Ranjeni orao

0

„Ranjeni orao“ je domaća televizijska serija snimana 2008. godine. Snimana je po istoimenom romanu autorke Mir Jam, a scenario su za potrebe serije izmenili Milica Jakovljević i Zdravko Šotra. Fenomenalni srpski reditelj Zdravko Šotra koji je javnosti poznat po kultnim fimovima „Lajanje na zvezde“, „Boj na Kosovu“, „Ivkova slava“ i „Zona Zamfirova“  režirao je ovu TV dramu. Serija ima 17 epizoda čija je dužina trajanja u proseku 50 minuta.  Jedan od naših najpoznatijih pevača i kompozitora Željko Joksimović uradio je muziku za seriju. Lokacija snimanja serije je Beograd i Bosna.

Premijerno prikazivanje ova srpska serija imala je na Prvom programu „Radio Televizije Srbije“ od 22. decembra 2008. godine, a poslednja epizoda je gledaocima premijerno prikazana 15. januara 2009. godine.

Glumci i njihove uloge

Glavnu žensku ulogu dobila je srpska glumica Sloboda Mićalović Ćetković, kojoj je pripala uloga lepe devojke Anđelike – lepe brinete crnih očiju, koju je u životu zadesila loša sreća. Glavna muška uloga je pripala Ivanu Bosiljčiću, koji u ovoj drami glumi pilota Nenada Aleksića, Anđelikinog drugara još od detinjstva, koji se smrtno zaljubljuje u nju. Njih dvoje su se pokazali kao brilijantan dvojac, pa su tako 2009. godine na „Filmskim susretima“ u Nišu osvojili nagradu za najbolji „Glumački par godine“ po izboru čitalaca „TV novosti“. U seriji su se posebno istakli i srpski glumac Nenad Jezdić, najpoznatiji po ulozi Bode Tajsona u „Porodičnom blagu“, koji ovde tumači Gojka Marića, prvu Anđelikinu ljubav i momka koji joj je upropastio brak i izmenio sudbinu, zatim imamo izuzetnog srpskog glumca i pevača Marinka Madžgalja kome je pripala uloga muslimana Safeta, dobrodušnog momka koji se kao i predhodnici zaljubljuje u Anđeliku. Posebno ćemo izdvojiti i srpsku glumicu Danijelu Štanfejld koja tumači lik Done – Anđelikine drugarice, kao i srpsku pozorišnu glumicu Jasminu Avramović koja glumi Ružu Aleksić. I naravno moramo spomenuti sjajnog Vojina Ćetkovića koji tumaci lik konzervativnog crnogorca sudije Tome.

ranjeni orao

Ostale uloge tumače: Danica Maksimović, Dragan Nikolić, Milica Milša, Danijela Mihailović, Nataša Ninković, Milan Vasić, Jakov Jeftović, Branka Pujić, Jana Milić i mnogi drugi.

Radnja serije

Radnja serije prati prelepu devojku Anđelku koja ima tragičnu sudbinom. Naime, jedna malena greška koju je napravila uništila je njen brak. A sve počelo još u njenoj mladosti,  peridou kada je bila tinejdžerka i izgubila nevinost u vreme kada se to smatralo velikim poniženjem i problemom. Nakon svadbe sa Tomom dolazi i prva bračna noć, gde njen muž Toma saznaje da Anđeliki  on nije prvi muškarac sa kojim je bila i nakon toga je odmah ostavlja.

Tada ona nemajući drugog izbora odlazi u drugi grad gde upoznaje Safeta ,momka koji se očajnički zaljubljuje u nju, i sreće se sa Gojkom, dečkom sa kojim je izgubila nevinost, a za kojeg je mislila da je mrtav, međutim on je sada njene najbolje drugarice. Anđelka se zapošljava u sudu gde igrom slučaja biva premešten njen bivši muž Toma koji dobija posao sudije. Ogorčena stalnom borbom između Safeta i Gojka oko njenog srca i ljubomorom svog bivšeg muža,ona sreće Nenada drugara iz detinstva koji se zaljubljuje u nju na prvi pogled…

Serija koja obara rekorde gledanosti

Prva epizoda serije, koja je emitovana 22-og decembra 2008. godine imala je rejting gledanosti 26,6 odsto, što je neverovatno za premijerno prikazivanje jedne serije u Srbiji. Serija je kroz dalji tok emitovanja povećavala udeo u gledanosti.

