Glumica Kim Besindžer – biografija

0

Kim Besindžer je još jedna od lepotica koja je svojom privlačnošću i dobrom glumom vladala Holivudom. Neosporno je da je Kim ostavila veliki trag u filmskoj industriji, a kako je pobedila stidljivost i uspela da sjajno odglumi čak i u erotskim filmovima možete pročitati u njenoj biografiji.

Detinjstvo i rane tinejdžerske godine

Kim Besindžer (engl. Kimila Basinger) rođena je 8-og decembra 1953-e godine u Džoržiji, SAD. Slavna glumica u svom  poreklu ima pored američkog i švedskog, irskog i čeroki porekla. Njena porodica je velika, a sama je bila treće od petoro dece. Otac joj je bio džez izvođač, a majka pevačica. Još kao mala, Besindžerova je maštala o tome da postane glumica. Kao tinejdžerka bavila se plivanjem, plesom, a vežbala je i gimnastiku. Na balet je krenula jer su je roditelji nagovorili. Naime, ona je bila jako stidljiva i teško je sklapala prijateljstva. Iako je bila izrazito lepa i pametna, imala je velikih problema sa samopouzdanjem. Kako bi joj pomogli da se lakše uklopi u društvo roditelji su je najpre upisali na časove baleta, a kasnije i plivanja, plesa…

Kim Besindzer (3)

 

Da su česti treninzi i druženje sa vršnjacima pomogli Kim pokazala je i činjenica da je mlada lepotica počela da nastupa pred širokim narodnim masama. Ona je čak i sama se prijavila na jedan izbor za Miss tinejdžerki. Sa šesnaest godina pobedila je na takmičenju za “Miss Junior”, a tom prilikom je izvodila i pesmu “My fair Lady”. Pošto je proglašena za najlepšu tinejdžerku Džordžije, vrata uspeha za Kim bila su širom otvorena. Najpre ona kreće da se bavi manekenskom i potpisuje ugovor sa modnom agencijom “Ford Modeling”.

Dalji razvoj karijere

Pošto je sa dvadeset godina bila uspešan i dobro plaćen model, tokom sedamdesetih godina pojavljivala je se na naslovnim stranama brojnih časopisa. Iako je zarađivala dosta novca i bila popularna, Kim nije bila zaista srećna i ispunjena. Tada je shvatila da ono što joj je potrebno da bi bila srećna jeste ostvarenje njenog sna, a to je da postane glumica. Polako ona počinje sve više i više da se zanima za glumu pa se upisuje i na časove glume. Tokom početka sedamdesetih imala je dosta nastupa u kantri klubovima, ali kako je želela ozbiljnu glumačku karijeru 1976-e godine seli se u Los Anđeles sa jednim ciljem, a to je da glumi u holivudskim blokbasterima. Međutim, nakon selidbe ona nije izlazila iz kuće punih šest meseci jer je imala napad panike. Glumica je nekako skpila hrabrosti i nastupila u seriji “Čarlijevi anđeli” 1976-e godine. To je bio njen prvi nastup za TV koji joj je vratio veru u sebe i podigao samopouzdanje. Prva filmska uloga koju je dobila bila je u filmu “Hard Country”. Polako krenula je da dobija sve veće i veće filmske uloge i da privlači sve veću pažnju javnosti. Ipak najveću popularnost dostigla je 1983-e godine kada je se slikala za čuveni magazin “Playboy”. Nakon slikanja za naslovnicu ona dobija ulogu Bodove devojke u filmu “Nikad ne raci nikad” gde joj je partner bio sjajni Šon Koneri.

Kim Besindzer (5)

Sjajan performans u ovom filmu omogućio je ovoj zanosnoj lepotici da zaigra sa Miki Rurkom u erotskom filmu “ Devet i po nedlja”. Najveću popularnost kod medija donela joj je uloga u filmu “Batman”, gde je oduševila sve koji su gledali film. Nakon toga Besindžerova glumi u nešto lošijim filmovima, a problemi koje je imala u privatnom životu dovode do toga da se ona povlači iz javnosti sve do 1997-e godine kada prihvata ponudu za film “Poverljivo iz Los Anđelesa”. Upravo ova uloga joj je donela “Oskara”, ali zahvaljujući njoj ona postaje jedna od najbolje plaćenih holivudskih glumica. Međutim ponovo problem u privatnom životu, odnosno raspad njenog braka dovode do emocionalne krize i ona se povlači iz glume. Ipak sa vremena na vreme Kim je se vraća i odglumela u par filmova, mada nije imala zapaženije uloge.

