Glumica Džesika Alba (engl. Jessica Alba) – biografija

0

Zanosna američka glumica Džesika Alba jedna je od retkih dama u Holivudu koja nije podlegla trendu oskudnog oblačenja i pravljenja skandala u javnosti. Pored toga važi za jednu od najlepših žena na svetu. Uvek je savršeno stilizovana sa merom, a šarm i lepota koju poseduje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uspela je da napravi savršen balans između sjajne glumačke karijere i privatnog života. Pored glume Alba se bavi i modelingom, a poslednjih godina od kako je ostvarena kao majka i supruga glumicu uvek možemo videti srećnu i nasmejanu.

Detinjstvo i poreklo Džesike Albe

Džesika Mari Alba (engl. Jessica Marie Alba) rođena je 28-og aprila 1981-ve godine u Poromini, Kalifornija, kao ćerka Ketrin i Marka Dejvida Alba. Majka joj ima veoma složeno poreklo pa tako njeni pretci potiču iz Danske, Velske, Nemačke, Engleske i Francuske, a roditelji njegog oca su imigranti iz Meksika. Ima mlađeg brata Džošuu, a jedan od bližih rođaka joj je Gustavo Arleando, poznati pisac. Zbog očevog posla selili su se često pa je jedan period detinjstva provela u Misisipiju, a jedan u Teksasu, nakog čega se porodica ponovo seli u Kaliforniju. Ona je odgajana veoma tradicionalno i konzervativno u katoličkom duhu. Kao dete Alba je bila bolešljikava, a patila je i od opsesivno kompulsivnog poremećaja. Pored toga više puta imala je atelektazu pluća, ali i probleme sa slepim crevom. Zbog toga što je često bila bolesna, izostajala je sa nastave i vreme provodila kod doktora zbog čega se nije mnogo družila sa vršnjacima. Završila je „Claremont“ srednju školu sa punih šesnaest godina.

Dzesika Alba (1)

Početci glumačke karijere

Svoje interesovanje za glumu pokazala je već sa pet godina. 1992-ge godine tražila je od majke da je vodi na glumačko takmičenje u Beveri Hilsu čija su nagrada bili besplatni glumački časovi. Ona je pobedila na takmičenju sa i sa 12 godina krenula na svoje prve glumačke časove. Devet meseci kasnije dobila je svog prvog agenta. Prvo pojavljivanje na filmu ima je 1994-te godine u avanturističkoj komediji „Kamp za nigde“, gde je tuačila lik Gali. Prvobitno je bila unajmljena na dve nedelje ali njega uloga se pretvorila u dvomesečni posao kada je jedna od glumica odustala. Nakon ovoga glumila je devojčicu u dve TV rekrame. Kasnije pojavila se u nekoliko nezavisnih niskobudžetnih filmova.

Dzesika Alba (4)

Zatim dobija ulogu Maje u TV seriji „Flipper“ gdde je glumela pune dve sezone. Krajem deedesetih dobijala je epizodne uloge u par televizijskih serija, a 1999-te se pojavila u tinejdžerskoj komediji „P. U. N. K. S.“ Iste godine glumila je u romantičnoj komediji „Nikada poljubljna” i horor komediji „Nadohvat ruke“.

Proboj glumačke karijere i svetska slava

Njen veliki proboj na svetsku scenu bio je kada ju je režiser Džejms Kameron izabrao da tumači glavni lik u Foksovoj naučno fantastičnoj seriji „Mračni anđeo“. Serija je prikazivana dve sezone, a pored nominacije za „Zlatni globus“, Albi je donela blagi rast popularnosti i naklonost kritičara. Ona je za svoj performans u ovoj najučno fatastičnoj seriji dobila dve nagrade u kategoriji najbolja glumica: „Teen choice award“ i „Satrun award“. U narednom periodu zapaženije uloge je imala u filmu „Grad greha“, kao i u Marvelom filmskom ostvarenju „Fantastična četvorka“, gde je tumačila lik nevidljive žene.

