Čizmaši, domaća serija snimljena po romanu D. Mihajlovića

0

Čizmaši su televizijska serija iz 2015. godine, reditelja Dejana Zečevića. Drama je emitovana na RTS-u, u dvanaest epizoda, a snimljena je prema istoimenom romanu Dragoslava Mihajlovića..

Scenario za Čizmaše potpisuje Đorđe Milosavljević. Iza serije stoji ,,Eye to eye” produkcijska kuća. Muziku za Čizmašem komponovala je Irina Dečermić.

Radnja serije

U centru zbivanja je momak Žika Kurjak, koji živi jednoličnim životom u jednom malom rudarskom mestu. Nakon što u novinama pročita da je otvoren konkurs za oficirsku školu, Žika odlazi iz svog mesta, ne želeći da ostavi zdravlje u rudniku, poput svog oca. Ova odluka se ne dopada njegovim roditeljima, ali Žika uvek tvrdoglavo sluša svoje srce, u šta ćemo imati prilike da se uverimo tokom daljeg toka serije.

Domaća serija ,,Čizmaši” snimljena je po istoimenoj knjizi. Foto Vikipedija

Tokom serije pratimo njegove dogodovštine kao kadeta oficirske škole, a zatim i kao podnarednika. U vojsci sreće nove prijatelje, sa kojima obilazi javne kuće i kafane.

Svoj novi uzor će pronaći u majoru Miljkoviću, zvanom Čiča, heroju iz Prvog svetskog rata. Upoznaće i mladu udovicu Sofiju, u koju će se zaljubiti.

Međutim, Žiku Kurjaka će njegova tvrdoglavost skupo koštati, ne samo njegove vojne karijere, već i njegove ljubavi prema Sofiji.

Glavne uloge: Miodrag Dragičević kao Žika, Sloboda Mićalović kao Sofija…

Uloga Žike Kurjaka pripala je mladom glumcu Miodragu Dragičeviću. Dragičević je ovoga puta imao težak zadatak, ali i priliku da izađe iz senke svoje, popularnije sestre Tamare, koja je već poznata glumica.

Njegova partnerka u filmu, koja glumi Sofiju, je Sloboda Mićalović, dosta iskusnija glumica, kojoj leže uloge nežnih i krhih žena poput Sofije.

Aleksandar Berček dobio je ulogu majora Čiče, veselog čikice, koji je preživeo golgote rata i sada podučava mlađe vojnike, ne samo vojnom, već i životnom iskustvu. Čiča je pre svega patriota, a s obzirom da je serija izašla u vreme kada je svet obeležavao stogodišnjicu Prvog svetskog rata, Čiča nas je podsetio na stare heroje, koji su ginuli, da bi smo mi danas živeli slobodno.

Glavnu ulogu tumači Miodrag Dragičević. Foto Lepota i zdravlje

Pored Dragičevića imamo još nekoliko mladih glumaca, koji obećavaju. Tu su Mladen Sovilj i Midrag Radonjić kao Ćora i Stevica, Žikini drugovi. Ivana Dudić ima manju ulogu u Čizmašima, gde glumi jednu od Žikinih devojaka iz javne kuće, mada će popularnost steći nešto kasnije u serijama Ubice moga oca i Istine i laži.

Miloš Timotijević glumi poručnika Zdravka Zeca. Kako važi za jednog od najzgodnijih domaćih glumaca, pripadnice lepšeg pola zavolele su Timotijevića kao vojno lice još u Vojnoj akademiji.

Oni čine samo mali deo ove fenomenalne glumačke ekipe. Tu su još i: Ljubomir Bandović, Dragan Bjelogrlić, Dara Džokić, Aleksandar Đurica, Nebojša Milovanović, Bogdan Diklić, Milica Mihajlović, Hristina Popović, Miki Manojlović i mnogi drugi.

Žika i Sofija. Foto: TV Time

Gde je snimana serija?

S obzirom da se radi o vojnoj tematici, ekipi serije bilo je potrebno vojno okruženje za scenografiju. U tome je pomoglo Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Neke scene snimljene su na Pasuljanskim livadama, ali i u kasarnama na Topčideru i Dedinju. Zečević je verovatno imao veze i prijatelje u vojsci koji su mu omogućili snimanje na ovim lokacijama, s obzirom da je i seriju Vojna akademija snimio uz pomoć Ministarstva odbrane.

Jedna od najboljih scena u seriji, kada major ( tada već pukovnik u penziji ) Miljković izlazi pred tenk i prkosno puca, snimljena je u Despotovcu, gde se zaista i odvoja radnja ove scene, prema knjizi.

Neke scene su snimljene i u Zrenjaninu.

Ministarstvo odbrane dopustilo je snimanje serije u kasarnama na Topčideru i Dedinju. Foto: tv magazin

Nije u pitanju istinita priča

Serija je snimljena prema istoimenom romanu, čuvenog pisca Dragoslava Mihajlovića. Mihajlović nas je već dirnuo nekim teškim i emotivnim pričama: Petrijin venac, Kad su cvetale tikve, itd. Njegova čerka Milica, takođe glumi u seriji.

Mihajlović je roman objavio 1983. godine, ali je Laguna, nakon emitovanja serije, ponovo izdala roman, ovoga puta u novom ruhu.

Čizmaši u medijima: izjave i recenzije

,, … Kao i uvek kada su domaće serije u pitanju, novca je nedostajalo da bi se snimilo nešto zaista raskošno i vizuelno spektakularno. Bez obzira, epoha je lepo oživljena i primetan je napor da se raspoloživi resursi iskoriste na najbolji mogući način..”

CITY magazine

,, … Jedno od Žikinih iskušenja je moj lik Sofije. Oni se zaljubljuju jedno u drugo već pri prvom susretu, ali okolina i razlika od desetak godina prepreka su da ostanu zajedno. U seriji ćemo videti da li ljubav može da pobedi ili nas često realnost i život demantuju…”

Sloboda Mićalović za Kurir, govori o Sofiji i Žiki

,, … Iz epizode u epizodu gledamo rasulo, mržnju, zavist, koristojublje, a slušamo vređanje, psovanje i dranje. Vidimo da je vojska tu samo radi svog postojanja, pa iako je svima jasno da je novi rat na pomolu, oficirima su bitnije neke druge stvari: ne samo lična karijera, nego i lečenje kompleksa putem iživljavanja nad potčinjenima. Čiča je u ,,Čizmašima” upravo ono što je Dorotej u istoimenom romanu: idealista među karijeristima, ali svestan da kao jedinka neće moći ništa da promeni… “

Serbum.rs

 

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!