Mućke (Only fools and horses)

1

Mućke“ su legendarna humoristička britanska serija, koju je napisao i kreirao Džon Salivan. Serija je prikazivana na BBC-ju, najvećoj korporaciji za emitovanje televizijskog i radijskog programa u svetu, i to u periodu od 1981. do 1991. godine. Snimljeno je sedam sezona koje broje 64 epizode. Kasnije snimani su Božićni specijali, a 2014. godine snimljena je specijalna epizoda u kojoj je gost bio čuveni fudbaler Dejvid Bekam. U anketi koju je sproveo BBS, „Mućke“ su proglašene za najbolju situacionu komediju svih vremena. Ova TV serija vremenom je dobila kultni status. Zasigurno možemo reći da su Mućke najgledanija i najvoljenija serija ikada snimljena. Serija je prepuna brilijantnih replika i trenutaka.

Glumci i uloge

Glumačku ekipu čine fenomenalni engleski glumci. Najslavniji engleski glumac Dejvid Džejson, koji je 2005. godine dobio titulu Ser, u ovom projektu glumi Del Boja Troter brbljivog trgovca kome je porodica na prvom mestu. Sjajni egleski glumac Nikolas Lindherst tumači lik mladog Rodni Trotera, koji iako je veoma bistar, jako je naivan, pa na njega veliki uticaj ima njegov brat koji ga je nakon smrti roditelja i odgajio.

Britanski glumac Lenard Pirs tumači ulogu Deke koji nikada ne skida svoj šešir. Nakon smrti glumca Lenarda 1985. godine, njegov lik i u seriji umire, i sahranjen je u epizodi “Strained Relations“. Strica Alfreda glumi Baster Merifild, dok je ulogu Kasandre dobila Gvinet Strong.

Sporedne uloge tumače Tesa Pik – Šons, Rodžer Lojd – Pak, Džon Čalis, Patrik Mari, Pol Barber, Kenet MekDonald i ostali.

mucke zanimljivosti

Radnja serije

Glavna tema ove serije je veza između braće, njihove dogodovštine i prepucavanja. Vremenom svi se upoznajemo sa njihovim padovima i usponima, sa njihovim ljubavima i tragičnim događajima.

Radnja serije je smeštena u Londonsko naselje i prati dva brata – Del Boja Trotera i njegovog mlađeg brata Rodnija, koji nakon smrti roditelja žive u stanu koji dele sa Dekom. Iako Del Boj ima svoju firmu, on je zapravo običan preprodavac, koji je uvek u potrazi za lakom zaradom. Del je čovek koji će ući u bilo kakav posao samo da bi došao do novca. Većina njegovim poslova i planova je riskanta i protivzakonita. Del je vrsta čoveka koja bi prodala i rođenog brata, samo da dođe do para. Njegova uzrečica koja se često spominje je „Sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri“. U seriji videćemo kako Rodni ulazi u posao trgovca zajedno sa bratom.

U njihovom društvu najćešće se nalaze trgovac polovnih automobila – Bojsi i njegova žena Marilin, kao i čistač ulice Triger, koji nije previše bistar pa tako glavnim junacima ne može ni imena da zapamti.

U seriji upoznajemo bolje karaktere braće, kao i svih koji ih okružuju i pratimo različite zgode i nezgode koje su nam predstavljene na komičan način.

Zanimljivosti

Originalan naslov serije trebao je da bude „The readies“. Međutim scenarista je odbačio prvobitan naslov i odlučio se za nešto smelije. Iako kod nas seriju prevode kao „Mućke“, grub prevod bi bio „Samo budali i konji“, a upravo taj naziv ova humoristička serija je dobila po staroj engleskoj poslovici koja glasi „Samo budale i konji rade za život“. Naslovom producent i scenarista Salivan hteo je da skrene pažnju na konstantna nastojanja glavnih likova u seriji da izbegnu posao i plaćanje poreza.

