Glumica Mišel Fajfer (engl. Michelle Pfeiffer) – biografija

0

Višestruko nagrađivana glumica Mišel Fajfer jedna je od retkih umetnika koja je provela svaki dan svog života radeći neumorno da bi joj se snovi ostvarili. Mi joj se divimo zbog njenog izgleda i glumačkih veština koje poseduje. Ova plavkooka lepotica u početku je želela da bude novinar, zatim model, dok naizad nije odlučila da posao kojim zaista želi da se bavi do kraja svog života jeste – gluma.

Datum rođenja i detinjstvo Mišel Fajfer

Mišel Mari Fajfer (engl. Michelle Marie Pfeiffer) je rođena 29-og aprila 1958-e godine u Santa Ani. Otac joj je bio Ričard Fajfer koji se bavio prodajom klima uređaja, a majka joj je bila Dona Taverna po zanimanju domaćica. Detinjstvo je provela zajedno sa starijim bratom Rikom i sa dve mlađe sestre Lori i Didi. Zanimljivo je da je Didi glumica kao i Mišel, mada nije ostvarila tako veliki uspeh. Što se tiče njenog porekla, otac joj vuče korene iz Nemačke, a majka iz Švajcarske i Švedske. Završila je srednju školu “Fountain Valley”, nakon koje upisuje univerzitet “Golden West Community”. Od malena njena lepota je bila prepoznatljiva pa se tako prijavljuje na takmičenje za najlepšu devojku u Okrugu Orindž. Ona pobeđuje i osvaja titulu Mis Okruga Orindža nakon čega se prijavljuje na takmičenje za Mis Kalifornije, ali ne osvaja titulu.

Mišel Fajfer (1)

Sjajna glumačka karijera i najpoznatiji filmovi

Nakon što nije uspela da osvoji titulu Mis Kalifornije, Fajferova rešava da se oproba u glumi. Ona unajmljuje agenta koji polako kreće da joj obezbeđuje prve uloge na malim ekranima. Početkom osamdesetih dobijala je epizodne uloge u TV serijama, a prva uloga u filmu bila je 1980-te kada se pojavila u projektu “Holivudski vitezovi”. Kritičari su dali veoma oštre kritike njenom performansu u filmu. Fajferova je već tada bila sigurna da želi da izgradi ozbiljnu glumačku karijeru, a kako nije zadovoljila ni publiku ni kritičare sa svojom glumom rešava da uzme časove glume kako bi poboljšala svoj performans. Istovremeno nastavlja da glumi u filmovima, a 1982-ge godien dobija svoju prvu glavnu ulogu u američkom mjuziklu “Briljantin 2”. Nakon solidnog uspeha ovog filma ona odlazi na kasting za film “Lice sa ožiljkom”.

www.kobal-collection.com Title: SCARFACE (1983) ¥ Pers: PFEIFFER, MICHELLE ¥ Year: 1983 ¥ Dir: DE PALMA, BRIAN ¥ Ref: SCA014CQ ¥ Credit: [ UNIVERSAL / THE KOBAL COLLECTION ] SCARFACE (1983) , January 1, 1983 Photo by Kobal/UNIVERSAL/The Kobal Collection/WireImage.com To license this image (10616063), contact The Kobal Collection/WireImage.com

Mišel u filmu “Lice sa ožiljkom”

Režiser Brajan de Palma koji je gledao njen performans u mjuziklu želeo je da je odbije, međutim producenti su zahtevali da baš ona dobija ulogu Elvire u ovom trileru. Nemajući drugog izbora on je angažuje, a na njegovo oduševljenje ona se snalazi fenomenalno u ovoj ulozi, i dobija sjajne kritike od kritičara. Pored toga ona skreće na sebe pažnju publike, ali i režisera gde pored njene lepote do izražaja dolazi i njen glumački talenat.

Iako je bilo jasno da je ona talentovana glumica pred kojom je sjajna glumačka karijera, Fajferova narednih godina ipak dobija uloge u filmovima lošije produkcije. Godine 1987-e ona dobija jednu od glavnih uloga u filmu “Veštice iz Istvika”, koji postaje pravi bioskopski hit. Fajferova je polako ali sigurno gradila svoju karijeru i postajala sve popularnija. Krajem osamdesetih glulmila je u filmu “Udata za mafiju”, a uloga u ovom filmu donela joj je prvu nominaciju za “Zlatkog globusa.

