Lepotica i zver – filmska recenzija

0

Lepotica i zver je dugo očekivani bajkoviti blokbaster, iz 2017. godine. Publika je sa nestrpljenjem priželjkivala ekranizaciju ,,Diznijeve” priče o prelepoj devojci, koja u želji da spase svog oca, pristaje da bude zarobljenik strašne zveri.

Glumica Ema Votson bila je poseban začin za ovaj film, kao i oskarovaci koji tumače sporedne uloge.

Reditelj filma je Bil Kondon. Scenaristi Dejvid Hoberman i Tod Liberman.

Radnja filma

Radnja filma ,,Lepotica i zver” je svima dobro poznata.

Glavna junakinja je Bela, prelepa i pametna devojka čija su strast knjige i zbog toga ne nailazi na razumevanje okoline.

Kada joj otac nestane, Bela ga pronalazi u jezivom zamku, koji čuva strašna zver. Da bi spasila oca, pristaje da zauzme njegovo mesto i postane zarobljenik zamka.

Iako deluje drugačije, zver ne želi da je povredi. On je samo usamljeni princ na koga je bačena strašna kletva. Naime, zla čarobnica ga je proklela pre mnogo godina i od tada on je postao zver, a njegova posluga pretvorena je u žive kućne predmete. Jedini način da se vrati na staro, jeste da se neko istinski zaljubi u njega.

,,Lepotica i zver”, veliki blokbaster iz 2017. godine

Sve nade polažu se u lepu Belu, Zver ima jako malo vremena da navede devojku da se zaljubi u njega, pre nego što vreme istekne i zauvek ostane zarobljen u koži čudovišta.

Uloge i glumci

Kao što smo napomenuli, najviše pažnje privukla je Ema Votson. Glumica koja se proslavila ulogom Hermione u ,,Hari Poteru”, već tokom snimanja HP serijala, istakla se u odnosu na svoje kolege, među kojima je i glavni protagonista, Danijel Redklif. Za razliku od ostalih mlađanih glumaca iz Harija Potera, Ema je uspela da izađe iz kože svog lika, a uloga Bele u ovoj adaptaciji Diznijevog klasika će joj dodatno pomoći u tome.

I ostalu glumačku ekipu čine pretežno Britanci. Kao glavni muški protagonista pojavljuje se Den Stivens, televizijski i filmski glumac, iza kojeg je trinaest godina uspešne karijere.

Pored Stivensa i Votsonove, imamo čitav niz odličnih glumaca da nam ulepšaju ovu bajkovitu adaptaciju. Tu su još:

Luk Evans kao Gaston, Belin udvarač
Kevin Klajn, oskarovac kao Belin otac, Moris
Juan Mekgregor kao svećnjak Lumijer
Stenli Tuči kao Maestro Kadenza
Ian Meklejn kao batler i časovnik po imenu Kogsvort
Ema Tompson, takođe oskarovka, kao gospođa Pots, koju je zla čarobnica pretvorila u čajnik
Odra Mekdonald kao madam Garderob

… i drugi

Glavne uloge: Den Stivens i Ema Votson

Kritike

Film ,,Lepotica i zver” pokupio je raznolike kritike, što poznatih filmskih kritičara, što pojedinaca koji su ga komentarisali na internetu. Porede ga sa drugim bajkovitim ostvarenjima, kao što su: Alisa u zemlji čuda, Grdana, Knjiga o džungli …

Kao velika mana, navodi se činjenica, da je film skoro u potpunosti kopija ,,Diznijevog” crtanog filma iz 1991. godine, jer su neke stvari potpuno iste, kao na primer Beline haljine, izlged pojedinih junaka koji su pretvoreni u predmete, i slično. To nam govori u prilog činjenici da u Holivudu već odavno nema originalnosti, i da se sva velika ostvarenja svode na rimejkove i nastavke popularnih blokbastera.

Časopis ,,Varieti”, na primer komentariše da je film dirljiv i gledljiv, ali nije baš ni ostvarenje na koje je čekao čitav svet.

,,Gardijan” u filmu vidi određenu simboliku, jer po njima ružnoća koju poseduje Zver, oslikava usamljenost kod muškaraca. Na Gardijanove kritičare je ipak bolji utisak ostavio Šrek, koji ima obrnut kraj, jer princeza postaje zver, što implicira da je od spoljašnje mnogo bitnija unutrašnja lepota.

Sa druge strane, oni koji su u detinjstvu sa oduševljenjem gledali crtani film, neće se pokajati ako odgledaju i filmsku verziju, a naročito je uživanje pratiti specijalne efekte. Naravno tu su i ljubitelji romantičnih filmova i srećnog kraja, koji takođe neće ostati razočarani.

Zanimljivosti

Rajan Gosling je trebalo da glumi Zver, ali je odbio ulogu kako bi glumio u filmu ,,La la lend”. Robert Patison je takođe bio jedna od opcija za Zver. U početku se šuškalo da će se u glavnoj ulozi naći Danijel Redklif.

Glumci Luk Evans, Ema Tompson i Ema Votson slave rođendan istog dana, tj 15. aprila.

Termin ,,lepotica i zver” se koristi u svakodnevnom slengu, najčešće kada je reč o parovima. Možda je najbolji primer za to kod nas sajt za upoznavanje Lepotica i zver koji je za kratko vreme prikupio veliki broj pratilaca i pozitivnih utisaka. Doista, kada kažemo lepotica i zver, prvo pomislimo na bajku, ali i na nešto seksi i erotično.

Ema Votson i Ema Tompson su zajedno radile na snimanju ,,Hari Poter” serijala. Votsonova je svojevremeno izjavila da je Ema Tompson jedna od njenih omiljenih glumica.

Luk Evans je tražio da nosi lažne zube, jer je tvrdio da su njegovi suviše ružni i da bi Gaston zbog njih izgledao kao vampir.

Film je snimljen po motivima istoimenog Diznijevog crtaća iz 1991. godine.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.