Glumac Ben Aflek (engl. Ben Affleck) – biografija

0

Ben Aflek prvobitno rođen u Kaliforniji je poznat javnosti kao jedan od mnogih istaknutih američkih glumaca. Iako je široj javnosti poznatiji po ulogama u filmovima i vezama za holivudskim lepoticama, malo nas znas da je ovaj sjajni glumac još bolji producent, režiser i pisac scenarija te da je upravo u ovim kategorijama osvojio “Oskara”. Ono što je značajno za Alfeka jeste i njegovo prijateljstvo sa poznatim glumcem Met Dejmon, koji su vremenom postali najbolji prijatelji i pomogli jedan drugome da se popnu visoku na lestvici uspeha u Holivudu.

Porodica i detinjstvo Ben Afleka

Benžamin Geza Aflek – Boldt (Benjamin Geza Affleck – Boldt) poznatiji pod umetničkim imenom Ben Aflek rođen je 15-og avgusta 1972-te godine  kao najstariji od trojice braće u porodici Aflek . Njenoga majka je po zanimanju bila učiteljica, dok je njegov otac bio savetnik za ljude koji su se lečili od alkoholizma. Još u najranijem periodu detinjstva Aflekova porodica se seli u Boston koji će biti njegovo mesto stanovanja sve dok ne počne da se bavi glumom. U Bostnou on je upoznao svog najboljeg prijatelja glumca, režisera, producenta i scenaristu Met Dejmona čije prijateljstvo i dan danas traje, a koje će imati veliki uticaj na njegovu karijeru. Ben je imao jako teško detinjstvo jer mu je otac bio alkoholičar koji je pijan često napadao svoju decu i zbog toga poznati glumac je uglavnom bio uplakan i uplašen. Kada je imao jedanaest godina njegovi se razvode i on ostaje da živi sa majkom koja ga je izdržavala i brinula o njemu. Kada je Ben imao šesnaest godina ponovo je uspostavio odnos sa ocem koji je uspeo da se izleči od alkoholizma, čak šta više postao je savetnik ljudima koji imaju isti problem.

28/05/2008 PA File Photo of director Ben Affleck during a photocall for 'Gone Baby Gone', at the Mandarin Oriental hotel in west London. See PA Feature SHOWBIZ Insider. Picture credit should read: Yui Mok/PA Photos. WARNING: This picture must only be used to accompany PA Feature SHOWBIZ Insider.

Nakon završene osnovne upisao je srednju školu “Cambridge rindge and latin” u koju je takođe išao i njegov prijatelj Met Dejmon. Iako nisu išli u isto odeljenje odmore su provodili zajedno jer su imali ista interesovanja i neverovatno dobro su se slagali. Obadvojicu je zanimala gluma, išli su zajedno na glumačke seskcije, zajedno provodili raspuste i radili zajedno u bioskopu gde im je posao bio da prodaju karte.

Put od nezadovoljnog studenta do holivudske zvezde

Ben je bio dobar đak pa je lako upisao fakultet međutim kada je jedan od njegovim profesora vređao scenario koji je napisao, Aflek je momentalno napustio fakultet. Nakon što je odustao od školovanja jasno je znao da ono što želi jeste glumačka karijere pa se zaputio u Holivud nadajući se da bi tamo mogao da dobije angažman. Njegov najbolji prijatelj Dejmon i on otišli su na audiciju za TV seriju “School Ties” gde su dobili uloge. To je bio prvi stepenik u glumačkoj karijeri ovog sjajnog američkog glumca. Veoma brzo dobio je veću ulogu u filmu “Dazed and Confused” 1993-e godine, a dve godine kasnije zapaženi nasput imao je u filmu Kevina Smita “Mallrats”. Aflek je narednih godina ulgavnom dobijao manje angažmane u filmskim projetkima, ali to mu je i odgovaralo jer zajedno sa Dejmonom rešio je da napiše scenario za film, tako da su oba glumca vredno radila na pisanju scenarija koji bi im omogućio značajan proboj na svetsku scenu filma. Zahvaljujući mlađem Aflekovom bratu koji je već izgradio karijeru u Holivudu, oni upoznaju Gasa van Santa koji čita njihov scenario i biva oduševljen.

