Naša mala klinika

2

Naša mala klinika je naziv za domaću seriju, koja je snimljena u tri različite verzije: U Hrvatskoj, koja se emituje na programu „TV NOVA“, U Srbiji, koja se emituje na programu „TV B92“ i u Sloveniji, koja se emituje na programu „PopTV“. U daljem tekstu ćemo govoriti o seriji koju je proizvela naša zemlja, tj. Srbija.

„Srpska“ – Naša mala klinika

„Naša mala klinika“ je domaća humoristička serija snimana u periodu od 2007. do 2011. godine. Serija je rađena po istoimenoj slovenskoj seriji, koja je stekla ogromnu popularnost u Sloveniji. Žanr ove serije je komedija, a serija broji ukupno tri sezone koje imaju 75 epizoda, od kojih svaka traje oko 45 minuta. Scenario za ovu seriju napisali su Marko Pokorn, Branko Đurić Đuro i Rok Vilcnik, dok su režiju uradili Branko Đurić i Slobodan Maksimović.

Seriju je emitovala TV B92.

Glumci i likovi koje tumače

Doktor Primarijus Ante Guzina (glumac Boro Stejpanović) – je prvi doktor klinike sa najdužim radnim stažom. On je specijalsita anesteziolog, koji birne da tokom operacije pacijenti lepo spavaju. On ima mudre savete i uglavnom je ozbiljan, mada i on zna se zabavljati na tuđi račun. Ima jako čudan smisao za humor.

Vozač Mile (glumac Andria Milošević)  – je vozač klinike, koji obavlja i poslove špedicije, al ii domara. Veliki je šaljivdžija i često ume da izvali neke neumesne šale na tuđi račun.

Doktor Vrabac (glumac Boda Ninković) – je specijalsita interne medicine, čovek koji mnogo razmišlja, duhovit je i ujedno najbolji kolega hirurga Zeca. Poznaju se još od malih nogu i gotovo da jedan pred drugim nemaju tajni.

nasa-mala-klinika

Doktor Zec (glumac Rene Bitrojac) – je vrlo dobar hirurg koji uvek donosi brze i ispravne odluke. Zna da operiše praktično sve, kako zahvate koji spašavaju život, tako i one za ulepšavanje spoljašnjosti. Doktro Zec živi burnim životom, a jedini problem mu predstavlja majka koja ga teroriše.

Gospođa Popić (glumica Neda Arnelić)  je direktorka klinike, koja je zadužena za finansije. Nju pacijenti ne zanimaju,  pogotovo ako ne donose novac. Kako bi rešila finansijske probelme “Naše male klinike”, ona štedi na zaposlenima, posebno se okomila na lekare, a naviše na doktora Zeca.

Doktorka Ljiljana (Tanja Ribić) – je specijalstia dermatologije i bavi se kožnim bolestima. Nakon razvoda braka odlazi u Španiju, a kada se napokon vratila, ponovo je srela svog bivšeg muža. Ljubav koja se očigleno nikada nije potpuno ugasila, ponovo je buknula starim plamom.
Sestra Mira (Sonja Damjanović) – je najtoplija članica ovog kolektiva. Ona je ta koja provodi najviše vremena sa pacijentima i njoj pacijenti najviše veruju, jer se ona trudi da ostvari što bolju komunikaciju sa njima.
Gospodin Pejo (glumac Mladen Nelević) – je večiti pacijent ove klinike iz dva razloga. Prvi je taj što nosi obilje virusa i bakterija u sebi ili pati od nekih manje opasnih zdravstvenih tegba, a drugi leži u činjenici da mu je u “Našoj maloj klinici” lepše nego kod kuće.

Ostale uloge tumače: Iva Babić, Erol Kadić, Irena Prosen, Barbara Petrović, Igor Džambazov, Svetislav Goncić, Slobodan Boda Ninkovič i mnogo drugi.

Radnja serije

Radnja serije prati događaje koji se zbivaju u jednoj klinici, u kjoj je zaposlen mali šaljvi tim lekara. Ukratko serija govori o zgodama i nezgodama ove bolničke ekipe. Naime, sama klinika je u očajnom finansijskom stanju. U njoj važe stroga sigurnosna i druga pravila koja je postavila direktorka Popić, koju niko ne voli, a iza leđa je svi nazivaju pogrdnim imenima.

nasa mala klinikaa

Najvoljeniji član osoblja i glavni heroj naših doktora, ali i pacijenata je portir Veso, koji svakog dana sedi u portirnici i prima pacijente koje dovodi hitna pomoć, kao i brojne goste, kojima baš on pokušava da reši probleme i da adekvatne savete. Zahvaljujući tome on je postao nezamenljiv, pa čak i za osoblje klinike. Načelik ove klinke i vođa kolektiva je doktor Guzina, koji uglavnom zakazuje jutarnje sastanke na kojima dolazi dosta doktora uključujući i direktorku, međutim ti sastanci su izuviše rano za stažištu Šarana, koji nikaa ne stiže na njih…

Kritike serije

Zanimljivo je da su ovu humorističku seriju svi dočekali na “nož”. Serija je od strane nekih kritičara ocenjena kao najgori humoristički program u Srbiji, a najčitanija je sigurno bila kritika Branislava Džunova objavljena u „Politici“, koji je izjavio da ovo nije serija, već budalisanje glumaca na nivou đačkog podmetanja šestara drugu u klupi. Iako sam jako voli komediju, poručio je da mu ove zbrzane epizode samo izazivaju osećaj žaljenja nad tužnom glumačkom sudbinom koja zbog honorara ne može reći ne jednom očajnom serijiskom ostvarenju.

nasa mala klinika 1

Iako je serija za vreme svog prikazivanja stekla brojnu publiku, kritike na seriju su počele da dolaze sa svih strana. Radnja “Naše male klinike“ je ocenjenja kao prilično glupa, sa veoma lošim šalama, i besmislenim davanjem imena glavnim likovima koja bi trebalo da zvuče smešno i zanimljivo, ali to nije slučaj, tipa Doktor Zec.

Kraj srpske verzije “Naše male klinike” je završen nakon tri sezone,  zbog male gledanosti i loših ocena serije autori su odlučili da ne snimaju četvrtu sezonu.

[review position="bottom"]
Share.

2 Comments

  1. Meni se hrvatska verzija bas dopala, srpsku nisam gledala. Ja sve suprotno mislim od ovih kriticara, ali ja bar, za razliku od njih, fino kazem da je to moje misljenje. Ne znam, mozda je stvarno toliko razlicita od onoga sto sam ja gledala, ali radnja i scenario bi trebalo da su slicni. A imena u hrvatskoj verziji su mi genijalna, serija me je zainteresovala posle prve epizode i bas mi je draga.