Glumac Dragan Mićanović – biografija

0

Srpski glumac Dragan Mićanović osvaja publiku i sa pozorišnih dasaka i sa velikog platna. Iako ga najčešće gledamo u ozbiljnim ulogama, pokazao je da ume i te kako dobro da se snađe i u komedijama i drugim žanrovima.

Datum rođenja

Dragan Mićanović rođen je 30. septembra 1970. godine u Loznici. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića.

Filmovi i važne uloge

Prvu filmsku ulogu Dragan Mićanović je imao 1989. godine u filmu “Sile u vazduhu”. Slede filmovi “Teatar u Srba”, “Elektra”, “Tamna je noć”, “Ubistvo s predumišljajem”, “Tango je tužna misao koja se pleše”, “Lajanje na zvezde”, “Točkovi”, kao i TV film “Zagreb – Beograd preko Sarajeva” i TV drama “Ljubav, ženidba, udadba”.

dragan micanovic

Nakon 2000. godine, Dragan Mićanović je glumio i u domaćim i u stranim filmskim ostvarenjima. Odigrao je zapažene uloge u filmovima “The Vice”, “Murder Rooms: The Patient´s Eyes”, “Bad Company”, “Pet AufWiedersehen”, “Ultimate Force”, “Cutting it”, “Spooks”, “Smešne I druge priče”, “Layer Cake”, “The White Countess”, “Krojačeva tajna”, “Bora pod okupacijom”, “Dva”, “Agi i Ema”, “Bližnji”, “Londongrad”, “Casualty”, “RocknRolla”, “Ashes to Ashes”. U prvoj deceniji ovog veka glumio je i u TV filmu “Položajnik” i u seriji “Ulica lipa”.

U poslednjih pet godina imao je uloge u filmovima “Motel Nana”, “Šišanje”, “Coriolanus”, “The Engagement”, “Cimerke”, “Intenzivni udarac u glavu”, “Mamula”, “Tražim pomilovanje ili velika tajna”, “Stvaranje sveta”, “Pored mene”. Glumio je u seriji “Žene sa Dedinja”, kao i u dokumentarno – igranom filmu “Put ružama posut”, gde je tumačio lik Despota Stefana Lazarevića.

Pozorište donosi priznanja

Dragan Mićanović je od 1993. godine član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U matičnoj kući odigrao je mnoge zapažene uloge. Glumio je u predstavama “Iz junačkog života građanstva”, “Galeb”, “Bure baruta”, “Mizantrop”, “Bogojavljanska noć”, “Čikaške perverzije”, “Lažni car Šćepan Mali”, “ Hamlet”, “Konte Zanović”, “Sumnjivo lice”, “Tartif”, “Mletački trgovac”, “Antigona”. U londonskom Glob Teatru takođe je glumio u “Hamletu”. U Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici igrao je u predstavi “Don Žuan”, a briljirao je i u domaćim predstavama “Tesla” i “Hazarski rečnik”.

Ovaj harizmatični glumac čak sedam puta je bio dobitnik godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dobio je statuetu “Milivoje Živanović” za tri uloge u predstavi “Iz junačkog života građanstva”. Za ulogu Porcija u “Mletačkom trgovcu”, dobio je čak tri nagrade: “Raša Plaović”, za najbolje ostvarenu ulogu na beogradskim scenama, “Miloš Žutić”, nagradu koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije za najbolje glumačko ostvarenje i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u Tivtu. U Grad Teatru u Budvi dobio je nagradu za dramsko stvaralaštvo. Osvojio je i priznanje za najbolju mušku ulogu u predstavi “Don Žuan”,kao i Sterijinu nagradu za komade “Tesla” i “Hazarski rečnik”.

Visina Dragana Mićanovića

Poznati glumac visok je 184 cm.

Porodica – žena i dve ćerke

Dragan je bio oženjen svojom koleginicom Anom Sofrenović, sa kojom je, pre braka, bio dugo u vezi. Imaju dve ćerke – Lenu i Ivu. Par se razveo 2011. godine, nakon 17 godina bračnog života, ali su ostali u korektnim odnosima i trude se da na najbolji način zajednički odgajaju svoje devojčice. Uz to, razvod nije uticao na njihovu profesionalnu saradnju. Nastavili su zajedno da snimaju i rade i u tome su veoma uspešni.

Da li je Dragan Mićanović u vezi sa Kristinom Marković?

U poslednje vreme spekuliše se vestima o navodnoj vezi glumca i bivše učesnice “Top modela”, Kristine Marković,  ali je on to demantovao. Nakon razvoda, mediji su ga spajali sa mnogim poznatim lepoticama, ali ništa od toga nije potvrdio.

Intervju sa glumcem – itelektualcem

Govoreći u jednom inervjuu o tome zašto svoju glumu, osim na emocijama, zasniva i na razmišljanju, Dragan Mićanović je rekao: “To je neminovno, da bi publici bilo jasno, mora prvo glumcu da bude jasno koga igra i o čemu priča. Velika uloga je kao partitura prvoj violini u orkestru: morate da imate osećaj za ritam, za muziku koju vam dobacuje vaš partner, vi morate da pustite da život diše sa scene, samo istinitost može da pređe do gledaoca. To se sve uči, ali treba imati i sluha i treba biti svestan… kao muzika… ne znam kako drugačije to da opišem.”

Share.

Comments are closed.