Devojka sa bisernom minđušom (Girl with a Pearl Earring)

0

„Devojka sa bisernom minđušom“ je britanska drama, koju je režirao Piter Veber. Scenario za ovaj film je napisala Olivija Hetrid, po istoimenom čuvenom romanu britanske autorke Trejsi Ševalije. Film je mešavina više žanrova, prvenstveno biografije i drame, a potom i romanse. Film je snimljen 2003. godine u američkoj produkciji. Producenti ovog projekta koji traje 100 minuta su Endi Paterson i Anand Taker. “Devojka sa bisernom minđušom” je bila nominovana za tri „Oskara“ u kategorijama najbolja scenografija, najbolja fotografija i najbolji kostimi. Budžet filma je iznosio deset miliona dolara, a film je širom bioskopskih blagajni zaradio preko trideset miliona dolara.

Glumci i uloge

Glavnu mušku ulogu u ovom filmskom ostvarenju tumači Kolin Firt, koji je svetsku slavu i popularnost stekao glumeći u britanskoj hit komediji „Dnevnik Bridžit Džonson“. Kolin tumači lik slikara Johanesa Velmera. Glavna ženska uloga pripala je fantastičnoj američkoj glumici Skarlet Johanson, koja tumači Grit. Od zapaženijih uloga je sigurno i uloga britanskog glumca Toma Vilksona koji ovde tumači lik Van Rejvena.

Devojka sa bisernom mindjusom

Sporedne uloge su pripale Esi Dejvis, Alakina Man, Kilijan Merfi, Džuti Parfit, Džef Bel, Džoana Skanlan, Ana Poplvel i drugima.

 Radnja filma

 Radnja filma smeštena je u Holandiju u 1665. godinu i prati sedamnaestogodišnju Grit. Nakon nesreće u kojoj je njen otac,koji je po zanimanju slikar keramičkh pločica, gubi vid, Grit počinje da radi kako bi pomogla izdržavanju porodice. U domu slikara Vermera ona dobija posao kao kućna pomoćnica i kako vreme prolazi slikar počinje da obraća sve više i više pažnju na nju. Očito je to da među njima postoji ogromna razlika u obrazovanju i socijalnom statusu, ali Vermer polako spoznaje Gritino shvatanje boja i svetla i polako je uvlači u svet slikanja. Sa druge strane Grit kada shvati da upravo ona inspiriše Vermera donosi opasnu odluku, i dozvoljava da se njihov tajni odnos sve više razvija. Vermer slika Grit u tajnosti kako njegova žena Katirna to ne bi saznala, i tako Grit postaje devojka sa bisernom minđušom, motiv Vermerovog najpoznatijeg dela.

Zanimljivosti

Američka glumica Kejt Hadson je privobitno bila izabrana za ulogu Grete, međtim četiri nedelje pre početka snimanja filma septembra 2001. godine, Hadsonova je odustala od filma, a kao razlog je navela “nepopravljive kreativne razloge”. Režiser Veber nakon njenog odustajanja bez mnogo razmišljanja odlučio je da ulogu prepusti mladoj Skarlet koja je tada imala sedamnaest godina.

Iako je pisana po čuvenom romanu, radnja filma ima dosta odstupanja u odnosu na roman. Mnogi događaji u romanu, kao što je Gritino venčanje za Pitera i njihovo dvoje dece, nisu prikazani u filmu. Takođe u romanu, Van Levnuk upozorava Grit da e ne zbližava previše sa Vermerom, dok u filmu te reči izgovara Piter.

Producent Paterson i njegova supruga scenaristkinja Olivija Hejtred, pročitali su roman još u formi rukopisa, dva meseca pre nego što je izašao iz štampe. Hejterdova je rukopis pročitala u jednom dahu i oduševila se radnjom, tako da je odmah videla ovaj roman kao filmski triler. Odmah nakog čitanja rukopisa, ona, njen muž i producent Anand Taker pokušali su da ubede Trejsi da im proda prava za ekranizaciju. Trejsi je u početku  bila zabrinuta da će film zavštiti kao klasična holivudska melodrama. Ipak producenti su je ubedili da im dozvoli da ekranizuju roman, ali da zadrže priču onakvom kakvu ju je ona zamislila.

Recenzije i kritike filma

Što se tiče kritika ovog filma i njegovih recenzija one su pomešane. Dok su jedni pohvalili većinu aspekta ovog filma, drugi su im zamerali dosta toga. Generalno filmu je najviše zameran način na koji je priča ispričana, odnosno kritičari misle da je priča trebala da bude sa mnogo više enrgije predstavljena publici. Isto tako zamerili su i odstupanje od romana, koje je po njima bilo bespotrebno.

Najveće gradske novine Amerike “Njujork Tajms” su ovaj filma nazvale “ozbiljnom melodramom bez duše, gde je većina scena ispunjena dugom tišinom, nakon koje dolazi tek po neki uzdah. “

Ovom projetku je zamerana i jako loša kostimografija, a najviše zamerki je bilo na račun Kolina Firta, koji tumači slikara, a koji je predstavljen kao “stari majstor u ukradenoj odeći”.

Johanesova je odnela sve pohvale kao glumica, i upravo ona nosi zasluge zašto se ovaj film tako dobro kotira. Po rečima kritičara da nema Johanesove, film bi bio tek neko osrednje ostvarenje sa jako malim brojem ljudi koje su ga odgledali.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.