Dragan Bjelogrlić – glumac, reditelj i producent

0

Biografija Dragana Bjelogrlića ( datum rođenja, poreklo, roditelji… )

Dragan Bjelogrlić je srpski glumac, producent i reditelj. Popularnost je stekao još u detinjstvu kada je zaigrao u filmu ,,Boško Buha”. Međutim u to vreme nije slutio da će samo par godina kasnije postati jedan od najpopularnijih domaćih glumaca.

Rođen je u Opovu 10. oktobra 1963. godine. Porodica se dve godine kasnije seli u Beograd. Bjelini roditelji su, osim Dragana imali i mlađeg sina Gorana. Braća danas poseduju producentsku kuću ,,Kobra”, pa sarađuju i poslovno.

Njihova majka je iz Barande, gde čitava porodica povremeno odlazi . Bjela je ovde redovno dolazio i kao dečak, voleo je više boravak u Barandi od letovanja na moru. U Barandi je snimio svoju čuvenu seriju ,,Vratiće se rode”. Nekoliko godina kasnije, njegovo društvo iz Beograda će ovde redovno dolaziti na čuvene žurke i maskenbale koje su organizovali Dragan i Goran.

Njegova sestra od tetke je pevačica Zorana Pavić. Zajedno su odrasli, a kasnije su i sarađivali, snimivši obradu pesme ,,Nekako s proleća”.

U Beogradu, Bjelogrlić završava osnovnu i srednju školu. Bio je odličan đak, a posebno je voleo prirodne predmete poput matematike. Sa četrnaest godina se prijavljuje na kasting za film ,,Boško Buha”. Doboja ulogu Save Jovanovića, zvanog Sirogojno, narodnog heroja sa Zlatibora i zajedno sa ostalom decom glumcima, postaje veoma popularan širom stare Jugoslavije.

Biografija Dragana Bjelogrlića

Biografija Dragana Bjelogrlića

Foto: Radio Sarajevo

Roditelji, po zanimanju ekonomisti, planirali su da se Dragan jednoga dana bavi ozbiljnijim poslovima od glume. Otac Tomislav umire, kada je Dragan bio pred maturom. Na samrti ga je posavetovao upravo da odabere neki ozbiljni poziv, što je delimično uticalo da Dragan upiše građevinu, nakon srednje škole.

Fakultet mu je išao dobro, ali se glumac na drugoj godini predomislio i shvatio da građevinski smer ipak nije za njega. Napustio je školovanje i upisao ,,Fakultet dramskih umetnosti” 1984. godine. Studirao je u klasi Vlade Jevtovića, sa studentima koje će kasnije prozvati dvanaest veličanstvenih. Tu su bili Slobodan Boba Ninković, Vesna Trivalić, Branka Pujić, Dragan Petrović Pele, Milorad Mandić Manda, Srđan Todorović… U jednom intervjuu, Bjelogrlić je priznao da mu prethodno iskustvo na filmu nije mnogo pomoglo na fakultetu, jer profesori više vole ,,sirov materijal” odnosno učenike, bez nekog većeg glumačkog iskustva. Nije smetalo što je okasnio sa studijama, jer je tu bilo i starijih klasića. Recimo Boba Ninković je započeo studiranje sedam godina ranije, ali je u jednom trenutku odustao od daljeg školovanja, da bi se vratio na FDU upravo kada je Bjela upisao glumu. Oni su bili prva klasa koju je vodio Vlada Jevtović i danas se smatraju najuspešnijom klasom koja je ikada izašla sa FDU.

Još na studijama, Dragan Bjelogrlić dobija ulogu Bobe Popadića u seriji ,,Bolji život” koja ga je proslavila. Devedesetih postaje jedan od najpopularnijih domaćih glumaca, a često se na filmu pojavljivao u tandemu sa Nikolom Kojom. Dvojac je bio toliko popularan, da su ih reditelji angažovali na istim ostvarenjima, kako bi njihove serije ili filmovi bili što gledaniji. Ostali su poznati kao čuvari na ulasku u diskoteku u novogodišnjem TV filmu ,,Dva sata kvalitetnog programa” ili u trećem delu jugoslovenskog hit ostvarenja ,,Hajde da se volimo” sa Lepom Brenom u glavnoj ulozi. Dragojević je želeo da Bjela igra Anđela u njegovom kultnom filmu ,,Mi nismo anđeli”, ali je Dragan tada snimao ,,Crnog bombardera”, pa nije mogao da učestvuje na ovom projektu.

