Bela lađa

0

“Bela lađa” je televizijska serija koja predstavlja indirektni nastavak kultnog filmskog serijala “Tesna koža”. Scenario za ovu seriju napisao je Siniša Pavić, dok su režiju uradili Mihailo Vukobratina i Ivan Stefanović. Serija ima šest sezona, koje ukupno broje 90 epizoda, gde jedna epizoda u proseku traje oko 50 minuta. Serija je premijerno prikazivana od novembra 2006. gdoine RTS-u, a gledaoci su poslednju epizodu ove serije mogli da gledaju 1-og aprila 2012. godine.

Glumci i njihove uloge

Srećko Šojić (gluma Milan Lane Gutović) – je pohlepni biznismen koji se bavi mutnim poslovima. Njegov lik je prepoznatljiv po ćubi i brkovima, kao i po karakterističnom izgovoru slova Ć i Đ. Pored lošijeg izgovora slova, Šojić ne zna da menja reči po padežima. Predstavljen je kao jedan nepošten čovek, kojem je novac najvažnija stvar u životu, pa tako ne bira sredstva da do istih dođe. Iako Šojić nema obrazovanja, a ni inteligencija mu nije jača strana, on opet uspeva da se drugima predstavi kao gospodin, vrsni političara, čovek koji može da vodi jednu stranku. Njegov lik je tako osmišljen tako da on nema nijednu jedinu dobru osobinu, pored toga što je kukavica, pohlepan, samoživ, lopov, Šojića ne interesuju ni članovi njegove porodice, sem ako nema neku korist od njih. Ono što je zanimljivo, to je da iako je Šojić predstavljen kao jako loš čovek i ne baš tako inteligentan, on je publici omiljen lik, jer poseduje izvestan šarm i izaziva simpatije kod gledaoca, upravo zbog nedostatka inteligencije, gde njegove čuvene rečenice zasmejavaju publiku širom malih ekrana.

Bela ladja 2

Dimitrije Pantić (glumac Petar Kralj) je penzionisan i nakon što je propalo preduzeće u kome je radio, on kreže da prodaje donje rublje ne bi li prehranio porodicu. On Srećka mrzi godinama, jer Šojića krivi za većinu problema u svom životu. Pantić je dobar čovek, poštenjak koji je se čeo svoj život trudio da sve što radi radi na legalan način.

Ćirko (glumac Aleksandar Dunić) glumi lik Šojićevog batlera, obrazovanog i pametnog čoveka koji je školovan u inostranstvu. Iako kroz seriju pokušava da promeni posao, Ćirku to ne polazi za rukom, pa je prinuđen da ostane kod Šojića, gde ne samo da radi kao batler, već i kao prevodilac, a kasnije ga čak Šojić uključuje u stranku očekujući da Ćirko bude poslanik u skupštini.

 Tihomir „Špic“ Stojković (glumac Predrag Smiljović) je Šojićev daleki rodjak “po babi“. Njegov lik je prestavljan kao klasičan čovek sa sela, pošten ali lakoveran. Pa tako Šojić, koji iako sam nije inteligentan, uspeva da nagovori Tihomira da sav svoj novac ulaže baš u Šojićevu stranku. Iako Tihomir traži da mu rođak vrati svaki dinar, Šojić nekako uvek uspeva da ga nadmudri i Tihomir svaki put bude prevaren. Tihomir nakon dolaska sa sela otvara farmu krokodira i benzinsku pumpu, ali posao mu ne ide baš onako kako je on očekivao.

Ozren Soldatović (glumac Dušan Golumbovski) je čovek koji se oduvek bavio mutnim poslovima sa mafijom, odnosno on je glavni mafijaški bos u seriji. Kao takav nemilosrdan je, lukav i ne bira sredstva da stigne do svog cilja. Ozren mislivši da će Šojić da pređe cenzus i da će konačno imati svog čoveka u parlamentu finansira Šojićevu stranku.

