Mala nevesta

0

Svi oni koji prate TV serije, sigurno su primetili da postoje one serije sa obrtom na kraju, zatim tu su serije sa srećnim krajem, imamo i one sa tužnim krajem, a Bolivud nam je doneo posebno ostvarenje koje – nema kraja. “Mala nevesta” je indijska serija koja je trenutno najpopularnija serija Bolivuda – za one koji ne znaju Bolivud je naziv za filmsku indusriju u Indiji i jedan je od najvećih filmskih proizvodžača na svetu.

Nešto više o realizaciji serije i njenoj produkciji

„Mala nevesta“ je indijska sapunica, koja je počela sa snimanjem 2008. godine. Snimanje serije još uvek traje, a prikazuje se na „Colors TV“. Autor ove serije je Purnendu Šekar, koji ujedno i piše scenario zajedno sa Gajrom Kotari, Raješom Duberi, Ušom Diksit i Rakuvirom Šekavat. Režiju ove serije rade Sidart Sengupta i Pradip Jadav. Jedna epizoda serije u proseku traje oko 20 minuta, a kada će biti snimljena zadnja epizoda nije poznato. Naime, trenutno je snimljeno preko 2000 epizoda ove serije, a zbog njene popularnosti u Indiji, autori serije ne planiraju da je privode kraju, čak šta više izjavili su da dok god bude isplativo, serija će se snimati.

U Srbiji seriju premijerno prikazuje RTV „PINK“ od četvrtog aprila 2011. godine.

Glumci i uloge

Od početka emitovanja pa do sada seriju je napustio veliki broj glumaca, a još veći se priključio. Zbog toga će biti teško ispratiti sve glumce i njihove uloge, pa ćemo spomenuti samo one najznačajnije.

Anandi Šivradž Šekar je dobrodušna devojčica, odličan đak, koja ima velike planove za obrazovanje i usavrpavanje. Međutim u ranom detinjstvu roditelji je teraju na ugovoreni brak, što on nje čini malu nevestu – nesrećnu devojčicu koja se žrtvuje za svoju prodociu. Lik glavne junakinje Anandi tumači indijska glumica Avika Gor, a kasnije kada Anandi odraste njen lik će pripasti Patrtiši Banerdži, a nakon odlaska ove glumice uloga će pripasti Toral Rasputri.

Mala-nevesta

Patrtiši Banerdži, glumica koja je najduže glumila lik Anandi

Jagadiš Bajron Sing je radoznali dečak kojeg roditelji primoravaju da oženi Anadni. Kroz seriju pratimo mnoštvo njegovim emocionalnih i moralnih nedoumica, kao i njegovo izrastanje u prelepog mladića. Njegov san je da postane lekar, što će Jagiši i poći za rukom, međutim njegov poziv za njega će doneti jedan veliki problem jer će se Jagadiš zaljubiti u svoju koleginicu. Mlađeg Jagadiša tumači Avinaš Mukredži, dok starijeg tumači Šašank Vijak.

Kaljani Devi je Jagadišina baba, udovica koja je ujedno i glava porodice. To je jedna egocentrična i snažna žena koja se suprostavlja svima koji se usude da diraju članove njene porodice. Ulogu udovice Devi je dobila indijska glumica Sureka Sikiri, koja je nagrađena za ovu ulogu u kategoriji najbolje negativke, a lik udovice Devi je postao kultna ikona indijskih negativnih ličnosti.

Bajron Daramvir Sing je sin od Kaljani Devi, idealista, čovek snažnog i jakog karaktera. Oduvek je bio protiv tradicije pogotovo protiv dečijih brakova, ali nažalost nije uspeo da se suprostavi majci i spase svoju decu. Ima dvoje dece, sina Jagadiša i ćerku Sugun. Bajrona u “Maloj nevesti”glumi Anup Soni.

Vasant Mahavir Sing je stariji sin Kaljani Devi, međutim o njegovom pravom identitetu će se tek dalje u seriji saznati, kao i to da on zapravo nije sin udovice Devi. On je u  seriji predstavljen kao tužan obezhrabren mladić koji je nakon smrti svoje supruge razočaran u život. Vasanta glumi Satjadži Šarma.

