Glumac Brus Vilis (eng. Bruce Wilis) – biografija

0

Brus Vilis (engl. Bruce Wilis) je američki glumac najpoznatij po ulozi Džona Meklejna iz kulnog akcionog serijala “Umri muški”. Iako važi za jednog od najcenjenijih glumaca u Holivud, Brus je nekada bio običan čovek prepun strahova kome je govorna mana predstavljala ogroman problem i nemogućnost da se bavi onim što najviše želi – ali krenimo ispočetka.

Rano detinjstvo i problem sa mucanjem

Volter Brus Vilis (engl. Walter Bruce Wilis) rođen je 19-og marta 1955-e godine u Idar – Obersteinu, država Nemačka. Majka mu je bila nemica Marlena zaposlena u baci, a otac Dejvid je po zanimanju bio američki vojnik.  Brus je najstariji od četvoro dece. Ima dva brata Roberta i Dejvida i sestru Florens. Kada je 1957-e godine Brusov otac otpušten iz vojske, on se zajedno sa svojom porodicom seli u Nju Džersi gde dobija posao kao radnik u fabrici. Brak njegovoh roditelja nije funkcionisao najbolje, pa tako 1972-e njih dvoje se razdvajaju, baš u period kada Brus ulazi u nezgodne godine, odnosno pubertet. Za Brusa to je bio veliki strese pa je tako usled nervoze i drugih faktora on počeo da muca. Tada za njega počinje pakao jer drugari u školi počinju da ga ismejavaju zbog mane. Brus ma koliko pokušavao da se izbori sa mucanjem nije uspevao. Slučajno je se popeo na školsku pozornicu gde počeo da glumi jednu od uloga. Tada Brus nije mucao. Na sesijama, logoped i psiholog su utvrdili da jedino mesto gde Brus može sebe da izrazi jeste pozornica i da razlog zašto jedino ne muca na pozornici jeste psihičke prirode.

Brus Vilis (1)

Brus je vezano sa svoj problem sa mucanjem i izjavio: “Kada bih se popeo na binu i počeo da izgovaram neki tekst, prestajao sam da mucam. To je bilo jedino mesto gde sam mogao da pobegnem od loše situacije u kući i upravo tu nisam brinuo šta će biti sa mlađom sestrom i da li ćemo imati dovoljno novca da preživimo jer moji nisu radili ništa. Na sceni sam uz glumu uspevao da postanem neko drugi. Inače, ja sam radoholik i kad god sam kasnije imao neki problem, snimio bih film za koji bi potom kritičari tvrdili da je najbolji. Oduvek sam od problema bežao u posao.”

Obrazovanje i prvi početci

Nakon završene osnovne škole, Brus upisuje srednju školu “Penns Grove”. Tada Brus je i dalje mucao, a jedino mesto gde nije imao problem sa mucanjem i dalje je bila pozornica. Tako da Brus upisuje dramsku sekciju sa željom da što više nauči o glumačkom pozivu. Nakon završetka srednje škole, Vilis se zapošljava u fabric u Nju Džersiju, ali ubrzo daje otkaz nakon što mu kolegu ubijaju za vreme radnog vremena. U međuvremenu on uču da svira harmoniku i pridužuje se R&B bendu. Nedugo zatim on dobija ulogu u TV seriji “Slučajni partneri”, a posle serije i u filmu “Prljavi igraju prljavo”. Iako su njegov prvi nastup ocenili kao jako loš, njegovu glumu neuverljivom, a kritičari su i njegov fizički izgled govoreći da nije dovoljno lep da bi bio glumac, te da ima seljačku facu. Međutim, Brus nije želeo da odustane od svog najvećeg sna, upisue se u specijalan program na “Sveučilištu Monteclair State” gde dobija adekvatne časove glume. Nakon prve godine on shvata da jedini način da ostvari svoje snove jeste da ode tamo gde sve počinje, i seli se u Holivud – centar filmske industrije u Americi.

Brus Vilis (5)

Brus dobija i jednu od prvih većih uloga u filmu “Spoj na slepo”, a ne dugo zatim dobija glavnu ulogu u sada već kulnom filmu “Umri muški”. Uloga Džona Meklejna uvrstila ga je u sam vrh holivudskih akcionih heroja uz Silvester Stalonea i Arnolda Švajcenegera. Film je zaradio preko 138 miliona dolara, doživeo veliki komercilani uspeh, što je dovelo do snimanja četiri nastavka.

