Glumac Alek Boldvin (engl. Alec Baldwin) – biografija

0

Jedan od najzgodnijih glumaca iz Holiuda karijeru je započeo sa nizom hit filmova i sjajnom Kim Besindžer na njegovoj strani. Sada posle niza promašaja i sa jednim razvodom kasnije najpoznatiji od četvorice braće Boldvin uvraća udarac i ponovo se vraća u još boljem izdanju neko ranije.

Rani period života Aleka Boldvina

Aleksandar Rej Alek Boldvin Treći (engl. Alexander Rae “Alec” Baldwin III) rođen je 3-eg aprila 1958-e godine kao najstarji od četvorice braće Boldving. Rođen je u Amitvilvu – Njujork, a svoje detinjstvo je proveo u naselju Nas Shores. Ima tri mlađa brata, Danijela, Vilijama i Stefana koji su takođe postali glumci, ali Alek je izgradio najuspešniju karijeru. Takođe ima dve sestre Bet i Džejn, a svi zajedno su odgajani kao rimokatolici. U svojoj krvi Boldvin ima Engleskog, Irskog, Škotskog, Francuskog i Nemačkog porekla. Nakon završene osnove škole upisao je gimnaziju “Berner” gde je trenirao fudbal.

Alek Boldvin (5)

Nakon završene gimnazije seli se u Njujork gde je najpre radio kao konobar u “Studiju 54” a zatim i upisao Univerzitet Džorž Vašington gde je pohađao nastavu od 1976-te do 1979-te godine. Nakon toga prelazi na njujroški univerzitet “Tisch school of hte Arts”. Nakon promene dosta fakulteta, Boldvin uspeva da diplomira 1994-te godine na fakultetu Likovnih umetnosti u Njujorku.

Filmska karijera i najpoznatiji Boldinovi filmovi

Svoj debi na Brodveju Alek je imao 1986-te godine kada je glumio zajedno sa Željkom Ivanekom i Čarlsom Kitonom. Međutim njihova predstava nije naišla na dobar prijem kod publike i posle tri meseca prikazivanja otkazana je. Ipak svoju glumačku karijeru započeo je nešto ranije kada je izabran za ulogu Bilija u sapunici „The doctors“ koja je emitovana na programu NBS od 1980-te do 1982-ge godine. Nakon ove Boldvin je lako dobio uloge i u drugim serijama, a istovremeno je nastupao i na Brodveju. Ubrzo su počele da stižu i prve nagrade i bilo je samo pitanje vremena kada će se najpoznatiji od četvorice braće Boldving ostvariti i u nekom filmskom projektu. Filmski debi je imao igrajući sporednu ulogu u filmu iz 1987-e godine “Zauvek Lulu”. Naredne godine se pojavio u dva filma gde je tumačio sporedne uloge, a 1990-te dobija glavnu ulogu zajedno sa fantastičnim Šon Konerijem u filmu “Lov na crveni oktobar”, gde je njegovo glumačko umeće naišlo na sjajan prijem kod kritičara, ali i kod publike.

Alek Boldvin (2)

Sedeće godine radio je na projektu “Čovek za brak” gde je zajedno sa Kim Besindžer tumačio glavne uloge, a interesantno da su se njih dvoje upoznali na snimanju ovog filma i veoma zbro započeli ljubanu romansu koja ih je odvela do sklapanja braka. Sledeće godine radio je na projektu “Prelude to a Kiss”, gde mu je partnerka bila Meg Rajan, a film koji je baziran na Brodvejskoj predstavi koja je imala veoma mlak prijem kod kritičara ali i kod publike jer je zaradila samo 22 miliona dolara širom sveta. Tokom devedesetih godina Alek je imao stalno angažovanje na filmovima različitog tipa čime je dokazao da je sjajan glumac koji može da iznese svaku ulogu.

1994-te godine snimio je sjajan film “Begstvo”, a iste godine izlazi i naučno fantastičan film pod nazivom “”Senka” gde je Bolek tumačio glavnu ulogu. Film je doživeo solidan uspeh i zaradio 48 miliona dolara, a Boldvinom performans je naišao na dobre kritike. Naredne godine angažovanje je dobio u trileru “Porotnik” gde je glumio zajedno sa Demi Mur. Do početka novog milenijuma pored snimanja filmova Alek je bio angažovan i na pozornici, ali i na televiziji gde je pozjamio svoj glas u okviru jedne animirane serije.

