Branko Janković, Džaković iz Vojne akademije

0

Branko Janković, srpski glumac, rođen je u Valjevu, 1. oktobra 1984. godine.

Detinjstvo je proveo u mestu Gunjaci, kraj Osečine, a osnovnu školu je završio u Peckoj.

Nakon osnovne, upisuje ,,Saobraćajnu školu” u Beogradu. Po njegovi rečima, iako je ,,Saobraćajna škola” bila pozitivno iskustvo, on se nije pronašao na tom polju, pa odlučuje da upiše glumu.

Probao je da studira na Akademijama u Novom Sadu i na Cetinju, ali je na kraju završio glumu u Banja Luci, na predlog profesora Bore Stjepanovića.

Danas je angažovan i u pozorištu, stalni je član ,,Narodnog pozorišta Republike Srpske”, u Banja Luci. Igrao je i u: Gradskom pozorištu Jazavac, Kruševačkom pozorištu …

S obzirom da u Srbiji nije lako živeti od glume, Branko se bavi i dodatnim poslovima, poput većine njegovih kolega. Poseduje farmu koza i manju mlekaru, finansijski se dosta oslanja na ove prihode.

Iako je mlad glumac, do sada je pokupio nekoliko značajnih nagrada: nagrada za najboljeg mladog glumca festivalu ,,Kočićeva scena”, godišnja nagrada Narodnog pozorišta Republike Srpske za najboljeg mladog glumca, nagrada za glumca večeri na festivalu ,,Dani malih stvari” u Trebinju, nagrada ,,Dobrica Stefanović” za najboljeg glumca …

Biografija Branka Jankovića, jednog od najtalentovanijih mladih glumaca.

Foto: Puls online

Džaković u Vojnoj akademiji

2010. godine otišao je na kasting za film ,,Neprijatelj”, reditelja Dejana Zečevića. Nije dobio ulogu, ali je ostavio pozitivan utisak na Zečevića, koji ga je kasnije pozvao da bude deo glumačke ekipe za njegovu novu seriju ,,Vojna akademija”.

Po jednoj zanimljivoj anegdoti, ekipa serije nije mogla da dobije Jankovića na mobilni, jer je on u tom periodu rešio da odmori i isključio telefon. Potraga za glumcem je trajala nekoliko dana. Branku je na kraju prijatelj preneo informaciju da je dobio ulogu, pa se Branko brže – bolje zaputio na snimanje u Beograd.

U ,,Vojnoj akademiji” igra Živojina Džakovića, zvanog Džale, momka koji potiče iz imućne seoske porodice, ali koji je na Akademiju došao jer ga je otac primorao. U početku planira da napusti školu, međutim, poznanstvo sa kadetkinjom Nadicom će ga navesti da ipak ostane na Akademiji.

Džaković je jedan od omiljenih likova iz serije, pošto je reč o komičnoj roli. Simpatije publike pokupila je i Tamara Dragičević, kao Nadica, Džaletova devojka, a njih dvoje postali su omiljen par u seriji.

Branku se, učešćem u ovom projektu, pružila i prilika da zaigra sa velikim imenima domaćeg glumišta, među kojima je i Mladen Nelević, koji u ovoj seriji tumači lik Džaletovog oca, Desimira.

Janković je imao nekoliko televizijskih i filmskih uloga, premda je rola Živojina Džakovića njegova prva i za sada najveća uloga.

Branko sa koleginicama iz ,,Vojne akademije”, Tamarom Dragičević i Nevenom Ristić.

Foto: HELLO

Njegovu porodicu čine žena i sin

Branko je oženjen i ima sina.

Gostujući u emisiji ,,A sada Rada”, rekao je u šali da ima dvoje dece: sina i ćerku sa Tamarom. Aludirao je na Tamaru Dragičević, njegovu ,,suprugu” iz serije ,,Vojna akademija”, koja u privatnom životu ima ćerku sa glumcem Petrom Benčinom.

Uloge u filmovima i serijama

Glumac Branko Janković se pojavljuje u sledećim ostvarenjima:

Turneja – kao Vojnik
Kako su me ukrali Nemci – kao Bundžija
Vojna akademija 1, 2 i 3 – kao Živojin Džaković Džale
Falsifikator – kao Poslastičar
Sinđelići – kao Panta
Top je bio vreo – kao Novinar
Lud, zbunjen, normalan – kao Fufe
Braća po babine linije – kao Cvetko
Meso – kao Mića
Sunjiva lica – kao Radoslav
32. decembar – kao Branko

Janković iza sebe ima veliki broj nagrada.

Intervju

Nije lako živeti od glume. Ja jurim uloge, nudim se režiserima. I sam radim projekte, uradim neku monodramu. Mora mnogo da se žrtvuje i da se radi da bi glumac mogao da živi od glume. Ipak, to je izazov životu, neka katarza. Ali da bi mogao da preživim, ja imam farmu koza i mini-mlekaru. To je siguran prihod na koji mogu da računam

( ,,Blic” )

Privilegija je biti glumac. U glumi me oduševila mogućnost da neprestano istražujem sebe. Radeći nove uloge uvek mogu da oslobađam svoju ličnost, ali i da ostavarujem neke želje.

( ,,Nezavisne” )

Ne znam, nisam dobio uniformu za privatnu upotrebu, mada mislim da je najbitnije ono što je ispod uniforme.

( Branko odgovara na pitanje da li je tačno da devojke vole mladiće u vojničkim uniformama, ,,Story” )

Share.

Comments are closed.