Bolji život

0

“Bolji životje naša domaća serija, koja je snimana i emitovana u periodu od 1987. do 1991. godine. Serija je doživela ogromnu popularnost čime svedoče i brojna repriziranja serije, koja su aktuelna i dan danas. Autor ove jugoslovenske serije je Miodrag Marinković, a scenario su napisali Ljiljana i Siniša Pavić. „Bolji život“ ima ukupno 82 epizode i jedan novogodišnji specijal. Svaka epizoda u proseku traje oko 45 minuta. Više režisera je učestvovalo u njenoj režiji, pa su tako prvih 25 epzoda režirali Aleksandar Đorđević i Mihailo Vukobratović, a naredne 22 epizode Vukobratović i Andrija Đukić. Narednih 35 epizoda režirao je Vukobratović samostalno. Telvizija Beograd je bila zaslužena za produkciju i distribuciju serije.

Glumci i njihove uloge

Dragiša Giša Popadić – Sjajni srpski pozorišni glumac Marko Nikolić u ovom ostvarenju tumači lik glavnog protagoniste Dragiše, poznatijeg kao Giša Moravac glave porodice, poštenog čoveka, ali večitog štediše koji je poznat po svojim prepoznatljivim brkovima. Po zanimanju je pravnik, međutim u vremenu kojem živi njegov posao je dovoljan tek za puko preživljavanje. Pored problema na poslu svakodnevno ga nervira neko od ukućana.

Emilija Popović – stalnoženu i emancipovanu ženu od Dragiše glumi sjajna srpska glumica Svetlana Bojković. Ona je jako eleganta žena, ali hladna i distancirana prema svima. Superiorinija je od svog muža koji na kraju uvek ispada žrtva porodičnih problma.

t

Članovi porodice Popović na okupu

Violeta Popadić – kćeru Emilije i Dragiše glumi sipatična srpska glumica i bivša poslanica Srpske radikalne stranke Lidija Vukićević. Emilija je mlada devojka, neshvaćena glumica,  vrckava, uvek dobro obučena,  naizgled vrlo površna pa čak i praznoglava. Većito ima ljubavne probleme, koji ne samo da opterećuju nju, već su povod raspravama i svađama u celoj porodici.

Aleksandar Popadić – je najstariji sin porodice Popadić, koji uvek odaje utisak ozbiljnog čoveka, a njegov najveći problem u životu i njegova jedina konstanta jeste nezaposlenost. Iza sebe ima jedan propao brak, ali ubrzo Aleksandar se snalazi i u kući koja ima mnoštvo problema dovodi svoju novu dragu Koku. Aleksandra gumači pravak drame Nardonog pozorišta u Beogradu fenomenalni Boris Komnenić.

Slobodan Popadić – koga glumi izuzetni Dragan Bjelogrilć, koji je svoju popularnost dobio upravo glumeći u ovoj seriji, jeste najmlađi član ove porodice. Pored toga on je i najneozbiljni, pravi mangup koji svima zadaje glavobolje. Škola niti mu ide, niti ga posebno interesuje, čak šta više on ređa jedan za drugim neuspehom. A pored toga njega muče i ostali problemi jednog neštašnog tinejdžera.

Ostale uloge tumače: Predrag Lacković, Aljoša Vučković, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Sedlar, Miroslav Bijelić, Jelica Sretenović, Boris Dvornik, Bata Živoinović, Dubravka Mijatović, Dragan Nikolić, Seka Sablić i mnogi drugi.

Radnja serije

Radnja serije pre svega na humorističan ali i kritičan način govori o problemima sa kojima se suočavamo u današnje vreme, posebno osvrtajući se na problem korupcije i malverizacije.