Poslednja epizoda televizijske serije „Ranjeni orao“ koja je emitovana 15-og januara 2015. godine na „RTS 1“ gledalo je čak tri miliona ljudi, odnosno tri četvrtine od ukupnog broja gledalaca koji su u to vreme bili uz male ekrane.

ranjeni-orao1

Ova serija je oborila rekorde gledanost, a poslednja epizoda je imala udeo u gledanosti od neverovatnih 40,2 odsto.

Agencija koja meri gledanost „AGB Nielsen Media Research“ navela je u svom saopštenju da se gledanost ove serije može uporediti jednio sa prenosom sahrane dr. Zorana Đinđića.

„Ranjeni orao“ je oborio još jedan rekord, a to je najbrže reprizirano ostvarenje u istoriji naše televizije. Repriziranje je počelo u utorak 27-og januara, samo 12 dana nakon prikazivanja poslednje epizode. Neverovatno je to, da je prva reprizna epizoda imala rejting gledanosti 23,3 odsto, što je neverovatno za reprizno prikazivanje jedne serije u Srbiji.

Recenzije i kritike serije

„Ranjeni orao“ kao što je već praksa u većini ostvarenje i projekata podelio je publiku i kritičare u dva tabora – one koji su oduševljeni i oni koji kojma se ovaj projekat nije dopao.

Jedni su „Ranjenom orlu“ najviše zamerali usporenost radnje, odnosno nepotrebno razvlačenje scena, kao i nepostojane akcente i produkcione gafove koji su morali postojati u seriji ovake tematike i žanra. Drugi su ovu dramu pohvalili rečima da pruža sasvim zadovoljavajuće gledačko iskustvo namenjeno širokom auditrijumu, posebno stavljajući akcenat na to da serija zadovoljava ukuse većine ne pošežući toliko za odomaćenim psovkama.

Pohvala je otišla i reditelju Šotri koji je upeo da sa zavidnom dozom dostojanstva prikaže beogradsku srednju klasu u vreme njenog procvata. Šotru su pohvalili i zbog odnosa i poštovanja koji ima prema autorki knjige Mir Jam, čija je knjiga bila osnova za seriju. Ali kao što to uvek biva, mnogi su i kritikovali srpskog reditelja, govoreći da mu režiranje melodrama ne odgovora, a zamerano mu je da je i autor koji previše troši novca na snimanje serije ne baš dobrog kvaliteta.

ranjeni-orao-13

„Ranjeni orao“ je odmah nakon prikazivanja stekao svoje obozavaoce, po kojima je ova serija dostojanstvena TV romansa, koja je posebnu pažnju posvetila davno zaboravljenim vrednostima koji u današnjem vremenu tranzicione mahnitosti većini deluju kao melem na ranu društva koje je izgubilo tačke moralnog uporišta.

Najupečatljiviji su bili glumci serije, koji su svoj posao odradili zastrašujuće dobro. Daleko od toga da su svi glumci u ekipi serije ostvarili dobro svoj zadatak, ali glavne zvezde su to učinile do te mere izvanredno, da je to zasenilo sve propuste koji se mogu dogoditi kod eventualnih epizodnih scena.

Sjajni trio Anđelkinih udvarača prosto se utrkuje u izvanrednosti svojih likova. Pa tako Vojin Ćetković pokazao je neobičnu uverljivost igrajući konzervativnog Crnogorca Tomu. Marinko Madžgalj, obično uziman neozbiljno zbog svog veselničkog angažmana u „Flamingosima“, pokazao je zavidan talenat u liku šarmantnog i simpatičnog Safeta. Brilijantni Nenad Jezdić, sa likom gazde Mitića nadmašio je kolege izneći svoju ulogu najupečatljivije. Kada se na ovu trojicu nadoveže izvrsna Mićalovićeva, čije su mogućnosti moža sputane ograničenjima njenog pomalo introvertnog lika, stvara se atmosfera dostojna jednog romana autorke Mir Jam.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.