Sva ta ravnica

0

Domaće serije ,,Sva ta ravnica” i ,,Jagodići”

,,Sva ta ravnica” je domaća serija, koja je prikazana u tri serijala. Priča prati sudbinu stare grofovske porodice Jagodić, koju čine braća Branko i Jovan, kao i njihov otac Milan.

Grofovi provode dane u svom kaštelu u Vojvodini i kroz pomenuta tri serijala pratimo njihove dogodovštine u kojima se prepliću misterije, ubistva i porodično prokletstvo.

Jagodići su nešto sasvim drugačije što smo imali prilike da pogledamo kada su domaće serije u pitanju. Retka su televizijska ostvarenja u kojima imamo zaplet kakav se recimo sreće u romanima Agate Kristi. Vreme radnje nas vraća na početak dvadesetog veka, pa smo imali priliku i da uživamo u sjajnim kostimima, oldtajmerima i arhitekturi vojvođanskih kuća i dvoraca.

Domaća serija ,,Sva ta ravnica"

Domaća serija ,,Sva ta ravnica”

Foto: genspot.com

Reditelj, muzika, broj epizoda, lokacija i mesto snimanja

Serija ,,Sva ta ravnica” je snimljena po motivima knjige Nenada Čanka koja ima sličan naziv, ,,Kao i sva ravnica”. Reditelj serije je Miroslav Lekić, a scenario potpisuje Đorđe Milosavljević. Naslovnu numeru ,,Neko bi zvezde skinuo” izvodi Ognjen Ogi Radivojević.

Mesto na kojem je snimljna serija, jeste dvorac stare plemićke porodice Dunđerski, koji je danas poznato turističko mesto. Ostale scene su snimljene na raznim lokacijama u Vojvodini.

Prve dve sezone, ,,Sva ta ravnica” i ,,Jagodići” imaju po dvanaest epizoda, dok treća ,,Jagodići oproštajni valcer” ima deset.

Radnja prvog serijala ( Sva ta ravnica )

U prvom serijalu upoznajemo se sa porodicom Jagodić. Jovan je ozbiljan mladić posvećen poslu dok je njegov brat Branko slikar i poznati ženskaroš. Veren je sa Betom, ali je povremeno vara sa Golubom, cigančicom koja živi u blizini kaštela. Imanje vodi njihov otac Milan, koji je već u poznim godinama.

Na jednoj proslavi, Beta pokušava da kaže Branku nešto veoma ozbiljno, ali je on suviše zauzet udvarajući se nekonvencionalnoj Heleni. Pre nego što će Beta stići da kaže Branku ono što je želela, pronaćiće je mrtvu u blizini kaštela. U međuvremenu, Jovana progoni misteriozni čovek po imenu Koprivić. Jovan ne zna ko je čovek koji mu preti, ali da bi saznao prvo mora da reši neke stvari iz prošlosti, kao što su smrt njegove majke i ljubavne afere njegovog oca Milana.

Druge dve sezone serije ,,Sva ta ravnica" nose naziv ,,Jagodići" i ,,Jagodići, oproštajni valcer"

Druge dve sezone serije ,,Sva ta ravnica” nose naziv ,,Jagodići” i ,,Jagodići, oproštajni valcer”

Foto: blic.rs

Radnja drugog serijala ( Jagodići )

Milan se nalazi u banji Slankamen, a Jovan se brine o Kaštelu i imanju. Branko dolazi iz inostranstva i u vozu upoznaje izvesnu Klaru koja se uputila u kaštel Jagodića u potrazi za poslom.

U međuvremenu maskirani ubica ubija muškarce po selu, a svima urezuje slobo ,,J” na telo. Dok pokušava da sazna ko je Poklada koji ubija seljane, Jovanu se priviđaju zvuci na tavanu. On je ubeđen da je to njegov pokojni deda Petar od kojeg je nasledio padavicu ili njegova pokojna žena Milica čiji duh hoda kaštelom. Bar mu tako govori izvesna Borjana, koja tvrdi da je vidovita i da vidi duhove koji progone Jovana.

