Glumac Bora Todorović – biografija

0

Biografija – pravo ime, datum rođenja, školovanje…

Bora Todorović, jedan je od najvećih glumaca na domaćoj filmskoj i pozorišnoj sceni. Pravo ime mu je Borivoje, ali je tokom karijere ostao poznatiji pod svojim nadimkom Bora.
Rođen je 5. novembra 1929. godine u Beogradu.

Borini roditelji bili su Radomir Todorović i Danica Todorović, rođena Stanišić. Na žalost otac umire već 1932. godine, kada je Bora imao samo tri godine. Nakon srednjeg školovanja, Bora prvo upisuje Mašinski fakultet, međutim ubrzo shvata da je gluma ono što zaista voli i prebacuje se na Pozorišnu akademiju.
Glumu je studirao u klasi profesora Joza Laurenčića, koga je istorija upamtila kao prvog profesofa glume na ,,Fakultetu dramskih umestnosti”, a bio je i jedan od osnivača ,,Jugoslovenskog dramskog pozorišta”. U klasi sa Borom bili su i, takođe poznati glumci Ljuba Tadić, Slobodan Cica Perović i Marko Todorović, koga smo upamtili kao Žikinog prijatelja Milana iz kultne komedije ,,Žikina dinastija”.

Nakon što je diplomirao usledile su brojne uloge kako na filmu, tako i u pozorištu kome je Bora bio posvećeniji.

Uloge i filmovi

Glumac Bora Todorović širem auditoriju ostaće upamćen po ulogama flegmatičnih i smirenih likova. Njegova karijera u ,,Beogradskom dramskom pozorištu” trajala je do 1957 godine, a nastavila se u ,,Hrvatskom narodnom kazalištu” u Zagrebu gde se popularni glumac zadržao četiri godine. Potom se vraća u rodni Beograd, ovoga puta kao član ,,Ateljea 212″.

Prva filmska uloga bila je 1956. godine u ostvarenju ,,U mreži”. Dok je Bora imao manju ulogu u ovom ostvarenju, njegova sestra Mira, bila je glavni protagonista, a zet Bojan Stuica je režirao film.

Poznate serije: Vruć vetar, Obraz uz obraz, Pozorište u kući, Vaga za tačno merenje, Povratak otpisanih, Gore dole, Sivi dom…

Poznati filmovi: Profesionalac, Podzemlje, Dom za vešanje, Sveti Georgije ubiva aždahu, Balkan ekspres, Balkanski špijun, O pokojniku sve najlepše, Karađorđeva smrt, Maratonci trče počesni krug, Ko to tamo peva, Nacionalna klasa…

Poznate predstave: Maratonci trče počasni krug, Lari Tompson – tragedija jedne mladosti, Veština, Pseće srce, Mrešćenje šarana, Povratak, i još mnoge druge …

O tome koliko je Bora Todorović bio uspešan kao glumac govore i brojne nagrade. Izdvojićemo: Sterijina nagrada, Zlatni ćuran, Gran pri, Dobričin prsten, Zlatni medaljon ,,Ljubiša Jovanović”, Zoranov brk, Zlatna klapa, Nagrada ,,Pavle Vujisić”, Statueta ,,Joakim Vujić”, i mnoge druge. Neke od pomenutih nagrada osvojio je više puta.

Biografija Bore Todorovića: datum rođenja, roditelji, uloge, filmovi, nagrade ....

Biografija Bore Todorovića: datum rođenja, roditelji, uloge, filmovi, nagrade ….

Foto: novilist.hr

Porodica glumca Bore Todorovića: sestra, supruga, deca…

Poznati glumac se svojevremeno našalio kako je prvo nosio etiketu brata Mire Stupice, a danas ga najavljuju kao oca Srđana Todorovića. Istina, skoro čitava njegova porodica je u glumačkim vodama.
Borina starija sestra Mira Stupica, rođena Todorović, je takođe glumica, i to veoma popularna. Mira Stupica i Bora Todorović imali su i dva brata, koja su preminula još u detinjstvu. Bora je bio najmlađi od četvoro dece, a Mira najstarija. Mira se udavala tri puta, a suprug čije prezime nosi, Bojan Stupica, bio je poznati reditelj. Bora je u nekoliko navrata isticao da je od svoje starije sestre poprimio ljubav prema glumi.

