Dva i po muškarca (Two and a Half Men)

0

„Dva i po muškarca“ engl. (Two and a Half Men) je američka humoristička TV serija čiji je autor Čak Lori. Lori je ujedno i scenarista i producent ove serije. Serija ima 12 sezona koje broje ukupno 262 epizode. Produkciju ove serije uradila je čuvena američka producentska kuća Varner Bros (engl. Warner Bros. Television) “, dok je distribuciju uradila televizija „Si-Bi-Es“ (engl. CBS). Premijerno prikazivanje serije je počeo 22.septebra 2003. godine, a poslednja epizoda je prikaza 19. februara 2015. godine.

Serija “Dva i po muškarca” nalazila se pri samom vrhu brojnih lista najboljih serija od samog početka emitovanja, a ugledne dnevne novine Njujork Tajms (engl. New York TImes) proglasile su je najboljom komedijom ikada u poslednjih deset godina. Svaku sezonu u proseku gledalo je preko petnaest miliona Amerikanaca.

Gledaoci iz Srbije su imali priliku da ovu seriju posmatraju na televiziji B92 od 2011. godine.  Serija se prikazuje takođe na kablovskom programu TV Prva Plus.

Glumci i uloge

Glavne uloge ove humorističke američke serije pripale su sjajnim američkim glumcima. Pa tako izuzetan, ali problematičan glumac Čarli Šin u ovom projektu glumi Čarli Harpera – hedonistu, neženju, koji voli piće, a žene ga obožavaju. Uloga njegovog nespretnog brata Alana, jako finog čoveka, veoma nespretnog sa ženama kojeg prati loša sreća pripala je Džonu Krajeru. Talentovani Angus T. Džouns glumi Džejka, Alanovog sina kojeg je dobio iz svog braka sa Džudit. Od glumaca koji se ističu spomenućemo još sjajnu Končitu Farel kojoj je pripala uloga kućne pomoćnice Berte i izuzetnu Holand Tejlor koja tumači lik Alanove i Čarlijeve majke. U devetoj sezoni nakog odlaska Čarli Šina, uloga glavnog ženskaroša u seriji pripala je Ešton Kučeru.

Sporedne uloge tumače: Marin Hinkl, Melani Linski, Edan Aleksandar, Ted Vas, Ejpril Bovin i mnogi drugi.

dva i po muskarca 2

Čarli Šinu su “Dva i po muškarca” donela četiri nominacije za nagradu “Emi” i tri za “Zlatni globus” za najboljeg glumca u humorističkoj seriji, a 2002. godine je i osvojio “Zlatni globus”. Njegov kolega Džon Krajer šest puta uzastopno je nominovan za nagradu “Emi”, a 2009. je i osvojio u kategoriji najbolji glumac u humorističkoj seriji.

Radnja serije

Radnja serije prati dva brata Čarlija i Alana koji su prinuđeni da zive zajedn. Naime, Alana je bivša žena izbacila iz kuće, ali to ga ne sprečava da uredno plaća račune i vodi računa o kući u kojoj više ne živi. Kako Alan nije imao gde da se odseli, morao je kod brata Čarlija, večitog hedonoste, koji živi raskalašnim životom u svojoj kući na plaži. Međutim, Alan ne dolazi sam na konak kod svog brata, već vodi i svog sina Džejka – totalnog lenjog dečaka kojeg jedino u životu zanima hrana.

Na prvi pogled braća deluju totalno različito, jedina zajednička stvar im je loš odnos sa majkom, ali vremenom braća će ispasti sličniji nego što su mogli da zamisle.

Kraj serije

Kraj serije je izazvao veliko interesovanje javnosti. Nakon odlaska Čarli Šina serija je polako počela da gubi na gledanosti. Kako se približavao kraj serije u javnosti je počelo interesovanje da li će se pojaviti Šin nakon mnogobrojnih svađa sa producentima, al i sa glumcima koje su se nastavile čak i nakong njegovom odlaska iz serije.

Šin se nije pojavio u finalnoj epizodi iako mu je uloga ponuđena. Naime, trebao je da pozvoni na vrata u poslednjoj sceni serije i da nakon što se vrata otvore održi govor o upotrebi narkotika, objašnjavajući kako je droga opasna za prosečne ljude, kao i da je on daleko od prosečne osobe, da je nindža ratnik sa Marsa, da je nepobediv. U tom trenutku klavir bi pao na njega. Međutim, Šin nije smatrao ovu scenu smešnom i želeo je scenario koji bi najavljivao njegov povratak na televiziju i to u novoj komičnoj seriji, ali producenti su ga odbili.

Tako da poslednja scena serije prikazuje Čarli Harpera, koga je glumio neko drugi umesto Šina (lice se ne vidi u sceni, snimano je od pozadi kako korača), na koga nakon što pozvoni na vrata pada klavir i ubija ga, a par sekundi kasnije prikazan nam je producent koji sedi u stolici i na koga takođe pada klavir i ubija ga nakog što izgovori “Pobeda”. Kraj serije je gledalo oko deset miliona gledalaca.

Zanimljivosti

Producent Čak Lori je napisao i muzičku numeru za špicu serije, a tek dve godine nakon prikazivanja serije na konvenciji televizijskih kritičara, izjavio je da tu numeru pevaju studijski muzičari a ne glumci koji samo otvaraju usta.