Brankov i Jovanov treći brat, Lajko će se zaljubiti u mladu udovicu koja tek dolazi u grad u pratnji svog sluge. Zanesen njom Lajko ni ne sluti kakvu tajnu ona krije. I Branko će se nanovo zaljubiti i to u Aleksandru, svoju drugaricu iz detinjstva.

Radnja trećeg serijala ( Jagodići, oproštajni valcer )

Poslednji serijal prikazan je bez grofa Milana koji je preminuo. Kaštel je već uveliko osiromašen. Branko dolazi kući sa novom verenicom, Ljubicom. Shvata da se Jovan sve više povlači u sebe i da je vreme da se kaštel proda nekom ko će moći da se brine o njemu. Kao potencijalni kupac javlja se Belopoljanski, bogati trgovac. Njegova žena je Aleksandra, Brankova velika ljubav na koju još uvek nije imun.

Kod Jovana se izneneda pojavljuje Aida, žena sa kojom se nekada viđao. Aida tvrdi da je pre sedam godina rodila njihovog sina, ali da ga je uzeo njen bivši suprug koju ju je maltrerirao. Jovan ne zna da li da joj veruje, jer je Aida nekoliko godina bila u ludnici, a cela priča se dodatno zakomplikuje kada služavku porodice Belopoljanski pronađu mrtvu u reci. Da li je u pitanju ubistvo ili samoubistvo i šta je odvuklo nesrećnu Ivanku u smrt, pokušaće da reši, kao i obično, inspektor Vasić.

Nina Janković kao Aleksandra u ,,Jagodićima"

Nina Janković kao Aleksandra u ,,Jagodićima”

Foto: Injournal.rs

Kraj serije

Nakon trećeg serijala, bilo je jasno da nije ostavljeno prostora za nastavak. Pogotovo jer se završni serijal završava srećno po mnoge likove, za razliku od recimo ,,Jagodića” gde je bilo očigledno da će biti i nastavka serije.

Popularnost sva tri serijala bi možda mogla da inspiriše tvorce serije da snime i nastavak. Bilo bi interesantno videti šta se desilo sa Jagodićima, kao plemićkoj porodici, u posleratnoj Jugoslaviji i komunističkom vremenu.

Glavni glumci i njihovi likovi

U stalnoj postavi nalaze se sledeći likovi

Jovan Jagodić ( Dejan Lutkić ) – Ozbiljan, poslovan čovek koji krije veliku tajnu. Jovan pati od padavice, odnosno epilepsije koja je nasledna u njihovoj porodici. Zato je odlučio da neće imati potomke. On je uvek taj koji rešava ubistva seriji. Dobar je poznavalac borilačkih veština. Bez obzira što je odlučio da se ne ženi, Jovan se često zaljubljuje, a žene koje on zavoli su skromne, vredne i nenametljive.

sva ta ravnica glavni likovi
Foto: youtube

Branko Jagodić ( Goran Kičić ) – Sušta suprotnost od svog brata, Branko je veseo, ženskaroš, neozbiljan, pomalo lenj. Interesuje ga samo slikartvo i po prirodi je nekonvensionalna umetnička duša.

Milan Jagodić ( Dragan Nikolić ) – Plemić koji uživa veliki ugled u okolini. Iza sebe ima burnu prošlost, punu ljubavnih afera, što će kasnije mnogo koštati i njega i njegove sinove. Iako je porodica često ispaštala zbog njegovih afera, Milan će se truditi da svoje greške ispravi i da pomogne drugima.

Lajko ( Ivan Bosiljčić ) – Milanov vanbračni sin kojeg je dobio sa jednom od cigančica, koje su živele blizu kaštela. Lajko je neiskvaren i kada postane zakoniti sin grofa Jagodića neće zaboraviti svoju porodicu sa kojom je odrastao.

