Ljubav, navika, panika

0

„Ljubav, navika, panika” je urnebesna komedija čije je snimanje počelo 2004. godine. Scenario za ovu domaću seriju je napisao Nebojiša Romčević, dok je režiju uradio Slobodan Šuljagić. Serija ima 3 sezone, koje ukupno broje 58 epizoda. U proseku jedna epizoda serije traje oko 20 minuta, a lokacija snimanja serije je Beograd. Muziku za seriju napisao je Zeljko Joksimović, a interesantno je da je on otpevao i songove. Serija je premijerno prikazana na „RTV Pinku“ 6-og februara 2005. godine, dok je poslednja epizoda premijerno emitovana 1-og aprila 2007. godine.

Glumci i njihove uloge

Jelisaveta Seka Sablić (Vera) – sjajna srpska glumica Seka u ovoj komediji tumači ulogu glavne protagonistkinje Vere. Zanimljivo je to da je Seka u svojoj karijerei imala dosta zanimljivih uloga, ali tek je briljirala u ulozi Vere i to tek u šezdesetim godinama života. Vera je po zanimanju psihoterapeut, pa srodno sa svojim zanimanjem, ona misli da sve zna, da je najpametnija i sve uzima u svoje ruke. Agresivna je, i glavni je autoritet u kući, gde se non-stop može čuti njena vika i dreka na ostale ukućane.

Nikola Simić (Mića) – izuzetni srpski glumac, jedan od najcenjenijih glumaca naše kinematografije, koji nažalost preminuo 9-og novembra 2014. godine u Beogradu. Simić je javnosti verovatno najpoznatiji po ulozi Pantića u kultnoj komediji „Tesna koža“, a u ovoj seriji tumači lik Miće, Verinog muža večito nezainteresovanog i neodlučnog čoveka koji nikako ne uspeva da se izbori za sebe. Lak je za manipulaciju, pa tako čak i Verini pacijenti „ludaci“ uspevaju da ga izmanipulišu.

Nikola Simić i Seka Sablić su na Filmskim susretima u Nišu 2009. godine dobili nagradu za “Najbolji glumači par godine”po izboru čitalaca “TV novosti”.

ljubav-navika-panika

Marija Karan (Maja) – sjajna srpka glumica dve sezone je glumila Maju, nakog čega je zbog agažmana u SAD-u bila primorana da napusiti seriju, a zamenila ju je Borka Tomović. Maja je najstarija kćerka, večiti student koju fakultet uopšte ne zanima. Prikazana je kao površna i ne baš bistra osoba koju jedino što zanima u životu jeste dobra garderoba, provod i momci.

Mirka Vasiljević (Janja) – Mirka je javnosti poznata po ulozi Sofije u “Mi nismo anđeli 2”, gde je se pokazla kao brilijantna mlada glumica. Lik koji u ovom projektu tumači jeste Janja, tvrdoglava i razmažena tinejdžerka, ali nešto inteligentnija od svoje sestre Maje. Iako često hvata krivine kada je škola u pitanju Janja ipak zna kada treba da sedne i da uci. Janja se zaljubljuje u školskoj drugara Luku, a njegova kilavost i smotanost naročito nerviraju mladu tinejdžerku.

Zijan Sokolović (Gospodin Jovanović) – Sjajni pozorišni glumac Žijan tumači lik ludog Jovanovića, jedinog Verinog stalnog pacijenta. Jovanović je čovek koji ima blagi oblik paranoje, koji ne zna da kaže ne, a zanimljivio je to da iako najluđi kroz seriju ćemo videti da on ispada i najpametniji u odnosu na ostale.

Ljiljana Stepanović (Kića) – srpska glumica poznata po ulozi Ozrenke Soldatović iz „Srećnih ljudi“ sjajno je iznela lik Kiće, Verine najbolje drugarice, udovice koja često boravi u kući svoje drugarice, gde gotovo uvek pokušava da „uvali“ neku robu nekom od ukućana ili njihovim prijatelja.

Nada Macanković (Maca) – Nada je svoju popularnost kod publike stekla upravo glumeći Macu, Majinu najbolju drugaricu koja je karatkerom slična kao i Maja. Ustvari ona je još gora od Maje, poznata kao zavodnica, koja često menja momke i kao jedna od najvećih klaberki u Beogradu.

Sporedne uloge tumače: Gorica Popović, Vesna Trivalić, Slobodan Boda Ninković, Drago Čumić, Branko Jerinić, Neša Ristić, Radovan Miljanić i mnogi drugi.

Radnja serije

Tema ove komedije su dogodovštine jedne beogradske porodice. Na početku Mića i Vera svojim ćerkama Maji i Janji saopštavaju da se razvode, ali da zbog loše finansijske situacije i želje da brinu o njima dvema ostaju da žive zajedno u stanu. Njih dve nisu vidno potrešene ovom odlukom, već naprotiv one gledaju kako bi razvod roditelja mogle da iskoriste da što više izostaju iz škole odnosno fakulteta. Njih dve su prikazane kao klasične tinejdžerke, Maja kao devojka koju zanimaju samo momci i provod, a njena sestra Janja kao problematična osmakinja pokušava da zavede Luku, dečaka iz odeljenja koji joj se sviđa. Mića je prikazan kao prosečan Srbin, koji ide svakodnevno na posao, gde mu ne cvetaju baš ruže. Sa svojom sada već bivšom ženom ima čudan odnos. Naime, Vera i Mića se često sukobljavaju i vole da izazivaju jedno drugo,podmetajući različite tipove smicalica.

ljubav-navika-panika1

Vera je psihoterapeut, koja nema svoju ordinaciju već joj pacijenti dolaze u kuću, gde dolazi do niza komičnih situacija. Pa tako i  stalni pacijent, komsija i prijatelj Jovanović  svakodneno posećuje Veru tražeći raznorazne savete. Kroz seriju videćemo i ostale Verine pacijente, kao i njenu prijateljicu Kiću sa kojom vera ima intersantan i poseban odnos.

Zanimljivosti

“Ljubav, navika, panika” je domaća serija koja je postigla međunarodni uspeh, odnosno ušla je među dvanaest najboljih serija sveta koje emituju najveće svetske televizijske stanice.

S’obzirom da je produkciju ove TV serija radial televizija PINK, tako su se glumeći epizodne uloge pojavila neka od poznatih lica ove TV kuće: Adrijana Čortan, Boško Jakoviljević, Rada Radenović, Sandra Drašković, Milan Kalinić,Biljana Obradović i Darko Pantović.

Scenarista ove humorističke serije Nebojša Romčević je izjavio da mu je najveći problem bio da situacije u kojima se nalaze glavni junaci napravi zanimljivim. Namera mu je pre svega bila da serija bude što smešnija da je kao takvu gledaoci private.

ljubav-navika-panikaa

Reditelj serije Šuljagić je ovu humorističku seriju prebacu u jedan sasvim nov žanr, a to je brzo govorenje.

S’obzirom da je serija odlično prošla kod publike, autori su je preneli i u pozorište, a pomenuta glumača ekipa,  sa jednim izuzetkom, umesto Marije Karan glumila je Borka Tomović, nastavila je da zasmejava publiku.

“Ljubav, navika, panika“ se na najprestižnijem festivalu “Zlatna ruža Montreala” našla  među 10 najboljih “sitcoma” sveta zajedno sa serijama BBC – a, NBC-a i drugih, a Mirka Vasiljević je nominovana za najbolju glumicu.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.