Dragan Bjelogrlić se oprobao kao producent i reditelj. 1994. sa bratom Goranom osnovao je producentsku kuću ,,Kobra”. Stao je iza nekih velikih projekata, a prvi od njih bio je film ,,Lepa sela lepo gore”, koji je potpisao kao producent. Pomenućemo da je bio angažovan na snimanju serije ,,Vratiće se rode” ( autor i glavna uloga ) kao i serijal ,,Montevideo”( režiser i sporedna uloga u trećem delu ).

Bjelogrlić ( levo ) u svojoj prvoj ulozi. Igrao je Sirogojna u filmu ,,Boško Buha", kada je imao samo četrnaest godina.

Bjelogrlić ( levo ) u svojoj prvoj ulozi. Igrao je Sirogojna u filmu ,,Boško Buha”, kada je imao samo četrnaest godina.

Jutarnji.hr

Draganovu porodicu čine supruga Maja i deca Mija i Aleksej

Početkom devedesetih godina, Dragan Bjelogrlić je snimio reklamu za nameštaj firme ,,Eurosalon”, a za partnerku mu je dodeljena devojka koja će nakon toga postati njegova supruga. Maja Bjelogrlić se u to vreme ozbiljno bavila modelingom. Radila je u inostranstvu, pojavila se na naslovnicama nekoliko prestižnih časopisa. U isto vreme je studirala engleski jezik i književnost. Veći deo godine provodila je u stranim zemljama, ali se u trenutku kada ju je Dragan pozvao našla slučajno u Beogradu zbog ispitnog roka.

Maja se Draganu dopala, kao pametna, emanciponava, lepa, a pri tom pomalo konvencionalna i tradicionalna devojka. Ubrzo su počeli da se zabavljaju, a 1994. su se venčali. Na svadbi koja je priređena u Beogradu, u ,,Aeroklubu” svirao je bend ,,Nevere bebe”. Iste godine je rođena Mija, dok su 1999. dobili sina Alekseja.

Nakon što se udala, Maja je ostavila manekenstvo iza sebe. Neko vreme je radila kao prevodilac. Tri godine je bila vlasnik kafića, ali joj taj posao nije bio interesantan, pa je naposletku odustala od ugostiteljstva.

Tračevi i kontraverze: Dragan Bjelogrlić mason? Afera sa Severinom…

Ni Bjelogrlića nisu zaobišla pisanja žute štampe i negativni komentari. Jedan od komentara bio je da Dragan Bjelogrlić pripada srpskim masonima, što je on demantovao u emisiji ,,Utisak nedelje” kod novinarke Olje Bećković.

Dovodili su ga u vezu sa pevačicom Severinom Vučković, kada su ih uslikali u jednom zagrebačkom restoranu. Dragan je negirao romansu sa pevačicom, rekavši da se u pomenutom restoranu našao sa Severinom, kako bi se dogovorili o poslovnoj saradnji na mjuziklu ,,Josip Broz superstar”, koji na žalost nije zaživeo.

Sa ćerkom Mijom, na premijeri filma ,,Montevideo, Bog te video".

Bjelogrlić sa ćerkom Mijom.

Foto: pulsonline

Još jedan skandal izbio je na sarajevskoj premijeri filma ,,Montevideo, Bog te video”, kada se Dragan susreo sa Jovanom Divjakom, bosanskim generalom, koji je branio Sarajevo tokom rata u Bosni, a u isto vreme se teretio za ratne zločine. Situaciju je dodatno potpirio i glumac Sergej Trifunović, koji tumači jednu od uloga u ,,Montevideu”. Sergej se na žurci, održanoj posle premijere pojavio u majici sa likom pomenutog generala. Dok je javnost osuđivala Bjelogrlića za navodno prijateljstvo sa Jovanom Divjakom, glumac i reditelj je izjavio da generala ne poznaje, već ga je susreo na premijeri filma. Sergej Trifunović se takođe oglasio, rekavši da se tokom premijere preznojio, pa je rešio da se presvuče, a neko od prisutnih mu je dobacio spornu majicu. Trifunović je objasnio i da nije znao čiji se lik nalazio na majici u kojoj je uslikan.