Dzesika Alba (5)

Godine koje slede donose joj konstantno angažovanje na raznim projektima, a zapaženu ulogu imala je i u filmu „U dubini mora“. Zanimljivo je da joj je ta uloga, zajedno sa ulogom  nevidljive žene donela nominaciju za jednu ne tako laskavu nagradu. U pitanju je „Razzie award“ koja se dodeljuje najgorim glumcima. Za istu nagradu bila je nominovana i 2007-e godine za svoj performans u filmu „Predigra za brak“. 2008-e godine dobija glavnu uloguu horor filmu „Oko“. Iako kritičari nisu dobro prihvatili ovaj film, Alba je oduševila svojim glumačkim umećem pa ča je i osvojila „Teen choise“ nagradu u kategorji najbolja glumica u horor trileru. Iste godine se pojavljuje u filmu Majkla Šhanabela „Romantični guru“ gde ponovo dobija nominaciju za najgoru glumicu. Interesantno je da ikao je njen glumački talenat često bivao osporavan, a njena gluma okarakterisana kao mlaka, ona nije imala problema da nađe posao. Tome je verovatno doprinosio i njen privlačan izgled i čenjenica da je više puta odnela titulu najseksipilnije žene. 2010-te godine glumila je u pet filmova od kojih su najpoznati „Dan zaljubljenih“ i „Upoznajte male Fokerove“. 2013-te godine učestvovala je u animiranom filmu „Begstvo sa planete zemlje“.

Dzesika Alba (2)
Odabrana filmografija:

  • „Kamp za nigde“ iz 1994-te godine kao Gejl,
  • „Nikad poljubljenja“ iz 1999-te godinekao Kristen,
  • „Paranoid“ iz 2000-te godine kao Kloi,
  • „Medena“ iz 2003-e godine kao Honi,
  • „Grad greha“ iz 2005-te godine kao Nensi,
  • „Fantastična četvorka“ iz 2005-te godine kao Suzan Storm,
  • „U dubini mora“ iz 2005-te godine kao Sem,
  • „Predigra za brak“ iz 2007-e godine kao Kam,
  • „Oko“ iz 2008-e godine kao Sindi,
  • „Upoznati Bila“ iz 2008-e godien kao Lusi,
  • „Dan zaljubljenih“ iz 2010-te godien kao Morli,
  • „Mačeta“ iz 2010-te kao specijalni agent Sartana Rivera,
  • „Upoznajte male Fokerove“ iz 2010-te godine kao Endi Garsija,
  • „Deca špijuni 4D: Sve vreme sveta“ iz 2011-te godine kao Marisa Kortez,
  • „Begstvo sa planete zemlje“ iz 2013-te godine kao Lena;

Savršen privatan život koji čine muž i dve ćerke

Iako je Džekisa često u svojim intervijuimagovorila da nije pristalica braka, kao i to da danas mnogi pogrešno doživljavaju brak, pogotovo javne ličnosti pružajući iskrivljenu sliku ostatku sveta, ipak stala je na ludi kamen. Sa svojim mužem Kešom Vorenom venčala je se na privatnoj ceremoniji 29-og maja 2008-e godine. Ceremonija je bila toliko mala da čak ni najbliži prijatelji nisu prisustvovali. Par je u vezi od 2004-te godine, a upoznali su se tokom snimanja filma „Fantastična četvorka“. Alba je tumačila jednu od glavnih uloga, a Voren je bio asistent režije. Kasnije izjavila je da je odlučila da se uda pošto je jedina osoba koju tokom života biraš tvoj suprug. Sedmog juna 2008-e godine dobila je svoju prvu ćerku Honor Mariju Voren u Los Anđelesu. Drugu ćerku je dobila kada je imala trideset godina i dala joj ime Heven Garner Voren.

