Tri metra iznad neba (Three Steps Above Heaven)

0

„Tri metra iznad neba“ je španski film snimljen 2010. godine. Žanr filma je drama – romansa sa elementima komedije. Film je inspirisan istoimenom knjigom italijanskog pisca Federika Moće, koja je bila bestseler. Ovaj film prestavlja rimejk italijanskog filma “Tri metra iznad neba” iz 2004. godine, koji je rađen po istoj knjizi, ali je imao znatno manju gledanost od španskog ostvarenja. Reditelj ovog ljubavnog filma je Fernando Gonzales Morina, dok su se kao producenti potpisali Francisko Ramos, Aleks Pina, Mercedes Gamero i Danijel Ečija. Film traje 118 minuta, a distribuciju filma je uradila čuvena američka produkcijska kuća “Warner Bros”.

Ovaj film je u prvoj nedelji prikazivanja zaradio preko dva miliona dolara, a nakon tri nedelje prikazivanja samo u Španiji pogledalo ga je više od milon ljudi i tako je postao najgledaniji španski film u Španiji 2010. godine pobedivši sjajne filmove „Julijine oči“ i „Ma nek crknu ružni“. Budžet filma je bio tri miliona dolara, a film je ukupno širom bioskopskih blagajni zaradio deset miliona dolara. “Tri metra iznad neba” je čak na čuvenim španskim dodelama nagrada u Meliji “Semana del Cine de Melilla“ osvojio nagradu publike kao najbolji španski film. Tinejdžeri širom sveta zavoleli su za jako kratko vreme ovaj film, a istoimena knjiga je zahvaljujući ovom filmu premašila sva očekivanja kada je prodaja u pitanju. Zanimljiva je činjenica da je film je snimljen za samo osam nedelja.

Tri metra iznad neba

Glumci i uloge

Glavna muška uloga u ovoj romantičnoj drami pripala je fenomenalnom španskom glumcu Mariju Kasasu, koji je svoju popularnost kod publike stekao u seriji „Pakov svet“, a prvu filmsku ulogu zaigrao je u filmu Antonija Banderasa, koji je i prepoznao njegov glumači talenat. Glavna ženska uloga pripala je sjajnoj španskoj glumici Mariji Rodriges Velverde.

Sporedne uloge tumače Arvaro Kervates, Marina Salas, Dijego Martin, Lučo Fernandes, Andra Duro, Klara Segunda i mnogi drugi.

Fenomenalni Mario Kasas i Andrea Duro su na dodeli nagrada Kapital u Španiji, dobili nagrade „Premios Kapital“, on za najboljeg glumca u 2011. godini, a ona za najbolju mladu glumicu.

Radnja filma

Ukrakto ovo je priča o svakodnevnom životu dvoje mladih i njihovih roditelja u velikom gradu, koji pokušavaju  da po svaku cenu se izbore sa svoju ljubav.

Tri metra iznad neba film

Radnja filma prati glavnog lika Uga (Mario Kasas), harizmatičnog ali i problematičnog momka jakog karatkera. On je žrtva loše porodične situacije iako ima samo sedamnaest godina postaje zavisnik od rizika, prvenstveno od ilegalnih moto trka. Zaljubljuje se u Babi (Marija Rodriges Velvedere), devojku iz veoma bogate i ugledne porodice, koja je odlična učenica, fina, nežna i neiskvarena. Njih dvoje su ista generacija ali očigledno je da je reč o dva potpuno različita sveta,  ipak i pored toga oni se zaljubljuju jedno u drugo. Vremenom roditelji govore Babi da ne mogu da prepoznaju, zameraju joj da je ljubav prema Ugu menja na loše, a opet sa druge strane on ne može da sakrije sve svoje attribute koji se uklapaju u sliku lošeg momka. Vremenom otkrivamo da njegovi mišići i nasilno ponašanje kriju jednu traumu, jedan neodmršeni čvor koji baca mračnu senku na Ugov porodični život i na njegovu mučnu ljubavnu priču sa Babi.

Nastavci filma

Kako je film “Tri metra iznad neba”, rađen po prvoj iz trilogeje knjiga od čuvenog italijanskog pisca Moće, jasno je da kraj filma ustvari ne predstavlja kraj ljubavne priče Babi i Uga.

Tako nam 2012. godine režiser Fernando Gonzales Molina donosi prvi nastavak pod nazivom “Želim te”. Glavni glumci u ovom nastavku su kao i u prvom delu Kasas i Velvedere. Film je prošao nešto lošije od prvog dela, pa Molina nije siguran hoće li snimati nastavak koji bi trebao da bude poslednji film ove sage.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.