Središte serije čini beogradska porodica Popović koja je rastrzana između oca Dragiše, fakultetski obrazovanog provincijalca i njegove zahtevna supruge Emilije, pripadnice stare beogradske građanske porodice. Dragiša je prikazan kao vredan i dobar čovek, marljiv radnik, kao neko ko se trudi da celoj porodici bude bolje. Njegova žena sa druge strane je prikazana kao  lepa, pametna, obrazovana dama, koja svira klavir, a u slobodno vreme uzalud pokušava muža naučiti prefinjenosti i stilu, jer da se on pita kuća bi mirisala kao kafana, a ne kao skupoceni parfem kao Emilija želi da bude. Često se ljuti jer ne shvata da jedino što njen muž želi jeste normalan život sa toplom osobom, koja bi zajedno sa njim izvela decu na pravi put.

bolji_zivot_1_

Nažalost, njegova deca su tek posebna priča. Iako svako nasleđuje dve milijarde starih dinara kada iznenada premine očeva sestra, novac im ne dolazi tek tako u ruke, već tu postoje i uslovi. Naime, Viki se mora udati i u braku mora izdržati najmanje godinu dana, Šaša se mora zaposliti, a Boba završiti četvrti razred sa najmanje vrlo dobrim uspehom. Naravno sve to deluje lako, ali kada upoznate sve članove porodice i njihov način života i razmišljanja, videćete da stvari nisu baš tako lake kao što se nama čine…

Istoimeni televizijski film

Serija “Bolji život” već nakon nekoliko emitovanih epizoda je postala velik hit,pa tako između snimanja dveju sezona nastao je i istoimeni televizijski film. Premijerno je prikazan 1989. godine, scnerio su kao i za seriju pisali Siniša i Ljiljana Pavić, dok je se kao režiser filma potpisao samo Mihailo Vukobratović. Film “Bolji život” predstavlja nastavak i zaokruženje priče o porodici Popović.

Zanimljivosti o seriji

Serija ima tri ciklusa, a zanimljivo je da je u prvom ciklusu snimljeno je 47 epizoda. Odnosno u prvom prikazivanju prvog ciklusa bilo je 52 epizode koje su trajale 50 minuta, međutim autori serije su prepavili tu verziiju. Naime oni su dosta scena izbacili i na kraju smo kao rezultat dobili da 47 epizoda, koje traju 50 minuta. Atori serije se nisu oglasili zbog čega su izbacivali pojedine scene i skratili minutažu serije.

bolji zivot serija

“Bolji život” je poslednja jugoslovenska televizijska serija, i samo nekoliko dana nakon emitovanja poslednje epizode 16. juna 1991. godine SR Hrvatska i SR Slovenija su proglasile nezavisnost od SFR Jugoslavije, tako da je baš ova serija ostala kao poslednja emitovana u sistemu Jugoslovenske radio-televizije.

Muzika iz serije, tačnije dvanaest pesama objavljena je 1987. godine na gramofonskoj ploči, u izdanju PGP-RTB. Muziku je napisao i kompovano Voislav Voki Kostić.

Serija je osvojila čak tri nagrade po izboru čitalaca “TV Novosti” i to sve u kategoriji “Najbolji glumači par godine” koja se dodeljuje na Filmskim susretima u Nišu. Pa tako 1987. godine ovu nagradu su osvojili Svetlana Bojković za ulogu Emilije i Marko Nikolić za ulogu Dragiše Popadića, 1988. godine nagradu su dobili Lidija Vukićević za ulogu Violete Popadić i Aljoša VUčković za ulogu Ive Lukšića i 1991. godine nagrada je otišla u ruke Vesni Trivalić za ulogu Ljuljane i Draganu Bjelogriliću za ulogu Bobe.

Lokacija snimanja serije je Beograd, a kuća Popadića nalazila u Kopitarevoj gradini 3. Serija je snimana na prvom spratu u stanu Mire Trailovića. Ono što je posebno zanimljivo, to je da su baš u ovoj ulici snimani inserti iz serija “Ranjeni orao” i “Porodično blago”, kao i iz filma “Tri palme za dve bitange i ribicu”.

BOlji zivot

Naslovnu numeru i pesmu “Bolji život” peva Dado Topić.

“Bolji život” je u svakom svom repriznom prikazivanju ostvarivao rekordnu gledanost, što je autore serije navelo da 2009. godine razmisle o snimanju nastavka serije. Međutim zbog nemogučnosti da se okupi cela ekipa ideja nije zaživela.

Poslednjih nekoliko godina, glumci iz ove serije vode borbu sa čelnicima RTS-a, koji godinama reprizira čuvenu sagu o Popovićima. Naime, RTS je dužan da od svakog repriziranja serije glumcima da njihov deo, odnosno honorar, a kako čelnici RTS to nisu uradili, glumci su prinuđeni da nakon svakog emitovanja serije na RTS-u uz pomoć tužbe naplate ono što im po zakonu pripada.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.