Glumac Deni Devito (engl. Danny DeVito) – biografija

0

Jedan od najvoljenih i najsimpatičnijih glumaca u Holivudu svakako je Deni Devito. Jedan je od najnižih glumaca na svetu sa svojih 149 cm, a njegova prilično mala visina, sićušan stas, ćelava glava i prepoznatljiv akcenat kakav imaju samo ljudi i Džersija napravili su od njega pravu zvezdu sa hordom obožavaoca.

Denijevo detinjstvo

Deni Devito (engl. Danny DeVito) rođen je 17-og novembra 1944-te godine u Nju Džersiju kao najmlađi od troje dece kooliko su imali njegov otac Danijel Devito po zanimanju stitn biznismen i Džulija Devito (devojačko Mocelo). Odrastao je u porodici koju su činili njegovi roditelji i dve sestre. Što se tiče njegovog porekla i preci sa očeve i majkine sestre su iz Italije. Odgajan je kao katolik, a skolu je završio 1962-ge godine nakon čega odlazi u internat po sopstvenoj želji. Kada je izašao iz internata on je upisao Američku akademiju dramskih umetnosti koju je i završio 1966-te godine.

Deni Devito (1)

Karijera i najpoznatiji filmovi

Nakon završetka škole radio je neko vreme u frizerskom salonu kod svoje starije sestre, a zatim je počeo da dobija uloge u pozorišnim prestavama. On je još tokom školovanja postao veoma blizak prijatelj sa Majklom Daglasom, pa je tako kada je započeo svoju glumačku karijeru preselio se u njegov stan u Njujorku i postao mu cimer. Njih dvojica su delili stan i pomagali jedno drugom oko glumačkih projekata, a zanimljvo je da 1982-te godine Kada se Devito oženio doveo je i svoju ženu da živi sa njima u stanu.

Što se tiče njegove filmske karijere ona je počela 1971-ve godine  sa filmom „Dreams of glass“. On je snimio pet filmova u kojima je imao manje i nezapaženije uloge da bi konačno 1975-te godine dobio ulogu Martina u filmu „Let iznad kukavičjeg gnezda“. Film je postigao ogroman uspeh i osvojio čak pet „Oskara“ u svim kategorijima za koje je bio nominovan. Veliki uspeh ovog filma doprineo je toma da šira javnost upozna se sa Devitom. Njegov niži rast i visina od samo 149 cm pogodno su uticali na njegovu karijeru. Iako je bilo pregršt uloga u kojima nije mogao da igra upravo zbog svog rasta i sam je znao da će dobijanje glavnih uloga biti veoma teško on nije imao problema da dobija angažovanja i sporedne uloge upravo zbog toga što ga je njegova visina činila jedinstvenim i drugačijim od ostalih glumaca. Najpoznatiji filmovi iz sedamdestih godina u kojima se Deni pojavljuje su : „Novac“ iz 1976-te godine, „Najveći ljubavnik na svetu“ iz 1977-e godine i „Swap Meet“ iz 1979-te godine. Tokom sedamdesetih, tačnije 1978-e godine dobio je jednu od naslovnih uloga u popularnoj seriji „Taksi“ koja je pozitivno uticala na razvoj njegove karijere.

Deni Devito (3)

Osamdesetih njegova karijera napreduje sve više i više i konačno on osvaja ceo svet svojim simpatičnim izgledom. 1983-e godine dobio je ulogu Verona u poznatom filmu „Therms of Endearment“, a sledeće godina proslavio se ulogom Ralfa u filmu „Lov na zeleni dijamnt“. Njegov zaista specifičan izgled zaslušan je što je tokom jedne godine izlazilo i po čak pet filmova u kojima se pojavljuje jer mu je taj izgled omogućavao da glumi likove koje niko drugi nije mogao. 1985-te savršeno se snašao glumeći u filmu „Dragulj sa Nila“, a iste godine zapaženu ulogu imao je u filmu „Head office“. Javnost je uspeo da nasmeje 1987-e godine kada je tumačio glavnu ulogu u komediji „Izbaciti mamu iz voza“, gde se takođe pokazao kao sjajan reditelj, a godinu dana kasnije  ponovo je briljirao u komediji „Blizanci“ gde je tumačio brata od lika kojeg je igrao Arnold Švajceneger. Poslednji film koji je snimio osamdesetih godina bio je „The war of the roses“ u kojem je tumačio lik Gevina. Devedesetih njegova karijera je nastavila da ide uzlaznom putanjom, a najveći uspeh doživeo je glumeći Pigvina u Tim Bertonovom filmu „Povratak Betmena“. U filmu je nastupio zajedno sa Mišel Fajfer i Majkl Kitonom što je garantovalo ogroman uspeh koji je film i postigao zardivši preko 266 miliona američkih dolara.

