Policajac sa Petlovog brda

0

„Policajac sa petlovog brda“ je domaća TV serija snimana 1992. i 1993. godine. Ovo je jugoslovenska akciona komedija, koju je režirao srpski režiser Mihailo Vukobratović poznat po režiji „Porodičnog blaga“, dok je scenario napisao Predrag Perišić. Serija ukupno ima dvanaest epizoda podeljenih u dve sezone od po šest epizoda. Prosečna dužina trajanja svake epizode je oko pedeset minuta, dok je lokacija snimanja serije glavni grad Srbije – Beograd. Premijerno je emitovana na prvom programu „Radio-televizije Srbije- RTS 1“ 7. februara 1993. godine, dok je poslednja epizoda gledaocima prikazana 4. decembra 1994. godine.

Glumci i njihove uloge

Srpski glumac i režiser Ljubiša Samardžić, dobitnik brojnih nagrada uključujući i „Nagradu Pavle Vuisić“ za životno delo, kao i „Nagradu akademije Ivo Andrić“ za životno delo, u ovoj TV seriji tumači lik glavnog junaka serije Boška Simića, beogradskog policajca koji zbog svoje predanosti i veštine sa kojom obavlja svoj posao, strah i trepet za svakog kriminalca.

On ima čak četiri bivše žene koje se sve zajedno druže a i same su potpuno istih karaktera, emancipovane, uglađene, stavljajući karijeru ispred porodice, pa tako sjajna srpska glumica Milena Dravić glumi Veru, Svetlana Bojković glumi Radmilu, veličanstvena Neda Arnelić glumi Nataliju, a Maji Sabljić je pripala uloga Ane.

Policajac-s-Petlovog-brda-4

Sjajna srpska glumica Branka Katić, kojoj je uloga u ovom projetku pomogla da dobije ulogu u čuvenoj komediji „Mi nismo anđeli“ tumači lik Boškove najstarije kćerke Jasne Simić. Njegovu srednju kćerku Tanju tumači Tijana Vukotić, a njihovu sestru Sonju Simić Katarina Radivojević. Ulogu simptičnog Davida Simića je dobio Marko Stoijljković.

Ostale uloge tumače: Goran Sultanović, Zoran Cvijanović, Nikola Milić, Nikola Kojo, Jelica Sretenović, Milutin Karadžić, Slobodan Ninković, Branka Pujić, Ivana Žigon, Nataša Lučanin i drugi.

Radnja serije

Radnja serije prati policajca Boška Simića, koji ima četiri bivše žena sa kojima ima petoro dece koja žive sa njim. Tako je Boško primoran da svojoj deci bude i otac i majka. Sve njegove bivše žene su zauzete, vrlo uspešne poslovne žene, pa im karijere ne ostavljaju ni malo vremena za porodični život i brigu o deci, tako da je sve spalo na Boška. On sa svojom decom živi u kući na Petlovom brdu. Biti policajac i imati petoro dece koja imaju svoje svakodnevne probleme: ljubavne, školske, zdravsteve, novčane, nije ni malo jednostavna stvar. Pa ako Boško ima pune ruke posla stalno kasni i izostaje sa posla. U početku mu šef gleda kroz prste, ali vremenom šef ne želi da toleriše stalna Boškova izostanjanja za posla. Boškov život, kao i životi svih koji ga okružuju su puni komičnih situacija i različitih nezgoda iz kojih oni uspevaju da pronađu najbolji izlaz.

Da li ste znali da…

Serija nosi ime „Policajac sa Pelovog brda“ jer naš glavni junak živi u kući koja se u seriji nalazi na delu Beograda koji nosi naziv Petlovo brdo, međutim u stvarnosti kuća gde naš glavni protagonista živi se nalazi na Voždovcu u Vitanovačkoj ulici.

Policajac s Petlovog brda

Autori serije su ovu seriju napravili kao aluziju na popularni američki film „Policajac sa Beveri Hilsa“ (engl. Beverly Hills Cop) sa Edi Marfijem u glavnoj ulozi.

Uporedo sa serijom sniman je i film „Policajac sa Petlovog brda“, a kraj filma se razliku od kraja serije. Razlog za to je što film predstavlja kombinaciju prve dve epizode serije, kao i što je serija dobila drugu sezonu gde su autori proširili priču.

Krajem 2008. godine, „Policajac sa Petlovog brda“ je prikazan i u Kini. Naime, Ljubiša Samardžić je u ime svoje produkcijske kuće „Cinema Design“ ostvario saradnju sa najvećom kineskom televizijskom mrežom „CCTV“ o emitovanju jedne od najpopularnijih domaćih serija sa kraja deveteset godina i na njihovoj televiziji.

Našoj sada već proslavljenoj glumici Katarini Radivojević prvi sustret sa kamerom je upravo bila uloga Sonje u ovoj komediji, gde je Katarina izjavila da joj je saradnja sa velikanima jugoslovenske kinematografije poput Ljubiše Samardžića, Nede Arnerić i Milene Dravić, pomogla da odluči da gluma ostane njen životni poziv.

6.4 Ocena

Ovo je porodična serija namenjena gledaocima svi uzrasta. Serija predstavlja veliko osveženje kada je sama radnja u pitanju i obećava stopostotnu zabavu svim gledaocima. Posebno bih pohvalila majstorskog Ljubišu Samardžića koji je blistao i u ovoj ulozi.

  • Scenografija 4.4
  • Režija 7
  • Glavni glumci 9
  • Sporedni glumci 6.2
  • Humor 8.1
  • Razrađenost priče 6.2
  • Dijalozi 6.1
  • Zvuk 4.2
  • User Ratings (1 Votes) 8.4
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!