Danilo Bata Stojković, legendarni glumac kojeg pamte generacije

0

Biografija, porodica, školovanje, prvi glumački koraci …

Danilo Bata Stojković je jedan od najpoznatijih domaćih glumaca, koji su krasili srpsku i jugoslovensku dramsku scenu.

Rođen je 11. avgusta 1934. godine. Otac Aleksa bio je ugledni beogradski trgovac, i porodica je živela na Čuburi. Nakon rata im je uzet veći deo imovine.

Bata je imao dva brata Zdravka i Živorada, kao i sestru Veru. Sva deca su bila vema nadarena za školu. Recimo Vera će kasnije postati lekar, Živorad je bio poznati akademik… Sa Batom je, međutim, bila drugačija priča.

Bata Stojković je rođen kao najmlađi u porodici. Kada ga je rodila, njegova majka je bila u srednjim godinama, pa lekari zbog određenih predrasuda nisu želeli da joj posvete punu negu. Bez obzira na sve, mali Danilo je rođen, ali je tokom detinjstva bio veoma slabašan. Za razliku od braće i sestre, nije bio naročito darovit za školu. Često je išao na popravne ispite, veliku muku zadavali su mu prirodni predmeti poput matematike i fizike. U četrnaestoj godini je čak i ponavljao razred. Voleo je jedino književnost i recitovanje. Tu mu nije bilo ravnog, pa su ga slali na takmičenja. Njegova drugarica iz detinjstva je glumica Branka Petrić, sa kojom će kasnije studirati i sa kojom će se družiti do smrti. Letnje raspuste je provodio u Vrnjačkoj banji. Danas je tamo izgrađen amfiteatar koji nosi ime Bate Stojkovića, a leti se u njemu održava festival filmskog scenarija.

Pošto mu prirodne nauke nisu išle, odlučio je da se posveti umetnosti i upiše glumu. Otac nije odobravao ovu ideju, ali je uprkos svemu Bata počeo da studira u klasi Tomislava Tanhofera. Profesor ga je savetovao da se ugoji, pošto je popularni glumac tada bio mršav. Poslušao ga je i postao bucko, kakvog su ga upamtile generacije.

Glumac Danilo Bata Stojković - biografija, datum rođenja, porodica, uloge ...

Glumac Danilo Bata Stojković – biografija, datum rođenja, porodica, uloge …

Foto: Kurir

Nakon što je stekao diplomu, otišao je u ,,Jugoslovensko dramsko pozorište”, da bi tri godine kasnije prešao u ,,Atelje 212″. Bio je u potpunosti predan pozorištu, radio je do pred samu smrt. Predstave nije propuštao čak ni kada je bio bolestan.

Prijateljstvo sa Dušanom Kovačevićem, obeležilo je njegov život i karijeru. Ovaj reditelj je specijalno za Batu pisao neke predstave i određene likove je stvarao upravo prema njemu. Kovačevića su zvali Danilovim ličnim piscem.

Ništa manje nije bila uspešna ni njegova filmska karijera, koju započinje sredinom šezdesetih godina. Ostao je upamćen po komičnim ulogama, strogih likova, često političkim zaluđenicima. Intervjue je retko davao, tvrdeći da ga ga novinari ne razumeju.

Družio se sa Ljiljanom Dragutinović i njenim suprugom Miloradom Vučelićem. Kumovao je njihovoj deci na krštenju. Sa Pavlom Vujisićem se takođe družio, uprkos glasinama da nisu govorili. Ponekad su se sukobljavali, ali su ostali prijatelji. Pavle je čak Bati spasio život na snimanju filma ,,Ko to tamo peva”. Snimali su scenu u kojoj Bata isplivava iz reke, glumac se od silnog plivanja zamorio, a Pavle je uskočio u reku i pomogao mu da izađe.

Ko je Batina supruga? Da li je imao dece?

Veliku ulogu u životu Danila Bate Stojkovića imala je njegova supruga Olga. Radila je u pozorištu, pa se par tamo i upoznao.

Olga i Bata su bili dvadeset godina u vezi, živeli su zajedno ali su brak ozvaničili tek 1991. godine, na skromnoj ceremoniji kojoj su prisustvovali samo mladenci i kumovi.

Supruga Olga je govorila kako je Bati na prvom mestu bilo pozorište, potom kafana, pa onda kuća. To nikako ne znači da je čuveni glumac zapostavljao svoju suprugu. Imao je običaj da joj donese po sto i više ruža. U kući je bilo toliko cveća, da ga je Olga ponekad držala u kadi. I sa suprugom je često putovao u Vrnjačku banju.

Par, na žalost, nije imao dece.

Bata u filmu ,,Ko to tamo peva".

Bata u filmu ,,Ko to tamo peva”.