Alek Boldvin (3)

2001-ve godine izlazi film Majl Beja „Per Harbor“ u kojoj je Alek glumio potpukovnika Džejmsa Dolitla. Film je naišao na sjajan prijem kod kritičara, a širom svetskih blagajni bioskopa zaradio je 450 milona dolara i ujedno postao film sa najvećom zaradom u kojem se pojavljuje Alek Boldvin. Interesanstno je da je se oprobao i kao reditelj filma “The Devil and Daniel Webster” gde je tako i glumio zajedno sa Entoni Hopkinsom i Dženifer Lav Hjuit . 2003-e godine za svoj nastup u filmu „Hladnjak“ on dobija nominacije za dve najprestižnije filmske nagrade – „Oskara“ i „Zlatnog globusa“.

Pojavio se i u filmovima sjajnog režisera Martina Skorozesa “Avijatičar” i “Dvostruka igra”.  Zajedno sa Sarom Mičel Gelard glumio je u romantičnom filmu “Devojka iz predgrađa”, a dve godine kasnije imao je zapažen nastup u hit romantičnoj komediji “Komplikovano” gde je glumio zajedno sa Meril Strip i Stiv Martinom.  Tokom narednih godina Alek je vredno radio i na televiziji, ali i snimajući filmove od kojih su se posebno izdvojili: „Rimu s’ljubavlju“, „Nesrećna Džasmin“ i „I dalje Alis“. Sredinom ove godine premijerno je prikazan film „Nemoguća misija – otpadnička nacija“ gde je Aleku pripala uloga Alena Hantleja. Trenutno on je angažovan na više filmova, pa tako u toku je snimanje dva filma u kojima se pojavljuje, a pored toga našao je vremena da u animiranoj komediji „Boss baby“ pozajmi glas jednom od glavnih likova.

Alek Boldvin (5)

Odabrana filmografija:

 • „Udata za mafiju“ iz 1998-e godine kao Frank de Marko,
 • „Lov na crveni oktobar“ iz 1990-te godine kao Džek Rajan,
 • „Alisa“ iz 1990-te godine kao Ed,
 • „Čovek za brak“ iz 1991-ve godine kao  Čarli,
 • „Begstvo“ iz 1994-te godine Karter,
 • „Senke“ iz 1994-te godine kao Lamont Kraston,
 • „Porotnik“ iz 1996-te godine kao učitelj,
 • „Duhovi sa Misisipija“ iz 1996-te godine kao Bobi de Lauter,
 • „Ivica“ iz 1997-e godine kao Robert Grin,
 • „Priznanje“ iz 1999-te godine kao Roj Bjek,
 • „Ninrberg“ iz 2000-te godine kao Džastin Džekson,
 • „Perl Harborl“ iz 2001-ve godine kao poptukovink Džejms Doitl,
 • „Hladnjak“ iz 2003-e godine kao Šeli Kaplov,
 • „Avijatičar“ iz 2004-te godine kao Huan Tripe,
 • „Elizabetaun“ iz 2005-te godine kao Fil de Vos,
 • „Dvostruka igra“ iz 2006-te godine kao Elerbi,
 • „Devojka iz predgrađa“ iz 20027-e godine kao Arči,
 • „Devojka mog prijatelja“ iz 2008-e godine kao profesor Tarner,
 • „Čuvar svoje sestre“ iz 2009-te godine kao Alehandar,
 • „Komplikovano“ iz 2009-te godine kao Džejk,
 • „Rimu s’ljubavlju“ iz 2012-te godine kao Džon,
 • „Nesrećna Džasmin“ iz 2013-te godine kao Hal,
 • „I dalje Alis“ iz 2014-te godine kao general Dikson;