Uloge, serije, filmovi…

Dragan Bjelogrlić je glumio u sledećim filmovima i serijama:

 • Boško Buha ( kao Sirogojno )
 • Baza na Dunavu ( kao Đole )
 • Veliki transport ( kao Bora )
 • Bal na vodi ( kao mladi Saša )
 • Banjica ( kao partizan )
 • Bolji život ( kao Boba )
 • Najbolji ( kao Žarko )
 • Kako je propao rokenrol ( kao milicajac )
 • Zaboravljeni, Početni udarac ( kao Miško )
 • Hajde da se volimo 3 ( kao Vanja )
 • Video jela zelen bor ( kao Milisav )
 • Crni bombarder ( kao Crni bombarder )
 • Pun mesec nad Beogradom ( kao Aleksa )
 • Gnjurac ( kao Radovan )
 • Dva sata kvalitetnog programa ( kao Armani )
 • Lepa sela lepo gore ( kao Milan )
 • Gore dole ( kao Zigi )
 • Balkanska pravila ( kao Boža )
 • Kupi mi Eliota ( kao Antonije )
 • Rane ( kao Kure )
 • Nebeska udica ( kao Toza )
 • Rat uživo ( kao Sergej )
 • Nataša ( kao Aca )
 • Ledina ( kao Dragan )
 • Mješoviti brak ( kao Backović )
 • Kajmak i marmelada ( kao Goran )
 • Sivi kamion crvene boje ( kao Švabo )
 • Potera za srećkom ( kao Don )
 • Ivkova slava ( kao Kalča )
 • Pozorište u kući ( kao Rođa )
 • Vratiće se rode, Rode u magli ( kao Ekser )
 • Ravna gora ( kao Tito )
 • Folk ( kao Gane Papagaj )
 • Spomenik Majklu Džeksonu ( kao Dušan )
O Bjelogrliću su se mogle čuti razne glasine, od toga da je mason, pa do navodne veze sa Severinom.

O Bjelogrliću su se mogle čuti razne glasine, od toga da je mason, pa do navodne veze sa Severinom.

Foto: Novosti

Intervjui

Ono što je meni bitno, mislim da u narodu postoji neko poštovanje prema glumcima u Srbiji kog nema nigde više u regionu. Ovde će glumac na pijaci dobiti džabe paradajz, taksista će ga voziti džabe, policajac mu neće naplatiti kaznu. Glumci su pripadali dugo klasi običnih, normalnih ljudi, čak nižoj srednjoj klasi, i ljudi ih doživljavaju kao nešto njima blisko, a ne kao neke nabeđene zvezde.
Blic

Imam već veliku decu i vidim da postoji svest mladih da je život negde drugde. Kao da imaju doživljaj da žive u nekom Vladičinom Hanu Evrope. I da ne uvredim Vladičin Han, ali mladi iz tog grada, ako žele uspeh, moraju da dođu u Beograd. Čini mi se da deca iz Beograda imaju istu projekciju – da bi uspeli u životu moraju da odu u neki London ili Pariz. A ja smatram da to nije i ne sme biti istina.
Nedeljnik

Jasno definisane uzore nisam imao, ali sam odrastao na kaubojskim filmovim i krimicima. Na Fakultetu Dramskih Umetnosti profesori su mi stalno zamerali i istovremeno savetovali da manje gledam Serđa Leonea, a vise se posvetim Bergmanu. Odgledao sam Bergmana i ostao veran Leoneu.
Nezavisne novine

Što se mene tiče, ja ću svakako uvek biti glumac, jer je to moja osnovna profesija i njome ću se baviti kad god budem mogao. A režija je zaista zahtevan, zanimljiv i kompleksan posao i ne znam da li ću se i dalje baviti time, mislim da hoću. Koliko god da su bliski ti poslovi, oni su dosta i različiti i mnogi glumci jesu bili i reditelji, ali ne mora da znači da svaki glumac može da bude reditelj. Mogao bih da kažem da sam sklon rizicima.
Puls

Share.

Comments are closed.