Glumac Rasel Krou (eng. Russell Crowe) – Biografija

0

Oskarovac Rasel Krou jedan je od najboljih glumaca svoje generacije u Holivudu. Prvu glavnu ulogu dobio je sa 25 godina i od samog starta dokazao se kao vrhunski glumac. Svetsku popularnost stekao je ulogom Maksimusa u “Gladijatoru”, a uloga Džona Neša smatra se krunom njegove karijere. Iako je rođen na Novom Zelandu, veći deo života proveo je u Australiji tako da se sam indentifikuje kao australijanac.

Datum rođenja, porodica i obrazovanje

Rasel Krou (eng. Russel Crowe) je rođen 7-og aprila 1964-te u Velingtonu na Novom Zelandu. Otac mu je bio Džon Aleksandar Krou, a majka Džaslin Ivon Vumiš i zajedno su vršili isporuku hrane, a njegov otac pored toga bio je upravnik hotela. U svom poreklu on ima Maorske, Norveške, Irske, Velške i Škotske krvi. 1968-e godine sa svojom porodicom seli se u Australiju, tačnije u Sidnej. Sa pet godina bio je angažovan za seriju dijaloga u jednoj TV seriji zahvaljujući kumu njegove majke Spajforsa koji je bio reditelj iste.

Rasel Krou (7)

Nakon završene osnovne škole upisuje srednju školu za dečake, ali sa četrnaest godina seli se natrag na Novi Zeland gde upisuje školu u Oklandu zajedno sa bratom Terijem i rođacima Martinom I Džefom Krouom. Zatim upisuje srednju školu “Mount Roskill Grammar School”, koju je napustio sa 16 godina da bi započeo glumačku karijeru.

Glumačka karijera Rasela Kroua i najpoznatije uloge

Svoju glumačku karijeru Rasel je započeo početkom osamdesetih godina pod vođstvom svog dobrog prijatelja Toma Šarplina, nastupajući u mjuziklima pod imenom “Rus Le Rok”. On je objavio nekoliko singlova koji nisu imali veliki uspeh. Iz Novog Zelanda u Australiju se vratio kada je imao 21-u godinu sa namerom da pohađa Nacionalni institut dramskih umetnosti. Od 1986-e do 1988-e godine,dobio je svoju prvu profesionalnu ulogu u filmu reditelja Danijela Abinerija. U pitanju je bila uloga Dr. Skota u australijskoj TV emisiji.

Rasel Krou (6)

1988-e dobija ulogu u australijskoj produkciji “Krvave braće”, gde je igrao ulogu Mikija. Nakon ove uloge dobija ulogu u TV seriji “Komišije” i “Živeti sa zakonom”, a 1990-te sledi i uloga u prvom filmu pod nazivom “Raskršće”. Nakon njega Rasel tumači lik Džek Kroberta u filmu “Krvna zaklteva”. Iako je film pušten u javnost mesec dana pre “Raskršća”, zapravo je snimljen nekoliko meseci nakon njega. Dve godine kasnije dobija ulogu u australijskom filmu “Romper Stromper”, koji je dobio sve pohvale keritičara. Za svoju ulogu u ovom filmu, Krou je osvojio nagradu od australijskog Filmskog instituta u kategorji najbolji glavni glumac. Nakon velikog uspeh koji je doživeo na samom početku karijere u Australiji, on kreće da glumi u američkim filmovima. Dobija ulogu u filmu “Virtuoznost” gde glumi sa sjanim Denzelom Vašingtonom. Sjajan glumački performans dovodi do toga da Krou biva konstantno angažovan u filmovima. Godine 1997-e dobija jednu od glavnih uloga u filmu Kertisa Handosna “Poverljivo iz Los Anđelesa”, gde tumači lik policajca Vendela Vajta. Film doživljava veliki komercijalni i kritički uspeh, a Rasel dobija planetarnu popularnost. Krajem devedeseth pojavljuje se u par odličnih filmova od kojih ćemo posebno izdvojiti biografski triler “Insajder” koji je nominovan za čak sedam “Oskara”, uključujući i onaj za najboljeg glavnog glumca. 2000-te Rasel dobija jednu od najznačajnijih uloga u karijeri, a to je uloga Maksimusa u čuvenom istorjiskom epskom filmu režisera Ridlija Skota “Gladijator”. Film je zaradio preko 450 miliona dolara i osvojio brojne nagrade na filmskim festivalima. Rasel je za ulogu generala Maskimusa Merdijusa vođe rimske vojske osvojio svog prvog “Oskara” u kategoriji najbolji glavni glumac.

