Lud, zbunjen, normalan

0

Do pre nekoliko godina najpopularniji su bili vicevi o Muji i Hasi, a da mnoge stvari iz viceva nisu daleko od istine mnogi od nas su shvatili upravo gledajući seriju “Lud, zbunjen, normalan “, koji obiluje komičnim scenama.

Lud, zbunjen, normalan“ je humoristička domaća serija koju trenutno možete pratiti na TV B92 od 19.00 svakog dana. Ovo je bosanskohercegovačka serija koju je režirao Emir Jukić, a scenario za nju je napisao Feđa Isović u produkciji bosanske producenske kuće FIST, a serija je premijerno emitovana na TV NOVA-oj. Prva epizoda emitovana je 02. septembra 2007. godine. Prikazano je sedam sezona, koje ukupno imaju 192 epizode, a ovog leta nam stiže i osma sezona. Da li će osma sezona predstavljati kraj serije još uvek nije poznato.

Serija “Lud, zbunjen normalan” je emitovana u svim zemljama bivše Jugoslavije, a naročitu popularnost je imala u Crnoj Gori, možda baš zbog činjenice da jednu od glavnih uloga igra Bljelopoljac Moamer Kasumović. Ovo je prva domaća serija na bosanskom jeziku koja je emitovana na Javnom radiotelevizijskom servisu Kosova, odnosno na njihovoj nacionalnoj televiziji, i tamo je imala veliku gledanost. Zanimljiva je činjenica da je svaki novi serijal uspeo da nanovo postigne rekordnu gledanostu. Upravo zbog toga producenti stalno smišljaju nove epizode i odlažu kraj serije. Scenarista je najavio snimanje filma nakon završetka serije.

Glumci i uloge

Glavne uloge u ovoj seriji tumače fantastični glumci Mustafa Nadarević, Senad Bašić, Moamer Kasumović, a od pete sezone i Ivor Šparavalo.

Sporedne uloge tumače Milan Pavlović, Emir Hadžihafizbegović, Goran Navojac, Almir Kurt, Mladen Vojičić Tifa, Miraj Grbić i mnogi drugi.

Radnja serije

Radnja serije prati tri generacije porodice Fazlinović, Izeta, Faruka i Damira. Njihov život je prepun različitih komičnih situacija i oni svakodnevno doživljavaju razne nezgode, ali i zgode koje su nam prikazane na način koji kod većine od nas izaziva smeh.

Izet (Mustafa Nadarević) je svakako najzanimljivi lik koji je nama predstavljen kao čovek opsednut starim vrednostima. Izet je penzioner koji je neviđena škrtica, a upravo zbog te svoje škrotsi je sklon različitim prevarama. On je okoreli komunista koji često obraća drugu Titu i pita ga za savete i predloge, a opšte je poznata činjenica da bi za pare sve uradio.

Faruk (Senad Bašić) je vlasnik producentske kuće, koja veoma loše posluje i zbog toga često nema para, pa je primoran da traži pare od svog oca. Jako je lenj i ima tendeciju da često menja žene, koje mu na kraju uvek dođu glave.

Njegov sin je Damir (Moamer Kasumović), koji bi trebao da predstavlja jedinog normalnog člana u ovoj skupini. On je student medicine, a zajedno sa ocem stalno pokušava da nađe Izetov “crni štek”. Kroz seriju upoznajemo njegove različite devojke, kao i njegovu ženu Barbaru, koja mu kasnije rađa sina Džemu Branka.

Možemo slobodno reći da je Izet glavni izvor svih komičnih situacija i događaja koji ih okružuju, mada ni ostali ne zaostaju za njim. Mnoge Izetove dosetke su većini nas poznate i godinama u nazad se prepričavaju. Generacije širom zemalja vole Izeta ne samo zbog njegove ličnosti već i zbog njegove simpatične frizure, koja doprinosi komičnosti njegovog lika.

Mesto na kome često boravi ova zanimljiva porodica jeste kafana “San Remo”, čija je gazdarica Marija koja pokušava da se razvede od muža da bi dobila kafanu samo za sebe, kao i ostatak njegovog bogatstva. A kroz seriju videćemo da će joj se to i ispuniti tokom lažnog suđenja.

Lud zbunjen normalan serija

Zanimljivosti

Zanimljivo je da je serija već imala kraj, odnosno sedma sezona je trebala da bude poslednja. U poslednjoj epizodi sedme sezone gledaocima je ostavljeno da misle kako su Fazlinovići nasradali u avionskoj nesreći, ali kao što je mnogima već poznato to se nije dogodilo. Ovaj trojac je imao sreću da preživi katastofu jer je zakasnio na avion.

Ono što je manje poznato, a to je da je scenarista Isović više puta razmišljao da završi seriju, koja je osvojila gotovo celu bivšu Jugoslaviju zbog pretnji smrtću koje je dobijao. Naime deo konzervativnih muslimana zamerao mu je na scenama koje po njima vređaju muslimansku veru i običaje. To nije jedini problem sa kojim su se suočili kreatori ove serije. Naime, u jednoj epizodi glumac Miraj Grbić koji tumači lik radnika iz Farukove firme – Čombeta, izgovorio je rečenicu “Neki pjevač iz Kalesije, seljačina teška, orginal selotejp”, zbog koje je nastala opšta pometnja. Na sednici opštine u Kaleseji pokrenuta je incijativa da se scenarista i režiser javno izvinu građanima zbog uvreda koje su izrečene. To se nije dogodilo, a fenomenalan dvojac ponovo je opleo po ovom gradu.

Naravno složićete se sa nama, ne može im se uzeti za zlo, jer ipak njihove šale u kojima se mnogi od nas pronalaze nam podižu raspoloženje godinama u nazad.

Share.

Comments are closed.