Kad porastem biću Kengur

0

,,Kad porastem biću Kengur” je domaći film, koji gledaoca lako osvaja svojim sipmatičnim humorom i još simpatičnijim likovima.

Opis i radnja filma

Radnja filma ,,Kad porastem biću kengur” smeštena je u sadašnjost, i uvodi nas u živote nekoliko likova, uglavnom momaka, koji žive u beogradskoj opštini Voždovac. Bave se različitim zanimanjima: taksiranje, šaniranje, imamo i neuspešnog reditelja, trgovačkog putnika, pa čak i momke koji apsolutno ništa ne rade, već provode vreme na krovu lokalne zgrade. Većina njih uglavnom ništa posebno nije postigla u životu, svi žive od danas do sutra.

Iz celokupne grupe likova ističe se jedino Kengur, momak iz kraja koji je sada golman za engleski fudbalski klub ,,Ipsvič”. Momci iz kraja pripremaju se da gledaju utakmikcu Ipsvič – Mančester u jednoj kladionici gde se često okupljaju. Svi se, bez dvoumljenja, klade na Kengurov tim, iako je osetno slabiji od Mančestera. Ujedno očekuju da Kengur, pred celim svetom pozdravi svoje stare drugare iz Voždovca, odnosno njih.

U isto vreme Braca, reditelj u pokušaju, sprema se na sastanak sa Iris, uspešnom manekenkom. Braca je na trenutke pun samopouzdanja, a ujedno je ipak zabrinut zbog predstojećeg susreta sa devojkom iz snova. Nema novca i ne zna gde bi je izveo.

Uslediće niz komičnih situacija, a priče glavnih likova se međusobno prepliću tokom filma.

Glavne uloge: Sergej Trifunović, Marija Karan, Nikola Đuričko, Boris Milivojević ...

Glavne uloge: Sergej Trifunović, Marija Karan, Nikola Đuričko, Boris Milivojević …

Foto: soprevod.com

Imena glumaca. Glavne i sporedne uloge

Braca ( Sergej Trifunović ) – Braca je reditelj, koji iza sebe nema baš tako uspešnu karijeru. Igrom slučaja uspeva da ugovori sastanak sa Iris, beogradskom lepoticom koja je uspela kao manekenka u inostranstvu. Iako je ponosan na sebe, Bracu muči nedostatak novca, i to što nema gde da izvede devojku kao što je Iris. Ono što će gledaoce najviše nasmejati to su razgovori koje Braca vodi sam sa sobom, u svojoj glavi. On i Iris se sastaju, i tu kreće prava komedija.

Iris ( Marija Karan ) – Uspešna manekenka na koju čak ni poznati muškarci nisu ostali imuni. Međutim, ona pokušava da ostane samo devojka iz komšiluka, koja nije isfolirana i nabeđena. Dok odlazi da se vidi sa Bracom, ona se trudi da bude skromna i ,,obična”.

Braca i Iris

Braca i Iris

Foto: mojtv.hr

Kengur ( Nikola Đuričko ) – Kengur je imao teško detinjstvo, odrastao je sa majkom, a nakon bolnog raskida sa devojkom napokon mu se posrećilo. Započeo je fudbalsku karijeru kao golman u FK Ipsvič, i sada je lokalni heroj. Njegovi drugari iz kraja redovno navijaju za njega, a svaki Kengurov uspeh je i njihov uspeh. Kengur se pojavljuje samo na snimcima utakmice koju glavni likovi gledaju u kladionici.

Cile ( Mladen Andrejević ) – Cile je jedan od likova u kladionici, i za razliku od Kengurovih drugara, svoj novac je uložio na Mančester. Voli da provocira ostale, pogotovo momke koji su se nekada družili sa Kengurom, govoreći da ih je Kengur zaboravio sad kada je bogat i slavan. Ne ostaje dužan ni Ljubici, Kengurovoj bivšoj devojci.

