Bred Pit (engl. Bread Pitt) – Biografija

0

Nema tog ljubitelja filmova koji nije odgledao makar jedan film u kome se pojavljuje holivudski lepotan Bred Pit. U Holivudu pored toga što se ističe sjajna gluma ovog šarmere, Bred važi i za zavodnika koji je uspeo da “smiri” pored sebe najlepše glumice današnjice – najpre Dženifer Eniston, a kasnije i Anđelinu Džoli. Nadimak koji je dobio odmah nakon pojavljivanja bio je zlatni dečko Holivuda zbog činjenice da iako je u početku igrao u filmovima koji su doživljavali fijasko on nije ostao nezapažen, već naprotiv odmah na početku osvojio je brojna ženska srca.

Detinjstvo i obrazovanje

Bred je rođen 18-og decembre 1963-e godine u Šaniju, Oklahomi u južnobaptističkoj porodici. Pravo ime mu je Vilijem Bredli Pit, a ima dva brata – Daga i Džul Nila sa kojima je zajedno i odrastao. Iako je rođen u Šaniju, ubrzo nakon rođenja porodica mu se seli u Springfild, u kojem i dan danas žive njegovi roditelji i braća.

Bred Pit (1)

Nakon završene osnovne škole Pit upisuje srednju školu “Kickapoo”, gde je bio aktivan član sportskog školskog kluba, a učestvovao je u debatama i različitim muzičkim organizacijama organizovanim unutar škole. Nakon završetka srednje škole 1982-e, upisuje Univerzitet Misurija u Kolumbiji, odsek novinarstvo sa fokusom na marketing. Pitu je studiranje išlo odlično, međutim dve nedelje pre diplomiranja, on odustaje od Univerziteta i seli se u Los Anđeles gde kreće da se bavi raznim poslovima. Pored toga on upisuje časove glumce kako bi ispunio svoj najveći san – da postane glumac.

Prvi početci filmske karijere

Nakon što je napustio faks, 1987-e godine Bred se doselio na Beveri Hils, gde je svu svu pažnju uspmerio na časove glume koje je pohađao. Časove glume davao mu je poznati američki učitelj Roj London, kod koga je na usavršavanju i vežbanju glume Bred ostao šest godina. Prvo pojavljivanje u nekom Tv projektu bilo je za seriju „Head of the Glass“, a odmah zatim gostovanje je imao i u seriji „Growing Pains“. Nakon nekoliko pojavljivanja u popularnim TV serija, usledile su i prve filmske uloge u filmovima „Ničija zemlja“ i „Manje od ništice“. Bred je bio zadovoljan ulogama u filmovima iako nije bio potpisan u kreditima istih. Prvu glavnu ulogu jedan od najpoznatijih holivudskih šarmera dobija 1988-e godine u filmu koji je sniman u Jugoslaviji, a nosi naziv „Tamna strana sunca“. Zanimljivo je da je uloga koju je tumačio bila uloga sina od Milene Dravić. Nažalost rat je prekinuo završne scene i radove na filmu, pa je film objavljen tek 1997-e godine.

Bred Pit (7)

Što se tiče prve uloge koja je Bredu donela slavu i popularnost, to je bila sporedna uloga u filmu Ridlija Skota „Telma i Luis“ u kojoj je dobio ulogu kriminalca sa kojim će se Telma smuvati. Glumica Gena Dejvis koja tumači Telmu i Bred u filmu su imali ljubavnu scenu u kojoj bred nosi kaubojski šešir i go je do pojasa, a baš ta scena se navodi kao kultna scena u holivudskoj kinematografiji i scena koja je Breda učinila se** simbolom.

Važniji filmovi u kojima je Bred glumio i nagrade koje je osvojio

Prva važnija filmska nagrada koju je seks simbol Holivuda osvojio, bio je “Zlatni globus” u kategoriji najbolja sporedna uloga u filmu iz 1995-e godine “Dvanaest majmuna”. Za isti film je bio nominovan u istoj kategoriji na dodeli “Oskara”, mada ga nije osvojio. Bred je bio nominovan za “Oskara” u kategoriji najbolji glavni glumac za filmove “Neobični slučaj Bendžamina Batona” i “Moneyball”, mada nijedan nije osvojio. Zanimljivo je da je Pit ipak osvojio jednog “Oskara”, ali ne kao glumac, već u kategoriji najbolji film za film “Dvanaest godina ropstva”, gde je Pit bio jedan od producenata.

