Dimitrije Banjac, biografija

0

Dimitrije Banjac, poznatiji publici kao Čvarkov Djordje osvojio je srca i naklonost publike sa nenadmašivim smislom za humor u seriji Državni posao.

Rodjen je u Novom Sadu 1976. godine i po struci je inženjer petrohemije. Radio je u NIS-u. Na početku svoje karijere bio je sportski novinar na televiziji. Kasnije je počeo da pravi priloge i skečeve za televizijsku emisiju Noćna smena. Obeležio je nekoliko emisija, kao što su Velika Srbija i Srbi u Svemiru.

Državni posao postala je omiljena serija današnjice. Svakoga dana izmamljuje na milione osmeha širom Srbije. Državni posao je emisija zabavnog karaktera koja se već četiri godine emituje na Radio-televiziji Vojvodine. U emisiji pored Dimitrija Banjca, glume Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković. Oni su takodje i autori ove emisije. Pre početka saradnje na ovoj emisiji, trojica glumaca su su zajedničkim snagama radili Noćnu smenu, a zatim i Veliku Srbiju. Po ovim emisijama postali su poznati, ali ni izbliza kao sa projektom Državni posao. Zbog toga su oba prethodna televizijska projekta obustavljena.

Dimitrije Banjac 1

Državni posao započeo je kao projekat koji ima cilj da okarakteriše ljude sa prostora Vojvodine i da prikaže njihove vrline i mane. Jedan Lala, jedan Bosanac i jedan predstavnik mladje populacije nalaze se u kancelariji jedne nepostojeće firme. Djordje Čvarkov, Dragan Torbica i mladi Boškić kolege su i rade u istoj kancelariji.Jedna epizoda predstavlja radni dan i razmišljanje zaposlenih o dnevnim dogadjajima u preduzeću, ali i o životu i društvu uopšte. Teme su uzete iz štampe, sa blogova, sajtova, iz serija, filmova, emisija i na duhovit način satkane su u priču koja gledaoce tera na smeh, ali i na razmišljanje o aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji. Satirični razgovori trojice aktera podsećaju na „stand-up“ formu. Kratki komentari i duhovite opaske usmereni su na političke situacije, na vlast, na svet sporta, estrade, na praznike, na društvo.

Dimitrije Banjac glumi Čvarkov Djordja, glavnog arhivatora, Bačvanina sa Pejićevih salaša koji pored posla prodaje i piliće. Živi sa babom na svojoj farmi,  Postavljen je za glavnog arhivatora i šef je kancelarije. Ima najduži radni staž i večite četiri godine do penzije. Po njemu, stara vremena bila su srećnija i lepša, lakše se živelo. Za njima redovno kuk i seća se starih dana i sebe kad je bio mlad, poželjan i kada je živeo na visokoj nozi. Obožava da deli lekcije drugim jer je nekada davno bio finansijski direktor. Prepoznatljiv je po tome da ne podnosi došljake i naziva ih „dodjošima“. Tvrdi kako Banat nema veze sa ostatkom sveta. Čvarkov ujedno gaji i prezir prema Boškiću zbog njegove mladosti i savremenih pogleda na svet. Boškić se brani na sve načine, ali pošto je tatin sin i posao je dobio preko veze, često se desi da Torbica i Čvarkov zadirkuju. Zbog nedostatka ljubavnog iskustva  česta je meta provokacija i ponižavanja od strane starijih kolega.

„Ja nemam veze sa glumom, diplomirani sam inženjer petrohemije i devet godina sam radio na proizvodnji evrodizela. Nisam u NIS-u već godinu i nešto dana. Državni posao nije čista improvizacija, kao što mnogi misle. Tekstovi su napisani u dijalozima, malo improvizujemo kada ne možemo da se setimo, kao i svi glumci. Novca nema to se zna, iako ljudi i dalje žive u tom ubedjenju da glumcima teče med i mleko. Motiv za ovu emisiju bio je smeh, pozitivna energija, ludilo i potreba da sa drugim ljudima podelimo naše vidjenje svakodnevnih dogadjaja. To nas pokreće još uvek. Mislio sam da ćemo završiti sa stotom epizodom, medjutim, nikako da stanemo.“ kaže za jedan intervju Dimitrije Banjac.

Dimitrije Banjac 2

Dimitrije Banjac, suprug je i otac, ali i večiti zaljubljenik u stripove, ne samo kao kolekcionar, već i neko ko ih originalnim prevodima približava široj publici. Kao i većini njegove generacije, omiljen mu je Alan Ford.

Svojevremeno je bio glavni srcolomac od Bečeja do Beočina. Nosi odela iz Burde. Voli jake žene, krupnjače, gradjene kao flaša od klakera. Prati televizijske kanale poput Animal plajnetsa i Diksaveri šanela. Ostalo mu je četiri godine krvave penzije. Rekorder je u svim kancelarijskim sportskim disciplinama kao što su žongliranje olovke, mau-mau, košarka, pasijans, magarac.

Dimitrije Banjac se nada da će mu uskoro dosaditi Čvarkov jer ga mnogi poistovećuju sa likom, a i sam se počeo poistovećivati. Kako kaže, to nije dobro, jer će mu televizija posle plaćati duševno lečenje. Mi se nadamo i radujemo novim epizodama.

Share.

Comments are closed.