LOS ANGELES, CA - MARCH 23: Oscar winners Matt Damon (L) and Ben Affleck hold the awards they won for best original screenplay for the film "Good Will Hunting" which the two wrote during the 70th Annual Academy Awards 23 March in Los Angeles. (Photo credit should read HAL GARB/AFP/Getty Images)

On će njihov scenario i preporučiti poznatoj medijskoj kući “Miramax” koji će se oduševiti njihovim scenarijom i odlučiti da snime film. Dok su prikupljanja sredstava i ekipa za film koji će dobtiti ime “Dobri Vil Hanting”, Ben je radio na projektu sa Kevinom Smitom pod nazivom “Lud za Ejmi”. Njegov performans u ovom filmu kritičari su pohvalili i polako Aflek je počeo da dobija na popularnosti. Godine 1997-e prikazan je i film za čiji scenario se pobrinu Aflek, ali i u kojem je tumačio jednu od glavnih uloga “Dobri Vil Hanting”. Ova američka drama doživela je veliku popularnost i sjajan uspeh zaradivši čak dva “Oskara”. Prvi je odbio glumac Robin Vilijams za sjajan performans sporednog glumca, a drugi “Oskar” odlazi u ruke Bena Afleka i Met Dejmona za najbolji originalni scenario. Ovo je automatski značilo da njih dvojica postaju zlatni momci Holivuda i da njihova karijera može ići samo uzlaznom putanjom. Nakon osvojene najprestižnije nagrade u svetu filma, Ben je imao konsantno angažovanja na filmu, pa tako u narednom periodu izlaze tri filma koja su imala veliki uspeh, a u kojima je on glumio. Prvi u nizu bila je romantična drama “Zaljubljni Šekspir” koja je doživela neverovatan uspeh i osvojila čak sedam “Oskara”. Sledeći film bio je “Armagedon” u kojem je imao priliku da zarađuje sa Brus Vilisom i Liv Tajler. Poslednji u nizu bio je film “Fantom” koji je takođe zabeležio veliki uspeh. 1999-te godine izlazi više dobrih filmova u kojima značajnu ulogu tumači Aflek: “200 cigareta”, “Dogma” i “Sile prirode”.

Actors Don Cheadle, right, and Ben Affleck play during the Ante Up for Africa charity poker tournament of World Series Poker in Las Vegas, Thursday, July 5, 2007. (AP Photo/Jae C. Hong)

I početkom novog milenijuma sjajni glumac je konstantno bio angažovan pa su tako godišnje izlazila po dva – tri filma u kojima se pojavljivao kao glavni akter. Jedan od takvih je i ratni film “Per Harbol” u kojem je tumačio glavnu ulogu, odnosno lik kapetana Rejf Makolia. Film je ostvario ogroman komercijalni uspeh, a već tada nije bilo sumlje da je Aflek velika afirmisana filmska zvezda. 2002-ge godine dobio je ulogu u Džek Rajana u američkom filmu “Svi naši strahovi”, a 2004-te godine oduševio je ženski deo publike glumivši glavnu ulogu u romantičnoj komediji “Devojka iz Džersija” koja je katastrofalno prošla kod kritičara. Dve godine kasnije izlazi komedija pod nazivom “Čovek iz grada” u kojoj je tumačio glavnu ulogu, dok tri godine kasnije sjajno se snašao glumeći Nila u komediji “Ti ga prosto ne zanimaš”. 2010-te godine izlazi film “Grad lopova” gde je Ben tumačio glavnu ulogu, ali pored toga učestovao je u režiranju filma i sjajno se snašao u tom poslu. Ovo je možda čak i jedan od boljih filmova koje je Aflek režirao. Dve godine kasnije on prosto briljira u ulozi režisera u biografskoj istorijskoj drami “Argo” u kojoj je i tumačio glavnu ulogu. Film je bio nominovan za sedam “Oskara”, a osvojio je tri uključujući i onaj za najbolji film koji je pripao Afleku. Trenutno fantastični američki glumac angažovan je na više projekata, a zanimljivo je da je u toku snimanje filma “Betmen protiv Supermena” u kojem lik Betmena tumači Aflek.

