Glumica Kejt Vinslet – biografija

0

Kejt Vinslet je engleska glumica koja iako je dobila „Oskara“ za svoj performans u filmu „Čitač“, najveći uspeh ipak je postigla glumeći u filmu „Titanik“. Kejt važi za jednu od najcenjenih glumica u Holivudu, a kakav je bio njen put do slave pročitajte u biografiji koja sledi.

Kratka biografija Vinsletove

Kejt Vinslet (engl. Kate Winslet) je rođena 5-og oktobra 1975-e godine u malom gradiću Readingu u Englesoj. Njena majka Sali En je konobarica po zanimanju, a otac Rodžer Džon izvođač radova na bazenima. Pored ovoga njeni roditelji su se bavili i glumom. Kejt ima sve sestre – Bet i Anu i jednog brata – Džoša. Ona je rano počela da razvija interesovanje za glumu i sa jedanaest godina je upisuju u školu glume, a već sledeće godine ona dobija prvu ulogu u pozorišnoj predstavi. Sve prisutne ona je oduševila svojom prirodnošću i lakoćom sa kojom je savladavala tekst. Tokom njenih tinejdžerskih godina ona se pojavila u preko dvadeset presdstava koje je organizovala Londonska škola „Starmarker“.

Svoj filmski debi imala je 1991-e godine u naučnofantastičnoj seriji „Dark season“ koji je producirao engleski studio „BBS“ . Odmah zatim dobija ulogu u stikom „Get back“. Vinsletova je od početka pokazala veliki glumački talenat pa je sa lakoćom dobijala uloge. 1994-e godine ona je izabrana na kastigu za ulogu u filmu „Nebeska stvorenja“  u konkurenciji od 175 devojaka. Posebno je zanimljivo da je Kejt pored glumačkih pokazala da ima i veliki talenat za pevanje, a upravo ovaj talenat pomogao je da je proglase za glumicu godine u Velikoj Britaniji.  Veliki uticaj na razvijanje njenog glumačkog talnta imao je reditelj Ang Li koji ju je terao da vežba dosta glumu, da svira klaviri, kao i da čita gotičke romane. Od samog početka kritičari su sa najvećim ocenama ocenjivali njenu glumu, a ubrzo je počela i da dobija velike nagrade.

Kejt Vinslet (5)

Pored dobro iznetih uloga i sjajnih filmova, ona je takođe glumila i u par filmova koji su se katastofalno kotirali na listi. Film „Hamlet“ je kritički veoma loše prošao, ali je njen glumački performans dobio odlične kritike. 1996-e godine ona dobija svoju životnu ulogu, a to je uloga u filmu Džejmsa Kamerona „Titanik“. Kejt je priznala da kada je prihvatila ulogu nije ni sanjala da će film postići toliki uspeh, a ona dostići tako veliku popularnost u medijima i kod publike. Iako niko nije očekivao, „Titanik“ je postao film sa najvećom zaradom ikada, a Kejt je dobila nominaciju u kategoriji najbolja glavna ženska uloga za prestižnu nagradu „Oskar“. Nakon ove uloge, svi su zaključili da kamera naprosto „obožava“ mladu glumicu, pa ona postaje veoma tražena i njena karijera kreće ulaznom putanjom.

Kejt Vinslet (3)

Odabrana filmografija:

  • „Nebeska stvorenja“ iz 1994-te kao Džulijet Hum,
  • „Razum i osećajnost“ iz 1995-te godine kao Merijen Dašvud,
  • „Klinac na dvoru kralja Artura“ iz 1995-te godine kao princeza Sara,
  • „Titanik“ iz 1997-e godine kao Rouz Devit Bjuketer,
  • „Avantura u Maroku“ iz 1998-e godine kao Džulija,
  • „Sveti dim“ iz 2000-te godine kao Rut Baron,
  • „Ratna igra“ iz 2001-e godine kao Eni,
  • „Život Dejvida Gejla“ iz 2003-e godine kao Bitsi Blum,
  • „Večni sjaj besprekornog uma“ iz 2004-e godine kao Klementajn,
  • „U potrazi za Nedođijom“ iz 2004-te godine kao Silvija Dejvis,
  • „Romansa i cigarete“ iz 2005-te godine kao Tjula,
  • „Svi kraljevi ljudi“ iz 2006-te godine kao En Stenton,
  • „Pusti vodu da miševi odu“ iz 2006-te godine kao Rita,
  • „Revolucionalni put“ iz 2008-e godine kao Ejpril Viler,
  • „Čitač“ iz 2008-e godine kao Hana Šmic,
  • „Zaraza“ iz 2011-te godine kao dr. Erin,
  • „Praznik rada“ iz 2013-te godine kao Adler Viler,
  • „Drugacija“ iz 2014-te godine kao Džanin Metjuz;