Rasel Krou (5)

Da je nov milenijum sjajno počeo za Rasela pokazuje činjenica da sledeće godine dobija glavnu ulogu u biografskoj drami o matematičaru i nobelovcu Džonu Nešu pod nazivom “Blistavi um”. Film je postao apsolutni hit i osvojio četiri “Oskara” uključujući i onaj u kategoriji najbolji film, a Raselu je doneo nominaciju za “Oskara” mada ga ovaj put nije osvojio. 2005-e godine dobija glavnu ulogu u filmu Rona Hauarda “Bajka o bokseru” zajendno sa Rene Zelveger i Pol Džijamantijem. Film doživljava veliki uspeh, a Rasel ponovo dobija sve pohvale za svoj glumački performans. 2007-e godine ponovo sarađuje sa glumcem Denzelom Vošingtonom, ali sa rediteljem Ridlijem Skotom u filmu “Američki gangster”. Tokom poslednjih godina Rasel je zaista tumačio sjajne uloge u vrhunskim filmovima, a posebno se izdvaja njegova uloga u američkom akcionom trileru “Krug laži”, gde je Rasel tumačio glavnu ulogu zajedno sa sjajnim Leondardom Di Kaprijem. Zanimljivo je to da je ovaj film režirao Ridli Skot s kojim Rasel je već sarađivao u više navrata. Da imaju sjajnu sradnju pokazali su 2010-te godine kada ponovo sarađuju zajedno na filmu “Robin Hud” koji doživljava veliki uspeh i ostvaruje zaradu od preko 320 miliona dolara širom sveta. Rasel je 2012-te godine zajedno sa Hju Džekmanom tumačio glavnu ulogu u britanskom filmu “Jadnici”, koji je snimljen prema istoimenom romanu Viktora Igoa, a film je doživeo neverovatan uspeh širom sveta i odneo sve pohvale kritičara.

Rasel Krou (3)

Odabrana filmografija:

  • “Krvna zakletva” iz 1990-te godine kao Džek Krobert,
  • “Virtouoznost” iz 1995-te godine kao Sid 6.7,
  • “Poverljivo iz Los Anđelesa” iz 1997-e godine kao Vendel Vajt,
  • “Raskid” iz 1997-e godine kao Stiv,
  • “Insajder” iz 1999-te godine kao Džefri Vigand,
  • “Gladijator” iz 2000-te godine kao Maksimus,
  • “Blistavi um” iz 2001-ve godine kao Džou Neš,
  • “Gospodar i zapovednik” iz 2003-e godine kao Džek Obri,
  • “Bajka o bokseru” iz 2005-te godine kao Džim Bradok
  • “U 3:10 za Jumu” iz 2007-e godine kao Ben Vejd,
  • “Američki gangster” iz 2007-e godine kao detektiv Riči Roberts,
  • “Krug laži” iz 2008-e godine kao Ed Hofmen,
  • “Robin Hud” iz 2010-te godine kao Robin Hud,
  • “Jadnici” iz 2012-e godine kao inspector Žaver,
  • “Slomljeni grad” iz 2013-e godine kao Nikolas Hostetler,
  • “Čovek od čelika” iz 2013-e godine kao Džor-El,
  • “Noje” iz 2014-e godine kao Noje,
  • “Izvor nade” iz 2015-e godine kao Džošua Koner,
  • “Očevi i ćerke” iz 2015-e godine kao Džek Dejvis;

