Anica Dobra, lepotica sa Dorćola

0

Biografija, godište, datum rođenja, nacionalnost, visina, poreklo …

Anica Dobra, glumica, rođena je u beogradskom naselju Dorćol 3. juna 1963. godine. Po nacionalnosti je srpkinja, a njena porodica je poreklom iz Vojvodine. Zbog specifičnog prezimena Dobra, spekulisalo se da je Anica poreklom slovenka, nemica, čak i rumunka …

Sa roditeljima će se kasnije odseliti u Nemačku, u Frankfurt gde će živeti u periodu od 1977. do 1981., ali se vraća početkom osamdesetih kako bi upisala ,,Fakultet dramskih umetnosti” u Beogradu. Glumu upisuje u klasi profesora Predraga Bajčetića, i tvrdi da se tek tada ozbiljno zaljubila u ovu profesiju. Diplomirala je 1987. Osim glumom bavila se i baletom, folklorom i muzikom.

Nakon što je diplomirala, ostvarila je nekoliko većih uloga, a početkom devedesetih se vraća u Nemačku gde nastavlja da glumi.

Ova prelepa glumica, koja odlično izgleda u svojoj pedeset drugoj godini, važi za svojevrstan seks simbol u regionu. Sa druge strane ona kaže za sebe da je više lujka nego seks simbol, pa nam ostaje da zaključimo da je pozitivna energija ono što Anicu čini večito mladom.

Ima nekoliko hobija a glavni joj je uzgoj začinskog bilja. Visoka je 1,64m.

Anica Dobra - jedna od najlepših i najpoznatijih glumica sa domaće scene.

Anica Dobra – jedna od najlepših i najpoznatijih glumica sa domaće scene.

Foto: novosti

Porodica, suprug, deca …

Anica Dobra udata je za Miodraga Miću Softića, sa kojim ima ćerku Minu. Porodica živi u Beogradu, na Dorćolu. Mića je predsednik fudbalskog kluba ,,Dorćol”.

Ćerka Mina, krenula je majčinim stopama, odnosno počela je da se bavi glumom debitovavši u filmu ,,Apsurdni eksperimenti”, koji je nedavno imao svetsku premijeru, a uskoro počinje da se prikazuje i kod nas.

Filmovi, uloge, predstave …

Anica Dobra je debitovala na filmu još kao studentkinja, u ostvarenju ,,Pera panker” iz 1985. , gde je igrala uz Boru Todorovića. U Nemačkoj je takođe ostvarila veliki broj uloga, od kojih ćemo, izdvojiti sledeće: Rosamunde, Wildfeuer, Wachtmeister Zumbühl, Das merkwürdige Verhalten geschlechtsreifer Großstädter zur Paarungszeit, Bin ich schön, Der Bulle von Tölz, Anwalt Abel, Erleuchtung garantiert, Der Verleger, SK Kölsch, Edel & Starck, Das Traumhotel, Tatort – Der Tag des Jägers, Noch ein Wort und ich heirate dich, Die Alpenklinik, SOKO Leipzig ….

Dugačka je lista i nagrada koje je Anica Dobra osvojila: Nagrada grada Beograda, Nagrada na Sofestu, Glumica godine 1992, Sterijina nagrada, Zoranov brk, Zlatni ćuran, Zlatna arena, Carica Teodora itd. Nekoliko priznanja osvojila je i u inostranstvu.

Njene najpopularnije uloge u domaćim ostvarenjima su:

 • Pokondirena tikva ( kao Evica )
 • Već viđeno ( kao Olgica )
 • Balkan ekspres 2 ( kao Lili ) – u pitanju je druga verzija filma, odnosno serije ,,Balkan ekspres”. U prvoj verziji, lik pevačice Lili tumačila je Tanja Bošković.
 • Sabirni centar ( kao Milica )
 • Kako je propao rokenrol ( kao Barbara )
 • Crni bombarder ( kao Luna ) – ostala je upamćena i po tome što je otpevala nekoliko numera iz ovog filma, među kojima su ,,Hodam sad kao zombi”, ,,Svečane bele košulje” ili ,,Mjau, mjau”.
 • Tito i ja ( kao Zoranova majka )
 • Točkovi ( kao Žana )
 • Nataša ( kao Sandra )
 • Ivkova slava ( kao Sika )
 • Klopka ( kao Jelena )
 • Žena sa slomljenim Nosem ( kao Anica )
 • Otvorena vrata 2 ( kao Leta )
 • Ljubav i drugi zločini ( kao Anica )
 • Frau Ajnštajn ( kao Mileva Marić Ajnštajn )

I naravno tu je i veliku broj pozorišnoh uloga: Mizeri, Gospoda Glembajevi, Mala, Pred ogledalom, Očevi i oci, Urnebesna tragedija, Boris Godunov, i mnoge, mnoge druge.

Anica u predstavi ,,Gospoda Glembajevi"

Anica u predstavi ,,Gospoda Glembajevi”

Foto: Gloria

Intervjui i citati:

Nije toliko teško raditi svoj posao, u današnje vreme mnogo je teže doći do njega! A što zahtevnija uloga, to bolje za glumca!
Puls

Veoma sam srećna kada čitav dan ne moram da izađem iz kuće i ne moram ništa da radim. To mi je omiljena zabava u zimskom periodu. Ipak, trudim se da ne budem toliko asocijalna koliko u svojoj biti jesam.
Story

Nagrade su uvek bile kao šlag na torti. Mnogo su mi značile i svakako me činile ponosnom, ali sam bila svesna da ću kroz određeno vreme samo još ja znati da ih imam, da život ide dalje i da je najveća nagrada raditi na zanimljivim projektima sa izuzetnim ljudima.
Hello

Blago meni jer znam što me čini sretnom i znam čemu težim.
Slobodna Dalmacija

Čekanje je baš pasivna aktivnost, po prirodi sam, možda, strpljiva, ali ne vidim sebe kao nekoga kome dani prolaze u čekanju.
Gloria

Moje iskustvo je da su svi ljudi isti. A ako tražimo u njima ono što ih čini različitim, naći ćemo, ali će se ispostaviti da je to obično prednost, a ne mana. Pa tako i toplina postoji u svim ljudima. A kad je pronađemo u sebi, naći ćemo je i u drugima.
Politika

Fenomenalna stvar kod intervjua koji se vode jednom u pet ili deset godina jeste u tome što čovek ima pravo da se promeni. Ako se nisi promenio za pet godina, onda si baš jadan.
Elle

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!