Marišneni, Slaven i Zoltan ( Gorica Popović, David Tasić i Radoje Čupić ) – Oni čine malobrojnu poslugu u kaštelu. Dobroćudna Marišneni je bila nekada dadilja mladim grofovima, a sada je domaćica kuće. Uvek ima pune ruke posla. Slaven je njena desna ruka i batler u kaštelu, dok Zoltan obično obavlja poslove van kaštela, poput brige o psima, imanju i slično.

Goran Kičić kao Branko Jagodić u seriji ,,Sva ta ravnica"

Goran Kičić kao Branko Jagodić u seriji ,,Sva ta ravnica”

Foto: rts.rs

Svetozar ( Vojin Ćetković ) – On je pravni zastupnik Jagodićima u prvom serijalu, i praktično je član porodice. U drugom serijalu Svetozar je u svađi sa Jovanom i radi u banci gde Jagodići žele da pozajme novac. Sličan je Jovanu, uvek ozbiljan i maksimalno posvećen poslu.

Goluba ( Sonja Damjanović ) – Goluba je Romkinja koja živi na imanju. Lajko je njen polubrat za koga je vema vezana. U prvom delu viđa se sa Brankom, dok je u trećem srećno udata i ima ćerku. S vremena na vreme pomaže Marišneni u kaštelu.

Poručnik Vasić i njegov pomoćnik Masniković ( Radoslav Milenković i Miloš Samolov ) – Kako je u svakom serijalu po sredi neko ubistvo koje treba rešiti, poručnik Vasić je glavni na rešavanju slučajeva. Iako radi u pretežno mirnom kraju, Vasić sa lakoćom povezuje neke stvari i uvek je korak bliži otkrivanju ubice i kada su teži zločini u pitanju. Pošto su Jagodići uvek u samom centru zbivanja, Vasić često gorko prokomentariše: ,,Grofovska posla”, ali se bez obzira na sve odlično slaže sa ovom porodicom. Njegov kolega je desetar Masniković, na prvi pogled ravnodušan, nezainteresovan, ali poput Vasića lako povezuje stvari i ima ,,seljačkog dara za činjenice”, kako ga je u drugom serijalu pohvalio inspektor Kunc.

jagodici glavni i sporedni likovi
Foto: rts.rs

,,Sva ta ravnica” i Jagodići imaju i čitav niz sporednih, a interesantnih likova. Izdvojićemo iz prvog serijala:

 • Helena Hercegi ( Katarina Radivojević )
 • Beta Kolar ( Jelena Rakočević )
 • Milica ( Ivana Popović )
 • Bert Kolar ( Jugoslav Krajnov )
 • Stevan ( Josif Tatić )
 • Miška ( Aleksandar Đurića )
 • Josip ( Miloš Timotijević )

.. iz drugog serijala:

 • Klara ( Slavica Vučetić )
 • Borjana ( Nataša Ninković )
 • Svetislava ( Bojana Kovačević )
 • Kunc ( Milorad Mandić – Manda )
 • Aida ( Sloboda Mićalović, u trećem serijalu Tamara Krcunović )
 • Aleksandra ( Nina Janković )
 • Tomislav ( Ervin Hadžimurtezić )
 • Sofija ( Zorana Bećić )
 • Mate ( Marko Nikolić )
 • Zora ( Ivana Jovanović )

.. iz trećeg serijala

 • Belopoljanski ( Marko Baćović )
 • Doktor Drenejvić ( Nenad Ćirić )
 • Milena ( Dara Džokić )
 • Staša ( Dejan Dedić )
 • Ljubica ( Nada Šargin )
 • Miroljub ( Nebojiša Dulagić )
 • Simka ( Tamara Aleksić )
 • Jocika ( Andrija Kuzmanović )
 • Petar ( Marko Grujić )
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.