Najpoznatiji filmovi akcionog heroja devedesetih

Tokom svoje karijere koja još uvek traje Vilis je glumio u preko šezdeset filmova i deset serija od kojih vam izdvajamo samo one najpoznatije:

Brus Vilis (1)

 • “Umri muški” iz 1988-e kao Džon Meklejn,
 • “Gle ko to govori” iz 1989-e kao Majk,
 • “Umri muški 2” iz 1990-e kao Džon Meklejn,
 • “Prljavi igraju prljavo” iz 1991-e kao Džozep Kornelijus,
 • “Smrtonosna zona” iz 1993-e kao Tom Hardi,
 • “Pakleni šund” iz 1994-e kao Buč Koldži,
 • “Umri muški 3” iz 1995-e kao Džon Meklejn,
 • “Dvanaest majmuna” iz 1995-e kao Džejms Kol,
 • “Peti element” iz 1997-e kao Koben Dalas,
 • “Armagedon” iz 1998-e kao Hari S. Stamper,
 • “Šesto čulo” iz 1999-e kao doctor Malkom Krov,
 • “Ubica mekog srca” iz 2000-te kao Džimi Tudeski,
 • “Hartov rat” iz 2002-ge kao pukovnik MekNamara,
 • “Igraj svoju igru 2” iz 2004-e kao Brus Vilis,
 • “Umri muški 4” iz 2007-e kao Džon Mekljen,
 • “Planeta terora” iz 2007-e kao poručnik Muldon,
 • “Plaćenici” iz 2010-e kao Crkvenjak,
 • “Divan dan da se umre muški” iz 2013-te kao Džon Meklejn,
 • “Princ” iz 2014-te kao Omar;

Porodični život

Brus je svoju prvu ženu Demi Mur upoznao na snimanju filma “Zaseda”. Kako su obadvoje izjavili to je bila sudbinska veza i ljubav koja se jednom događa. Par se venčao 1987-e godine, i dobio tri kćerke: Rumer Glen 1988-e, LaRu 1991-e i Taulu Belu 1994-e godine. Iako su njih dvoje važili za skladan par, par se ipak razveo 2000-te godine. Vilis je ostao u dobrim odnosima sa svojom bivšom ženom sa kojojm deli starateljstvo nad decom. Javnost i dan danas ne zna zašto je se par razveo, a povodom razvoda Brus je izjavio: “Ne mogu da kažem zbog čega smo se razveli, ne želim ni da lažem, a ne želim ni da otkrivam delove svoje najdublje intime jer me to boli. Znam samo da sam razočarao sebe i kao suprug i kao otac. Sećam se da je moj prijatelj Vil Smit došao kod mene kada se Demi iselila i da sam se napio kao stoka. Bio je to kraj jednog mirnog porodičnog života na koji sam nekako bio navikao. Mada, drago mi je što mi ćerke to nisu zamerile i što sam sa njima ostao u dobrim odnosima, iako one sada žive sa majkom. Redovno se viđamo i volim ih najviše na svetu.”

Brus Vilis (2)

Prisustvovao je njenom venčanju sa Eštonom Kučerom, a nakon raspada braka javno je branio Demi i pomogao joj da prevaziđe raskid. I Demi je nastavila da pruža podršku Brusu, pa je tako ostala uz njega i pomogla mu da predbrodi najteži period u njegovom životu, a to je smrt njegovog brata.

Nakon Demi Brus je bio u vezi sa modelima Marijom Bravo Rosado i Emili Sandberg. Iako je izjavio da se više neće ženiti, 2009-te godine, oženio se manekenkom Emom Heming na Karibima, a svadbi je prisustovala i njegova bivša žena Demi.

Brus Vilis (3)

Pet činjenica o Brusu Vilisu koje niste znali:

 1. Iako je njegov životni san bio da postane glumac, VIlis nije odustajao od pevačke karijere, gde je ostvario osrednji uspeh. Još krajem osamdesetih snimio je pop album pod nazivom “The return of Bruno”. Album je u Velikj Britaniji prodat u million kopija.
 2. Sa svojim dugogodišnjim prijateljima Silvester Staloneom i Arnold Švajcenegerom, otvorio je lanac restorana pod nazivom “Planet Hollywood”. Međutim 1999-e godine, ovaj lanac restorana je zbog lošeg vođenja poslova bankrotirao. Brus Vilis (4)
 3. Brus poseduje i svoju sopstvenu produkcijsku kompaniju za distribuciju filmova pod nazivom “Cheyenne Enterprises”, koju je osnovao zajedno sa Arnoldom RIfkinom još 2000-te godine.Podneo je prijavu kako bi se borio u Drugom Iračkom ratu, međutim odbili su ga zbog godina, a bio je veoma zainteresovan da pomogne u hvatanju Osame Bi Ladena.
 4. Vilis je javno podržao svakog republikanskog kandidata za predcednika Amerike, osim Boba Dole, jer je Bob kritikovao Demi Mur zbog uloge  u filmu “Striptiz”.
 5. Brus Vilis visok je 182 cm.
Share.

Comments are closed.