Ben Aflek 2

Burna ljubavna prošlost Ben Afleka

S’obzirom na šarm i harizmu koju ovaj glumac poseduje nije ni čudo što se na listi njegovih ljubavi nalaze neka od najlepših žena javne scene. Prvu ozbiljniju vezu imao je sa glumicom Gvinet Paltrou, koja je nakon raskida sa njim izjavila da je on veoma inteligentan čovek ali nedovoljno dobar da bi bila u ozbiljnoj vezi sa njim. Nakon nje otpočeo je vezu sa glumicom i svetski poznatom pevačicom Dženifer Lopez sa kojom je glumio u dva filma koja nisu našla na dobar prijem kod kritičara, a takođe on se pojavio u jednom njenom spotu. Njihova veza dobijala je veliku pažnju medija, bili su najpopularniji slavni par koji su u medijima čak dobili i svoj naziv – “Benifer”. Par je čak jedno vreme bio i veren ali ipak 2003-te godine usledio je raskid. Naime Ben je imao velikih problema sa kockanjem, a voleo je i da popije što je poznatu pevačicu iritiralo i dovelo do tačke kada više nije mogla da trpi. Oni su se razišli samo nekoliko dana pre venčananja koje je bilo zakazano, a ova latino diva nije krila da je slomljena i da joj je raskid teško pao.

Ben Aflek 5

Ipak Alfeku nije dugo vremena trebalo da se ponovo zaljubi i ovoga puta u pitanju je bila glumica Dženifer Garden. Njih dvoje su se veoma brzo zaljubili i 2005-te godine obavezali jedno drugome na vernost. U toko njihovog braka dobili su troje dece, dve ćerke – Vajolet i Serafinu i sina Semjuela. Ipak Aflek je ponovo nastavio da u velikim količinama konzumira alkohol, ali i da se kocka kad god mu se ukaže prilika za to. Zbog toga njih dvoje su počeli da se svađaju sve više, a u junu je netrpeljivost među njima kulminirala. Par je tada izdao saopštenje za javnost u kojem se ističe da se njih dvoje razvode, kao i to da o detaljima ne žele javno da pričaju. U svom zvaničnom saopštenju par je bio jastan: “Nakon dugog razmišljanja i pažljivog razmatranja doneli smo tešku odluku da se razvedemo.”

Benu je razvod braka teško pao, iako je se angažovao na više pojekata kako bi mu posao skrenuo misli sa toga, on je u blagoj depresiji jer mu teško pada gubitak voljene osobe.

10 činjenica o Afleku koje možda niste znali:

  1. Veliki je fan motora, pa ih tako poseduje ukupno pet.
  2. 2001-ve godine boravio je u centru za odvikavanje od alkohola, a poznati glumac Čarli Šin je bio taj koji ga je dovezao i ostavio u centru na rehabilitaciji.
  3. Što se tiče njegovog političkog opredeljenja on ne krije da je demokrata, šta više javno je podržavao političara Džona Kerija u njegovoj kampanji 2004-te godine.
  4. Ima ogroman strah od letenja.
  5. Visok je192 cm.  Ben Aflek 65
  6. Tokom snimanja filma “Pljačka stoleća” on je slučajno zadobio veoma jak udarac u glavu usled kojeg je pao u nesvest. Nakon toga odvezen je u bolnicu gde je ostano na posmatranju par dana.
  7. Met Dejmon i Aflek pored toga što su najbolji prijatelji i zajendo su sarađivali na pisanju scenarija “Dobri Vil Hanting” njih dvojica još nešto praktikuju da rade zajedno. Kako se i jedan i drugi pored glume bave režiranjem i produkcijom filmova dogovorili su se da se pojave u filmu onog drugog makar na jednu sekundu.
  8. Prestao je da puši zbog svoje ćerke Vajolet.
  9. Magazin “People” ga je izabrao kao jednog od 50 najlepših ljudi na svetu.
  10. 2002-ge godine magazin “People” ga je imenovao najse*sipilnijim živim čovekom na svetu.
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!