Sabirni centar – mračna komedija Dušana Kovačevića

0

“Sabirni centar” je jugoslovenski film iz 1989-te godine. Režiju za ovo komično domaće ostvarenje  uradio je fantastični Dušan Kovačević, koji je se potpisao i kao pisac scenarija zajedno sa Goranom Markovićem po čijoj knjizi je scenario adaptiran.  Film traje 98 minuta, a firme koje su učestvovale u distribucijii produkciji filma su: “Avala Film”, “Centar film”, “Terra-Novi Sad”,  i ”Maestro film”. Muziku je napisao  srpski kompozitor muzike za film i pozorište i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu Zoran Simjanović, dok je scenografiju za potrebe filma uredio Veljko Despotović.

Sabirni-centar-1

Lokacija snimanja filma

Zbog složenosti same radnje filma i potreba iste film je sniman na više lokacija. Pa tako ova komedija je snimana u našem glavnom gradu – Beogradu, i to u prostorijama koje pripadaju izdavačim kućama “Avala film” i “Košutnjak film”. Scene koje su u prostorijama ovih studija snimane su uglavnom scene zagrobnog života kao i scena gde glumac Rade Marković putuje iz jednog “sveta” u drugi. U Gamzigradu su snimane scene sa početka filma, dok su u Irigu snimane scene sela gde se vidi crkva u pozadini. Snimano je u Novom Sadu, preciznije Petrovaradinskoj tvrđavi, a kao lokacija snimanja javlja se Tunis.

Glumača postava Sabirnog centra

Srpski pozorišni i filmski glumac Rade Marković tumači ulogu glavnog protagoniste profesora Miše, čoveka koji je ceo svoj život posvetio pronalaskasku nadgrobne rimske ploče koja predstavlja kapiju između sveta mrtvih i živih.  Sjajni Bogdan Diklić koji je se proslavio glumeći u kultnom filmu “Maratonci trče počasni krug” tumači lik profesorovog asistenta Petra, dok Aleksandar Berčeg glumi profesorovog sina Ivana.  Danilo Bata Stojkoviću je pripala uloga Simeuna čoveka koji mnogo toga nosi na duši. Između ostalog na duši mu je i to što dok su njegovog brata jurili partizani nije želeo da ga pusti u kuću, pa je tak indirektno kriv za njegovo ubistvo. Radmila Živković je dobila za zadatak da tumači lik Lepe, žene koja je se preudala iako je obećala mužu da se neće preudati. Međutim to obećanje nije ispunila.  Fenomenalan Dragan Nikolić briljirao je u ulozi Janka, a takođe je briljirala i Anica Dobra koja je tumačila lik Milici, profesorove žene koja je nažalost umrla mlada i koju on sreće na onome svetu. Bitno se ističe i uloga Olivere Marković kao Angeline, kao i uloga Mirjane Karanović  kao doktorke Jelene.

Sabirni centar 3

Sporedne uloge:  Dušan Kostovski, Branko Pleša, Goran Daničić, Kole Angelovski, Tanasije Uzunović, Vladimir Marinković, Taško Načić, Milo Miranović, Nađa Sekulić, Zoran Ćosić, Mihailo Bata Paskaljević, Ljubo Škiljević i mnogi drugi.

Opis radnje filma

Radnja filma prati starog arheolog zajedno sa svojim asistentom Petrom i ostalim saradnicima traga za rimskom nadgrobnom pločom. Ovoga puta oni se nalaze na starom arheološkom nalazištu gde zajedničkim snagama pokušavaju da pronađu rimsku ploču. U jednom trenutku jedan od njih pronalazi nešto što bi moglo da bude taj artefakt što oni traže i poziva profesora da vidi. Pokušavajući da podigne ploču profesr doživljava srčani udar. Njegovi saradnici žele da ga odvedu u bolnicu međutim on to odbija. Nakon što su odveli profesora sa iskopina pojedini iz grupe pokušavaju da podignu ploču kako bi uzeli zlato za koje misle da se nalazi ispod iste. Za to vreme profesor leži kod kuće odbijajući da ode u bolnicu. Nalazeći se u postelji, svi misle da je profesor ozbiljno bolestan, ali niko ne zna šta se zapravo dešava sa njim. Doktora koja dolazi da ga pregleda ubrzo mu konstatuje smrt.  Naime, on se sada nalazi u stanju između života i smrti.

Sabirni centar 31

I dok njegovi najbliži gledaju šta će da urade za stvarima koje je on za života skupio, prikazan nam je profesorov duh koji je otišao na onaj svet gde vidi svoje prijatelje i ljubav koji su još davno preminuli. On se nalazi u čudu gledajući svoje komšije i prijatelje od kojih su neki preminuli od pre više od 100 godina. Tada profesor shvata da on može da uspostavi vezu između mrtvih i živih i to kroz nadgrobnu ploču koju je našao nekoliko trenutaka pre smrti. Tada mrtvi polako odlaze sa njim na svet živih u želji da još jednom vide neke od vojih najbližih…

Recenzija „Sabirnog centra“

Recenzije i kritike za ovu komediju Dušana Kovačevića su uglavnom bile pozitivne. Pa tako mnogi su “Sabirni centar” okarakterisali kao masterpis Kovačevića i film sa sjajnom i idejom i odličnom tematikom. Pored toga sve zasluge su otišle i glumcima koji su naprosto briljirali, a posebne pohvale dobila je izvandredna Anica Dobra koja je u ovom filmu pored glumačkog pokazala i svoje pevačko umeće. Sve pohvale je odnela i sjajna scenografija, posebno scene snimane u Tunisu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Jedine zamerke koje su pojedini kritičari imali na film jesu sličnosti ideje sa pojedinim filmovima francuske produkcije.

Sabirni centar1

Što se tiče komentara gledaoca nakog ovog filma oni su takođe bili pozitivni. Oni koji su gledali film, svakako će ga gledati ponovo, ne samo zbog fenomenalnog humora već i zbog teme zagrebnog života koja svakom od nas makar malo zagolica maštu.

Najbolji citati iz filma

Ovo delo Dušana Kovačevića, kao i većina njegovih dela briljira od sjajnih izreka i citata, a mi smo vam izdovoji samo neke od njih:

  • “Izvinite a ko kida glave i ruke ovim kipovima? “
  • “I recite mu da mi vrati ‘armoniku!”
  • “Sve mi je nesto govorilo… Obesi se Petre obesi se…”
  • “Medicina, to je hirurgija. Ostalo je lutrija. “
  • “Ljudima u tvojim godinama ja sam skidao kapu i ljubio ruku.”
  • “To je svemirski brod. Mora da je ruski. Samo rusi imaju takvu tehniku.”

  • -“Lepa dođi, teško mi je bez tebe. Dođi kod mene..”

-“Kako ti misliš da dođem?”

-“Razboli se i umri!”

  • “Čukaj me čukaj, čuknem ti ga nani.”
  • “A ja sam se često pitao: Ima li života pre smrti? Na groblju, svako od nas počinje svoj drugi život iz početka: prvo dan, prva nedelja, šest nedelja, šest meseci, prva godina, druga, deset godina, dvadeset…A onda, polako počinjemo da umiremo po drugi put u sećanjima. E tad počinje naša beskonačna i večna smrt.”
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.