Jako je zanimljivo da svaka epizoda dobija naziv po rečenici koja postoji u scenariju.

Čarlijevo puno ime je Čarls Frensis Harper, njegovog brata je Alan Džerom Harper, a Džejkovo je Džejkob David Harper.

Iako u seriji igra mlađeg brata, Džon Krajer je zapravo pet meseci stariji od Čarlija Šina.

Pivo koje često braća Harper piju u seriji je nemačko pivo Radeberg Pilsner.

Alanov mobilni telefon zvoni melodijom Ludviga Van Betovena „Za Elizu“. Jedan od gegova koj se provlači kroz celu seriju je zvonjava njegovog telefona u najneverovatnijim i najnezgodnijim trenutcima i mestima.

Dva i po muskarca 1

Lik kućne pomoćnice braće Harper nije bio planiran kao stalni lik, ali je glumiča Končita Ferel oduševila publiku širom sveta i od druge sezone je uvršćena kao stalni član glumačke postave ove serije.

Čarli Šin je postao najplaćeniji glumac jedne TV komedije 2008. gdoine sa 300 hiljada dolara po epizodi, a do 2011. godine ta suma je dostigla neverovatnih 1,8 miliona dolara.

Snimanje serije je bilo prekinuto tokom sedme sezone koja je simana 2010. godine. Razlog prekida je bio Čarlijev odlazak na kliniku za lečenje bolesti zavisnosti. Ovome je prethodilo nasilje u porodici između njega i njegove tadašnje žene Bruk Muler.

Prva epizoda devete sezone sa Eštonom Kučerom u glavnoj ulozi imala je rekordin 28,7 miliona gledalaca u SAD-u.

Čarli Šin je otpušten tokom snimanja poslednje epizoda osme sezone. Razlozi za dobijanje otkaza su bili konstantno uzimanje droge koje je dovelo do toga da je Šin vređao tvorca i producenta serije Čaka Lorija. Lori je bez razmišljanja izbacio njegov lik iz serije i u devetoj sezoni zamenio ga je Ešton Kučer. Međutim, Šin je tužio producentsku kuću Varner Bros zbog nezakonitog otkaza i tražio otpremninu u vrednosti sto miliona dolara koje mu pripadaju za otkupna prava i eventualne reprize serije u kojima je glumio. Nakon ovog neobičnog slučaja brojne glumačke zvezde su  tražile promene svojih ugovora sa producentskim kućama.

Glumac Angus T. Džons koji je u TV seriji tumačio Džejka Harpera pozvao je sve fanove da prestanu da gledaju seriju jer je vremenom kako je odrastao, shvatio da mu ne odgovara škakljivi humor koji je glavna karakteristika ove serije. Takođe je izjavio da ne želi više da igra u jednoj od najpopularnijih serija na američkoj televiziji, mada je ubrzo sam sebe demantovao i javno se izvinio. Međutim nakog ovog skandala, njegov lik se samo epizodno pojavljuje u desetoj sezoni. Producenti su izjavili da jednostavno više ne žele da rade sa neozbiljnim glumcima.

Američki film “Kad vodenjak pukne” (engl. Due Date) iz 2010. godine na samo kraju ima scenu iz serije Dva i po muškarca u kojoj se pojavljuju Čarli Šin i Džon Krajer, koji igraju svoje likove iz serije, a kod njih dolazi Džejkov professor Zek Galifijanakis, koji u filmu glumi Itana.

Dva i po muskarca 2

Kreator serije Lori nazvao je glavni lik ove serije po kolegi, filmskom uredniku Čarlsu Harperu sa kojim je sarađivao na snimanju popularne serije „Darma i Grej“ (engl. Dharma i Greg).

Prilikom stvaranja serije majka od Gvinet Paltrou, američka glumica Daner trebala je da tumači lik Čarlijeve i Alanove majke, čak je i vežbala zajedno sa glumcima, ali je morala odustati od uloge jer je već bila zauzeta drugim projektima.

U seriji jednio za Džutit nismo saznali kako zarađuje za život: Alan je kiropraktičar, Čarli piše melodije sa džinglove, Herb je pedijatar, Rouz predsednica očeve banke i td.

Gledaoci su mogli da uoče mnoge zanimljivosti poput toga da Alanova alimentacija iznosi 3.85,32 dolara mesečno, da frižider u Čarlijevoj kući zaista radi (iako to nije praksa u ostalim serijama) i slično.

Kroz ovu fantastičnu seriju glumio je veliki broj poznatih osoba među kojima su se isticali Teri Hačer, Dženi MekKartli, Heder Loker, Šon Pen, Megan Foks, Enrike Iglesijas, grupa ZZ Top i mnogi drugi.

7.8 Ocena

“Dva i po muškarca” je svakim danom prikazivanja privlačila sve više i više gledalaca, koji jednostavno uživaju u njenom crnom sarkastičnom humoru. Ipak, najviše ju je proslavio glavni protagonist Čarli Šin. Ako ste ljubitelji američkog humora onda će te ovu seriju naprosto obožavati. Jedine zamerke na seriju su neuverljiva priča i nedostatak kreativnosti.

  • Gluma 8
  • Scenografija 6
  • Humor 10
  • Originalnost 8
  • Režija 8
  • Muzika 7
  • User Ratings (9 Votes) 8.5
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!