Dva braka za najuspešnijeg Boldvina

Boldvin je često okarakterisan kao jedan od najzgodnijhih holivudskih glumaca pa nas tako i ne čudi kako je holivudska lepotica Kim Besindžer veoma brzo se zaljubila u njega. Njih dvoje su se upoznali tokom snimanja filma 1990-te gde su igrom slučaja bili ljubavnici. Hemija između njih bila je neverovatna i veoma brzo su otpočeli vezu. Venčali su se tri godine kasnije, a ćerku Ajerend  dobili su 1995-te godine.  Njih dvoje su imali sjajan brak, a javnosti je bila zanimljiva njihova ljubav prema životinjama, pa tako u svom vlasništvu su imali vuka, jedanaest pasa i sedam mački. 12-og januara 2001-ve godine Kim je podnela zahtev za razvod braka ali i zahtev da se starateljstvo nad ćerkom dobije upravo ona. Kako Boldvin koji obožava svoju ćerku nije mogao da se pomiri sa tim da više neće zajedno živeti odlučio je da se bori za starateljstvo nad njom. Razvod braka i uopšte cela borba i razvlačenje po sudovima teško je palo Aleku koji nijednog trenutka nije krio svoju tugu: “To je za mene bilo najteži period u životu. Znam šta sam radio do 2000. godine, ali nakon toga, pa sve do 2006. godine ne pamtim. Ne mogu da se setim šta sam radio tih šest godina. Bio je to jako bolan period za mene, bio sam na ivici” jednom prilikom izjavio je sjajni glumac.

Alek Boldvin (2)

Alek sa svojom prvom ženom Kim Besindžer

Kim nije želela mnogo  javnosti da govori o razvodu braka u saopštenju se navodi da jednostavno nije bila srećna i kao razlog se navode nepremostive razlike. Naravno kao  i uvek Alek nije ćutao pa je tako vezano za to što ga je supruga ostavila prokomentarisao: „Ako ste razmišljali drukčije od nje, to se zvalo zlostavljanje“.

Alek je nakon razvoda upao u depresijiu, a počeo je i da pije alkohol u neograničenim količinama. Da ostavi alkohol i da se vrati na pravi put pomogla mu je instruktorka joge Hilarija Tomas koja je bila uz njega u svakom trenutku. Njih dvoje su se i upustili u romantičnu vezu koju su krunisali brakom 30-og juna 2012-te godine. Ceremonija venčanja održana je u katedrali Svetog Patrika, a čast da prisustvuju imali su najbliži prijatelji i rodbina. Sa  Hilarijom je dobio ćerku Karmen Gabrijelu 2013-te godine, a u junu ove godine postao je otac po treći put kada je po prvi put postao otac dečaka Rafaela Tomasa.

Alek Boldvin (6)

Aleks sa drugom suprugom Hilarijom

Deset činjenica o Boldvinu koje možda niste znali do sada:

 1. Kao mali želeo je da postane advokat.
 2. Obožava kubanske cigare.
 3. Njegova prva žena Kim ubedila ga je da postane vegeterijanac. On je nastavio i nakon razvoda da se pridržava toga kao i da se bori za prava životinja svuda u svetu.
 4. Bio je razmatran za ulogu doktora MekKejba u filmu „Nebo boje vanile“ iz 2001-ve godine koja je na kraju pripala Raselu Krou.
 5. Takođe razmatran je za ulogu Brusa Vejna u hit filmu „Betmen“ iz 1989-te godine, ali je ta uloga otišla u ruke Majkla Kitona.
 6. Veoma je dobar prijatelj sa slavnom glumicom Merli Strip.
 7. Prvi film koji je odgledao bio je vestern iz 1962-ge godine „Kako je zapad pobedio“.
 8. 1990-te godine magazin „People“ izabrao ga je kao jednog od pedeset „najlepšlih ljudi na svetu“.
 9. Bavio se i pisanjem. Napisao je jednu epizodu za seriju „Red i Zakon“ pod nazviom „Tabloidi“ koju je napisao po ličnom iskustvu koje je imao sa tabloidima i novinarima.
 10. 1992-ge godine odbio je ulogu Džeka Rajana  filmu „Patriotske igre“ kako bi mogao da igra na Brodveju u predstavi .
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!