Vampirski dnevnici (The vampire diares)

0

„Vampirski dnevnici“ (eng. The Vampire diares) je američka TV serija, čije je snimanje započeto 2009. godine i još uvek traje. Za sada je snimljeno sedam sezona, a publici je prikazano šest sezona koje broje ukupno 133 epizode. Prosečna dužina trajanja epizode je 42 minuta, a serija je snimana na više lokacija: Atlanta, Kovington, Vankuver i Britanska Kolumbija. Serija obuhvata mešavinu više žanrova: tinejđerska drama, naučna fantastika, misterija i horor.

Autor ove tinejđerske drame je Kevin Vilijamson. Serija je urađena po romanu čuvene autorke El Džej Smit. Scenario su seriji prilagodili Kevin Vilijamson i Džuli Plek. Režiju ove serije uradili su Markos Sijega i Džej Miler Tobin, dok je produkciju uradila čuvena produkcijska kuća Varner Bros (engl. Warner Bros Television CBS Studios). Televizijska mreža „CW“ je prva premijerno emitovala epizode ove serije. Pilot epizoda koja je emitovana 10. septembra 2009. godine zabeležila je najveću gledanost mreže još od 2006. godine. Zbog ogromne gledanosti serija je dobila celu sezonu, a kako je gledanost serije nastavila da raste produkcija je obnavljala sezone. Serija je veoma brzo stekla popularnost i kultni status među mlađim generacijama.

„Vampirski dnevnici“ su osvojili nagradu „People’s Choise“ 2010. godine za najbolju seriju i šest nagrada „Teen choice“.

U Srbiji na TV PRVA prikazivane su prve dve sezone tokom 2011. i 2012. godine. Od januara 2014. godine serija se prikazuje na kablovskom kanalu Prva plus.

Glumci i uloge

Glavnu žensku ulogu u ovoj tinejdžerskoj hit seriji dobila je sjajna kanadska glumica Nina Dobrev koja tumači lepu i popularnu devojku Elenu, koja je prinuđena da živi sa svojom tetkom i mlađim bratom. Pored nje glavne uloge su dobili i maestralni američki glumac i model Ian  Samerholder, koji je plantarnu popularnost stekao glumeći u seriji Izgubljeni (engl. Lost), a u seriji glumi vampira Demjana – privlačnog i šarmantnog mladića koji ima veoma veliku mračnu stranu. Američki glumac Pol Vesli u ovom ostvarenju tumači lik vampira Stefana, koji pokušava da živi normalan život. Još jedan glumac se izdvaja, a to je Stiven R. Makvin, koji igra Džeremija, mlađeg brata od Elene, koji nikako ne može da se oporavi od traume koju je doživeo.

vampirski dnevnici

Sporedne uloge tumače: Ket Grejam, Kenedis Akola, Zak Rorirg, Majkl Trevino, Met Dejvis, Sara Kaning, Džozef Morgan, Susan Volters, Kler Holt, Danijel Giles, Fibi Tonkin i mnogi drugi.

Radnja serije

Radnja serije prati sedamnaestogodišnju tinejdžerku Elenu i njenog brata Džeremija, koji nakon tragične smrti roditelja počinju da žive sa svojom tetkom Dženom. Elena se teško bori sa tragedijom koja ju je zadesila, a jedinu utehu pronalazi u društvu prijatelja. Dolazak misterioznog učenika Stefana Salvatora menja njen život iz korena. Njih dvoje omah nakon upoznavanja počinju da osećaju privlačnost i polako se zbližavaju.Ono što Elena ne zna a to je da Stefan nosi mračnu tajnu duboko u sebi, odnosno on je vampir. Stvari se dodatno komplikuju kada u grad stigne Stefanov stariji brat Dejmon, koji je takođe vampir. Naravno razlika između braće je ogromna, dok je Stefan fin i miran mladić koji pokušava da vodi normalan život koliko je to moguće, Dejmon je pravo oličenje zla.

Njihov odnos zapravo ima dugu istoriju netrpeljivosti, jer pre mnogo vekova braća su volela istu ženu. Ono čemu se nijedan od njih nije nadao ponovo se dogodilo. Naime, obadvojica su nekadašnju ljubav prepoznali u Eleni i započinju borbu za njenu dušu.

Zanimljivosti

Zbog velike popularnosti serije, TV mreža „THE CW“ je počela da emitoje i spin – of „Vampirskih dnevnika“, koji nosi naziv Prvobitni (engl. The originals). Za sada je snimljeno dve sezone „Prvobitnih“.

U početku Kevin Vilijamson nije bio previše zainteresovan za produkciju ove serije, jer je ona bila o vampirima i smatrao je ideju serije presličnom ostalim pričama o vampirima. Na nagovor Julije Plec, počeo je da čita romane Smitove i zainteresovao se za priču. Kako ga je roman oduševio, pristao je da bude producent serije, i objavio da će glavni fokus serije biti na gradskim pričama, a ne na srednjoškolskim.

IanSamerholder i Nina Dobrev upoznali su se 2009. godine na snimanju serije i iako je se dugo u medijima špekulisalo o njihovj vezi, par je tek 2011. godine javnosti obelodanio vezu kada su se zajedno pojavili na crvenom tepihu. Od tog dana njihova veza je krenula uzlaznom putanjom.

Između knjige i serije ima dosta razlika, pa tako u knjigama Elena prva postaje vampir, dok u seriji Kerolajn prva postaje vampir, a Elena joj se pridružuje tek u poslednjoj epizodi treće sezone. U seriji Elenino prvo ubistvo bio je originalni vampir – Elajdža, dok u knjigama Elena ubija Ketrin sa kojom zajedno i umire i prva je kojoj je uspelo da uništi jednog od “Starih”.

Nina Dobrev koja tumači Elenu, izjavila je da je šesta sezona poslednja u kojoj ona glumi. U javnosti su se već pojavili mogući scenarija kako će producenti njen odlazak upakovati u seriju. Naime, Elena će iscenirati svoju smrt i pobeći iz grada. To producentima ostavlja više mogućnosti razvoja događaja u slučaju da se Nina vrati u seriju, kao i u slučaju da je seriju napustila zauvek.

Odmah nakon izjave Nine da napušta seriju u javnosti je plasirana priča da su Nina i Ian raskinuli pa da je to razlog zbog kojeg mlada glumica napušta seriju, ali ona je demantovala javnost govoreći da su ona i Ian i dalje u srećnoj vezi, a o razlogu odlaska iz serije nije se izjasnila.

vampirski    dnevnici

Iako je Ian Samerholder se pokazao kao sjajan glumac, pre uloge Demjana u Vampirskim dnevnicima, bio je pet godina bez posla.

Ono što je zanimljivo za sve fanome serije, a to je da šesta sezona je imala veliki pad gledanosti u odnosu na prvih pet. Producenti su najavili da ako gledanost sedme sezone bude u rangu šeste, nema nastavka serije, odnosno neće snimati osmu sezonu.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.