Rozanlija Mihajlovič (glumica Mira Banjac) zvana „Baba Roska“ je proročica koja nekoliko puta proriče Šoiću budućnost ali teško izvlači novac od njega. Jedino što baba Rosku zanima jeste kako što lakše i brže stići do novca. Ona stalno uvlači svoje prste svuda i tako postaje poznata među političarima koji nakon toga počinju da dolaze kod nje.

bela ladja (2)

Posebno ćemo spomenuti i članove porodice Pantić, koju čine pored Dimitrija, njegova žena Persida (Ljiljana Dragutinović), sinovi Marinko (Milenko Zablaćanski) i Blaško (Nenad Jezdić) i kćerka Mirjana (Mirjana Mina Lazarević). Marinko je razveden, dok je Mira pred ivicom razvoda jer se preselila da živi kod svoje porodiće sa sinom Kićom, još dok joj je muž bio u inostranstvu. Marinko iz braka ima dva sina, Filipa (Miloš Biković) i Miću.

Sporedne uloge tumače: Miša Janketić, Nataša Marković, Svetlana Bojković, Aleksandar Dunić, Dragan Vujić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Radmila Tomović, Dragan Jovanović, Radojko Joksić, Zoran Babić, Alekeksandar Srećković Kubura, Predrag Ejdus i mnogi drugi.

Pavićevi likovi iz drugih serija i povučeni likovi

Pavić je pisajući scenario za “Belu lađu” ubacio ne samo likove iz “Tesne kože”, već je scenario napisao tako da se ova serija nadovezuje na neke predhodne njegove serije, zahvaljujući pojavljivanju likova iz gotovo svih njegovih ranijih ostvarenja, sa izuzetkom serije “Stižu dolari”. Pa tako Ozren Soldatović (Dušan Golumbovski), glavni mafijaški bos, jeste lik iz serije “Srećni ljudi”. Iz serije “Porodično blago” Pavić je uzeo više likova: Baba Rosku (Mira Banjac), Tihomira Špica (Predrag Smiljković), Sudija Ris – sa razlikom dag a je ovde tumačio Božidar Štošić, a u “Porodičnom blagu”, njegov lik je tumačio BranislavLečič. Nastvnik likovnog obrazovanja u penziji kojeg tumači Dragomir Ćumić, pojavljivao se kao Bobin profesror likovnog u “Boljem životu”, a i u “Tesnoj koži”.

U glumačkoj postavi “Bele lađe” došlo je do ozbiljnih izmena tokom snimanja, pa tako za vreme snimanja dugog ciklusa tragično je poginuo glumac Milenko Zablaćanski, pa se njegov lik Pavić, preselio u Beč. U istom tom ciklusu, zbog odlaska Svetlane Bojković iz seirje, povučen je i njen lik – Jasmina Pantelić. U petom ciklusu je isključeno nekoliko sporednih likova koje tumače Dragan Jovanović i Dubravka Mijatović, koji su jednostavno želeli da se povuku iz serije. Zanimljivo je to da su se oni takođe povukli i tokom produkcije serije “Srećni ljudi”.

Najozbiljnije promene u seriji dogodilo se pred snimanje šestog ciklusa kada su nažalost morale da budu uklonjene obe glavne uloge. Glumac Petar Kralj preminuo je 10-og novembra 2011. godine, ali zbog velikog značaja njegovog lika on je i dalje bio prisutan u seriji bez velikog značanja, bez dijaloga i prikazivanja lica, a potom je njegov lik preseljen u bolnicu.

bela ladja sojic

Javnost je sigurno najviše uzburkao odlazak Milana Gutovića iz serije. Gutović je napustio seriju nakog što RTS nije želeo da mu poveća honorar, koji je do tada iznosio 2000 evra. Njegov lik je scenarista poslao u zatvor, a u seriji su u poslednjem ciklusu kao glavne ličnosti progrurali dva sporedna lika Šojićevog kuma Baćka Bojanića (Branimir Brstina) i Janaćije Janić (Milan Vasić).