Deni Devito (6)

Ulogu negativca ponovio je i sledeće godine kada je imao priliku da ponovo sarađuje sa Švajcenegerom na akcionoj komediji pod nazivom „Poslednji akcioni heroj“. Devito zaista nije pravio pauze i predahe u karijeri jer je bio jedan od traženijih glumaca. Glumio je doktora Lerija u filmu „Džunior“, a 1996-te godine dobio je ulogu Herija u filmu „Matilda“. Naredne godine pozajmio je svoj glas u animiranoj komediji „Svemirski basket“, a iste godine izlazi i simpatična naučno fantastična komedija „Mars napada“ u kojoj je zapaženiju ulogu imao upravo Devito. 1997-e godine izlaze dva Diznijeva crtaća u kojima je pozajmio glas, a iste godine je imao sjajan performans u filmu „Poverljivo iz Los Anđelesa“. Poslednjih film koji je snimio devedesetih bio je „Čovek na mesecu“, a početkom novog milenijuma nastavlja sa sjajnim projektima.

Prva nominacija za „Oskara“ početkom novog milenijuma

Devito je radio kao reditelj i producirao nekoliko filmova, ali nikada nije napuštao glumu jer je voleo da bude na pozornici. Uloga glavnog aktera pripala mu je i u američkoj kriminalističkoj komediji „Ko je ubio Monu“, a iste godine gledali smo ga u filmu „Šta je najgore što može da se desi?“. 2001-ve godine dobio je i prvu nominaciju za najprestižniju filmsku nagradu  – „Oskara“ i to u kategorji najbolji film. On je bio glavni producent ovoga filma, a pored njega učestvovalo je još pet producenata.  Ovo je komercijalno najuspešniji film u kojem je glavna junakinja žena, a interesantno je da je Džulija Robert koja tumači glavnu ulogu u filmu osvojila „Oskara“ u kategoriji najbolja glumica. Nakon nominacije za „Oskara“ koju je zaradio kao producent Deni se vratio filmovima kao glumac. Učestvovao je na brojnim projektima, od kojih su nse najviše izdvojili filmovi iz 2003-e godine „Dupleks“ i „Velika riba“.

Deni Devito (5)

U filmu „Dupleks“ je učestvovao i kao producent ali je film doživeo kritički neuspeh i loš prijem kod publike. Naredne godine ponovo je radio kao producent na filmu „Garden state“, a iste godine gostovao je u popularnoj TV seriji „Prijatelji“. Za svoj performans u ovoj seriji dobio je nominaciju za “Emi” nagradu u kategoriji najbolji gostujući glumac u humorističkoj seriji. Devito je 2006-te počeo da snima humorističku seriju „Uvek je sunčano u Filadelfiji“, a iste godine bio je nominovan i za jednu ne tako laskavu nagradu. U pitanju je „Zlatna malina“ za najgoreg glumca koju je dobio za svoj performans u filmu „Deck the Halls“. 2007-e godine ponovo se oprobao kao producent u filmu „Reno 911! Miami!“, a narednih godina je dobijao uglavnom sporedne uloge u filmovima u kojima nije privukao veću pažnju javnosti.

Poslednji projekti na kojima je angažovan Devito

Serija „Uvek je sunčano u Filadelfiji“ postigla je veliku gledanost i veliki uspeh kod publike. U Sjedinjenim Američkim Državama ova serija je jedno vreme obarala rekorde, a nominovana je za tri „Emija“. Devito u njoj tumači jednu od glavnih uloga pa je tako na ovom filmskom projetku angažovan sve od 2006-te godine pa do sada zbog čega je malo pauzirao sa svojim radom kao producent i reditelj. Zbog angažovanja u seriji poslednjih godina smanjio se broj filmova sa ovim simpatičnim glumcem. Zajedno sa Arnoldom Švajcenegerom i Edijem Marfijem trebalo bi da snimi film pod nazviom „Triplets“, a trenutno snima romantičnu komediju pod nazviom „Leto pre zauvek“ koju će gledaoci imati prilike da vide tokom sledeće godine.

Deni Devito (2)

Iste godine publika će premijerno moći da vidi komediju „Wiener – Dog“ u kojoj se Devito takođe pojavljuje. Iako u poslednje tri godine nije režirao nijedan film on je ipak uspeo da producira film „A walk among the tombstones“ u kojem je glavna uloga poverena sjajnom Liamu Nesonu. Ipak film nije doživeo veliki uspeh, a Devitov rad na filmu je ocenjen osrednje.

Share.

Comments are closed.