“Gospodar venčanja” – američka komedija koja će vas sigruno nasmejati

0

“Gospodar venčanja (engl. The wedding ringer)” je američka komedija iz 2015-te godine. Film je producirao Adam Filds, “Will Packet Productions” i “Miramax Films”, a premijerno je prikazan 16-tog januara 2015-te godine.

Nešto više o samoj realizaciji filma

U junu 2013-te godine najavljeno je da će američka filmska kompanija”Screen Gems” sarađivati sa “Miramax Films” kako bi proizvela ovaj filmki projekat, koji je tada nosio radni naslov “The golden tux”. Za scenariste je izabran fantastični dvojac – Džeremija Garelika i Džej Lavander koji su doživeli veliki uspeh radeći zajedno na komediji “Raskid”, koja je doživela veliki komercijalni uspeh. Gospodar vencanja (1)

Fenomenalni Džeremi Gareliku je pored pisanja scenarija dobio i zadatak da režira film. Proizvodnja filma počela je u septrembru 2013-te godine, a naslov filma je zvanično promenjen u “The wedding ringer”, kod nas prevedeno kao “Gospodar venčanja”, a bukvalni prevod bi glasio “Zvona za venčanja”. Lokacija snimanja filma je prvobitno postavljena u Čikagu, ali kako su scenaristi menjali scenario tako su smene snimane i u Los Anđelesu. Pomeranju lokacije snimanja doprenilo je i povećanje budžeta, koji je ukupno iznosio 23 miliona dolara. Snimanje je održano i u Santa Moniki i Kaliforniji, a trajalo je ukupno 32 dana.

Glumci i uloge koje tumače

“Gospodar venčanja” je projekat čiji ansabl glumaca je pretežno glumeo u komičnim ostvarenjima. Glumac, scenarista i producent Kevin Hart koji u svojoj karijeri uglavnom beleži sporedne uloge dobio je ulogu glavnog protagoniste Džimija Kalahana, vlasnika kompanije koja obezbeđuje lažne kumove za venčanja mladoženjama koji za svoje venčanje ne mogu da pronađu kuma. Jedan takav mladoženje jeste i Dag Haris, koga glumi Džos Gad. Dag je dobrodušan momak, pomalo nesrećan koji igrom slučaja nije u mogućnosti da obezbedi kumove za svadbu. Naravno on to neće reći svojoj ženi, već će se poslužiti raznim trikovima kako bi obezbedio kumove za svoje venčanje. Uloga njegove buduće supruge Gretčer pripala je mladoj američkoj glumici Kejli Kvoko, koja je našoj javnosti poznata kao Peni iz serije “Štreberi”.

Gospodar vencanja (6)

Ostale lažne kumove koje je Dag Haris sam izabrao za svoje venčanje, likove koji su veoma interesantni i čudni svaki na svoj način tumače: Alan Ričson (kao Kip) , Džos Pek (kao zločesti kum), Horhe Garsija (kao Tip zvani Trzaj), Dan Džil (kao Bronstein), Korlej Holikomb (kao Otis), Kolin Kejn (kao Fitzgibons), Afion Kroket (kao Redži) i Aron Takaši (kao Endi).

Izbor kumova može da počne

Radnja filma prati Džimija Kalahana, koji se bavi obezbeđivanjem usluge “kum na venčanju”, odnosno ljudima koji nemaju osobu koja bi im bila kum na venčanju za izvesnu sumu novca, on im pronalazi lažnog kuma. Dag Haris je uspešni poreski advokat, koji posle dugogodišnje veze sa Grečer Palmer rešava da se venča sa njom. Međutim problem nastaje kada Dagu uvidi da nema rešenje ko bi mu bio najbolji izbor za kuma na venčanju. Ali ne samo da nema kuma, već svojoj verenici i celoj njegovoj porodi on priča kako ima kuma, i to ne samo jednog već njegov kum ima i njihove zajedničke prijatelja koji će da idu u pratji sa njim. Njegov planer venčanja Edmundo mu predlaže da ode u Džimijevu kompaniju i angažuje kuma za venčanje kako bi pronašao rešenje za ovaj problem koji je sam sebi stvorio.