Bred Pit (2)

Tokom svoje dugogodišnje karijere on je snimio dosta filmova, a mi smo izdvojili najpoznatije filmove u kojima se pojavljuje:

 • “Reka uspomena” (1992) kao Pol Maklin,
 • “Prava romansa” (1993), kao Flojd
 • “Intervju za vampirom” (1994), kao Luj de Poan di Lak,
 • “Sedam” (1995), kao Dejvid Mils,
 • “Dvanaest majmuna” (1995), kao Džefri Goins,
 • “Anđeo sa dva lika” (1997), kao Frenki Megvajer,
 • “Sedam godina na Tibetu” (1997), kao Hajnik Harer,
 • “Upoznajte Džo Bleka” (1998), kao Džo Blek,
 • “Borilački klub” (1999), kao Bred Pit,
 • “Meksikanac” (2001), kao Džeri Velbač,
 • “Igraj svoju igru” (2001), kao Rasti Rajan,
 • “Ispovesti opasnog uma” (2002), kao Bred,
 • “Troja” (2004), kao Ahil,
 • “Ponovo u igri” (2004), kao Rasti Rajan,
 • “Gospodin i gospođa Smit” (2005), kao Džon Smit,
 • “Igraj svoju igru 3” (2007), kao Rasti Rajan,
 • “Spaliti nakon čitanja” (2008), kao Čed Feldhajmer,
 • “Neobični slučaj Bendžamina Batona” (2008), kao Bendžamin Baton,
 • “Drvo života” (2011), kao gospodin O’ Brajen,
 • “Formula uspeha” (2011), kao Bili Bin,
 • “Dvanaest godina ropstva” (2013), kao Ras,
 • “Savetnik” (2013), kao Vestrej;

Bred kao producent

Vremenom Bred je rešio da se oproba i kao producent pojedinih filmskih ostvarenja. Još dok je započinjao svoju glumačku karijeru posao producenta mu je oduvek bio zanimljiv, ali zbog nedostatka iskustva Bred se isprva nije odvažio da se oproba i u ovim vodama.

Bred Pit (3)

Tek 2006-e godine Bred dobija prvi film na kojem će on biti izvršni producent, a to je film “Pokojni”. Kako mu je produkcija išla od ruke iste godine bio je producent i na filmu “Trčanje sa makazama”. Godinu dana kasnije on se ponovo potpisuje kao izvršni producent i to na filmovima “Godina psa”, “Ubistvo Džesija Džejmsa od kukavice Roberta Forda” i “Veliko srce”. U naredne tri godine bio je producent na još pet filmova, a 2011-te godine biva producent filma “Drvo života”, koji je nominovan za čak tri “Oskara”. Od 2012-te godine on zapostavlja svoju glumačku karijeru i više pažnje posvećuje svojoj producentskoj karijeri, što je se pokazalo kao fantastčna odluka, pogotovo kada se uzme u obzir da je nakon samo sedam godina rada kao producent Bred dobio i “Oskara” kao producent filma “12 godina ropstva” u kategoriji najboji film, što je najprestižnija filmska nagrada koju neko može da dobije.

Ljubavni život zlatnog dečka Holivuda

Kako je na samom početku karijere proglašen holivudskim se** simbolom, tako nas ne čudi veliki broj lepotica koje su se okupile oko Breda. Osamdesetih godina, na samom početku veze Bred je bio sa pevačicom Sinitom, a odmah nakon raskida sa njom Bred ulazi u aferu sa Robin Givens, koja je tada bila u vezi sa Majkom Tajsonom. Sledeća veza koju je Bred imao bila je sa koleginicom Elizabet Dejli, a nakon nje na red je došla prelepa glumica Džulijet Luis koja je Breda zamalo dovela i do braka. Tokom devedesetih godina on je bio u kratkoj vezi sa glumicom Sonitom Henri, kao i sa koleginicom Kler Florani. Njegove mladalačke ljubavi bile su i dve prelepe holivudske glumice – Gvinet Paltrou i Tabita Njuton.