Mišel Fajfer (4)
Godine 1988-e ona dobija ulogu madam de Turvel u američkoj kostimiranoj drami “Opasne veze”. Zajedno sa njom glumeo je i sjajni Džon Malkovič, a film je postigao ogroman uspeh kod publike i kritičara. Ova uloga sjajnoj američkoj e lpotici donela je i prvu nominaciju za prestižnu nagradu “Oskar” u kategoriji najbolja sporedna glumica. Nakon ovog filma, kreće vrtoglavi uspoh njene karijere, pa godinu dana kasnije dobila ulogu Suzi Dajmon u filmu “Fantastična braća Bejker”. Ovaj film joj donosi i prvi “Zlatni globus” u kategoriji najbolja glavna glumica, ali i nominaciju za “Oskara” u istoj kategoriji.

Početkom devedesetih Fajferova je postala malo probirljivija kada je u pitanju njeno angažovanje u filmovima pa je tako odbijala one uloge koje su joj se čine neinteresantnim. Zajedno sa Šon Konerijem glumila je u filmu “Ruska kuća” 1991-ve godine, a naredne godine dobija ulogu u filmu “Frenki i Džoni”. Iako joj je performans u ovoj komediji doneo nominaciju za “Zlanog globusa” mnogima se nije dopalo što je baš ona odabrana za ovu ulogu. Naime Mišel je sjajno odradil svoj deo posla, ali je bila pogrešan izbor za ulogu konobarice, jer je bila previše lepa i harizmatična. Iste godine glumi u filmu “Povratak Betmena”, ali i u filmu “Polje ljubavi” gde joj njena uloga domaćice donosi treću nominaciju za “Oskara”. Reditelj Martin Skoroseze je bilo oduševljen njenom pojavom i harizmom kojom je plenila pa joj dodeljuje ulogu grofice Elen Olenske u drami “Doba nevinosti”. 1994-te godine oprobala se i u horor ostvarenju “Vuk” gde je glumila glavnu žensku ulogu zajedno sa Džekom Nikolsonom, a sledeće godine dobija ulogu profesroke u filmu “Opasni umovi”.

Mišel Fajfer (3)

Sledeće godine izlaze dva ljubavna filma u kojima je Mišel imala zapaženu ulogu, a filmovi su postigli veliki uspeh. U pitanju su romantične drame “Nešto sasvim lino” i “Jednog lepog dana”. Krajem devedesetih Fajferova je nastavila sa sjajnim uloga a posebno se izdvajaju filmovi “Princ Egipta” iz 1998-e godine i “Na samom dnu okena” iz 1999-te godine. Iste godine izlai i filmska adaptacija romana “San letnje noći” gde je Fajferova dobiila ulogu Titanije. Nov milenijum započinje glumeći u psihološkom horor filmu “Duhovi prošlosti” koji je doživeo ogroman uspeh na blagajnama širom sveta. 2003-e godine pozajmila je glas Eridi u filmskoj animaciji: “Simbad: legenda sedam mora”, nakon čega odlazi na glumačku pauzu koja je trajala četiri godine kako bi mogla da posveti dovoljno vremena svojoj porodici.

Nakon pauze Fajferova kreće sa nešto ekcentričnijim ulogama, pa tako glumi ulogu negativca, a u pitanju je lik Velme fon Tisl u filmu “Lak za kosu”. Druga uloga nakon pauze opet je bila uloga negativca, odnosno lik čarobnice Lamije u filmskoj fantaziji “Zvedana prašina”. Da joj prijaju različite uloge i žanrovi filmova pokazala je glumeči u komediji “Nikada neću biti tvoja” gde je tumačila lik Ruzi. Godine 2009-te dobija glavnu ulogu u britansko francuskoj drami “Dragi”režisera Stivena Frirsa. Poznati krtičar Rodžer Iber bio je fasciniran njenim nastupom pa je u svojoj kritici istakao da je “fascinantno posmatrati kako Fajferova kontroliše svoje izraze lica tokom scena bola”. Naredne godine pojavljuje se u porodičnoj drami “Doček Nove godine”, a zapaženije uloge imala je i u filmovima “Mračne senke” i “Malavita”.

