Selo gori a baba se češlja

0

„Selo gori a baba se češlja“ je srpska serija snimana u periodu od 2007. do 2011. godine. Žanr ove serije je drama – komedija. Autor TV serije je Radoš Bajić, koji je ujedno i režirao seriju zajedno sa Ivanom Zarcelom. Scenario je takođe Bajić napisao uz pomoć Milice Popović i Jasne Dragović. Kreativni direktori na ovom projetku bili su Predrag Jočić i Nedeljko Bajić. Serija ima 89 epizoda, od kojih svaka traje od 43 do 50 minuta. Premijerno gledaoci iz Srbije su ovu seriju mogli da gledaju na “Radio televiziji Srbije“, gde je poslednja epizoda premijerno prikazana 2-og aprila 2011. godine.  „Selo gori a baba se češlja“ je serijiski program koji je oborio sve rekorde gledanosti. Ima ubedljivo najveći zabeleženi televizijski rejting u kontinuitetu, gde je broj gledalaca rastao kako je emitovanja odmicalo.

Glumci i njihove uloge

Autor serije Radoš Bajić, njen scenarista i režiser ujedno je i glavni glumac ove tv serije. On u seriji tumači lik seljaka Radašina, šumadinca koji nam pripoveda o vremenu u kome živimo i nedaćamo koje nam je ono donelo. Sjajni Dragan Nikolić tumači lik sudije Velibora, dok srpski glumac i voditelj Milovan Mandić Manda glumi Milašina. Izdvojićemo još i srpskog glumca Nenada Okanovića koji glumi Dragana, Milašinovog sina, kao i zapažene uloge koje su glumile dve srpske estradne ličnosti: pevačica Goca Tržan, kojoj je pripala uloga specijalnog gosta Jorgovanke i TV vodietljka Suzana Mančić kojoj je u ovoj seriji glumila Svetlanu.

Ostale uloge tumače: Mirko Babić, Ljiljana Stepanović, Olga Odanović, Nada Blam, Nedeljko Bajić, Mariana Aranđelović, Ana Sakić, Marija Petronijević, Meto Jovanovski, Olja Lević, Svetislav Goncić i mnogi drugi.

Radnja serije

Lokacija radnje ove serije smeštena je u jedno srpsko selo između tri Morave, gde nam je prikazano savremenomo srpsko selu u 21 veku, čiji su junaci obični ljudi.

selo gori a baba se ceslja

Radnja serije prati glavnog junaka seljaka Radašina koji nam priča priču o svojoj porodici. On vreme provodi sa komsijama Dragojlom, Žotom i Milašinom. Njegovu porodicu o čijoj sudbini on najviše voli da priča i razmišlja čine njegova žena Radojka, sin Radoslav i snaja Ingrid koji imaju unuka Tomasa, i kćerka Milona sa zetom Radenkom i unicima Milicom i Milutinom. U seriji nam je prikazana njegova svakodnevnica, placanje računa, svađe sa komsijama, problemi sa decom i slično.

Radašin je  običan seljak, domaćin koji živi životom poput većine seljaka u Srbiji. Međutim život mu donosi brojne nedaće, u koje spada i rak koji dobija njegova žena Radojka.

Gledanost i nagrade serije

Prema podacima dobijenim elektronskim merenjem gledanosti u Srbiji, što u današnje vreme predstavlja jedini merodavan način procene uspeha jednog TV programa, serija “Selo gori a baba se češlja” je potukla sve rekorde gledanosti do tada zabeležene na našem medijskom tržištu. Na listi deset najgledanijih televizijskih sadržaja, ova serija je našla svoje mesto već sa prve četiri epizode, a nakon toga je novim epizodama narednih ciklusa samo učvrstila svoju poziciju. Udeo u gledanosti je prosečno bio 65 odsto. U proseku jednu novu epizodu premijerno i u repriznom terminu je uspelo da pogleda četiri i po miliona ljudi, što predstavlja pola ukupne populacije ljudi u Srbiji.  „Selo gori a baba se češlja“ je ubrzo steklo status ne samo televizijskog, već i društvenog i sociološkog fenomena. Kao potvrda tome stoje i mnogobrojna priznanja dodeljena autoru, njegovim saradnicima, glumcima i samom projektu.

selo gori a baba

Nagradu za “Najbolju TV seriju” u 2008 godini, “Selo gori a baba se češlja” je dobila od Kompanije Novosti iz Beograda u februaru 2009. godine. Pored te serija je dobila još dosta nagrada, uključujići i “Nagradu za vrhunske rezultate iz oblasti kulture i stvaralaštva”, koju dodeljuje Karić Fondacija. Radoš Bajić je dobio “Nagradu Privredne kome Srbije” za menadžera godine za filmksu i televizijsku produkciju, a takođe je na Festivalu komedije u Jagodini osvojio “Zlatnog ćurana”. Bajić je u Kruševcu 2009. godine na Festivalu satire i karikature osvojio “Nagradu za životno delo” za ovu seriju. TV serija je osvojila i “Oskar popularnosti” za najgledaniju TV seriju u 2008. i 2010. godini.

Film „Selo gori i tako“

Film „Selo gori i tako“ je proizišao iz trećeg ciklusa serije, kao odgovor na veliki uspeh koji je serija postigla na prostorima bivše Jugoslavije. Proizveden je u koprodukciji između Medijskog javnog servisa Republike Srbije (RTS) i Kontras Studija, gde je izvšrnu produkciju uradio Kontras Studio, zajedno u organizaciji sa „Medija Haus“, a pod prokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u okviru kampanje „Srbija protiv raka“. Svečana premijera filma održana je 26. oktobra 2009. godine. u dvorani „Sava centra“.

5.8 Ocena

Ova seirja ima nešto što nema nijedna druga domaća serija, a i šire je obrazovni značaj što se tiče prevencije raka dojke, i takav pristup toj ozbiljnoj temi je za svahu pohvalu. Serija je puna zanimljivih dosetki i konstantko drži pažnju gledaocu. Ovo je jedna sjajna saga o srpskom seljaku sa odličnom komedijom i sjajnom moralnom poukom.

  • Gluma 7
  • Scenografija 5.5
  • Humor 7.6
  • Režija 7
  • Kostimi 3.2
  • Scenario 4.2
  • User Ratings (5 Votes) 6.6
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!