Glumac Nikolas Kejdž (eng. Nicolas Cage) – biografija

0

Nikolas Kejdž ( eng. Nicolas Cage ), talentovani holivudski glumac i producent potiče iz glumačke porodice italijanskog porekla. Zahvaljujući starijim članovima porodice koji se bave sličnim poslom, Kejdž je imao od koga da izuči zanat i danas važi za jednog od najpopularnijih i najomiljenijih glumaca u svetu, koji se podjednako dobro snalazi u komedijama, akcijama, romansama ili avanturističkim filmovima.

Rođen je u gradu Long Bič, koji se nalazi u američkoj državi Kalifornija, 7. januara 1964. godine. Pravo ime mu je Nikolas Kim Kopola. Otac Avgust bavio se književnošću, a majka Džoj bila je plesačica i koreograf. Mnogo veći uticaj na Nikolasovo zanimanje imao je njegov stric Frensis Ford Kopola, kao i sestra od strica, Sofija Kopola, koji su danas poznati reditelji. I mnogi drugi članovi šire porodice bave se filmskom umetnošću. Ima dva brata, Marka i Kristofera. Nikolas  je najmlađi.

Pohađao je Gimnaziju na Beberli Hilsu, iz koje su izašli mnogi učenici, danas poznati kao vrsni holivudski zabavljači. Neki od njih su i Anđelina Džoli, Leni Kravic, Logan Lerman, Beti Vajt, itd. Dalje školovanje nastavio je u UCLA školi za pozorište film i televiziju. Osoba koja ga je inspirisala da počne da se bavi glumom bio je glumac Džejm Din i njegove uloge u filmovima ,,Istočno od raja” i ,,Buntovnik bez razloga”.

Prva  uloga bila je u pozorišnoj predstavi ,,Zlatni dečko”, na filmu je po prvi put zaigrao u ostvarenju ,,Rumble Fish” koji je režirao njegov stric Frensis Ford Kopola. Odmah su usledili zluradi komentari kako je Nikolas dobio ulogu preko veze, pa glumac odlučuje da promeni prezime u Kejdž kako bi u budućnosti izbegao ovakve komentare. Zato danas dobar deo javnosti ne zna da je Nikolas iz porodice Kopola, a i kada saznaju ljudi tu činjenicu ne uzimaju u negativnom kontekstu pošto je ovaj glumac danas zauzeo čvrstu poziciju među najboljim glumcima u svetu. Prezime je preuzeo od strip junaka Luk Kejdža. Inače Nikolas Kejdž je veliki ljubitelj stripova.

Poznati holivudski glumac Nikolas Kejdž

Poznati holivudski glumac Nikolas Kejdž

Od početka osamdesetih, pa sve do danas njegova karijera ide samo uzlaznom putanjom. Veliku ulogu u daljem razvoju njegove popularnosti imala je pevačica Šer, koja je insistirala da Nikolas bude njen partner u romantičnoj komediji ,,Moonstruck”, nakon što ga je gledala u jednom filmu. Film ,,Medeni mesec u Las Vegasu” donosi mu nominaciju za Zlatni globus, prvo ozbiljnije priznanje za glumu. Samo tri godine kasnije uspeva da osvoji i Zlatni Globus i Osakr, zahvajlujući filmu ,,Napuštajući Las Vegas”. Nastavlja da glumi u sličnim žanrovima, ali se i preorijentisao na akcione filmove. Neke od zapaženijih uloga bile su u filmovima ,, Ukradeno lice” i ,,Leteća tamnica”.

Bavi se i produkcijom. Vlasnik je produkcijske kuće ,, Saturn film”, a ostvarenja iza kojih stoji ova produkcijska kuća su: Soni, Senka vampira, itd. Kao vatreni obožavalac stripova, bavio se i ovom vrstom umetnosti, stvorivši lik Vudu dete. Imao je sreću da zaigra strip junaka u filmu ,,Ghost rider”, dok mu je uloga Supermena u ostvarenju Tima Bartona, izmakla.

