Vuk sa vol strita (The Wolf Of Wall Street)

0

Vuk sa Vol Stita“ je film iz 2013. godine utemeljen na istinitoj priči o Džordanu Belfrodu, takozvanom „Vuku sa Vol Strita“, koji je sa svojih 26 godina postao multimilioner zarađujuči na hiljade dolara u minuti, a deset godina kasnije završio je u zatvoru dugujući oštećenim klijentima 110 miliona dolara. Ovaj film je mešavina tri žanra: biografije, komedije i kriminalistike. Režiju za ovu kriminalističku biografiju uradio je Martin Skorsez, koji je bio i producent ovog filma zajedno sa Leonardom DiKarpijem. Film traje tačno tri sata, i ovo predstavlja najduži film reditelja Skorseza. Film je bio nominovan za čak pet „Oskara“ mada nije osvojio nijedan. Na listi IMDB-a, nalazi se na fantastičnom 139 mestu najboljih filmova ikada. Budžet filma je bio 100 miliona dolara, a sam film je zaradio blizu 400 miliona dolara.

„Vuk sa Vol Strita“ je najpiratizovaniji film 2014. godine prema podacima firme „Excipio“ koja prati ilegalno skidanje sadržaja sa interneta.

Vuk sa vol strita

Opis filma

Film opisan u jednoj rečenici bi izgledao ovako – čovek koji je u jednom trenutku bio na vrhuncu i osećao se nepobedivo i moćno, dočekao je trenutak u kojem je sve to brzinom svetlosti nestalo.

Radnja filma prati Džordana Belforda, berzanskom mešetara iz Njujorka koji se zajedno sa svojom ekipom mešetara obogatio prevarivši investitore i iznudivši od njih milione. U filmu pratimo kako se Belford iz poštenog mladog došljaka pretvara u potpuno korumpiranog mešetara. Nakon što je se obogatio, Džordan svoje bogatstvo troši neverovatnom brzinom na različite afrodijizjake: žene, lekove, kokain i automobile. Džordan polako privlači sve veću pažnju javnosti, a časopis Forbs ga stavlja na naslovnu stranu. Sva ta pažnja koju privlače zapada za oko i federalcima. I dok njegova firma napreduje, on se upušta u krajnost hedonističkog zadovoljstva, a FBI polako dolazi do stvarnih činjenica o tome kako je on zaradio svoje bogatstvo.

Ovo je priča o takozvanom “finansijkom gangsteru”, čoveku koji je izmanipulisao sistem na Vol Stritu. Film nosi posebnu metaforu i simboliku. Jer Džonatan je na početku filma, običan radni čovek, idealista na posao dolazi javnim prevozom, polako postaje multimilioner kome će da presudi upravo činovnik iz FBI, koji se vozi javnim prevozom.

Glumci i uloge

Glavna uloga, odnosno uloga našeg protagonist Džonatona je pripala slavnom svima već dobro poznatom holivudskom glumcu Leondardu DiKapriju, koji je i u ovoj ulozi briljirao. Ulogu Džordanovog najboljeg prijatelja tumači Džona Hil, za koga mnogi kažu da mu je upravo ova uloga bila uloga života. Izdvojićemo još Metju Mekohajia, koji iako je imao kratku ulogu od nekih desetak minuta, za mnoge gledaoce ostavio je trag na početku filma. Od ženskih uloga izdvaja se sjajnu Margot Rubi koja je glumila Naomi, fotomodela i suprugu od Džordana.

Od glumaca spomenućemo još i Kaj Čendlera, Džon Berntala, Džoanu Lamil, Džon Favora i Žan Dižardena.

Vuk sa vol strita film

Komentari i kritika filma

Što se tiče kritičara oni su podeljeni kada je “Vuk sa Vol Strita” u pitanju. Dok ga jedan deo kritičara naziva majstorskim opisom američke kulture i pohlepe, drugima je on ništa do velika žurka prepuna scena seksa i divljačenja glavnih likova. Ali u oba slučaja DiKaprio je pokupio sve pohvale kao glumac.

Sam Džordan Berford je rekao da ga je film ostavio bez teksta, ali na dobar način. Posebno je pohvalio glumu DiKaprija kome je lično on pomogao da se pripremi za ovu ulogu. Svakako je interesantna činjenica da je

asopis “Forbs” je proglasio Džordana “Robinom Hudom- koji krade od bogatih i daje – samom sebi”.

Dok mnogi kritičari govore kako ovaj čovek nije zaslužio da se njegov život stavi na filmsko platno, publici je drago što jeste, jer upravo zahvaljujuči njemu imamo priliku da upoznamo jedan glamurozan način života kakv ne možemo ni zamisliti. Kritičari možda najviše zameraju filmu jednu čiinjenicu, a to je dužina trajanja filma. Po njima film je predugačak, a samim tim i veoma dosadan film.

Ono što mnogo ističu kada je ovo filmsko ostvarenje u pitanju, a to je da on ne opravdava i ne slavi kriminal, razvrat i ostale negativne stvari na kojima se potencira u filmu kao što mnogi gledaoci i kritičari tvrde. Ovaj film je ustvari realna slika modernog kapitalističkog društva i života u njemu. Njime se upućuje kritika društvu koje živi upravo ovakvim stilom života, i šalje nam poruku a to da je da nas ništa ne može spastic zaslužene kazne.

Utisci publike su takođe raznoliki. Komentar mnogih gledaoca nakon filma bio je da je film prepun scena seksa, drogiranja, bluda, razvrata i da je život predstavljen kao isprazan. Dok drugi gledaoci hvale ovaj film govoreći da je upravo on osveženje koje je falilo svetskoj filmskoj sceni, jer ova biografija prikazuje Belforta onakvim kakav je on bio, bež ulepšavanja, surovog, brzog i na kraju fatalnog po njega.

Share.

Comments are closed.