Dzesika Alba (3)

Džesika sa svojom porodicom živi prilično miran život trudeći se da što je više moguće sakrije svoju intimu. Ona i njen suprug uživaju u ljubavi i često su u medijima predstavljeni kao savršen par koji se uzajamno voli i poštuje što je u Holivudu prava retkost. Njih dvoje su čak više puta izabrani za najstilizovaniji par na sceni, a interesantno je da nigde ne idu bez njihovih ćerkica, pa je tako uglavnom cela porodica uvek na okupu.

Zanimljivosti:

  • Alba je javno priznala da je patila od anoreksije tokom pripremanja za TV seriju „Dark angel“.
  • Sajt „askman.com“ 2006-te godine izabrao ju je za najpoželjniju ženu na svetu.
  • Omiljeni glumac joj je Džoni Dep.
  • U filmu „Mačeta“ postoji jedna scena u kojem je Džesika naga. Međutim ona je ustvari nosila donji veš koji su kasnije uz pomoć digitalne tehnologije uklonili.
  • Dva puta je se pojavila na naslvonoj strani „GQ“ časopisa: u aprilu 2005-te i junu 2007-e godine.
  • Koristila je dublerku za snimanje scena golotinje u filmovima: „Fantastična četvorka“, „Predriga za brak“, „Oko“, „Ljubavni guru“ i „Mačeta“.
  • Visoka je 169 cm, a njena težina iznosi 55 kg.
  • Serija „Mračni anđeo“ koja je emitovana na FOX televiziji,a u kojoj je Džesika glumila glavnu ulogu otkazana je posle dve sezone zbog male gledanosti.
  • Voli da igra golf.
  • Ima tetovažu bubamare pozadi na vratu.
  • Magazin „FHM“ ju je stavio na šesto mesto svoje liste „najseksipilnijih devojaka“ 2002-ge godine.
  • Njen brat Džošua je gostovao u jednoj epizodi njene serije „Mračni anđeo“.
  • Iako je uobičajeno da se poznate ličnosti slikaju za razne magazine oskudno obučene, Albi to jednostavno nije u krivi. Ona je rekla da je veom skromna i stidljiva i da nikada ne bi mogla da pozira naga za neki časopis. Ipak, krasila je naslovne strane mnogih časopisa ali obučena.
  • Magazin „Stuff“ ju je stavio na dvanaesto mesto svoje liste „102 najseksipilnije žene na svetu“.
  • 2005-e godine američki magazin „People“ ju je uvrstio u jeddnu od pedeset najlepših ljudi na svetu.
  • Kao mala imala je astmu.
  • Ima dva psa: Nensi i Sida.
  • „E!“ teelevzija ju je 2006-te godine stavila na treće mesto svoje liste „slavni sa najseksipilnijim telom.
  • 2007-e godine posetila je „Belvel“ bolnicu gde je provodila vreme sa decom i donela im poklone za Božić.
  • Časopis „Playboy“ ju je stavio na naslovnu stranu u martu 2006-e godine međutim to su uradili bez njene dozvole. Ona je pripremala tužbu za magazin, kada joj se vlasnik Hju Hefner javno izvinio zbog zabune i novac od prodaje časopisa sa njom na naslovnoj strani je dao u dobrotvorne svrhe.
  • Iako joj baka i deka sa očeve strane potiču iz Meksika, ona ne zna španski jezik. Šta više ona ne razume ni jednu reč španskog.
  • Uživa u kuvanju. Jedan od njenih specijaliteta su pileće enćilade i tortilje.
  • Obožava motore marke Harli Dejvidson.

Dzesika Alba (1)

  • Brus koji je nosila tokom snimanja filma „Grad greha“ prodat je preko eBeja.
  • Poznati brend „Victoria’ s secret“ ju je 2007-e godine imenovao sa kao ženu koja ima najseksipilnije telo.
  • Naučila je da svira violinu 2008-e godine zbog potreba filma „Oko“ u kojem je tumačila glavnu ulogu.
  • Dobra je prijateljica sa poznatim glumicama Evom Longorijom, Linzi Lohan, Evom Mendes i Kejt Hadson.
  • 2007-e godine magazin „Forbs“ je procenio njenu zaradu na 9 miliona dolara.

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!