Nikolas Kejdž važi i za jednog od najpoželjnijih holivudskih glumaca, mnoge dame ga smatraju veoma privlačnim i muževnim, pa uživa i u statusu seks simbola.

Ženio se tri puta, a iza sebe ima i nekoliko dužih veza sa poznatim damama. Sa prvom suprugom, gumicom Patrišom Arket bio je u braku od 1995 do 2001. 2002 oženio se Lisom Meri Prisli, sa kojom je bio u braku par meseci. Lisa je ćerka Elvisa Prislija, inače Nikolasovog omiljenog muzičara. Razvod je trajao duže od samog braka, a Lisa se nekoliko godina ranije udavala za kralja popa, Majkla Džeksona, sa kojim je takođe bila veoma kratko u braku. Njegova treća supruga je Alis Kim Kejdž, bivša konobarica. Sa njom se oženio 2004. godine. U braku su ostali do danas. Nikolas Kejdž je stariji dvadeset godina od svoje supruge.

Kejdž ima dva sina i jednog unuka. Starijieg sina Vestona dobio je 1990. godine iz dugogodišnje veze sa glumicom Kristinom Fulton. Veston je  hevi metal muzičar, a 2014. godine dobio je sina Lusijana Avgusta. U mladosti je imao probleme sa izlivima besa i alkoholom, ali nakon što se oženio sadašnjom suprugom Danijel, život mu se okrenuo na bolje.  Sarađivao je sa ocem u filmu ,,Gospodar rata” gde se pojavio u sporednoj ulozi. Nikolas je mlađeg sina Kal Ela dobio iz braka sa trećom suprugom Alis, 2005. godine. Kal Elu su dali ime po  superheroju i strip junaku Supermenu ( Kal El je Supermenovo pravo ime ).

Bavi se humanitarnim radom, važi za jednog od najdarežljivijih glumaca u Americi.

Nikolas Kejdž i Sergej Trifunović

Jedini domaći glumac koij je imao sreće da radi sa holivudskim velikanom Nikolasom Kejdžom je Serger Trifunović. Pojavili su se zajedno u filmu ,,Next” iz 2007. godine.

U ovom filmu Nikolas je mađioničar koji ima natprirodne moći i može da vidi blisku budućnost. Kada Los Anđelesu zapreti teroristički napad, FBI ga angažuje kao ispomoć. U isto vreme, takozvani gospodin Vajt, kojeg tumači naš Sergej, pokušava da ga ubije.

Sergej Trifunović nije imao previše reči hvale za ovaj film, ali je naglasio da mu se dopalo što je imao priliku da radi sa glumcima poput Nikolas Kejdža i Džulijen Mur koja se takođe pojavljuje u ovoj filmskoj adaptaciji.

Detalj iz filma ,,Next" u kojem Kedž glumi sa Sergejom Trifunovićem

Detalj iz filma ,,Next” u kojem Kedž glumi sa Sergejom Trifunovićem

Lik Nikolasa Kejdža na knjizi iz biologije.

Kada je devedesetih godina izašao novi udžbenik iz biologije za osmi razred, verovatno je retko ko primetio lik Nikolasa Kejdža na koricama pomenute knjige. Na naslovnoj strani udžbenika osim Kejdža našla se i glumica Holi Hanter, koja drži bebu. U pitanju je detalj iz filma ,,Podizanje Arizone” iz 1987. koji su režirali braća Koen.

U međuvremenu je izašla nova verzija udžbenika, a pre par godina, slika stare knjige iz biologije za osmi razred obišla je internet, pa su starije generacije shvatile da se na koricama knjige zaista nalazio slavni glumac. Bilo je ovo prijatno iznenađenje za sve. Po nastavnom programu u Srbiji, predviđeno je da se u osmom razredu iz biologije izučava ljudsko telo, kao i planiranje porodice, pa su dizajneri verovatno hteli da stave sliku srećnih roditelja i njihove bebe  na korice udžbenika. Zašto je izbor pao baš na scenu iz filma ,,Podizanje Arizone”, ne zna se.

