Kamiondžije

0

“Kamiondžije” je domaća televizijska serija snimljena 1972. godine. Žanr ove serije je komedija, a njen autor je Gordan Mihić koji je ujedno napisao i scenario zajedno sa jugosovenskim rediteljem i scenaristom Milom Đukanovićem koji se potpisao i kao reditelj ovog ostvarenje. Produkciju i distrubuciju ove komedije uradila Radio Televizija Beograd, gde je serija i premijerno emitovana u periodu od 13. januara do 17. marta 1973. godine. Serija ima deset epizoda koje u proseku traju 52 minuta.

Glumci i uloge

Glavne uloge pripale su dvojici velikana srpske kinematografije. Pa tako naš proslavljeni glumac Miodrag Petrović Ćkalja u ovoj kultnoj seriji glumi Jarić Živadina, dok legendarni Pavle Vuisić glumi njegovog kolegu Paju Čuturu.

Kamiondžije.

Ostale uloge tumače: Slavka Jerinić, Borivoje Jovanović, Svetsilav Goncić, Radmila Savićević, Aleksandar Gavrić, Milutin Butković, Žika Milenković, Dušan Poček, Miodrag Andrić, Lepa Lukić, Fahela Ferari i mnogi drugi.

Radnja serije

Radnja ove serije zamišljenja i realizovana je kao komična, a sama serija sadrži i elemente satire. Kroz seriju pratimo doživljalje dva prijatelje Paje i Jareta. Njih dvojica su vozači hladnjače koji napuštaju svoj posao jer ne žele da odu na doškolovavanje, kako bi stekli kvalifikacije koje su im potrebne za rad. Odmah zatim oni postaju privatni autoprevoznici, gde nakon nekog vremena shvataju da im je ipak bilo bolje u njihovom predhodnom preduzeću, pa odlučuju da zajedničkim snagama odu na doškolovavanje koje im je potrebno da bi vratili predhodni posao. Zajedno se vraćaju u školske klupe, gde pokušavaju da što brže i lakše završe svoje doškolovavanje.

“Kamiondžije 2 – Kamiondžije opet voze”

Zbog velike popularnosti serije “Kamiondžije” na prostorima bivše Jugosvanije usledio je i nastavak pod nazivom “Kamiondžije opet voze” odnosno, “Kamiondžije 2: Poslednja vožnja”. Nastavak ove hit komedije je sniman 1983. godine, a režiser i scenario je napisao Milo Đukanović. Natavak ima osam epizoda, koje su premijerno prikazane u januaru i februaru 1984.godine na “RTB 1”. Drugi deo kamiondžija je osvojio nagradu, odnosno glumači par Radmila Savićević i Pavle Vuisić su na filmksim susretima u Nišu 1984. godine osvojili nagradu za “Najbolji glumački par godine” po izboru čitalaca “TV novosti”.

Filmovi “Paja i Jare” i “Kamiondžije ponovo voze”

Po motivima iz serije 1973. godine snimljen je jugoslovenski film “Paja i Jare” scenariste Gordana Mihića i Milo Đukanovića, koji je se potpisao kao i režiser. Film traje 108 minuta, a urađen je u produkciji srpske filmske kompanije “Avala film”.

Kamiondžije

Zbog velike popularnosti “Paje i Jareta” na našim prostorima, kao i hit serije ranije prikazivane, scenarista i režiser su 1984. godine snimli još jedan film iste tematike pod nazivom “Kamiondžije ponovo voze”. Ovaj film traje 88 minuta, a produkciju istog je uradilo “Union film”.

Da li ste znali da…

Scenarista Mihić priču o kamiondžijama napisao po delimično istinitim događajima. Naime, on je upoznao čoveka koji je bio vozač i morao je da polaže vandredno u školi. I pošto to nije mogao u mestu u kojem živi on se dosetio da ode kod prijatelja u Bosnu. Pričao je kako ništa nije znao ali se ipak nekako provukao kroz školu. Ta njegova priča je inspirisala Mihića da napravi “Kamiondžije.”

Da bi napisao scenario Mihić je razgovarao sa vozačima kamiona, išao u večernje škole, kako bi skupio što više informacija za pisanje scenaria.

Naša pevačica Lepa Lukić je svoj pevački talenat pokazala u ovoj domaćoj seriji, a pored pevačkog ona je pokazala i glumačko umeće u jednoj maloj sceni u kojoj je sa Radmilom Savićević razgovarala o medernim šminakama davnh sedamdesetih.

Kamiondžijee

Čkalja i Pavle Vujišić iako u seriji glume dobre drugare privatno uopšte se nisu podnosili. Pa tako dok su snimali ovu kultnu seriju uopšte nisu razgovarali jedan sa drugim. Čim bi se kamere ugasile, svi prisutni su mogli da vide međusobnu netrpeljivost između ovog dvojca glumaca.

Reditelj, producenti i ostali članovi ekipe su se na snimanju baš namučili sa ovim dvojcem glumaca, jer iako su dobili podjednake uloge da se ne ljute –  ljutnje je opet bilo iz ovih ili onih razloga. Snimanje serije je išlo veoma teško, jer su njih dvojica dva potpuno različita tipa ličnosti – Čkalja se pokazao kao prznica, a Pavlje kao ćutljivac.

Serija je snimana crno-belom tehnikom.

Lokacija snimanja serije je Beograd, pretežno Petlovo brdo, Pećarska ulica(kod Đeram pijace) i Kalemegdan.

7.1 Ocena

Još jedna od mnogih domaćih serija koja ne gubi na popularnosti ni posle nekoliko decenija od kada je prvi put emitovana na našim prostorima. Sjajan tandem glumaca, solidno urađena režija sa nešto lošijim zvukom i kvalitetom slike, ali svakako jedna nezaboravna domaća komedija.

  • Humor 7,4
  • Gluma glavnih glumaca 9
  • Scenografija 6
  • Fazoni u filmu 8.4
  • Kostimi 5
  • Gluma sporednih glumaca 7
  • User Ratings (4 Votes) 8.4
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!