Specijalna epizoda koja je premijerno prikazana na BBC-ju, 2014. godine i koja predstavlja trenutno poslednju snimljenu epizodu „Mućki“ je ujedno prva epizoda koja je emitovana od smrti pisca i producenta Džona Salivana koji je umro 2011. godine od upale pluća. Upravo u toj epizodi glumi Dejdvid Bekam koji je izjavio da je ispunio svoj san, snimivši ovu epizodu rame u rame sa Džejsonom i Nikolasom.

mucke serija

Zanimljivo je da je se dugo pričalo o tome da se snimi nastavak ove kultne serije, međutim sinovi Džona Salivana su rekli da ne planiraju da pišu nov materijal za seriju i da samo žele da zaštite očev rad, bez bilo kakvog dodavanja ili menjanja onog što je on već uradio.

Glumica Elizabet Harli takmičila se za ulogu Rodnijeve devojke Kasandre, ali glumica je odbijena jer je bila previše lepa da bi bila devojka britanskog glumca.

Prva lokacija serije je bila deo Londona Nort Akton, ali kako je postao preopasno snimati na toj lokaciji, snimanje su prebacili u Bristol.

Svi koji su gledali seriju, sigurno se sećaju Rodnijeve legendarne zelene vojničke jakne. Za one koji ne znaju ta jakna je pronađena na otpadu i pošto je bila veoma specifične odlučili su da je ubace u seriju.

Baster Merifild, koji je glumio ujaka Alberta zaista je bio ratni heroj. Naime, on je služio u kraljevskoj artiljeriji, a pored toga bio je i menadžer u banci.

Kada je dobio scenario i prvi put ga pročitao, Dejvid Džejson je mislio da mu nude ulogu dede. Kostimografinja je želela da Dejvid u seriji nosi minival, ali on je to odbio.

Da bi se „Mućke“ pokazale profitabilno za BBC, trebalo je proći tri sezone. U početku gledanost serije je bila manja nego što su producenti očekivali, i čelnici BBC-ja su bili sumnjičavi hoće li im se emitovanje serijala o porodici Troter isplatiti. Međutim, kako niko od čelnika nije gubio veru u projekat, serija je bivala sve više i više gledana, a danas je zauzela nezamenljivo mesto u istoriji humorističkih serija svih vremena, pogotovo nakon što je poslednja epizoda „Time on our hands“ iz 1996. godine privukla 24,3 miliona gledaoca. I dan danas ova epizoda drži rekord najgledanije epizode svih vremena, kada je u pitanju jedna britanska humoristička serija.

Džejson i Salivan su često smišljali scene u baru uz piće. Upravo u jednoj takvoj situaciji, Salivan je video čoveka koji je hteo da se osloni na pokretni deo šanka baš kada ga je šanker podigao. Džejson je kasnije tokom snimanja pokušao da u toj sceni posrne kao taj čovek, ali je pao kao pokošen, i tako je nastala legendarna scena ove kultne serije.

U četvrtoj seoni Deka umire. Ta epizoda je napisana na brzinu, i u njoj je prikazana Dekina sahrana, što je nešto se obično ne viđa u komedijama situacije.

Glumac Baster Merifilmd je umro 1999. godine, pa je tako završio i njegov lik u seriji. Glumac Kenet MakDonald koji glumi Majka, preminuo je 2001. godine i morao je nekako biti uklonjen iz serije, a producenti su se odlučili da njegov lik smeste u zatvor zbog prevare. Tako da se u Božićnim specijalima snimanim nakon 2001. godine ova dva glumca ne pojavljuju.

Ono što mnogi ne znaju, a to je da je naslovna muzika izazivala dugogodišnje nesporazume. Čuvena naslovna pesma nije originalna tema serije. Naslovnu muziku komponovao je Roni Hejzlherst, ali je Salivan ubedio BBC da korste njegove kompozicije umesto navedene. Nova naslovna pesma je naknadno ubačena na početak svih epizoda prve sezone, a jedno je naslovna tema u prvoj epizodi ostala nepromenjena.

Share.

1 Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!