Radnja serije

Kako je “Bela lađa“ indirektni nastavak filmskog serijala „Tesna koža“, tako radnja serije se nadovezije na film, naravno uz par razlika. Tako je kao glavni protagonista ovde Srećko Šoić, i sva pažnja je usmerena ka izgradnji njegovog lika.

sojic bela ladja 1

Svi oni koji su gledali “Tesnu kožu” znaju da je Šojić bio korumirani direkror firme. U međuvremenu Šojić je napredovao i postao predsednik „Stranke zdravog razuma“ koju finansira njegov rodjak Tihomir Tika Špic. Njegov večiti rival je Hadži – Zdravković koji je predsednik stranke „Demokranska renesansa“. Njih dvojica se bore da pređu census i sa vladajućim strankam da uđu u koaliciju. Šojić se služi svim mogućim sredstvima kako bi dobio što više glasova, pa tako je se udružio sa mafijom, koja finansira njegovu kampanju.

Šojić svakodnevno maltretira svog baltera Ćirka, obrazovanog i jako inteligentnog čoveka koji kada vidi ko je i kakav je ustvari Šojić pokušava na ve načine da ode od njega.

bela ladja 1

Priča u ovoj seriji počinje kada se Šojićev auto pokvari na putu. Staje mu ni manje ni više nego Pantić – čovek koji je ostao bez posla pa je primoran da prodaje donji veš, a za to krivi Šojić. Nemavši drugog izbora on pomaže Šojiću i vozi ga do kuće. Igrom slučaja kod Šojića u kući dobija udarac od kojeg dobija amneziju. Lukavi Šojić to koristi zarad svoje političke kampanje. Naime, Šojić je se dosedio da u svoju stranku ubaci Pantića poštenog čoveka, koji bi privukao penzionere i seljake, a to što Pantić ima amneziju mu pomaže da uz pomoć Pantićeve žene Perside i njega uvuče u svet politike…

Da li ste znali da…

Scenarista Siniša Pavić je u “Drugom dnevniku” najavio poslednju epizodu “Bele lađe” i kraj serije, da bismo u odjavnoj špici poslednje epizode videli da nije pisalo “kraj serije” već samo “kraj devedesete epizode”, što znači da nije isključeno da će biti snimana i sedma sezona.

Snimanje treće sezone je rađeno sa kamerama visoke definicije, odnosno HD. Bilo je ovo prvi put da se kod nas u produkciji koristi takva vrsta kamera.

Radni naziv serije je bio “Stranka zdravog razuma”.

bela ladja (1)

Zanimljivo je to da su se Pantićevi sinovi u “Tesnoj koži” zvali Branko i Aleksandar, dok se u ovoj seriji zovu Marinko i Blagoje. Ostali članovi porodice su zadržali svoja imena.

U toku serije Piklić se više puta predstavlja kao Jefta Piklić, međutim na plakatu “Stranke zdravog razuma” sa njegovom slikom, ispod slike piše Slavoljub Piklić.

Šojićeva kućna pomoćnica je prvih pet sezona zvana Živadinka, u petom ciklusu saznajemo da je njeno pravo ime Anđelina, a u šesto ciklusu Baćko je oslovljava sa Marijana.

Glumica Teodora Živanović je tumačila novinarku u tri epizode u seriji. U prvoj se zvala Maja Stanković, zatim Leonida Palikuća in a kraju Konstanca.

Iz serije je proizašao novogodišnji specijal pod nazivom “Tako je govorio Šojić”, koji je premijerno emitovan 1-og i 2-og janura 2013. godine. Specijal se sastoji iz scena iz serije “Bela lađa” kada je Šrećko držao govore na različitim skupovima i sastancima.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.