Odabrana filmografija:

  • “Nikad ne reci nikad” iz 1983-e godine,
  • “Čovek koji je voleo ženu” iz 1983-e godine,
  • “Devet i po nedelja” iz 1986-e godine,
  • “Bez milosti iz 1986-e godine,
  • “Sastanak sa nepoznatom” iz 1987-e godine,
  • “Moja maćeha je vanzemaljac” iz 1988-e godine,
  • “Betmen” iz 1989-e godine,
  • “Čovek za ženidbu” iz 1991-e godine,
  • “Konačna analiza” iz 1992-ge godine,
  • “Prava stvar” iz 1992-ge godine,
  • “Begstvo” iz 1994-te godine,
  • “Poverljivo iz Los Anđelesa” iz 1997-e godine,
  • “Snovi o Africi” iz 2000-te godine,
  • “Osam milja” iz 2002-ge godine,
  • “Vrata u podu” iz 2004-te godine,
  • “Elvis nije tu” iz 2004-te godine ,
  • “Mobilni” iz 2004-te godine,
  • “Stražar” iz 2006-te godine;

Velike emocionalne krize usled dva propala braka

Iako je se trudila da što manje govori o svom ljubavnom životu, nekako kada je Kim u pitanju je sve uspelo da ispliva na površinu. Njena prva velika ljubav bio je dizajner Ron Snajder sa kojim je bila u braku od 1980-te do 1988-e godine. Iako je i sama želela razvod, glumici je razdvajanje od Rona teško palo. Ipak nije dozvolila da to utiče na nju i posvetila se snimanju filmova. Nakon razvoda ona upoznaje glumca Aleka Boldvina sa kojim ubrzo započinje vezu, a par se venčao 1993-e godine.

Kim Besindzer (4)

Godine 1995-e dobijaju ćerku – Island Eliese. Nakon rođenja ćerke Kim odlučuje da zapostavi svoju karijeru kako bi mogla da se posveti svojoj porodici. Baš u to vreme ona oboljeva od agorafobije, odnosno straha od otvorenog prostora prepunog ljudi. Tada glumica ponovo biva u nemogućnosti da poseti javna mesta. Nekako brak sa Boldvinom je funkcionisao sve do 2002-ge godine kada je se raspao. Par je se tada raspao, a Kim je upaal u veliku emocionalnu krizu.

Da li ste znali da…

  • …da se Kim nalazi na 12-om mestu Playboy-evog spiska najseksipilnijih žena dvadesetog stoleća?
  • …da je ona vegeterijanac i veliki ljubitelj životinja? Zbog toga je postala agtivista u udruženju za zaštitu prava životinja (PETA).
  • …da je Besindžerova osnovala investicionu grupu, kada je videla da zarađuje veliku količinu novca?
  • …da je kupila jedan grad u Džordžiji pod nazivom – Braselton?
  • …da je odbila glavnu ulogu u kultnom filmu “Niske strasti”?
  • …da je visoka 170 cm?

Kim Besindzer (2)

  • …da je u srednjoj školi bila popularna navijačica?
  • …da je čak tri puta odbila ulogu Lin u filmu “Poverljivo iz Los Anđelesa” pre nego što je na kraju prihvatila da je odgira?
  • …da nikada nije odgledala nijedan film o Džejms Bondu kada je prihvatila da igra Bondovu devojku?
  • …da je 1981-e godine imala spontani pobačaj?
  • …da je u novembru 2008-e godine zauzela treće mesto na listi najbolje iznete uloge Bondove devojke?
  • …da je ona jedina glumica koja je glumila u dve čuvene američke  filmske franšize : Betmen i Džejms Bond?
  • …da je njen omiljeni film “My fair lady” iz 1964-te godine?

PREPORUČENI POSTOVI

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!