Vruć vetar

0

“Vruć vetar” spada u one serije koje su uvek aktuelne i zanimljive jer je rađen sa maksimalnom ozbiljnošću. I što je još važnije, sniman je u vreme jedne moćne zemlje gde se nije gledalo ko je koje vere ili nacionalnosti, a sama radnja serje se bavila ljudskom sudbinom i imala je jednostavnost i unutrašnju lepotu što su gledaoci i prepoznali.

O produkciji serije

„Vruć vetar“ je domaća televizijska serija, čiji je scenario napisao Siniša Pavić po svom istoimenom romanu, a da scenario prilagodi seriji pomogla mu je supruga Ljiljana Pavić. Treba istaći da je ovo prvi samostalni projekat ovog autora. Seriju je režirao Aleksandar Đorđević, a produkciju je uradila „Televizija Beograd“. Ova komedija je snimlljena za samo osam meseci, a dva meseca je bilo potrebno da se montiraju scene. Serija je snimana 1979. godine, a publici premijerno prikazana 6-og januara 1980. godine. „Vruć vetar“ ima deset epizoda koje približno traju 55 minuta, a poslednja epizoda je publici premijerno prikazana 6-og marta 1980. godine. Muziku za seriju je komponovao Vojkan Borisavljević, a otpevao hrvatski muzičar Oliver Dragojević.

vruc vetar 1

Zanimljivo je da pesme “A sad adio” i “Čovek i brod” su postala veoma popularne i dan danas se slušaju. Pesmu “A sad adio” u seriji je otpevao i Ljubiša Samardžič, a 2000-te godine sniman je film “A sad adio”, gde je istoimenu pesmu otpevala Snežana Savić.

Lokacija snimanja serije

Kompleksnost serije je dovela do toga da je ekipa serija morala da putuje čak i u Nemačku da bi realizovala ovaj project. Pa tako je serija snimana u Frankfurtu i njegovoj okolini. Berberska radnja koju je jako kratko držao Šurda se nalazila u starom gradu Beograda, preciznije u Čika Ljubinoj ulici. Frigina kuća se nalazi na uglu ulica Jovana Rajića i Gružanske na Vračaru, dok se stambena zgrada u kojoj se nalzi Bobov stan nalazi u ulici Ilije Garašanina. Scena kada je Kristivoje povezao Šurdu, nakon što je se ovaj vraćao sa posla iz Ritopeka je snimana na kružnom putu Leštane – Bubanj potok.

Prijem serije kod publike

Ova sjajna komedija je imala fantastičan prijem kod jugoslovenske publike, gde je imala rekordnu gledanost u vreme kada je premijerno prikazivana. Serija je postala veliki hit za jako kratak vremenski period i dobila kultni status, upravo zbog činjenice da je na humorističan način prikazala negativne pojave u društvu. Osim na prostorima bivše Jugoslavije, serija je prikazivana i u drugim zemljama: Češkoj, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj.

vruc vetar 3

U Mađarskoj serija je imala rekordu gledanost, gde je prikazivana više puta. Svojevremeno su je mađarski gledaoci proglasili za najbolju seriju svih vremena. Dovoljno je navesti da je Ljubišu Samardžića sredinom osamdesetih na “Nep stadionu” u Budimpešti, na proglašenju za glumca godine, dočekalo više od 100.000 ljudi. Zanimljivo je to, da iako je serija u Mađarskoj emitovana prvi put 1984. godine, ona i dan danas nije izgubila na aktuelnosti, i zahvaljujući čestim repriziranjem i mlađi gledaoci imaju priliku da se upoznaju sa Šurdom i ostalom ekipom serije.

Glumci i njihove uloge

Borivoje Šurdilović Šudra – koga glumi sjajni Ljubiša Samardžić, nam je prikazan kao tipičan jugosloven. On je šarmantan, dobroćudan, ležeran tip čoveka koji kroz seriju traga za vlastitim provesionalnim indetitetom. Nema sreće sa ljudima, ni u ljubavi, a ni u poslu. Dobar je čovek, ali je pomalo i naivan, tako da drugi koriste njegovu dobrotu. Ljubiša je za ovu ulogu na filmskim susretima u Nišu 1983. godine dobio “Grand pri”, a 1980. godine zajedno sa Vesnom Čipičić, koja je u seriji tumačila njegovu ženu osvojio nagradu “Glumački par godine” po izboru čitalaca “TV novosti”.

vruc vetar

Slobodan Bob Mihailović – čiju ulogu tumači sjajni srpski glumac Bora Todorović, je najbolji prijatelj našeg glavnog junaka još iz detinjstva. Jako je snalažljiv i domišljat, dok svi veruju da je jako uspešan i važan poslovan čovek u Nemačkoj, on ustvari tamo živi jer ga izdražava jedna žena. Kada ga ona izbaci, on se useljuje u stan kod Ljubiše. Njegov lik je presdstavljen kao lik čoveka koji večito hvata krivine, kao neko ko lagodno živi bez nekog velikog truda.

