Dastin Hofman (engl. Dustin Hoffman) – biografija

0

Dvostruki dobitnik „Oskara“ Dastin Hofman jedan je od najpopularnijih i najvoljenih glumaca svoje generacije na svetu. Veoma je talentovan, a pored toga što je poznat po dobrim filmovima, poznat je i po “bitkama” koje je vodio sa producentima i rediteljima da bi u svojim nastupima izbacio stereotipne osobine likova koje glumiu. Dobro je se pokazao kao glumac koji može da  zasmeje publiku, ali i kao tragična ličnost i antiheroj. On je uspostavio nove standrade za sve glumce, a njegovi filmovi uvek su modi i veoma hvaljeni.

Datum rođenja, poreklo, roditelji i obrazovanje Dastina Hofmana

Dastin Hofman (engl. Dustin Hoffman) rođen je 8-og avgusta 1937-e godine u Los Anđelesu, Kalifornija u jevrejskoj porodici. Otac mu je bio Hari Hofman koji je bio prodavac nameštaja, a radio je i kao scenograf, dok njegova majka Lilijan Gold po zanimanju bila je džez muzičarka. Iako su njegovi bili jervreji Dastin nije preterano konzervativno i religozno odgajan kao što je to običaj u ovim porodicama. Nakon završene osnovne škole upisuje „Los Anđeles“ srednju školu gde mu se najpre razvija interesovanje za tim da postane pijanista. Sa tim ciljem on i upisuje Konzervatorijum, ali i prestižni koledž „Santa Monika“. Međutim na koledžu školovanje mu nije išlo od ruke i imao je jako loše ocene. U tom periodu počela je da ga interesuje gluma i on kreće na časove glume kako bi video hoće li u ovom pozivu imati više sreće.

Dastin Hofman (2)

Fantastičan uspeh na samom startu karijere

 Nakon što je napredovao vežbajući glumu Hofman kreće da nastupa u pozorištu. Njegov kolega bio je Gene Nekman, a njih dvojica su bili najlošiji glumci u pozorištu kojima su se pripisivale najmanje šanse za uspeh. Jedan od razloga bio je taj što je Dastin bio visok samo 167 cm i nije se podudarao sa izrazito visokim preplanulim glumcima kojima je uspeh u Holivudu bio zagarantovan samo zahvaljujući njihovom izgledu.

Ipak Hofman je bio svestan da poseduje talenat, kao i to da voli glumu i rešio je da uspe po svaku cenu i pokaže svojim učiteljima da su pogrešili u pitanju njega. Odlazi u Njujork i kreće da radi razne poslove kako bi zaradio potreban novac. Godine 1960-te dobija ulogu u jednom lokalnom pozorištu, a zahvaljujući sjajnom performansu već naredne godine dospeva do Brodveja. Tada kreće u popularnu glumačku školu pod nazivom „Actors studio“ gde se posebno ističe. Sredinom šezdesetih kreće sa dobijanjem uloga u poznatim TV serijima, ali i filmovima koji su svoju premijeru imali na malim ekranima. Svoj debi imao je 1966-te u filmu „The journey of the fifth horse“. Njegov talenat je bio neosporan pa nas tako ne čudi što je čuveni reditelj Majk Nikols za svoj film „Diplomac“ izabrao Hofmana.

Dastin Hofman (3)

U pitanju je bila uloga mladog sromnog, dobrodušnog, neiskusnog momka. Hofman je se sjajno snašao u ovoj ulozi, pa je tako već  na samom početku svoje karijere dobio nominaciju za „Oskara“, a sledeće godine dobija ulogu nacističkog dramaturga u filmu „Producent“. 1969-te godine dobija ulogu u filmu Džejmsa Lija Herlhija „Ponoćni kauboj“, a posebno je interesantan način na koji je dobio ulogu. Naime, Dastin se obukao kao beskućnik i prosio na ulici, a reditelj filma je prolazeći dao mu nešto novca. Tada Dastin je prišao i predstavio se, što je oduševilo Džejmsa i uticalo da mu da ulogu Enrika Savlatorea koja mu je donela i drugu nominaciju za „Oskara“. Film je postigao veliki hit, stekao kultni status, osvojio „Oskara“ u kategorji najbolji film, a Hofmanu doneo slavu koja nikako nije mogla da mu odmogne.

