Varljivo leto ’68

0

„Varljivo leto ’68“ je jedan od kultnih filmova na našim prostorim, najprepoznatljiviji po glumcu legendarnog Danila Bate Stojković, koji je u njemu odglumeo ulogu svog života. Ovaj domaći film  snimljen je 1984. godine u režiji Gorana Paskaljevića,  dok je za scenario bio zadužen izvanredni Gordan Mihić, a kao autor muzike potpisao se  Zoran Hristić. Distribuciju filma uradila je srpska producentska kuća “Centar film”. Film je tri žanra: komedija, drama i romansa.

Varljivo leto 68 (1)

Lokacija snimanja ovog filma jeste Srbija, odnosno Srem, a delovi iz filma koji obuhvataju predele prelepe plaže snimani su na plaži u Čortanovcima. Film traje ukupno 91 minut i snimljen je na srpskohrvatskom jeziku. “Varljivo leto ‘68” je projekat nagrađen sa dve nagrade: Bastiji film je dobio „ Gran pri “ nagradu od žirija za najbolji film,  dok je u Orleanu dobio„ Gran pri “ kao  i nagradu publike.

Slavko Štimac kao zaljubljeni Petar, Danilo Bata Stojković kao strogi otac

Glava uloga je pripala fenomenalnom Slavku Štimac-u, srpskom glumcu najprepoznatljivijem  po ulozi sarajevskog pubertetlije u filmu „Sjećaš li se Doli Bel“ koja ga je okarakterisala kao jednog od najbolji tinejdžerskih glumaca iz tog perioda. Slavku je u ovom ostvarenju pripala uloga maturanta Petra, mladića koji nije posebno zainteresovan za školu, a kojeg „drma“ pubertet, pa tako ima potrebu da non-sop gleda osobe zenskog pola, a  istovremeno se zaljubljuje u više žena. Za Petra, najveći problem predstavlja to  što se on zaljubljuje čak i u udate žene, što posebno ljuti njegovog oca Veselina koji stalno rešava taj problemčić „čvrstom rukom“. U potrazi za ljubavlju on stalno upada u probleme, iz kojih kasnije teško izlazi. U suštini on je jedan dobar dečko, koji u svojim tinejdžerskim danima sve što želi jeste da pronađe ljubav svog života.

Petrovog oca Veselina tumači fenomenalni legendarni srpski glumac Danilo „Bata“ Stojković, jedan od veterana jugoslovenske kinematografije. On tumači ulogu strogog i  zahtevnog oca koji očekuje od svog sina “najbolje”, ali mu se očekivanja ne ostvaruju. Prikazan je kao običan čovek prepun strahova, a strahovi se najviše odnose na dobro vaspitanje svoje dece. Po zanimanju je sudija, pa kao takav trudi se da bude glavni autoritet u kući.

Varljivo leto 68 (10)

Danilo Bata Stojković

Nezaboravni Mija Aleksić tumači Petrovog dedu, čoveka koji pati od neke „opasne ali i nepoznate bolesti“. On je stalno na strani svoga unuka, jer je kao mlad bio veliki ženskaroš pa mu i ne smeta, već mu je drago što unuk prati njegove korake. Stalno ga brani od oca i krije njegove nestašluke, zbog čega ga Petar najviše voli.

Posebno se još ističu i Mira Banjac koja tumači Petrovu majku, kao i Ivana Mihić kojoj je pripala uloga Petrove sestre Vladice, devojčice opsednute političkim dešavanjima u državi.

Od značajnih likova pojavljuju se Petrove “izabranice”, odnosno devojke u koje se on zaljubljuje, a koje i čine većinu sporednih uloga kao što su: Neda Arnerić (kao Olja Miranovski), Andrijana Videnović (kao Nevena Moreno), Dragana Varagić (Jagodinka Simonović), i druge.