Zanimljivosti o Raselu Krou koje možda niste znali do sada:

  • Kada je imao deset godina polomio je prednji zub tokom igre ragvija. Nikada nije išao kod zubara da reši ovaj problem dok ga reditelj filma „Raskršće“ iz 1990-te godine nije odveo kod zubara i platio sve troškove popravke.
  • Prvu glavnu ulogu dobio je sa 25 godina.
  • Nakon završetka snimanja filma „Gladijator“, n i par prijatelja otišli su na put po Australiji sa motociklom i tom prilikom prešli su 4000 milja.

Rasel Krou (2)

  • 2003-e godine venčao se sa australijskom pevačicom Danijel Spenser sa kojom ima dvoje dece. Par se razveo posle 9 godina braka. Rastava je bila prijateljska i složili su se da će ostati prijatelji i zaštititi svoje sinove od medijskog uznemiravanja. Nijedno ni drugo nisu želeli javno da govore o razlozima raspada braka.
  • Rasel prvi put postaje otac 21-og decembra 2003-će godine kada dobija sina kojem daje ime Čarls Spenser Krou. Drugog sina dobija 7-og jula 2006-e godine i daje mu ime Tenis Spenser Krou.
  • Osnovao je svoj rok bend koji je nazvao „30 odd foot of grunts“.
  • 5-og septembra 2000-te godine doživeo je povredu ramena usled koje je morao da ode na operaciju.
  • Odbio je ulogu Volverina u filmu „X-men“ 2000-te godine jer nije želeo da igra lika koji je mnogo sličan liku kojeg je već tumačio. (Lik Volverina sličan je Maksimusu, liku kojeg je Rasel tumačio u „Gladijatoru“. Obojica imaju isti životinjski totem i pored ove poseduju niz drugih sličnosti.)
  • 2002-ge u listi magazina „Premiere“ – „100 najmoćnijih javnih ličnosti“ zauzeo je 28 mesto.
  • Napisao je pesmu o Džudi Foster pod nazivom „Other ways of speaking“ koju izvodi zajedno sa svojim bendom.
  • Visok je 182 cm.

Rasel Krou (9)

  • Džudi Foster ga smatra veoma dobrim prijateljem.
  • 29-og januara 2004-te godine povredio je rame dok je trenirao za potrebe uloge u filmu „Bajka o bokseru“. Povreda je odložila snimanje filma za dva meseca.
  • 7-og juna ušao je u partnerstvo sa australijskim biznismenom Petrom Holmesom i zajedno su kupili akcije njegovog omiljenog sporstkog tima „The Australian NRL team Sounth Sydney Rabbitons“.
  • Dobar je prijatelj sa Nikol Kidman koja ga je čak spomenula u svom govoru povodom osvajanja „Oskara“ 2002-ge godine.
  • „Premiere“ magazin 2005-e godine stavio ga je na 49-to mesto svoje liste „najveće filmske zvezde svih vremena“.
  • Kada je žena bila prvi put trudna, zajednom sa njom odrekao se alkohola na 9 meseci.
  • Omiljena uloga mu je u filmu „Bajka o bokseru“.
  • Njegova zarada 2001-te godine procenjena je na 15, 4 miliona dolara od strane „Business Review Weekly“.

Rasel Krou (4)

  • U sedam godina snimio je 5 filmova koji su bili nominovani za „Oskara“ u kategoriji najbolji film: „Gladijator“,  „Blistavi um“ , „Insajder“, „Gospodar i zapovednik“ i „Poverljivo iz Los Anđelesa“. „Gladijator (2000)“ i „Blistavi um (2001)“ su osvojili „Oskara“. Sličan uspeh imao je Vilijam Hart kada je glumio u 5 filmova nominovanih za „Oskara“ u toku 6 godina u periodu od 1983 do 1988 godine, ali nijedan film nije osvojio „Oskara“.
  • Ugojio se 29. kilograma za ulogu u filmu „Krug laži“.

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!