplave, Fajns je bio jedan od privh koji je apelovao na sve da pomognu Srbiji i njenom narodu u borbi protiv poplava. On je samo dva meseca pre poplava bio gost u našoj zemlji kada je bio gost „Festa“ na kome je prikazan njegov film „Nevidljiva žena“ u kojem on glumi, a pored toga uradio je i režiju i produkciju filma. Pored tog na „Festu“ je prikazan i film Grand Budapest hotel“ u kome je on tumačio naslovnu ulogu.

Ralf Fajns (5)

Engleski glumac stalno iskazuje da mu je prijao boravak u našoj zemlji kao i to da bi voleo da sledeći film koji režira bude ponovo sniman u Beogradu: „Ako budem snimao novi film, voleo bih da se vratim sa svojom ekipom u Beograd da iskoristimo sve potencijale koje vaša zemlja poseduje.“ Istakao je da već neko vreme postoji ideja da zajedno sa producentom njegovog filma „Nevidljiva žena“ Gabrijelom Tana planira nov film, ali da još uvek nisu postigli konkretan dogovor: „Ovoga puta ja želim da za film pronađem savremeniju temu i nešto originalnu od prethodnih filmova koje sam snimao. Sledeći film neće biti zasnovan na literaturi jer ja želim da se odmorim od tog pravca.”

Zanimljivosti o Ralf Fajnsu:

  • Njegova visina iznosi 180 cm.
  • 1993-e godine venčao se sa Aleks Kingston sa kojom je bio u braku sve do 1997-e godine kada se par razvodi.
  • Jedan od razloga za razvod bio je i  taj što je Fajns započeo aferu sa osamnaest godina starijom Frančeskom Anis. Njih dvoje su bili u srećnoj vezi sve do 2011-te godine kada se razilaze definitivno.
  • Tetovaža koju je nosio njegov lik u filmu “Crveni zmaj” je pravljena osam sati.
  • On je rođak Princa Čarlsa.
  • Bio je razmatran za glavnu ulogu u filmu “Da vinčijev kod” koja je na kraju pripala Tom Henksu.
  • Kada je video das u klinci koji su gledali “Hari Potera” uplašili se Lorda Voldemora kojeg je on glumio znao je da je uradio posao kako treba.

Ralf Fajns (8)

  • Bio je prva opcija za naslovnu ulogu u filmu “Svetac”, ali producenti su se ipak odlučili za Val Kilmera.
  • Veliki je fan profesionalnog rvanja.
  • Dobar je prijatelj sa glumcem Lijamom Nesonom.
  • Dva puta se pojavio na naslovnoj strani magazine “GQ”: u avgustu 1994-te i julu 1998-e godine.
  • Do sada pojavio se u šest filmova nominovanim za “Oskara” u kategoriji najbolji film, a tri od njih su osvojila nagradu: “Šindlerova lista”, “Engleski pacijent” i “Katanac za bol”.

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!