Mišel Fajfer (6)
Top 10 filmova Mišel Fajfer:

  1. “Lice sa ožiljkom” iz 1983-e godine kao Elvira Henok,
  2. “Udata za mafiju” iz 1988-e godine kao Anđela de Marko,
  3. “Opasne veze” iz 1988-e godine kao madam de Turvel,
  4. “Fantastična braća Bejker” iz 1989-te godine kao Suzi Dajmon,
  5. “Polje ljubavi” iz 1992-e odine kao Loren Halet,
  6. “Dobina nevinosti” iz 1993-e godine kao grofica Elen Olenska,
  7. “San letnje noći” iz 1999-te godine kao Titanija,
  8. “Beli oleander” iz 2002-ge godine kao Ingrid Magnusen,
  9. “Zvezdana prašina” iz 2007-e godine kao Lamija,
  10. “Mračne senke” iz 2012-te godine kao Elizabet Kolins;

Dva braka Mišel Fajfer i deca

Prelepa američka plavooka glumica visoka 171 cm još od tinejdžerskih dana privlačila je veliku pažnju suprotnog pola, pa nas tako i ne čudi što je prvi put na ludi kamen stala kada je imala samo 22 godine. Njen prvi suprug bio je bio je glumac Piter Horton, a interesantno je da je upravo na medenom mesecu Fajferova zasnala da je dobila svoju prvu glavnu ulogu u filmu “Briljantin”. Par je se razveo 1988-e godine, a razlog za razvod braka bio je to što su obadvoje bili orijenisani na razvoj glumačke karijere, i nijedno nije bilo previše zainteresovano za ulaganje u brak.

©2007 NCNA PHOTO 310-828-3445 Actress MICHELLE PFEIFFER during the unveling ceremony honoring her with a star on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles on August 6, 2007. Also in attendance -- her husband, DAVID E. KELLEY, son John Henry, and adopted daughter Claudia Rose. Also fellow actors JEFF BRIDGES and PAUL RUDD. XYZ

1993-e godine ova šarmanta glumica staje na ludi kamen po drugi put, ovoga puta sa scenaristom i producentom Dejvidom Kelijem kojeg je upoznala preko prijateljica. Njih dvoje su jako kratko bili u vezi  nakon čega su odlučili da se venčaju. Par je dobio dvoje dece: Klaudiju i Džona. Iako je Mišel veoma važna karijera koju nije želela da zapostavi, vremenom je pronašla savršen balans imeđu porodičnog života i građenja veoma uspešne karijere pa tako već više od dvadeset godina srećna je  u braku, a za to vreme nije zapostavila svoju karijeru i snimila je dosta filmova koji su postali pravi svestski hitovi.

Zanimljivi interviju Fajferove

Mišel je žena koja čvrsto stoji na zemlji, zna šta želi u životu, a poznato je da je tokom svoje karijere bila veoma otvorena za sva pitanja novinara. Ipak, skoro je ušla u petu deceniju i prznala da stvari nisu baš onakve kako je zamišljala da će biti. Tim povodom Fajferova je izjavila:

“Kad je moja ćerka Klaudija Rouz napunila 15 godina to me je podsetilo koliko sam malo vremena provodila sa njom kod kuće. Danas mi je sve teže da odlazim na snimanja jer sa porodicom živim daleko od Los Anđelesa. Iako volim svoj posao, sada mi je važnije da što više budem sa suprugom Dejvidom i decom Klaudijom Rouz i Džonom Henrijem.”

Mišel Fajfer (5)

Takođe glumica je shvatila da godine nose nešto za sobom, pa tako više ne može da se oblači kao ranije dok je bila mlađa:

” Više ne mogu da nosim prekratke suknje. Nije da mi noge sad loše izgledaju nego se osećam pomalo glupo, a i više nisam pod pritiskom da moram da se odevam mladalački. Da, ušla sam u pedesete i svi to znaju – koga bih onda trebalo da zavaravam?”

Mnogi joj zavide na savršenoj figuri, a Fajferova je otrkila da za to nije zaslužna samo genetika već i njega bira i konstantno negovanje istog:

“Ima žena kojima je genetika naklonjena, pa izgleda kao da uopšte ne vode računa o svom telu. Ja sam od onih koje moraju da se potrude da izgledaju lepo. Radim sve za šta čujem da je dobro: kardio treninge, vežbe s tegovima, obične vežbe oblikovanja… Sve pomalo kombinujem, ali više ne uspevam da nateram sebe da treniram onoliko koliko sam to činila dok sam bila mlađa.”

Share.

Comments are closed.