Gena Vasant Sing je Vasantova druga žena, prelepa žena koja ima snažnu i izraženu ličnost. Iako ne početku Gena nije bila zaljubljena u svog muža i zbog razlike u godinama mu je uvek protivrečila, vremenom će to da se promeni jer će Gena da se zaljubi u njega. Mlađu Genu Vasant glumi prelepa indijska glumica Neha Marda, dok stariju Genu glumi Šital Kandal.

Ostale uloge tumače: Šparš Sirvastav, Viren Vazirani, Dairi Ašani, Sunil Sing, Rudarkši Gupta, Riši Dev, Minakši Arija, Riši Soneča, Rahaul Lohani, Sonal Ja, Anita Kulkarni, Akšej Anand, Šubam Ja, Ja Nidi, Sonam Lamba, Bobi Parvez, Arpiti Joši, Harš Čaja, Abišek Tivari, Pavita Sarkar i mnogi drugi.

Glumci u privatnom životu i njihovo masovno napuštanje serije

Ono što najviše karatkeriše “Malu nevestu” jeste masovan odlazak glumaca iz serije. Iako rejting serije drastično pada u Indiji, većina glumaca je kao svoj odlazak iz serije navela prost i jednostavan razlog, odnosno dosadilo im je snimanje tako duge serije. Čak troje glumaca koji su od početka bili uz ovo ostvarenje je napustilo seriju: Anup Soni, Smita Bansal i Sajtadži Sarma.

Glumica Smita Bansal koja u seriji glumi Sumitru Bajran Sing je izjavila da jednostavno nema više šta da ponudi svome liku, da rauzme da priča u seriji mora da ide napred, ali njoj je jednostavno dosadilo da radi stalno iste stvari. Anup je izjavio da je odluku da napusti seriju doneo jer ga je ovako duga serija gde stalno glumi jednog te isto lika prilično zamarala i jednostavno nije bio krativno ispunjek, dok odlazak Sajtadži Sarme producenti su uradili tako da njegov lik bude ubijen, jer tolika zamena glumaca jednostavno nije više imala smisla.

Mala nevesta 1

Glumačka postava “Male neveste” na proslavi povodom 1000 epizode

Zanimljivo je to da je glavna gumica menjana čak tri puta. Prvu Anandi tumačila je Avika Gor, zatim je ulogu preuzela Pratiša Banerdži, da bi nakon njenog odlaska zaigrala Toral Rasputra.

Ipak najveći broj obožavalaca glumeći malu nevestu je privukla Patriša, devojka koja je rođena i odrasta u Jamšedpuru, gde živi u zajednici sa svojim roditeljima. Njen otac je biznismen, a majka domaćica. Ona je profesionalna plesačica, a takođe je završila i četvorogodišnji kurs pevanja. Pored toga ova sjajna glumica i studira, a studije priodi kraju sa najbojim ocenama.

Javnost je posebno zavolela i Šašanka VIjasa. Vjas je indijski glumac, koji je postao popularan u Indiji baš zbog uloge Jagija, u seriji “Mala nevesta”. Rodom je iz Ujain, gde mu porodica. Šašank je napustio svoje rodno mesto kako bi studirao u Mumbaju. Tamo je trebao da ima prebivalište kod svog druga, međutim njegov drug je se predomislio i izbegavao Šašanka, tako da ja je on bio prinuđen da duže vreme živi u Gurudvarama. Njegov život u Mumbaju je bio težak jer nije imao novca. Za ulogu u “Maloj nevesti” prijavio se preko onlajn audicije, i kako priznaje nije se nadao da će dobiti ulogu, međutim zbog sličnosti njegovo i života lika kojeg tumači, producenti su odlučili da mu daju šansu. Iako je sada u Indiji vrlo popularan, on izjavljuje da je i dalje onaj stari Šašank, i da ga slava nije ni malo promenila.