Bora Todorović se ženio dva puta. Prva supruga bila mu je balerina Snežana Matić. Sa njom, Bora ima sina, takođe poznatog glumca i muzičara Srđana Todorovića. Pre nekoliko godina Bora je postao i deda kada je Srđan dobio sina Dejana.

Iz drugog braka sa, gimnastičarkom američkog porekla, Karolin Kilko ima dve ćerke, Danu i Taru. Dana se takođe neko vreme bavila glumom, ali se pojavljivala pretežno u sporednim ulogama. Na primer ako ste gledali film ,,Profesionalac”, videli ste je kao Anu, ćerku glavnog protagoniste Luke Labana, kojeg tumači upravo Bora Todorović . Ana danas pretežno radi kao prevodilac i pisac. Tara je dosta mlađa, pa je na neki način i mezimica u porodici.

Kada je preminuo Bora Todorović?

Poznati glumac Bora Todovović umro je od posledica moždanog udara 7. jula 2014. u Kliničkom centru u Beogradu. Nekoliko dana pred smrt, Bora je operisao slepo crevo, ali oporavak na žalost nije protekao u najboljem redu. Nakon moždanog udara koji je bio fatalan po glumca, proveo je neko vreme u komi i na kraju preminuo. Do pred samu operaciju, Bora je bio aktivan i čio, čak je i viđen u javnosti nekoliko dana pre smrti.

Kremiran je 10. jula 2014., a istog dana je održana komemoracija u ,,Ateljeu 212″. Na komemoraciji govore su držale Borine kolege: Dušan Kovačević, Milena Dravić, Voja Brajović, Seka Sabljjić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Branka Petrić …

Sa Sekom Sabljić u filmu ,,Maratonci trče počasni krug"

Sa Sekom Sabljić u filmu ,,Maratonci trče počasni krug”

Foto: blic

Borini citati i intervjui

Sve priče tipa: Boro, legendo, ti si najbolji, užasno mi smetaju i uvek pokušavam da sa njih skrenem pažnju na druge teme. Čini mi se da oni koji kažu da sam duhovit i dobar drug imaju više prava od onih koji misle da sam mrzovoljko. Novinari često kažu da sam težak, ali intervjue odbijam upravo iz svoje skromnosti.
Story

A Đenku svrstavam u jednu od mojih boljih uloga. Prvo sam u pozorištu igrao „Maratonce“ i to onu drugu ulogu, onu koju je Bata Stojković igrao u filmu. Ne znam kako je Šijanu palo na pamet da ja igram Đenku. Kod Đenke sam našao nešto što je doprinelo uspehu uloge, koja je inače napisana sjajno komično. Srećan sam zaista što sam odigrao tu ulogu.
Puls

Osvajao sam žene jer sam bio lijep i imao auto i stan.
24sata.hr

Nisam čovek od uspomena, a ni od budućnosti. Uvek živim trenutak. Nije mi, doduše, ostalo baš toliko vremena da bih nešto planirao, niti pisao memoare. Od mene se, uostalom, tako nešto i ne očekuje. Ako ponekad tu i tamo nešto pogledam, to je samo zato da bih proverio kako sam izgledao, a gledam na sebe kao na nekog mladog čoveka koji apsolutno nema nikakve veze sa mnom danas. Priznajem da mi znači kad vidim da sam bio i mlad, i lep i zgodan, pa nije ni čudo što sam imao toliki uspeh kod žena.
TV Novosti

Nemam novih uloga, ali jako sam prisutan u pozorišnom životu Beograda, ali i na televiziji, jer je prisutna nevjerovatna retrospekcija starih serija i filmova i ljudi uživaju u tome. Nikad slavniji nisam bio nego što sam sad (smijeh).
Gracija.ba

Moj najveći porok su cigarete. Mnogo puta u životu sam prestajao da pušim. Jednom nisam pušio čak 15 godina, a onda sam dobio ulogu u Kusturičinom filmu „Dom za vešanje“. On je zamislio da lik koji igram u jednoj sceni povuče dim-dva i tako sam uzeo dim, pa još jedan, pa još jedan i zbog te scene sam se vratio pušenju. I danas imam intervale kada ne pušim po dva meseca uz velike muke, ali se onda pušenju opet vratim. Jer pušenje, osim što je štetno, ono je i lepo.
Blic

Share.

Comments are closed.