Opis radnje filma

Radnja filma je smeštena u leto 1968. godine, gde glavni protagonista,  maturant Petar (Slavko Štimac) odlučuje da krene u potragu za nečim što većina muškaraca po njegovom mišljenju ima, a to je – žena svog života. Pa tako u toj svojoj potrazi za srodnom dušom, Petar se zaljubljuje u pogrešne: udate i iskusne žene kao što su pekarka, profesorka sociologije, ali i u one za nega nešto dostupnije: bibliotekarka, ćerke sudije… Zbog njegovih kratkotrajnih zaljubljenosti prema ovim ženama on upada u nevolje sa svojim ocem Veselinom  (Danilo „Bata“ Stojković). Njegov otac je ozbiljan čovek koji radi kao sudija, on zahteva potpuno poštovanje, red, rad, disciplinu i mir. Nažalost Petar to ne ispunjava, stalno upada u nevolje, pa čak pada i maturu. Zato Veselin probleme rešava batinama. U trenutku kad Petar „polaže“ ispit iz sociologije, njegov odnos sa ocem se menja na bolje, ali samo kratkotrajno dok opet ne zabrlja.

Varljivo leto 68 (6)

Njegov deda (Mija Aleksić) je stari i bolesni penzioner stalno pokušava da zaštiti svoje unuče pa zato on pokriva mnoge njegove laži, a opravda njegove nestašluke. Brižna majka (Mira Banjac) pokušava da bude na strani svoga sina Petra, ali joj to muž ne dozvoljava. Zato ona biva primorana da se malo više brine za ćerku i mlađeg sina.

Kraj filma (Spojler: Dalji tekst sadrži opis kraja filma)

Dok Petar tako traži pravu ljubav, jedna Češkinja ga stalno posmatra i raspituje se za njega. Na kraju filma, Petar saznaje za mladu Ružicu koja je kroz ceo film bila zaljubljena u njega. Otkriva da mu je to prava ljubav ali ona, na njegovu žalost se vraća u Češku pa tako se i film završava sa scenom kada Petar trči za automobilom koji vozi Ružicu…

Varljivo leto 68 (8)

Uglavnom pozitivne recenzije za „Varljivo leto ’68“

„Varljivo leto ’68“ je film koji je uglavnom imao pozivitne kritike, za šta je posebno zaslužan reditelj filma, kao i fenomenalna glumačka postava. Za mnoge sa jugoslovenskih prostora baš ovo ostvarenje predstavlja je ovo najbolji film naših 70ih i 80ih godina. Posebne pohvale su otišle glumačkom ansablu koji je fenomenalno odredio svoj deo posla, pa tako i danas se pamte likovi iz filma. Iako se Slavko Štimac svojom ulogom najviše ističe u filmu negova gluma je bačena u senku pored fantastičnog dvojca glumaca, kojeg smo imali prilike da gledamo i u “Maratoncima”: Mija Aleksić i Danilo Bata Stojković. Mija je perfektno izneo svoju ulogu, učinivši ovaj film još zanimljivijim, dok sjajni Danilo glumi jednu od svojih prepoznatljivih uloga, a to je uloga stogog oca, pa nas ne čudi što je i ovoga puta bio na visini svog zadatka, sjajno iznevši lik na glamurozan način. Režiser je odneo najveće pohvale, sjajno sklopivši sve delove u jednu celinu, sjajno oslikavavši jedan period socijalizma u Jugoslavji.

Varljivo leto 68 (11)

I Gordan Mihić je zadovoljio gledaoce ovog filma napisavši scenario sa dosta zanimljiivih dijaloga i prepun sjajnih replika obuhvaćnih velikom dozom humora.

Naravno kao što je to slučaj, film nije zadovoljio svakoga pa tako ima i onih koji su pomalo bili nezadovljni ovim filmom, zamerajući mu pre svega radnju filma koja je bila previše dopadviljiva, a situacija u državi u filmu predstavljena previše bajkovito – sjajno i bajno iako to nije bio slučaj.

9.2 Ocena

„Varljivo leto ’68“ je film koji sam gledala milion puta i nikada mi nije dosadno da ga gledam iznova. Film predstavlja vrhunsko ostvarenje naše domaće kinematografije koje obiluje komičnim scenama i brilijantnim replikama. Posebno bih izdvojila glumu Stojkovića i Aleksića koji su svoje uloge izneli na maestralan način.

  • Humor 9.4
  • Muzika 9.5
  • Romansa 8.9
  • Karakterizacija likova 10
  • Glavni glumci 10
  • Režija 8.8
  • Dijalozi 8.7
  • Fotografija 9
  • Lokacija snimanja 8.9
  • User Ratings (13 Votes) 8.3
Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!