Foto: klasika tv

Smrt Bate Stojkovića

Početkom devedesetih, glumac se razboleo, odnosno imao je zapušenje krvnih sudova, a borbu sa zdravstvenim problemima vodiće narednih deset godina. Za to vreme imao je nekoliko operacija. Uprkos raznim komplikacijama, na predstavu je morao da ode. Premijere tek nije propuštao.

Preminuo je 15. februara 2002. godine. Samo dva dana ranije, uprkos teškom stanju, otišao je u ,,Zvezdara teatar” da za mlade kolege iz Slovenije odigra ,,Profesionalca”. To je bila njegova poslednja uloga.

Glumac je kremiran, a njegova urna se nalazi na Novom groblju u Beogradu. 20. februara u ,,Zvezdara tetaru” održana je komemoracija u čast Danila Bate Stojkovića, kojoj su prisustvovali brojni prijatelji, kolege, ali i ličnosti iz političkog sveta.

U Beogradu i Banjaluci postoje ulice koje nose ime Danila Bate Stojkovića. Bilo je predloga da i Novi Sad dobije ulicu sa Batinim imenom.

Uloge, filmovi, serije …

Glumac Danilo Bata Stojković, odigrao je više od hiljadu predstava. Magbet, Profesionalac, Krčma na glavnom drumu, Ćelava pevačica, Troje, Korešpodencija, samo su minujaturni deo na spisku pozorišnih predstava u kojima je glumio.

Markica sa Batinim likom, izdata nakon njegove smrti.

Markica sa Batinim likom, izdata nakon njegove smrti.

Foto: Wikipedia

Nagrađen je sledećim priznanjima: Zlatna arena, Sterijina nagrada, Oktobarska nagrada grada Beograda, Pavle Vujisić, Joakim Vujić, Srebrna arena, Oskar popularnosti, Nagrada na Niškom festivalu, Zlatni ćuran, Dobričin prsten, Nagrada na pozorišnom festivalu u Kvebeku …

Njegovi poznati filmovi su: Balkanski špijun, Maratonci trče počasni krug, Kako sam sistemski uništen od strane idiota, Ko to tamo peva, Varljivo leto 68, Bokseri idu u raj, Burduš, Uloga moje porodice u revoluciji, Diplomci, Majstor i Margarita, Čuvar plaže u zimskom periodu, Pas koji je voleo vozove, Nikola Tesla, Hajdučka vremena, Nije nego, Nacionalna klasa, Poseban tretman, Idemo dalje, Čudo neviđeno, Sabirni centar, Čudo u Šarganu, Poslednji krug u Monci, Vreme čuda, Video jela zelen bor, Seks – partijski neprijatelj broj jedan, Mala, Crni bobmarder, Tri karte za Holivud, Kaži zašto me ostavi, Urnebesna tragedija, Belo odelo, Bure baruta, Rane, Balkanska pravila, Ubistvo s predumišljajem, Podzemlje …
Od serija ćemo izdvojiti: Salaš u malom ritu, Gore dole, Balkan ekspres 2, Vreme čuda, Priče iz fabrike, Svečana obaveza, Srećna porodica, Povratak otpisanih…

Drugi o Bati

Beograd je imao velikih glumaca, ali nikada nekog kao što si ti.
Dušan Kovačević na komemoraciji u ,,Zvezdara tetaru”.

Grafit sa Batinim likom.

Grafit sa Batinim likom.

Foto: 6yka

Bata je bio težak čovek u smislu da nije dozvoljavao glupost, a bio je snažan i sugestivan. Kad on počne da trtlja, nije pitao šta košta. Nije voleo neistinu i čim bi neko počeo nešto da laprda, odmah bi reagovao. Bio je prodoran i uvek je imao svoj stav, u tom smislu bio je težak za izdržati. Voleo je društvo. Za njega je teatar bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća tek na trećem mestu. Pozorište je bilo njegova svetinja koju je neizmerno poštovao.
Supruga Olga za časopis ,,Story”.

Šta je to specijalno kod Bate, e pa njegov pristup pravljenju glumačkih rola je bio toliko strastven i toliko predan da je to bio neverovatno. Bio je strašno inspirativan, bio je stvarno veliki i neponovljiv, ja nisam prvi koji to kaže.
Glumac Slavko Štimac na ,,Četvrtim danima Bate Stojkovića” u Vrnjačkoj banji.

Svi pričaju o Bati kao talentovanom i velikom glumcu, ali zaboravljaju da kažu da je on bio veliki gospodin. Gospodin Stojković, to zna samo njegova supruga Olga, to znamo i mi koji smo se družili sa njim.
Glumac Dragan Nikolić na,,Četvrtim danima Bate Stojkovića” u Vrnjačkoj banji.

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!