Blagoje Petrović Firga – čiji lik tumači neprevaziđeni Miodrag Petrović Čkalja, je Borivojev ujak koji Borivuju nudi svoju kuću za smeštaj. On je penzioner, a po zanimanju je zidar. Dobar je čovek koji se nikada nije ženio, a svoju kuću u kojoj živi zajedno sa majkom je sagradio sam.

Vesna – je žena koju Šurda upoznaje u kafani. Ona je lepa, emancipovana i veoma sposobna poslovna žena, što je se Šurdi veoma svidelo, pa je zbog toga zaprosio nakon samo nekoliko dana zabavljanja. Vesna prihvata brak, koji im veoma brzo upada u krizu jer se supružnici nisu dobro upoznali, pa ispada da nijedno od njih nije baš ono što je druga strana verovala da jeste. Uloga Vesne je pripala srpskoj televizijskoj i pozorišnoj glumici Vesni Čipičić.

Sporedne uloge tumače: Radmila Savićević (Šurdina baba), Žika Milenković (Soća, Šurdin otac), Dragomir Bojanić Gidra (Jednoruki Krstivoje), Nikola Simić (Šudrin šef), Ljubica Ković (Šudrina majka), Ljubica Šćepanović (Šudrina sestra), Mladen Nedeljković (Šudrin zet), Čedomir Petrović (Čeda pronalazač), Nikola Milić (predsednik stambene komisije), Dušan Poček (poslovođa samoposluge) i mnogi drugi.

Radnja serije

Radnja serije prati glavnog junaka Borivoja Šurdilovića, koji iz Vlasotinaca dolazi u Beograd u potrazi za boljim životom. Dok se ne snađe za smeštaj, on prihvata da stanuje kod ujaka Frige koji živi sa svojom majkom. Otac mu kupuje fizerski salon, gde Borivoje radi ali se ne oseća ispunjeno i srećno.

vruc vetar 2

U međuvremenu ostavlja ga devojka, koja se ne oseća srećnom jer Borivoje ne napreduje onom brzinom kojom bi želela ona. Jednom prilikom kada ga mušterija iznervira, Borivoje prodaje frizerski lokal i nalazi posao kao taksista. Kupuje auto i započinje posao kao privatan taksista međutim ima problema sa mušterijama, jer uglavnom vozi one koji slabo plaćaju, a veoma brzo dolazi i u sukob sa udruženjem taksista jer nije poštovao njihova pravila. Nakon svih dešavanja Šurda napušta i ovaj posao, a njegov prijatelj Bob mu govori da mu se priduži u Nemačkoj. Misleći da je Bob u Nemačkoj uspešan, naš glavni junak uči nemački jezik za veoma kratak period i odlazi u Nemačku, gde će videti da stvari ne stoje baš onako kako mu je Bob ispričao…

Film “Avanture Borivoja Šurdilovića”

Velika popularnost serije nam je iste te godina donela i film pod nazivom “Avanture Borivoja Šurdilovića”. Kako film predstavlja kombinaciju treće i četvrte epizode serije, producenti i scenerista su ostali isti kao u seriji. Film traje 88 minuta, a njegovu produkciju je uradila izdavačka kuća “Jadran film”. Kao i serija i film je imao rekordnu gledanost i često je repriziran na našim kanalima.

9.2 Ocena

Jedna od naših najboljih serija, a po mom mišljenju najbolja serija scenariste Siniše Pavića. Sve u seriji je majstorski odrađeno, a posebno bih pohvalila muziku i glumi dvojice neprevaziđenih glumaca, koji su u ovoj seriji briljirali, a to su Ljubiša Samardžić i Miodrag Petrović - Čkalja.

  • Glumci 10
  • Muzika 10
  • Produkcija 9
  • Scenraio 10
  • Kostimi 7
  • User Ratings (5 Votes) 8.6
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!