Filmovi u kojima možete pronaći inspiraciju za uređenje enterijera

0

Šta vam prvo zapadne za oko kada gledati neki film, posebno ukoliko je to u bioskopu? Dok jedni uživaju u svojim mislima, ukusu kokica ili odmeravanja glavnih glumaca, ljubitelji uređenja enterijera skloni su razmišljanju o nameštaju, dekadentnim prostorima, kućnim dekoracijama koje se koriste u filmovima. Dobar dizajn, generalno, pomaže da se pojača filmsko okruženje i njegova poruka.

Filmovi su odličan izvor inspiracije za uređenje enterijera. Da li vam je dosadila unutrašnjost stana, pa ste u potrazi za novim dizajnerskim rešenjima? Ili želite da istražite svet dizajna koji karakteriše dekor od 19. do 21. veka? Onda ste na pravom mestu, jer vam predlažemo filmove u kojima možete pronaći inspiraciju i sjajne ideje za enterijerska rešenja.

The Grand Budapest Hotel, 2014

Bajkoviti predeli, snežni vrhovi fiktivne zemlje kao pozadina The Grand Budapest Hotel-a, komične drame koja očarava svojim scenama. Inspiraciju ćete sigurno naći u crvenim tepisima, mermernim stubovima i mesinganoj rasveti, koji krase predvorje hotela, a sve u art-nouveau stilu. Raskošan enterijer je pun jarkih boja i tekstura, kako bi filmu dao nadrealni aspekt. To i ne čudi, budući da filmovi Vesa Andersona iznova oduševljavaju arhitekte i fotografe, prikazujući savršeno simetrične kompozicije i prostore koji kao da spajaju prošlost i sadašnjost, stvarnost i fantaziju.

Amélie, 2001

Čudesna Sudbina Amelije Pulen ne osvaja samo svojom fenomenalnom i pomalo bajkovitom pričom, već i fotografijom i enterijerom, dizajnom generalno, koji ovde igra veliku ulogu. Snimljen je sa visokom zasićenošću boja, i nije samo Amelija kao glavni lik ovde bogata bojama, već je i njen neobičan stan. Sa njenom spavaćom sobom jednako živopisnom i neobičnom kao i sama Amélie, njena oda tamnocrvenim zidovima, prošivenim prekrivačima i nejasnim portretima pasa je zadivljujuća i samim laicima za uređenje toplog prostora za život.

A Clockwork Orange, 1971

Sjajni retro su glavni fokus filma A Clockwork Orange Stenlija Kjubrika, koji doenterijeri kumentuje užasne zločine koje je počinila banda mladića u distopičnoj Britaniji. Smešten u ’60-e godine prošlog veka, film je sniman uglavnom u pravim kućama i zbog toga je posebno autentičan. Ovaj film je savršeni uzorak za modne trendove tih godina, retro dizajn koji je mnogima omiljen i pregršt paterna koji vas mogu inspirisati kako za odevne kombinacije, tako i za nameštaj. U njemu nećete videti Bosch mašine za sušenje veša, niti slične moderne tehnologije, ali ćete se vratiti u prostore koji odišu detinjstvom.

Her, 2013

Radnja ovog filma se odvija u bliskoj budućnosti, kada se glavni junak Tiodor zaljubljuje u Samanthu, sistem veštačke inteligencije oličen ženskim glasom. Potpuno je drugačiji od drugih naučno-fantastičnih filmova koji se zasnivaju na futurističkom dizajnu, jer je ovo film koji opisuje emocije i atmosferu, a priča priču i kroz materijale koji se pojavljuju kroz film. Tiodorov stan oslikava stanje duha čoveka koji se nedavno razveo, depresivan je i tužan, a prostor u kom živi doživljava kao privremen, jer se ne trudi ni da raspakuje deo stvari. Nijanse filma doprinose stvaranju specifične atmosfere jer osvetljenje emituje crvene i narandžaste tonove, stvarajući prijatno i toplo okruženje oko glavnog lika. Idealan je za ljubitelje minimalističkog uređenja prostora.

Parasite, 2019

Nakon što je osvojio četiri Oskara, Parazit nam otkriva koliko je jak odnos između filma, umetnosti i arhitekture. Raskošna kuća porodice Park, sa svojim rafiniranim materijalima, minimalističkim nameštajem, strogom atmosferom i širokim vrtom, suprotstavljena je mračnoj slici Kimove kuće, nalik na jazbinu, sa samo jednim prozorom koji je u nivou ulice. Kroz film, zamršen odnos među likovima otkriva nam socioekonomsku problematiku Koreje i kapitalizma, jer arhitektura dveju domova postaje glavno sredstvo za priču kroz metafore same radnje. Prekretnica nastaje u trenutku kada se otkrije novi prostor kuće, neka vrsta podzemnog bunkera.

The Great Gatsby, 2012

Iako je zasnovan na klasičnom romanu napisanom 1925. godine, film je popularan zbog svoje razmetljive i raskošne produkcije. Zapravo, odražava trendove dizajna tog perioda. Poznavaoci istorije dizajna znaju da su se različite filozofije dizajna rodile upravo 1920-ih, Bauhaus, zatim minimalizam sa čistim linijama, industrijskim materijalima i samo crno-belom šemom boja. U to ime, film prikazuje priču o zagonetnom milioneru koji je opsednut ekstravagantnim načinom života. To je izraženo u dizajniranju njegove velike vile i njenim enterijerom, plesnoj sali sa zlatnim plafonom, širokim stepenicama, svlačionici dvostruke visine… Osim Getsbijeve vile, dnevni boravak Dejzi Bušenon takođe odražava životni prostor arhetipske devojke koji će vas ostaviti bez daha.

Bilo da samo volite da gledate lepe prostore na filmskom platnu, bavite se dizajnom enterijera ili ste u potrazi za inspiracijom, sigurno je da će vas bar jedan od ovih filmova navesti da razmislite koliko je uloga enterijera važna pri kreiranju sedme umetnosti. Uživajte!

Share.

Comments are closed.