Gospodar vencanja (2)

Dag to i radi i stigavši u Džimijevu kompaniju on mu govori da želi osam kumova na venčanju koji bi se podudarali sa Grečerinih osam deveruša. Ali Džimi se ne slaže sa tom idejom, govoreći da je on sam dovoljan da bude kum i odbija da mu nađe još šest kumova. Posle dugih pregovora Džimi pristaje da bude glavni kum na venčanju, ali uz pokrivene sve troškove venčanja i njegovu nadoknadu koja iznosi pedeset hiljada dolara. Kako je obezbedio glavnog kuma, Dag regrutuje i preostalih sedmoricu kumova i to: Fitzgibonsa – kriminalca koji je pobegao iz federalnog zatvora, a pristao je da bude kum na venčanju samo da bi bio u drušstvu lepih deveruša,Tip zvani Trzaj – vodoinstalatera, koji pristaje samo da bi pobegao od svoje dosadne supruge, Redžija – bezbednostnog agenta koji pristaje jer se nada dobroj hrani i dobroj zabavi, Kipa – muževnog čoveka koji ima govornu manu, Endija – karakterističnom po svom telesnom nedostatku ili bolje rečeno višku, Bronsteina – čoveka sa sposobnosti da dislocira i “preseli” svoje rame i Otisa – koji može svaku rečenicu da govori unazad. Sada kada je Dag obezbedio zanimljivu skupinu kumova, venčanje može da počne!

Gospodar vencanja (4)

Odgovor kritičara i njihove recenzije na “Gospodara venčanja”

Kada se posmatra reakcija kritičara na najnovju komediju Džeremija Garelika, one su uglavnom bile negativne. Film je kritički jako loše prošao, iako su reakcije publike na komediju Garlika bile pozivitne.

Na sajtu koji se bavi prikupljanem kritika “Rotten Tomatoes” film ima rejting od samo 27% na osnovu 91 kritike, što mu daje prosečnu ocenu od 4,3 od 10. Na koncenzusu sajta navode: “Kevin Hart i Džoš Gad su možda dva velika komičara koja idu zajedno, ali malo je dokaza koji idu tome u prilog u filmu “Gospodar venčanja””. Na srodnom sajtu koji se takođe bavi prikupljanjem kritika “Mettacritic” film ima skor 35 od 100, baziran na 27 kritika sa naznakom “generalno nepovoljne kritike filma”.

(L to R) Reggie (Affiom Crockett), Kip (Alan Ritchson) , Lurch (Jorge Garcia), Bronstein "Dan Gill", Jimmy (Kevin Hart), Doug (Josh Gad), Endo (Aaron Takahashi), and Fitzgibbons (Colin Kane) in Screen Gems' THE WEDDING RINGER.

“ABC News” filmu su dali 3,5 od 5 zvezdica, navodeći da “Hart i Gad vam stavljaju osmeh na lice samom pojavom na ekranima. Njih dvojica plus moderan scenario čine ovaj film pobednikom. Sa druge strane, kritičar Ričard Rupert dao je filmu 1,5 od 4 zvezdice, priznajući da izmešu Harta i Gada ima neke hemije ali ipak kritikuje apsurdnu premisu filma.

Zanimljivosti i greške u filmu

  • Film je originalno pisan za glumce Ovena Vilsona i Vinsa Vejna u glavnim ulogama.
  • “Gospodar venčanja” je imao svoje pred prekazivanje u bioskopima u Džeksonovilu u decembru 2014-te godine. Film su u bioskopima mogli da vide samo odabrani ljudi. Josh Gad;Affion Crockett
  • Garelikovoj komediji su se prikrale po koje greške, a najočitije su svakako bile ove dve:
  1. Prva, gde se obrazac cveća koji se nalazi na tepihu u crkvi menja iz kadra u kadar, nakon što devojke koje bacaju latice ruža u crkvi.
  2. Druga, u sceni u avionu prvi snimak prikazuje Nađu kako sedi u Dagovom krilu. Međutim u narednoj sceni, Dag je sedeo sam a Nađa prilazi i seda mu u krilo.
  • Kada Džoš izlazi da održi svoj govor kao kum, on ga završava sa uzvikom “Volverines”. To je ujedno i referenca koja se odnosi na film “Red Dawn. “
  • Scenaristi su imena likovima davali po profesionalnim fudbalerima ili bejzbol igračima: Palmer, Garvei, Alzado…
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.