Živac ( Nebojiša Glogovac ) – Taksista koji u potpunosti opravdava svoj nadimak. Uvek je živčan, nervozan, u kriznim situacijama burno reaguje.

Sumpor ( Goran Kičić ) – Još jedan momak sa Voždovca. U suštini se ne razlikuje puno od ostalih. Ni on nema pravi posao, ali daje sve od sebe da dođe do para. Pokušava da zaradi novac tako što prodaje aparate za pritisak, obučen je u poslovno odelo, ali posao i dalje ne ide kako treba.

Šomi ( Boris Milivojević ) – Kengurov drug iz škole i njegov vatreni navijač. Svoj novac ulaže na Ipsvič iako je slabiji od Mančestera, jer veruje u svog prijatelja.

Duje ( glumac Nikola Vujović ) – Nerazdvojan je sa Šomijem, takođe Kengurov drug iz škole. Po prirodi je malo paničar, velike nade polaže u Kengura i Ipsvič. Baš kao i Šomi ne radi ništa konkretno, nada se da će preko kladionice lako doći do novca.

Hibrid ( Miodrag Fiseković ) i Avaks ( Lazar Strugar )– Hibrid i Avaks su dva prijatelja, koja ni ne pokušavaju da bilo šta rade u životu. Vreme provode uglavnom na krovu lokalne zgrade, ispijajući pivo i razgovarajući o raznim temama. Glavna zanimacija im je uriniranje sa krova zgrade na slučajne prolaznike, što niko ne primećuje. Toliko su lenji, da ih čak mrzi i da odu po pivo.

Baron ( Predrag Peđa Bjelac ) – Baron je šaner, koji, za razliku od ostalih, uglavnom uvek ima novca kod sebe. Ljudima iz kraja prodaje markiranu odeću, parfeme i sličnu robu. Hobi su mu kladionica i izmišljanje raznih i neverovatnih priča u kojima se on susreće sa poznatim ličnostima, navodno svojim poznanicima, po inostranstvu. Da stvar bude interesantnija, svi mu veruju.

Neki od likova iz filma  ,,Kad porastem biću Kengur": Živac, Ljubica, Gamgula Burgija i Toma

Neki od likova iz filma ,,Kad porastem biću Kengur”: Živac, Ljubica, Gamgula Burgija i Toma

Foto: RTS

Doktor ( Boris Komenić ) – Doktotor je još jedan od likova iz kladionice, uglavnom pesimista, sličan Canetu. I on voli da provorica, ali u manjoj meri. Intelektualac koji takođe nije imun na kladionicu.

Toma Baksuz ( Srđan Miletić ) – Toma je lik specifičan po tome što tokom utakmice izigrava sportskog komentatora i na taj način zabavlja društvo iz kladionice. Dok je nervoznim kladioničarima, koji željno iščekuju dobitak s vremena na vreme iritantan, Toma Baksuz je zasigurno jedan od najinteresantnijih likova koji su ovaj film učinili dodatno duhovitim. Najsmešniji su njegovi izrazi lica koje pravi tokom komentarisanja.

Rada ( Olga Odanović ) – Kengurova mama, koja je momcima iz kraja, posebno Šomiju i Duji, na neki način veza sa Kengurom. Ona svom sinu prenosi pozdrave od nejgovih prijatelja, utakmicu gleda sa momcima u kladionici, ali naravno, ne zbog novca već zbog sina.

Ljubica ( Ana Marković ) – U pitanju je Kengurova bivša devojka, koja ga je ostavila pre nego što je postao poznat. Kenguru je taj rastanak teško pao, pogotovo jer se Ljubica zaljubila u sitnog ali opasnog kriminalca Gangulu, koji je sada u zatvoru. Ljubica radi u kladionici, gde se naši likovi okupljaju kako bi gledali utakmicu.

Burgija ( Miloš Samolov ) – Burgija je jedan od sporednih likova iz kladionice. Miran i povučen, ali simpatični dobrica.