Kritičari celog sveta najviše pohvala su uputitili sjajnoj glumici Sureki Sikiri, jednoj od najpoznatijih indijskih filmskih i pozorišnih glumica. Za ulogu u ovoj seriji nagrađena je kao glumica koja je najbolje odglumila lik negativke, a pored toga osvojila je i dve nagrade u katerogijama sporedne glumice “National Film” za filmove “Tamas” i “Mammo”. Nedavno je postala udovica, kada joj je suprug umro od srčanog napada.

Kao sjajan glumac izdvojio se i Anup Soni koji je jedva čekao da napusti seriju, živi ispunjen život sa svojom suprugom i njihovih dvoje dece, a glumio je u par niskobudžetnih filmova koji nisu imali veliki uspeh.

I za kraj glumac za kojim lude tinejdžerke ne samo u Indiji, već i u drugim zemljama gde se serija prikazuje Sidart Šukla je svoju karijeru u svetu šou biznisa započeo kao indijski maneken i model, a bavio  se fudbalom i tenisom. U Turskoj je pobedio u takmičenju gde je biran najbolji model sveta,  pod nazivom “Best Model of World 2005”. Glumačku karijeru je započeo glumeći u indijskim filmovima, a sada imate priliku da ga gledate u seriji “Mala nevesta”.

Pad gledanosti serije

Najpopularnija indijska serija doživela je veliki pad gledanosti u Indiji nakon što su producenti promenili likove koji tumače glavne protagoniste. Iako su im producenti našli najbolje moguće zamene, gledaocima se jednostavno nije dopalo menjanje glumaca koje već godinama gledaju u tim ulogama. Problem za produkciju nastaje kada i drugi glumi polako napuštaju seriju, pa se više i ne zna tačan broj onih koji su je napustili. Jedni su zamenjeni, za druge je produkcija odlučila da ubije njihov lik, a likove pojedinih glumaca je jednostavno “preselila” u neke druge krajeve.

mala nevesta (2)

Međutim problem je nastao što i pored uvođenja brojnih novena što u vidu novih glumca, to u režiji i scenariju nije urodilo plodom pa je gledanost i dalje nastala da pada. I ne samo da se novi glumci nisu dopali publici, već su i novi zapleti scenarista ocenjeni kao nezanimljivi. I tako je “Mala nevesta” sa prve pozicije najgledanijeg TV programa u Indiji, pala na treće, pa na osmo, a trenutno se nalazi na petnaestom mestu.  Međutim kao serija koja se prikazuje dugi niz godina “Mala nevesta” ima svoje fanove, koji će nastaviti da gledaju seriju ma šta producenti promenili u njoj, a dok je fanova biće i snimanja novih epizoda.

Radnja serije

U najkraćim crtama, radnja serije prati malu nevestu Anandi, koja živi u Radžastanu, a čiji su roditelji ugovorili brak sa jednom konzervativnom i bogatom porodicom, čiji unuk Jagadiša će biti Anandin muž. Kao i ona i  Jagadiša ima deset godina. Ona nemajući drugog izbora udaje se za dečaka i prelazi da živi kod njega sa njegovom porodicom. Na čelu te porodice je udovica Devi.

Mala nevesta 1

Udajom, Anandi ulazi u novi svet i život koji je zbunjuje, jer ona mlada devojčica ništa ne zna o životu koji sada mora da vodi kao odrasla osoba. Mora da se navikne na novu porodicu, čiji članovi su za nju totalni stranci, a mora da nauči da bude žena, snaja i sve ostalo što od nje očekuje njena nova porodica. Za nezrelu devojčicu bračne odgovornosti, a i sve ostalo što joj ukućani nameću da radi predstavlja ogroman teret, i nakon tri godine provede u kući, ona beži i vraća se u svoje selo. Međutim, nakon što je sazrela i napunila osamaest godina, Anandi osećaju se zrelom ženom koja može da ispuni braćne odgovornosti i da se izbori za svoje mesto vraća se svom mužu Jagadiši. Međutim, stvarni neće biti onakve kako je Anandi mislila, jer dok nje bilo Jagadiša ne samo da je nastavio školovanje i obrazovanje, nego je se i zaljubio u drugu ženu…

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.