Anja Stanić, članica ,,Narodnog pozorišta Republike Srpske”

0

Anja Stanić, udata Ilić, je glumica iz Banja Luke, poznata po velikom broju predstava u ,,Narodnom pozorištu Republike Srpske”, ali i po ulozi Lele iz ,,Vojne akademije.”

Rođena je u Banja Luci 20. decembra 1985. godine. U ovom gradu je završila i ,,Akademiju umetnosti”. Njena diplomska predstava bila je ,,Merlin Monro”, Nikolaja Koljade. Anjin talenat je brzo došao do izražaja, pa je prve uloge dobila još na studijama.

Danas živi i radi u Banja Luci, od 2010. godine je stalni član ,,Narodnog pozorišta Republike Srpske”.

,,Vojna akademija”

Anja je iskusna i talentovana glumica koja iza sebe ima istaknute uloge u popularnim predstavama. Ipak, publika u regionu je najviše pamti po ulozi Lele iz ,,Vojne akademije”. Njen lik se pojavljuje u prve dve sezone.

Prvu televizijsku ulogu imala je u seriji ,,To toplo ljeto”, gde je radila sa velikim glumačkim imenima, kao što su Dejan Lutkić, Mima Karadžić, Boro Stjepanović, Mladen Nelević i Andrija Milošević, koji joj je bio partner u ovoj seriji.

Zapažene su njene uloge u filmovima ,,Zduhač, znači avantura” i ,,32. decembar”, ali i seriji ,,Lud, zbunjen, normalan”.

Što se tiče pozorišta, spisak Anjinih predstava je nešto duži od spiska televizijskih i filmskih uloga. Izdvojićemo predstave: Mrešćenje šarana, Radnička hronika, Ukorećena goropad, Narodni poslanik, Velika iluzija, Merlin Monro …

Glumica Anja Stanić, danas Ilić

Foto: Story

Veliku pažnju privukla je i predstava ,,Staza divljači”, gde Anja tumači lik Hani. Za ovu ulogu je višestruko nagrađena, mada je javno priznala da je imala predrasude kada su počeli sa pripremama i da nije očekivala previše od ove predstave, s obzirom da je ,,Stazu dvljači” režirao mladi reditelj Filip Grinvald, kojem je ovo bio jedan od prvih projekata.

Za lik Mice u predstavi ,,Mrešćenje šarana” dobila je nagradu ,,Zoranov brk”, na dvadeset četvrtim ,,Danima Zorana Radmilovića”, 2015. godine i ovo je svakako jedna od najbitnijih nagrada u njenoj karijeri. Mica joj je donela i nagradu na trideset četvrtim po redu ,,Pozorišnim / kazališnim igrama BiH”, koje se održavaju u Jajcu.

Ana je javno podržala humanitarnu organizaciju ,,Hrabro srce”, koja pomaže ugroženoj deci i mladima.

Udata je za Nikolu Ilića

Anja se pre nekoliko godina udala za svog dugogodišnjeg partnera Nikolu Ilića, čije prezime danas nosi. Mediji su krajem 2012. godine objavili vest da je Anja u drugom stanju.

Spada u glumice koje svoju privatnost čuvaju od javnosti, tako da se o njenom privatnom životu zna jako malo.

Znamo je kao Lelu iz ,,Vojne akademje”.

Foto: ZONA talent agency

Uloge u filmovima i serijama

Glumica Anja Stanić, danas Ilić, pojavljuje se u sledećim ostvarenjima:

To toplo ljeto – kao Dijana
32. decembar – kao Una
Zduhač, znači avantura – kao Olga
Dva smo svijeta različita – kao Sofija
Vojna akademija 1 i 2 – kao Lela
Falsifikator – kao devojka iz cirkusa
Lud, zbunjen, normalan – kao Persida

Intervjui

Velika mi je čast što sam dobila Zoranov brk. Svakom glumcu je velika čast da dobije ovo priznanje i ovu nagradu. Baš sam nekako srećna. Ne postoji glumac sa naših prostora koji ne poznaje Zoranov rad koji je zaista impresivan.

( ,,Blic” )

Osvojila je mnogo nagrada, između ostalog i za predstave Mrešćenje šarana i Staza divljači.

Foto: ZONA talent agency

Kada sam dobila tu ulogu u “Stazi divljači”, vidjela sam da je riječ o dobrom tekstu. Međutim, onda vidim reditelja Filipa Grinvalda, koji je godinu dana stariji od mene, i pomislim: “Majko mila, biće svačega. Biće guravo”. Ali brzo me je razuvjerio i napravili smo dobru predstavu.

( ,,Nezavisne” )

Ona je jedina žena u toj organizaciji. Zanimljiva je ta njena druga, ženska i emotivna strana, koja je u sukobu sa svijetom pravde, smrti i ubijanja.

( Anja o ulozi Dore Dulebove u predstavi ,,Pravednici”, ,,Glas Srpske” ).

Share.

Comments are closed.