Žunjić ( Petar Kralj ) – Komšija, penzioner i Avaksov otac koji se u jednom trenutku pojavljuje na krovu zgrade, sa informacijom da je video leteći tanjir. Baš poput Avaksa voli da popije i neko pivo više.

Mile ( Goran Daničić ) – Mile je vlasnik kladionice u kojoj Ljubica radi, i gde se ostali okupljaju zbog Kengurove utakmice. S vremena na vreme u svoj rečnik ubacuje engleski jezik i rasteruje radoznale dečake ispred kladionice.

Gangula ( Aleksandar Šapić ) – Sitni kriminalac, zbog kojeg je Ljubica ostavila Kengura. On je sada u zatvoru, ali važi za opasnog lika kojeg se većina plaši.

Šomi i Duje

Šomi i Duje

Foto: mrscleanly.com

Kraj filma ( spojler )

Film se završava pobedom Ipsviča, ali i svaki junak ove priče uspeva da ostvari svoju malu pobedu.

Braca i Iris ostaju zajedno bez obzira što im je veče prošlo veoma loše, neki će dobiti novac na kladionici, Gangula dolazi kući za vikend, koji će provesti sa Ljubicom, dok Cile dobija zasluženu kaznu, upravo od Gangule. Hibrid, Avaks i Sumpor ugledaju na nebu čudan objekat i sazivaju novinare u želji da postanu popularni.

Godina snimanja, lokacija i režija.

Film ,,Kad porastem biću Kengur” snimljen je 2004. u Beogradu, tačnije na Voždovcu, gde se i odigrava radnja ovog filma. Veći deo filma snimljen je u Ulici Vojvode Stepe, gde se nalazi nekoliko scena iz filma: Banjalukin kiosk, crkva, kladionica …

Producenti filma su Zoran Cvijanović i Milko Josifov. Režiser filma je Radivoje Raša Andrić, reditelj i scenarista, koji se bavi kako filmskom tako i pozorišnom režijom. Osim filma ,,Kad porastem biću Knegur”, nejgovo ime stoji iza još nekoliko kultnih srpskih komedija, poput ,,Tri palme za dve bitange i ribicu”, i ,,Munje”, a režirao je i nove epizode serije ,,Otvorena vrata”, kao i ,,Mile protiv tranzicije”.

Raša Andrić, reditelj filma

Raša Andrić, reditelj filma

Foto: novosti.rs

Kritika i recenzija. Kako su se glumci snašli u svojim ulogama?

Sama priča filma ,,Kad porastem biću Kengur” verovatno ne bi bila toliko interesantna da nije fantastičnih glumaca koji su i više nego dobro dočarali likove iz ove komedije. U pitanju su glumci koji su još tada važili za odlične komičare. Bilo da se radi o glavnim ili sporednim ulogama, imamo par likova koji će vas zasmejati samo svojom pojavom. Iako je u filmu mnogo likova, najinteresantniji će se izdvojiti u samom početku i neće vam biti problem da svakog upoznate i zavolite ponaosob.

Film je na žalost slika i prilika našeg podneblja gde mladi nemaju mnogo mogućnosti za karijeru i posao, i gde se uspeh stiče uglavnom odlaskom u inostranstvo. Čak i oni koji žele da rade, ne mogu lako da dođu do novca, a film opisuje i onu drugu grupu, poput Avaksa i Hibrida, koje mrzi da siđu sa krova zgrade gde svakodnevno uživaju ili poput Šomija i Duje koji se nadaju lakom novcu preko kladionice. Za razliku od dobrog dela srpskih filmova nema eksplicitnih scena ili golotinje, ali zato ima dosta psovki ( od tri zla, bar je izabrano najmanje ). Sve je to začinjeno finim srpskim humorom, zbog čega se i danas, više od deset godina od premijere filma, mnogi rado sećaju velikog broja replika iz filma ,,Kad porastem biću Kengur”

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.