Bilo kako bilo i sam glumac je saznao da se svojevremeno nalazio na naslovnoj strani udžbenika iz bilogije. Bilo je to na Berlonskom filmskom festivalu kada ga je intervjuisala naša novinarka Natalija Miletić. Kejdž nije imao nikakav specijalan komentar. Izjavio je tom prilikom: ,,Ne znam zašto sam na naslovnoj strani udžbenika iz biologije. Ne znam koja je pozadina te priče, ali je slika lepa. Holi i ja izgledamo dobro na toj fotografiji, a tu je i beba. Slatko je.”

Čuvena knjiga iz biologije na kojoj su Nikolas Kejdž i Holi Hanter

Čuvena knjiga iz biologije na kojoj su Nikolas Kejdž i Holi Hanter

Foto: bh-index

Uloge i filmovi. Nagrade koje je osvojio Kejdž: Oskar, Zlatni globus …

Iza Nikolasa Kejdža je karijera duga skoro četrdeset godina. To naravno podrazumeva i veliki broj uloga u kojima je glumeo. Ovo je samo deo filmova u kojima se pojavljuje Kedž: Podizanje Arizone, Vampirov poljubac, Divlji u srcu, Poljubac smrti, Napuštajući Las Vegas, Medeni mesec u Vegasu, Stena, Leteća tamnica, Ukradeno lice, Nestali za šezdeset sekundi, Grad anđela, Osam milimetara, Zmijske oči, Mandolina kapetana Korelija, Nacionalno blago, Gospodar rata, Lukas u svetu mrava ( pozajmljuje glas liku po imenu Zok ), Nacionalno blago 2, Kod sudbine, Goust rajder, Kik as, Sezona lova na veštice, Svetski trgovinski centar …

Za Oskara je bio nominovan dva puta. Kao što smo već pomenuli, osvojio je ovu nagradu za ulogu depresivnog pisca sklonog samoubistvu, u filmu ,,Napuštajući Las Vegas” iz 1995. Za Oskara je bio nominovan 2002. za ulogu u filmu  ,,Adaptacija” i 1992. za ulogu u filmu ,,Medeni mesec u Las Vegasu”. Od mnogih drugih nagrada koje je osvojio, izdvojićemo: Zlatni globus, SAG nagradu, Nagradu Udruženja bostonskih kritičara, Nagradu na filmskom festivalu u Čikagu, nemačka nagrada Zlatna kamera, nagrada Udruženja filmskih novinara Indijane, Jupiter nagrada,  MTV nagradu za najbolji glumački duo ( jednom sa Džon Travnoltom, i jednom sa  Šon Konerijem ), i još mnoge, mnoge druge.

Zanimljivosti

  • Na snimanju filma ,,Vampirov poljubac” pojeo je pravu buba-švabu. Scena je uspešno snimljena tek iz trećeg puta.
  • On i njegova sestra od strica, Sofija, su treća generacija porodice Kopola, koja je osvojila Oskara. Sofijin otac, a Nikolasov stric Frensis dobio je Oskara za režiju, a Nikolasov deda Karmin za muziku. Nikolasova prva supruga Patriša, takođe je dobitnica Oskara.
  • Kada je razmišljao o promeni prezimena, dvoumio se između Kejdž i Blu.
  • Njegova supruga Alis Kim Kejdž, pojavila se u filmu ,,Next“ ( film u kojem Nikolas glumi sa Sergejom Trigunovićem ), u jednoj od sporednih uloga. Alis nema afinitete prema glumi i danas se bavi dizajniranjem nakita.
  • Kejdž je rođen 7. januara, a Elvis Prisli, čiju muziku obožava, rođen je 8. januara.
  • Privođen je zbog nasilja u porodici.
Share.

Comments are closed.