Odabrane TV serije:

  • „Mračna sezona“ iz 1991-e godine kao Rit,
  • „Anglosaksonski stavovi“ iz 1992-ge godine kao Kerolajn,
  • „Traumatologija“ iz 1993-e godine kao Suzana,
  • „Gordost“ iz 1994-te godine kao Suki,
  • „Statisti“ iz 2005-te godine Kejt,
  • „Mildred Pirs“ iz 2011-e godine Mildred Pirs;

Privatan život Kejt

Za vreme snimanja serije “Dark Season” Kejt je upoznala pisca i glumca Stivena Treda sa kojim je bila u vezi četiri i po godine. Nažalost on je umro od raka kostiju u vreme kada je premijerno prikazivan film “Titanik”, zbog čega je VInsletova i propustila premijeru filma. 22-og novembra 1998-e godine Kejt se udaje za filmskog reditelja Džima Treapletona kojeg je upznala godinu dana ranije. Njih dvoje su dobili kćer Miu Honej 12-og oktobra 2000-te godine. Par se sporazumno razveo 13-og decembra 2001-e godine.

Kejt Vinslet (1)

Nedugo nakon razvoda sa Džimom, ona započinje vezu sa rediteljem Sem Mendezom za kojeg se i udaje sve godine kasnije, i dobija sina Džoa Alfija. Nažalost ni ovaj brak nije dugo potrao, pa su se najpre odlučili na privremeno razdvajanje u martu 2010-e godine, a 2011-e su se i konačno razveli. Već u avgustu iste godine ona na odmoru upoznaje kolegu Neda Rokenrola sa kojim počinje da izlazi. Par je se venčao u decembru 2012-e godine i to u tajnoj ceremonij kojoj su prisustvovali samo odabrani ljudi. Do oltara Kejt je doveo njen prijatelj i kolega Leonardo Di Kaprio. Zanimljivo je da je ovo venčanje bilo toliko tajno da čak ni roditelji Vinsletove nisu znali za njega.

Zanimljivosti o popularnoj holivudskoj glumici

  • Portret gole Kejt Vinslet koji je nastao tokom snimanja “Titanika” prodat je ze 16. 000 dolara na aukciji. Crtež, inače, nije napravio Leonardo DiKaprio već reditelj Džejms Kameron.
  • Kejt je 2012-te godine dobila svoju zvezdu na “Stazi slavnih” u Holivudu.

**EMBARGOED AT THE REQUEST OF THE ACADEMY OF MOTION PICTURE ARTS & SCIENCES FOR USE UPON CONCLUSION OF THE ACADEMY AWARDS TELECAST** British actress Kate Winslet accepts the Oscar for best actress for her work in "The Reader" during the 81st Academy Awards Sunday, Feb. 22, 2009, in the Hollywood section of Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill)

  • Na Devičanskim ostrvima lepa glumica boravila je na imanju milijardera Ričarda Bransona, gde je izbio veliki požar. Ona je tada pokazala veliku hrabrost, kada je iz požara spasila majku od Ričarda koja se nalazila u kući kada je grom pogodio istu i izbio požar.
  • Kao tinejdžerku Kejt su sva deca u školi zezala zbog velikih stopala koje je nasledila od svoje majke.
  • Kejt je postavila rekord kao najmlađa glumica koja je višestruko nominovana za “Oskara”.
  • Vinslet je dobitnica mnogih prestižnih nagrada, kao što su tri „Zlatna globusa” i “Oskar” za ulogu u filmu ”Čitač”.
  • Jedanaest meseci nakon rođenja njene ćerke Mie vratila se na posao i počela da snima filmove.
  • Magazin “People” uvrstio ju je u svoju listu pedeset najlepših glumica na svetu 2005-te godine.
  • Kejt je visoka 169 cm.

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!