Sedamdesetih godina on je već mogao da bira likove koje će tumačiti, a veoma lako je dobijao i glavne uloge. Prvi film iz ovog perioda bio je „Mali, veliki čovek“ u kojem je tumačio lik Džeka Kraba. Film je odneo sve pohvale kritičara i doživeo veliki uspeh. Ovih godina on je krenuo sa biranjem različitih uloga pokazavši da u svakoj ulozi može savršeno da se snađe. Glumio je u filmovima različitih žanrova od komedija preko drama pa sve do naučno fantastičnih filmova.

Zapažen nastup imao je u filmu „Psi od slame“ koji je svoju premijeru imao 1971-ve godine, a dve godine kasnije briljira u filmu Ted Ričmonda pod nazivom „Leptir“. Već tada moglo se primetiti da Dastin glumi u najoboljim filmovima jer „Leptir“ je bio nominovan za „Oskara“, a sledeći njegov film pod nazivom „Leni“ nominovan je za čak šest „Oskara“ uključujući i onog za najboljeg glumca koja je pripala Hofmanu. On je za sedam godina bio nominovan tri puta za ovu nagradu i bilo je samo pitanje vremena kada će je osvojiti.

1976-te godine tumačio je naslovnu ulogu u filmu „Svi predsednikovi ljudi“ gde mu je partner bio Robert Redford, a iste godine nasupio je u filmu „Maratonac“ u kojem je tumačio glavnu ulogu. Naredni godina radio je na svom rediteljskom debiju „Zločin u krvi“ ali ipak odustaje od ovog projekta i predaje film drugom režiseru. 1979-te godine doživeo je neuspeh snimivši film „Agata“ koji je doživeo veliki fijasko, ali sa već sledećim filmom Hofman doživljava vrhunac svoje karijere.

U kultnom filmu „Kramer protiv kramera“ on glumi čoveka kojeg napušta žena ostavljajući ga samog da odgaja sina. Zajedno sa njim glumila je i Merli Stripa, a Dastin je za svoj performan osvojio prvog „Oskara“ u kategoriji najbolji glavni glumac.

Filmovi i uloge koji su obeležili karijeru Dastina Hofmana

1982-ge godine dobija ulogu u filmu Sindija Polaka gde je imao zadatak da glumi glumca Majkla koji ne može da dobije željene uloge. Ponovo film u kojem Hofman tumači naslovnu ulogu doživljava ogroman uspeh i dobija čak deset nominacija za „Oskara“ uključujući i onu za najboljeg glavnog glumca koja je zamalo otišla u ruke ovog sjajnog glumca. U ovom peridou on je eksprimentisao glumeći u TV serijama ali i filmovima namenjenim isključivo za televiziju, a uloga Vilija Lohmana donela mu je i „Emi“ nagradu za najboljeg glumca kao i „Zlatni globus“ u istoj kategoriji. 1988-e godine u u drami u kojoj je tumačio glavnu ulogu zajedno sa Tom Kruzom „Kišni čovek“ Hofman je ponovo briljirao sjajno portrtišući lik Rejmonda Babita koji je bolovao od autizma. On se završeno uneo u ulogu i fantastično odglumeo lik čoveka koji ne pokazuje emocije. Njegov performans oduševio je kritičare koji su imali samo reči hvale za njega, a ova uloga mu donosi i drugog „Oskara“. Sledeći projekat na kojem je radio bila je komedija „Porodični posao“ gde je glumeo zajedno sa Šon Konerijem, ali nažalost film je loše prošao i kod publike i kod kritičara. Tokom devedesetih godina Dastin je nastavio sa sjajnim filmovima, pa je tako imao zapaženije nastupe u filmovima „Kuka“ i „Heroj“. 1995-te godine dobija glavnu ulogu u Varner Brosovom filmu „Smrtonosni virus“, a 1996-te imao je sporednu ali zapaženu ulogu u filmu „Spavači“.