Bred Pit (4)

Brit Pit sa prvom ženom Dženifer Aniston

Tek 1998-e godine zlatni dečko Holivuda upoznaje Dženifer Aniston u koju se odmah zaljubljuje. Par je bio oko dve godine u vezi, nakon čega je stao na ludi kamen na Malibu 29-og juna 2000-te godine. Par je bio toliko složan da je čak i svoj dan venčanja uspeo da sakrije od novinara, a novinarima je dostavio samo jednu sliku sa venčanja. Dugi niz godina njih dvoje su važili za jedan od najskladnijih parova u Holivudu, a mnoge žene širom sveta zavidele su Anistonovoj na način na koji je uspela da zavede Breda. Međutim, da život nije bajka Anistonova je osetila krajem 2004-te godine kada je Brak počeo da im brak zapada u krizu. Njih dvoje su se sve manje pojavljivali u medijima zajedno, a ubrzo su i počele glasine da je Bred u aferi sa kolegnicom Anđelinom Đoli sa kojom snima film. Konačno, sedmog februara Anistonova i Pit su najavili svoj razvod, koji je i zvanično okončan 2-og oktobra 2005-e godine.

Samo mesec dana nakon što je najavio razvod sa Dženifer, Bred je u javnosti viđen sa Anđelinom, a holivudski reporter koji ih je prvi uslikao prodao je fotografije za čak 500 hiljada dolara. Nakon što je zvanično okončan razvod Bred je javnosti potvrdio da je započeo vezu sa Žolijevom.

Brak sa Anđelinom i njihova deca

Veza Breda i Anđeline podelila je javnost, dok su je jedni osuđivali drugi su se branili. Ona je dugo ćutala, dok konačno sa javnosti nije podelila da ona nije razlog što je Bredov  i Dženifernin brak propao, kao id a ona nikada ne bi mogla da bude sa oženjenim muškarcem:

 “Biti intiman s oženjenim muškarcem, kad je moj vlastiti otac varao moju majku, nije nešto što bih mogla oprostiti. Ne bih se mogla pogledati ujutro da sam to učinila. Ne bi me privlačio muškarac koji bi prevario svoju ženu.”

Bred Pit (5)

Bred Pit sa svojom ženom Anđelinom Žoli

Kako je veza ovog holivudskog para cvetala iz dana u dan, Bred 2006-e godine odluče da usvoji dvoje dece koje je Anđelina pre veze sa njim već usvojila. U Namibiji iste godine Anđelina rađa njihovo prvo biološko dete –ćerku kojoj daju ime Šajlo. Godinu dana nakon rođenja Šajlo, Anđelina usvaja dečaka iz Vijetnama, ali samostalno jer njihov zakon ne dozvoljav da nevenčani par usvoji dete. U Francuskoj 2008-e godine Anđelina rađa blizance Vivijen i Noks. U maju ove godine par je započeo sa procesom usvajanja sedmog deteta.

Bred Pit (6)

Par je objavio veridbu 2012-te godine, a na ludi kamen stali su u avgustu 2014-te godine.

Pet činjenica o Bredu koje niste znali:

 1. Visok je 180 cm.
 2. Čitaoci engleskog časopisa “Company” 2010-e su ga proglasili najseksipilnijim čovekom na planeti, a prvi put ovo priznanje je dobio 1995-e godine.
 3. Zbog kontrovezne uloge u filmu “Sedam godina na Tibetu”, Pitu je zabranjen ulazak u KInu.
 4. Omiljeni film mu je “Groznica subotnje večeri”.
 5. Kao tinejdžer Bred je dugo imao probleme sa bubuljicma. Nakon početka filmske karijere ožiljke od istih uklonio je posebnim kozmetičkim tretmanom – dermoabrazijom.
Share.

Comments are closed.