Dastin Hofman (5)

Sledeći projekat na kojem je radio bio je film „Ludi grad“ gde je nastupao zajedno sa Džon Travoltom, ali film je doživeo totalni fijasko nakon čega je povučen sa repertoara bioskopa. On ponovo nastupa sa Robertom De Nirom u filmu „Ratom protiv istine“ gde je tumačio lik Konrada Brena, a sjajan performans u filmu mu je doneo sedmu nominaciju za „Oskara“. Zanimljivo je da zahvaljućuji sjajnoj ekipi koja je radila na filmu on je snimljen za samo mesec dana, a doživeo je veliki uspeh. Sledeći projekat na kojem je radio bio je naučno fantastini film „Sfera“ u kojem je glumio zajedno sa Šeron Stoun, Samuelom El Džeksonom i Kvin Latifahom. Iako je film obećavam, on je uglavnom dobio negativne recenzije od kritičara. Sledeće uloge koje je dobio bile su uglavnom sporedne uloge, a zapaženije nastupe imao je u filmu „Ljubav na mesečini“ iz 2002-ge godine, kao i u filmu „Laka lova“ iz 2003-e godine. Iste godine film „Odbegla porota“ u kojem Dastin tumači naslovnu ulogu doživeo je totalan fijasko. Sledeće godine dobija ulogu u jednoj od najuspešnijih komedija u istoriji „Upoznajte Fokerove“ koja predstavlja nastavak hit filma „Upoznajte roditelje“. On je u filmu briljirao zajedno sa Robertom De Nirom, Ben Stilerom, Oven Vilsonom i Barbarom Strejsland. Za svoj performans osvojio je i „MTV“ nagradu za najbolji performans glumca u komediji. Iste godine portretisao je lik Kritika u filmu „Serija nesrećnih događaja Lemonija Sniketa“, a sjajno se snašao glumeći u filmu „Izgubljeni grad“. 2008-e godine on je svoj glas pozajmio Šifou u filmu „Kung Fu panda“. 2010-te godine dobio je ulogu Izija u filmu „Barnijeva verzija“, a iste godine reprizirao je ulogu Bernija Fokera u filmu „Mali Fokerovi“. Naredne godine ponovo je pozjamio glas u nastavku filma „Kung Fu panda“. Iste godine počeo je snimanje serije „Luck“ koja je emitovana samo jednu sezonu.

Dastin Hofman (1)

Zanimljivosti o Hofmanu:

 • Dva puta se ženio. Prvi put na vernost se obavezao sa Ani Burn 1969-te godine, a brak im je trajao jedanaest godina. Iz braka sa Ani ima dvoje dece – Karinu i Dženu. Drugi put na ludi kamen stao je 1980-te venčavši se sa Lisom Gotesgen sa kojom je dobio četvoro dece: Džejkoba, Maksvela, Rebeku i Aleksandra.
 • U Holivudu ima reputaciju dobrog glumca, ali i glumca koji je veoma nezgodan i težak za saradnju.
 • Jedan je od četiri glumca koja su osvojila dva „Oskara“ za filmove koji su takođe osvojili „Oskara“ u kategoriji najbolji film. Pored njega to je pošlo za rukom i Marlonu Brandonu, Džek Nikolsonu i Džin Hekmanu.
 • Ima kućnog ljubimca – kornjaču.
 • 1982-ge godine tumačio je ženu u filmu „Tutsi“ i izjavio da mu je ta uloga pomogla da bolje razume ženski rod.
 • Dvostruki oskarovac je 2013-te godine oboleo od raka. Iako su u medijima već počeli da pišu o njegovoj smrt, na svu sreću rak je otrkiven u ranoj fazi i odmah je podvrgnut hiruškom lečenju. Hofman nije želeo javnosti da govori o kom tipu raka je reč. Ono što je bitno to je da je Dastin uspeo da pobedi rak i veoma brzo se vratio snimanju filmova.
 • Časopis „Time“ ga je proglasio za ličnost godine.

Dastin Hofman (4)

 • 2012-te godine pomogao je čoveku po imenu Sem koji je doživeo srčani udar tokom trčanja na Hajd parku. Kada je video šta se dešava pozvao Hofman je pozvao hitnu pomoć i ostao sa čovekom sve dok lekari nisu došli i ukazali pomoć Semu.
 • Dobitnk je dva “Oskara”, tri “Zlatna globusa” i jednog “Emija”.
 • Privatno dobar je prijatelj sa glumcima Džinom Hekmanom i Robertom Duvalom.
 • Hofman je postao i deda, a trenutno ima dva unuka.
Share.

Comments are closed.